Виж пълна версия : Debian
Myad'Dib
19.02.04 г., 17:20
Някои може ли да ми каже как да инсталирам Debian ? ? ? Имам и 7-те диска, обаче не мога да инсталирам дори първия. Моля Ви, помогнете ! ! !
http://debian-book.debian-nikola.homelinux.net
Това се надявам да ти помогне.Manual-а е на български и доста добре са обяснени стъпките при инсталацията на Дебиан.По принцип не е трудно,евентуално първият път можеш да се учудиш на системата за пакети (както стана и при мен),но при другите инсталации вече ще можеш да се оправиш сам :D
The Penalty
20.02.04 г., 09:38
До къде точно стигаш? Какво точно те обърква или не става?
Myad'Dib
20.02.04 г., 09:47
Ми значи не мога да укажа на кой partition да се инсталира Debian-a. Първо ми казва да го направя boottable, после ми казва, че не трябва да е boottable. А ако по някъв начин го заобиколя това (и това се случи ама не знам как го направих), тогава ме пита за толкова настройки, които въобще не разбирам, че ми идва да оставя всичко и отново да се захвана с Counter Strike.
The Penalty
20.02.04 г., 09:56
Ако ще ти е по лесно си направи партишъните с партишън меджик и после само ги монтирай при инсталацията...
Трябва ти един за линукса (ext2 или ext3) и един за суоп... да кажем 2 пъти рама ти.
Сега се сещам, че може и да използваш този (http://hackers.progeny.com/pgi/screenshots/) графичен инсталатор на PGI. Можеш да си го дръпнеш от тук (http://mirrors.ludost.net/cd-images/linux/debian/pgi/pgi-woody-20021023-i386.iso) , изпичаш го на едно CD и буутваш с него.
Originally posted by Myad'Dib
Ми значи не мога да укажа на кой partition да се инсталира Debian-a. Първо ми казва да го направя boottable, после ми казва, че не трябва да е boottable. А ако по някъв начин го заобиколя това (и това се случи ама не знам как го направих), тогава ме пита за толкова настройки, които въобще не разбирам, че ми идва да оставя всичко и отново да се захвана с Counter Strike.
Е то щом с инсталатора не моеш да се справиш (а той просто си върви едно след друго и нема ко да му се обърка)... ко остаа с dselect-а и останалите настройки да се опраиш... нема да стане само със съвети тука. Земи попрочети некоя книжка първо... или си инсталиряй некой по-лесен (и по-бозав) Linux - например RedHat, колкот да се светнеш малко по въпросите на Linux, а после може да минеш в А-групата на Linux на Debian или Slackware.
Myad'Dib
20.02.04 г., 12:57
Значи вече имам инсталиран първия диск на Debian, обаче искам да попитам как да си пусна dial-up Интернет? ? ?
The Penalty
20.02.04 г., 13:23
Хехе... тука ще изтръпнеш вече... :-)
Значи, такова нещо като "инсталирах 1-вия диск на Дебиан" няма.
Препоръчвам ти в конзола да напишеш:
apt-cdrom add
и по този начин да изредиш всичките 7 диска, така ще създадеш индекс на това което имаш на CD-тата, след това пишеш:
apt-get install pppconfig
(в случай, че не си го инсталирал)
После отиваш тук и четеш:
http://www.dca.net/support/dialup/debian-ppp1.html
Aко тва уолктру не ти свърши работа си дръпни Книга за Дебиан на български и чети:
http://debian-book.photo-forum.net/
Myad'Dib
20.02.04 г., 19:31
Значи направих каквото ми каза и не става. Влязох на сайта които си ми дал за Debian-a на български и там прочетох как точно се прави и инсталирах wvdial и ррр (както каза), обаче не мойе да ми детекне модема. Сега смених модема (с друг работещ) обаче не мога да вляза в настройките на wvdial-a, за да си въведа username, password и телефон (за връзка). Кажи ми какво да правя? Как да вляза в настройките на wvdial-a?
Myad'Dib
21.02.04 г., 00:03
Значи криво-ляво с питане тук-там успях да стигна до великото набиране (connect-ване)! Обаче сега не знам как да сърфирам. Някой може ли да ми помогне?
Myad'Dib
22.02.04 г., 03:42
1. Заех се да прочета Debian book-a. Е, прочетох го! Обаче тъй като не ми се стори достатъчен, реших да прочета и целия Linux форум, за да се запозная с проблемите, които са имали останалите потребители от 24 Декември насам. Е, прочетох го ! Така че вече въпросите ми ще бъдат по-сложни и ако случайно задам въпрос, на който отговорът му може да бъде намерен или по-назат във форума, или в Debian book-a, то простете "невежеството" ми и само ми дайте линка, на който се намира отговора.
2. Сега да дойдем на проблема, който имам с мойто pc, Debian-a и Интернета:
- първо инсталирах wvdial:
apt-get install wvdial
(по този начин ще опиша всичките ми стъпки, за да можете да ми кажете, кое не съм направил или кое съм сгрешил)
- второ от google.com намерих един сайт за конфигурация на wvdial-a за Интернет (сайта е Тук), и по този начин с помощта на nano-то успях да променя /etc/wvdial.conf:
преди:
[Dialer Defaults]
Modem = /dev/ttyS1
Baud = 115200
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
#Phone = ...
#Username = ...
#Password = ...
сега:
[Dialer Defaults]
Modem = /dev/ttyS1
Baud = 115200
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 X0 &D2 S11=55 +FCLASS=0
Phone = P9700900
Username = username
Password = password
- трето инсталирах links:
apt-get install links
(отново всичко е наред)
- и четвърто (същинския проблем) - опитвам да се connect-на и ми излиза следното съобщение :
# wvdial
--> WvDial: Internet dialer version 1.53
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 X0 &D2 S11=55 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 X0 &D2 S11=55 +FCLASS=0
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDTP9700900
--> Waiting for carrier.
ATDTP9700900
CONNECT
--> Carrier detected. Waiting for prompt.
--> Connected, but carrier signal lost! Retrying...
--> Waiting for carrier.
NO CARRIER
ATDTP9700900
--> No Carrier! Trying again.
--> Waiting for carrier.
OK
Caught signal #2! Attempting to exit gracefully...
--> Disconnecting at Sun Jan 3 09:33:24 1999
Та мисълта ми е от тук нататък какво да правя???
Авторски права на vBulletin