Виж пълна версия : Форума изцяло на български?
__SpOO__
17.02.04 г., 23:54
Извинявам се ако преди това е имало подобна тема или обсъждане...
Искам да питам не може ли след като се изисква от потребителите на форума да се пише само на български (напълно подкрепям!) да се направи и самият форум изцяло на български?
Какво имам впредвид - ами всичките php-та (предполагам) които се използват да се преведат на български и форума да си е 100% изцяло на нашия роден език.
digital
17.02.04 г., 23:58
Не виждам смисъл... това са стандартни бутони аз всеки форум. Нищо не пречи да са на латиница, както и нищо няма да се спечели ако на са кирилица.
__SpOO__
18.02.04 г., 00:02
Originally posted by digital
Не виждам смисъл... това са стандартни бутони аз всеки форум. Нищо не пречи да са на латиница, както и нищо няма да се спечели ако на са кирилица.
Смисъл според мен винаги има, пример - не вярвам всеки един от близо 4-те хиляди потребители на този форум да е на "ТИ" с английският това едно на ръка, друго - подобен превод не отнема чак толкова време (и нерви) и от опит мога да кажа, че изглежда доста по-добре когато всичко си е на български.
Нека да видим и други хора какво мислят по темата...;)
Ba4o Kiro
18.02.04 г., 00:10
ПроблемИ има, и те са- има голяма вероятност софтуера на форума да се омаже при превеждането, при последващ ъпдейт на софтуера отново трябва ръчно да се правят промени... Всъщност - не се знае след "разбъркването" на софтуера, дали ще може да се ъпдейтва въобще...
Няма кой да се наеме да свърши тази работа за "без пари", а дори и да се навие за "без пари" не съм сигурен, че работата няма да се свърши като за "без пари" :rolleyes:...
Обсъждали сме въпроса и преди, идеята не е лоша, не е нова, но не е особено удачна в случая...
chobaka
18.02.04 г., 00:15
Това е добра идея - vBulletin-а може да се преведе целия, стига някой да се нагърби с тая хамалска работа.
Пробвал съм да превеждам системи на български, и мога да кажа (без да съм ровил по сорса на vBulletin), че не винаги нещата са прости, щото голяма част от думичките са скрити нейде по най-засуканите function-s или class-ове или както дойде на програмиста.
Нека да постнат тази версия на vBulletin на сайта като сорс и все някога ще го преведем. Не сме малко. А? ;-)
__SpOO__
18.02.04 г., 00:21
Originally posted by Ba4o Kiro
ПроблемИ има, и те са- има голяма вероятност софтуера на форума да се омаже при превеждането, при последващ ъпдейт на софтуера отново трябва ръчно да се правят промени... Всъщност - не се знае след "разбъркването" на софтуера, дали ще може да се ъпдейтва въобще...
Няма кой да се наеме да свърши тази работа за "без пари", а дори и да се навие за "без пари" не съм сигурен, че работата няма да се свърши като за "без пари" :rolleyes:...
Обсъждали сме въпроса и преди, идеята не е лоша, не е нова, но не е особено удачна в случая...
Аз лично сам си играх да превеждам Invision Power Board v1.3 Final на български, който ползваме в нашето ISP, смея да твърдя че няма абсолютно никакъв проблем след като всичко е преведено на български и се пусне в "ескплоатация", верно че форума тук не е същият, но 99% съм сигурен че и с този няма да има никакви проблеми.
Относно ъпдейта - съдейки пак по форума, който превеждах и неговите ъпдейти, които се свеждат в добавянето на няколко нови реда в част от php-тата и тук там някакви "козметични" екстри не вярвам да има някакъв проблем и с ъпдейтването към по-нови версии на форума.
И накрая, аз бих се заел (дори имам желанието да го направя) с превода на форума на български за без пари в името на общото благо дето има една приказка.
Можем да направим примерно така - давате ми файловете, които трябва да се преведат, аз ги превеждам, някой или всички от "ръководният екип" на форума ги прегледат, одобряват или не и ако се хареса превода се пуска пробно тестово да се види как ще работи (или не) и ако няма проблеми - ще си имаме форум изцяло на български.
Предложението ми е съвсем сериозно.
:)
chobaka
18.02.04 г., 00:30
Трябва целия сорс да се прегледа, щото може да има скрити думички някъде.
Това го пиша вече два пъти заради cablebg.net... ;-(
gtzvetkov
18.02.04 г., 00:38
Originally posted by __SpOO__
Смисъл според мен винаги има, пример - не вярвам всеки един от близо 4-те хиляди потребители на този форум да е на "ТИ" с английският това едно на ръка, друго - подобен превод не отнема чак толкова време (и нерви) и от опит мога да кажа, че изглежда доста по-добре когато всичко си е на български.
Нека да видим и други хора какво мислят по темата...;)
И в този ред на мисли, дай да преведем де що има софт на български, че да им е по-лесно на тия дето не разбират английски. Аз определено много бих се зарадвал, защото английския не ми е майчин и трудно се оправям, еле пък с компютърните термини.
е то става и с бутон4е БГ/EN ... избора/ is yours
__SpOO__
18.02.04 г., 00:40
Originally posted by gtzvetkov
И в този ред на мисли, дай да преведем де що има софт на български, че да им е по-лесно на тия дето не разбират английски. Аз определено много бих се зарадвам, защото английския не ми е майчин и трудно се оправям, еле пък с компютърните термини.
Мисля, че предложението ми е повече от конкретно, става(ше) дума за форума на HWBG, останалия софт не е моя (наша) грижа и който иска (ако иска) да го превежда;)
Имам чувстото, че май не ме приемате насериозно?
chobaka
18.02.04 г., 00:42
Какво ще правим?
gtzvetkov
18.02.04 г., 00:52
Мисля, че предложението ми е повече от конкретно, става(ше) дума за форума на HWBG, останалия софт не е моя (наша) грижа и който иска (ако иска) да го превежда;)
Имам чувстото, че май не ме приемате насериозно?
Не се обиждай, но ти си сигурно 5-ия или 6-ия за последните няколко месеца, който предлага да се преведе форума на български. Колкото и да не разбираме английски език, повечето от нас под една или друга форма са запознати със специфичните компютърни термини, непознати дори за някои от преподавателите ми по английски език в университета.
mralien
18.02.04 г., 01:00
Това е безмислено начинание дори и да не знаеш английски (което е малко абсурдно... Аз незнам Англ. за това няма да посещавам този форум, сложен ми е...?!?)- ето решение - цъкни на бутончето Faq - там всичко е написано на български... за 6 бутона и 10 опции няма абсолютно никакъв сми от тази гимнастика...
p.s. и да темата е обсъждана ;)
GeniusLoci
18.02.04 г., 03:46
Темата е обсъждана. Отговора е - няма да стане.
vbTheKing
19.02.04 г., 22:24
Originally posted by gtzvetkov
Не се обиждай, но ти си сигурно 5-ия или 6-ия за последните няколко месеца, който предлага да се преведе форума на български. Колкото и да не разбираме английски език, повечето от нас под една или друга форма са запознати със специфичните компютърни термини, непознати дори за някои от преподавателите ми по английски език в университета.
Такааа, аз съм против (в смисъл и да го направите искам да си им EN версия!) превеждането на форума, защото ще се получи една пълна БОЗА!!! Точно като WinXP с пача за БГ! Пълни глупости!
__SpOO__, ако ще се превежда форума трябва да се преведе ВСИЧКО! А би ли ми казал как ще преведеш FAQ? Ще го напишеш ЧЗВ (често задавани въпроси)? или пък USER CP? Него като Участник КП (Контрол панел на участника) ли ще преведеш?! Ще се получат пълни безмислици! Помисли малко!
btw, quote-нал съм поста на Цветков, защото искам да попитам: Ако това е 5-6 човек, които предлага да е преведе форума, защо трябва да се обижда, ако ще и 150ия да е! Мисълта ми е, че ако се предлага превеждане на форума от доста участници май трябва наистина да се помисли за това. До колкото знам (преразказвам думите на Ba4o Kiro или Григор или някой от главните, не помня...), ако има някаква идея за нещо, тя се предлага (пуска се гласуване), обсъжда се и ако се одобри от болшинството се приема! Ето защо не трябва да го режете така човека, според мен...:rolleyes:
П.П. Е сега ще пусна един пуул да видим, колко хора искат форума да е на БГ.
П.П.2. Аз ще гласувам ПРОТИВ! Не бих искал някой да си губи времето за нещо, което НИКОГА не бих използвал...;)
GeniusLoci
20.02.04 г., 00:18
Моите доводи:
- свикването с българска версия на какъвто и да е софтуер е трудно за напредналите, нерядко дори за незапознатите, защото напредналите няма да могат да им го обяснат толкова лесно.
- привикването към локализиран софтуер още от началото на работа с него води до проблеми когато се изправите пред английска версия на такъв
- "знаенето" на английски език поне в стайдий, достатъчен за да разбирате кой бутон какво значи, какви са тия работи из Windows-а ви и как да си поиска човек кафе си е буквално вече въпрос на обща култура. В крайна сметка това е световния език..
- локализирането на софтуера води до невъзможност да се окаже помощ от хора, които не са запознати с превода (най-често и без друго е скапан).
- горните се отнасят за всякакъв вид локализирани версии на софтуер..
- конкретно за форума - нямам нищо против, но мисля че ние трябва да растем към света, а не той към нас.
И съм твърдо против хората, които не разбират английски да се учат на български версии. На каквото и да е. Дори само заради градените с години навици на останалите и ориентирането ни към един глобален свят, без пречките на езика.
BTW - колко са тук хората, които не разбират надписите по бутоните? Искам анкета и за това...
__SpOO__
21.02.04 г., 03:06
И ти си прав за себе си, но много може да се дискутира по въпроса според мен.
Това за световния език, напълно съм съгласен, ама дайте тогава да пишем не на български тук, не на латинеца, ами направо на чист английски, т.е. хем да се упражняваме, хем да се приобщаваме към света?
А ето това:
"- конкретно за форума - нямам нищо против, но мисля че ние трябва да растем към света, а не той към нас."
аз не можах да разбера каква точно е връзката му с предложението да се направи изцяло на български форума...
Все пак тук казвам за пореден път, никой не говори за Windows на български, за Office на български, не говорим за никакъв софтуер на български...хора, тук говорим конкретно и единствено, и само за този форум, какви са тези глобалните мнения и оценки за българския и операционни системи, софтуер и какво ли не беше още???
[Mod. Edit] (Dark Skywalker) - Изтрит безсмислен quote към предишен пост.
Dark Skywalker
21.02.04 г., 08:46
ама дайте тогава да пишем не на български тук, не на латинеца, ами направо на чист английски, т.е. хем да се упражняваме, хем да се приобщаваме към света?Ами хайде, аз съм съгласен. Няма да трия ничие мнение на английски, написано културно и разбираемо.
Виж обяснението ми по другата тема защо от чисто практически съображения форумът няма да се преведе на български. Освен това ще затворя тази тема, понеже съдържанието й се припокрива с другата. Моля по-нататъшните коментари да споделяте тук: http://212.72.219.249/forum/showthread.php?threadid=23468
Авторски права на vBulletin