PDA

Виж пълна версия : браузер моля!

tao
20.02.04 г., 22:27
Ще ми препоръчате ли някой наистина добър браузер като изключите и-експлорер,бисквитка,опера,нетскейп и мозила ?

Fo
20.02.04 г., 22:37
Няма такъв.

tao
20.02.04 г., 22:41
много окуражително !

XeForce3
20.02.04 г., 23:10
AwantBrowser Mnogo e dobyr, az ne go izpolzwam :D

tedych
21.02.04 г., 00:34
Avant Browser е шел над И Експлорер, така че относно сигурност/стабилност зависи от него.
Иначе последните версии на Авант-а са все по-лоши, и аз го харесвах най-много, но определено сега той не е това което беше.
Ползвам MyIE2 (който също ползва ИЕ) - наистина става все по-добър във времето, имам представа какъв беше, и сега е много по-добър, за разлика от Авант-а който обратно - върви надолу (откъм стабилност имам предвид).

Petko K
21.02.04 г., 16:16
Originally posted by tao
Ще ми препоръчате ли някой наистина добър браузер като изключите и-експлорер,бисквитка,опера,нетскейп и мозила ?

Като изключим бисквитката, какво не им харесваш на останалите? Напоследък ползвам Авант браузър и Опера. IE почти не ползвам в чист вид.

tao
21.02.04 г., 17:24
нене реших си проблема заради който имах проблеми с операта и нетскейпа !Хубавки са тея браузери!

GIPSON
21.02.04 г., 19:12
Само ако може да ми кажете, както не му харесвате на IE. Защо искате да ползвате алтернатива като ви е дадено, защо си мислите, че другите браузери са нещо по-добро от продукта на MS.

А като искаш друг браузер препоръчвам ти AOL-ския. Добър е.

tao
21.02.04 г., 19:40
Има браузери,като мъйуеб4нет,опера и др.,които могат да отварят няколко интернет страници в едно,което е супер удобно,а ИЕ не може.

tedych
21.02.04 г., 19:47
GIPSON, не знам дали си си дал труда да поразучиш за какво става въпрос.
Първо, никой не е говорил против ИЕ.
Второ, ползваме т.нар. шелове над ИЕ (Avant Browser, MyIE2, Бисквитка, и останалите) понеже дават много по-лесен,бърз и ефективен начин за браузване от чистия ИЕ. Ефективността например идва от факта че отваряйки 10 прозореца ИЕ е много по-неефективно от 10 таб-а в MyIE2.
Така. Относно сигурността - ИЕ е пълен с дупки в сигурността! Макар че иаз го ползвам (чрез MyIE2), съм му забранил всички функции които касаят сигурността (например ActiveX - това нещо е най-опасното нещо). И досега не съм имал проблеми с него.За АктивХ контролите ползвам Нетскейп или опера.
Ако искаш мога да ти дам един URL, който е просто една .JPG картинка, която обаче не е картинка, а демонстрация как с VB код, маскиран като картинка ти отваря всички CD устройства на компютъра - безобиден скрипт, който обаче демострира една от дупките в ИЕ.
Факт е обаче че повечето сайтове в Интернет се виждат добре единствено с ИЕ. ИЕ има и много добри страни, собствени тагове над HTML 4 например, и факт е че Нетскейп 6+ и Опера все повече включват поддръжка на таговете, джаваскрипта, CSS на ИЕ, понеже иначе голяма част от сайтовете в нета или няма да се виждат, или ще се виждат лошо.

tao, наистина теизи браузъри могат да отварят по няколко страници наведнъж, точно затова ползваме MyIe2, Avant Browser и другите - хем отдолу лежи ИЕ със всичките му предимства и недостатъци, хем браузваме с много страници в една програма ;)

GIPSON
21.02.04 г., 20:08
Ми, аз не говоря за надстройките, а за Опера и Нетскейп.
Аз откакто съм седнал на Windows-а, винаги съм ползвал чистото IE, просто редовно си му правя ъпдейти. Никога не съм имал проблем (тоест, хакер/вирус и тн. Е да чукна на дърво де :>>>)
С IE се виждат всички сайтове най-добре по простата причина, че в него си има вграден модул за корекция на грешките в html кода. За това и защото е продукт на MS го признавам като най-добър (нали това си ми е лично мнение).

Иначе за надставките на IE, не казвам нищо лошо. Зависи на кой за какво му трябват, всяка си има различни възможности. По едно време почнах да ползвам MyIE често, но накрая видях, че с чистото IE си е най-добре (поне за мен). Различни хора, различни интереси.

tedych
21.02.04 г., 20:17
прав си, този модул на ИЕ е голям плюс за него, с който другите не могат да се похвалят. Случи ми се да едитвам една страница на приятел, пълна с грешки от абсолютно всякакъв тип, Дрииймуивър ваобще не я показваше като такава, да не говорим за опера или нетскапа. ИЕ я показваше.
Обаче този модул не може да познае за всяка грешка какво е искал да направи автора.
Аз исках да кажа, че сайтовете се виждат най-добре по друга причина, а не заради модула, който в тази насока не прави кой знае какво.
Да речем че имаме една напълно правилна страница, без грешки. Действително ИЕ си рендва таговете по-хубаво отколкото другите. Например таблиците. Има по-голям контрол над страницата, по-лесно става контрола и т.н.
Предполага се че другите ще го догонват.
Въпреки всички ъпдейти които вероятно имаш за ИЕ, той си остава с много дупки, дори и в Уин2003.
И аз не съм страдал от вируси от него, но това просто значи че сме късметлии :)
При първа възможност (време) за разучаване минавам на Линукс.

tao
21.02.04 г., 20:21
Аз пък нямам никакъв ИЕ махнах го с ИЕредиктор...в момента съм с един добър браузер - Myweb4net и съм доволен (засега )

GIPSON
21.02.04 г., 20:57
Originally posted by tedych
Въпреки всички ъпдейти които вероятно имаш за ИЕ, той си остава с много дупки, дори и в Уин2003.
И аз не съм страдал от вируси от него, но това просто значи че сме късметлии :)
При първа възможност (време) за разучаване минавам на Линукс.

Ми ето и ти си на мнение като мойто за IE.
Не само сме късметлии а знаем де да пипнем и ко да пуснем :>>>

А само да те питам, защо искасш Линукс. Интересно ми е какво ги влече хората тоа Линукс като не предлага нищо повече.

tedych
21.02.04 г., 23:28
Originally posted by GIPSON
...
А само да те питам, защо искасш Линукс. Интересно ми е какво ги влече хората тоа Линукс като не предлага нищо повече.
Сигурността и познанието :) .
Сигурност и сега не ми липсва, но съм малко параноичен и съм изключил един куп services на Уиндоус от съображение за сигурност, 99% от вирусите са за Виндовс, вярно, че е по-разпространен и може би и затова е цел на толкова вируси, но признавам че има много бъгове и дупки, то само SP1 е почти колкото половината Уиндоус ХР :) . Има хиляди ъпдейти (Security Updates), някои от тях повече развалят отколкото да оправят (пресен пример има отпреди 1 седмица с един ъпдейт).
Просто осъзнавам, че аз съм никой в интернет, никой няма полза да ме атакува сериозно и затова не съм страдал. Самите Майкрософт се чудят как да замаскират фактите, че на някои от своите сървъри използват чужд софтуер :) :)
Но кво да прайм, не мога да си изкрива душата, че Уиндоус е лесен за употреба, със своя GUI, но все пка тя си остава десктоп опер. система. За сървъри и критични приложения не е добър избор, дори и Вин2003.
Познанието: В днешни дни не може само Виндовс. Трябва да се познават и други неща, айде, UNIX е доста сложно, но Линукс все повече навлиза, ако ми се наложи един ден да инсталирам сървър, ще го направя с Линукс.
След Виндовс ясно, че Линукс е най-разпространен, и с своя Open Source статус е много добро решение за малкия и среден бизнес, където ОС+софтуер базирани на Виндовс могат да излязат доста солено.

Valeri
21.02.04 г., 23:37
...и с своя Open Source статус е много добро решение за малкия и среден бизнес, където ОС+софтуер базирани на Виндовс могат да излязат доста солено.

Особено ако малкият ти бизнес е свързан с предпечат, нали? :rolleyes:

И ти tedych приказваш на едро и по принцип за неща, които не си виждал или имаш представа само от това, което се пише по вестници и списания.

Иначе по темата: Въпросът на tao според мен няма никакъв смисъл. Хем пита за добър браузер, хем не иска да е нито един от най-известните. А те са известни, защото много хора ги намират за добри и удобни. Какво иска tao и защо... и той не знае.

tedych
22.02.04 г., 00:01
Originally posted by Valeri
....И ти tedych приказваш на едро и по принцип за неща, които не си виждал или имаш представа само от това, което се пише по вестници и списания.
....

Не, не говоря на едро и не чета списания честно да ти кажа, нито вестници.
Говоря от гледната точка на обикновен български потребител на тези неща, едва ли можеш да опровергаеш някое от тези неща 'които не съм виждал'. ;)
Освен ако не работиш за Майкрософт, които и с просто око се вижда как действат. Толкова много примери, с които се сблъсква човек.
Една от силните страни на Майкрософт е маркетинга и монопола, който са добили през годините, с лесния за използване Уиндоус. Нито откъм сигурност, нито откъм надеждност Уиндоус не е на ниво да се мери например със Solaris, и както казах и преди, не и това е целта, едва ли едно летище ще се довери на Уиндоус! Това е. Предполагам ме разбираш какво искам да кажа, защото ми се струва че досега не би.
Като гледам се предполага че живееш в Канада, все пак там положението сигурно е много различно, но за някои неща са си 'неща' навсякъде.

GIPSON
22.02.04 г., 00:07
tedych- мойте уважения, ама не можеш да мериш Соларис с Линукс. Просто има разлика от тук до небето.

Аз не съм съгласен с това, че Линукса е по-сигурен. Просто май не си и виждал експолоити за линукси. И не очаквай в българските порталчета да ти пише за дупките в линукса. Много ми хареса един израс от новините в data.bg "Доклад за критични бъгове в ядрото на Linux, бе поредната лястовичка от серия проблеми със сигурността, открити наскоро в популярната open source операционна система"
Аз ако имах оригинален Windows разбирасе, че щах да сложа него пред Линукс.
Поддръжката на Windows е много по-голяма от тази на Линукса. А и все пак от Линукс до Линукс има разлика.
Защо мислиш, че линукс сърварите струват по 1000$ (не ти говоря за нормално линуксче пуснато за сървар). Защото и те имат поддръжка като на Windows. На тези хора трябжа да се плаща. Поддръжката иска пари.
Аз уважавам setcom.bg защото те са от първите в БГ които пуснаха сървара си на Windows 2003 Server, и IIS 6.0.

Са за някоя малка фирмица, мнго ясно, че е по-добре безплатното линуксче.

Това е мойто мнение.

tedych
22.02.04 г., 00:44
GIPSON, и моите уважения, но аз никъде не съм сравнявал Линукс със Соларис. Само на едно място изказах мнение за Уиндоус и Соларис, но то беше по друг повод (исках просто да илюстрирам мисълта си).
А това относно бъговете в ядрото на Линукс, а ти мислил ли си сериозно че някой се осмелява и да си помисли, че една толкова сложна програма като една ОС може да е безгрешна?! А и аз нали казах по-горе, че все пак Уиндоус е по-разпространена и несъмнено и това има 'пръст' в това за Линукс да няма толкова много вируси и експлоити. Дори само да погледнеш броя вируси които открива един ф-прот за Уин/Линукс например се вижда отношението 42000/300 !
Това е и една от силите му. Докато се разпространи достатъчно много. И да има експлоити, те са несравнимо по-малко (поне известните).
Другото е, че доста вируси са писани поради това че авторите им не си падат особено по Майкрософт ;) . Хубавото е че М$ все пак се сещат да пускат пачове вследствие на това (понякога с месеци закъснение - както наскоро се видя в сайта им).
Едно от предимствата да повериш корпоративна информация на Уиндовс (лицензен става въпрос) е, че все пак така някой поема някаква отговорност, докато един Опън Сорс го взимаш безплатно и никой конкретно не носи отговорност за неговата стабилност, надеждност и т.н., само ти сам си носиш отговорност.

Съжалявам че тази тема се получи доста оффтопик, но вината не е само моя, в крайна сметка наистина темата за браузърите ми се стори малко ... как да кажа, явно tao просто е търсел някоя по-екзотична програмка да пробва за браузър :)

А, и да кажа за това за 'най-известните; браузъри и това че се ползват най-много понеже били удобни. Ами като ти дават безплатно един ИЕ заедно с операционната система, която е най-разпространена в света, ти какво очакваше относно ИЕ?!?!
Относно мозила/нетскейп - нетскейп - един от първите браузъри, които се появиха и в Уиндоус.
Опера - браузър само 4 МБ (без JRE), срещу 40-80МБ за ИЕ, и работи добре, той наистина е удобен, но срещу ламята ИЕ е малко трудно да се застане понеже човек като свикне с нещо и особено като му идва инсталирано с Уиндоуса наготово, един средностатистически юзър едва ли ще се напъва да инсталира друг браузър само за да му заеме нови 4 мБ :) За своите 4-5 МБ работи удивително добре. Но ИЕ пак си остава доминиращ.
Има и един куп малки и никому неизвестни браузечета, които са по-скоро напъни на начинаещи програмисти, отколкото нещо полезно (повечето).
Така че tao, задоволи се с тестваното и познатото и използваното, това са - около 4-5 програми за Уин, измежду които можеш да избираш.

Valeri
22.02.04 г., 01:46
Предполагам ме разбираш какво искам да кажа, защото ми се струва че досега не би.

Какво си искал да кажеш не знам, но каквото си казал, аз съм го извадил в quote. Твърдението ти, че за малкия бизнес могат OS Windows и програмите за Windows да се заменят с OS Linux и програми за Linux, не е вярно във всички случаи. Затова и съм те питал как ще стане при фирма с основна дейност предпечат, примерно. Ако имаш някакво конкретно предложение, сподели го. Пак си написал 1/2 страница празни приказки, които стават единствено за пред компания в кафене.

tedych
22.02.04 г., 02:10
Втората половина на поста ми действително беше малко напразно, но все пка исках да не бъда изцяло оффтопик.

Windows не е вездесъщ и незаменим. Това че е най-разпространен не означава, че не може да се замени изцяло от друга ОС+софтуер. Познавам много хора които правят точно това. Разбира се не във всички случаи може да се замени (все още има хора използват складов и счетоводен софтуер за DOS например). Поне не все още. И аз съм с нея.
Иначе нямам никакво предложение което да споделя, в Линукс форума има доста обширна тема относно отворен/затворен сорс, където има много качествени мнения, не смятам да продължавам да пиша тук по тема която се разисква нашироко отдавна и от доста хора.

Kaligula
22.02.04 г., 02:34
tedych, Valeri те пита нещо ти пак си разправяш "нещата за кафето", които си чел недочел някъде. Как се прави предпечатна подготовка под Linux както и много други работи? Аз не съм ползвам много Linux, но точно поради тази причина. Направо ми оряза крилцата. Нищо не можех да правя. Пък PC-то да не е само за един нет?

tedych
22.02.04 г., 12:44
много ми е неприятно да трупам постове в оправдания за нещо което не съм направил или казал ;(
Нещата за кафето - това си е мнение на Валери, въпросът беше принципен.
Не знам защо се хванахте за предпечата, никъде не съм казал, че Вин може да се замени навсякъде на 100%. И понеже се хванахте за този предпечат, ето, просто дадохте пример за това. Не виждам аз ли трябва да се чувствам виновен за това или просто се заяждате :( .
Аз ползвам Виндовс, харесвам Виндовс, просто изказах мнение за някои плюсове/минуси, това е.
Искрено се надявам, че няма да ми се налага повече да пиша в тази тема!

exabyte
23.02.04 г., 16:02
Originally posted by GIPSON
Това е мойто мнение.

Да, може, ама па Линукса може да си му цепиш на колкото искаш дяловете дисковете, няма проблеми с производителността след това. За Windows-а друго съм чувал.

tao
23.02.04 г., 16:22
Valeri,
Моите уважения но нещо не си наясно със ситуацията !
Пуснах тази тема , защото тези най известни браузери (като изключим бисквитката) когато вляза например в нетбг.ком или комексгруп.ком ми издаваха някакъв звук (се едно трошене на стена )Затова исках някакъв друг браузер.
Но по-късно разбрах,че тоя звук е от попъпстопер-а.След като разбрах това, написах пост че съм решил проблема си и че тия браузери(нетскейп,опера и др.) ще ми свършат работа :

" нене реших си проблема заради който имах проблеми с операта и нетскейпа !Хубавки са тея браузери! "

Така че,Valeri,ХУБАВО е ако от време навреме препрочиташ постовете по-обстойно !

Zygot
23.02.04 г., 16:23
Моя опит : качих си мозила файърбърд(сега файърфокс) и от тога не съм се замислял нито един път дали да ги ползвам !!
Пробвай го и ти и си кажи мнението .

пп. дайте един линк към страница която не се визуализира правилно от мозилата ??

tao
23.02.04 г., 16:29
човече имах проблемче с браузерите и го реших :)
не ми трябва вече браузер но иначе мозила съм го ползвал и ...кво да ти кажа,абе върши работа !Не е лош ~!

A ti Valeri,
Моите уважения но нещо не си наясно със ситуацията !
Пуснах тази тема , защото тези най известни браузери (като изключим бисквитката) когато вляза например в нетбг.ком или комексгруп.ком ми издаваха някакъв звук (се едно трошене на стена )Затова исках някакъв друг браузер.
Но по-късно разбрах,че тоя звук е от попъпстопер-а.След като разбрах това, написах пост че съм решил проблема си и че тия браузери(нетскейп,опера и др.) ще ми свършат работа :

" нене реших си проблема заради който имах проблеми с операта и нетскейпа !Хубавки са тея браузери! "

Така че,Valeri,ХУБАВО е ако от време навреме препрочиташ постовете по-обстойно !

tao
23.02.04 г., 16:34
Иначе засега най-добър браузер ми се струва че е Myweb4net,но това е лично мнение.