PDA

Виж пълна версия : Как да манипулирам "подпис" при ново писмо?

massacre
17.02.04 г., 16:27
Извинявам се за малко безсмисленото заглавие, обаче, май не можах да измисля нищо по-смислено. :)

Идеята ми е следната:
Когато пращам ново писмо (ползвам Мозила), искам на Attach signature да задам файл, който, от своя страна, да ползва fortune. Т.е., когато Мозилата се "обръща" към този файл, той да стартира fortune (по-скоро само да чете, не да ми се отварят нови прозорци), а след това, този цитат, който се падне, да бъде вместен на мястото на подписа.

Съжалявам, ама по-ясно не мога да го обясня. :)

От програмиране си нямам хал хабер, затова моля вас за помощ. Не е "пушка пукнала", но би било забавно, ако е възможно..

Ако пък не става така, може би има къде да "бръкна", за да го направя автоматично да го вкарва в писмото като footer?

Fo
17.02.04 г., 19:14
Е точно както искаш няма да стане... освен да си пускаш фортуне преди да пращаш.
#!/bin/bash
fortune > /home/user/sig Това го записваш в /home/user/fs например "chmod +x fs" правиш си препратка на десктопа и всичко ще става с едно цъкване. Даваш му че /home/user/sig ти е сигнатурата и си готов.

massacre
17.02.04 г., 19:18
Добре, но доколкото разбирам, при логване ще създава файл, в който ще се съдържа произволен цитат, нали така? При това положение, въпросния цитат ще бъде еднакъв, до момента, в който не рестартирам, така ли?

Fo
17.02.04 г., 19:25
Всеки път като цъкнеш отгоре му просто ще слага новото фортуне във файла.

massacre
17.02.04 г., 19:33
Ясно. Благодаря за помощта. За съжаление, това е съвсееееем лекичко по-"автоматизирано" от това да пиша в команден ред fortune, а после да копирам текста. По този начин се губи елемента на изненадата. Номера е включително аз да не знам какво ще се появи, докато не погледна в Sent. :)

Fo
17.02.04 г., 19:48
Е поне няма да има неприятни изненади. :ghi: А както го искаш... ами почвай да учиш Ц и след някоя година ще си го пачнеш. :p

TQ_
18.02.04 г., 08:48
по пътя който сте тръгнали, следващата крачка е:

адваш си /home/user/fs във кронтаб, тоест през определен интервал от време да се изпълнява скрипта и да ти генерира ново съдържание на /home/user/sig;)

Melwin
18.02.04 г., 11:03
1-ва стъпка : В конзола пишеш следната команда: "crontab -"
2-ра стъпка: На празния ред пишеш следното:
*/5 * * * * fortune > /home/user/sig
3-та стъпка: Изпълняваш клавишната комбинация
Ctrl+D
4-та стъпка: (По избор)Преглеждаш съдържанието на текущия crontab с командата:
crontab -l
Там трябва да фигурира ред-а от точка 2.
Tова ще генерира на всеки 5 мин различна сигнатура във файла /home/user/sig.
5-та стъпка: Рестартираш crond със следната команда:
killall -HUP crond

Пояснение .. с горните процедури постигаме различно fortune-4e(на 5 минути) във файла /home/user/sig , който можеш да прикачваш към различните си писма.

massacre
18.02.04 г., 14:01
Ай, ай, май точно за това говоря. :)
Въпроса е, че аз наистина не разбирам, та... не ми е много ясно това с crontab. Файл ли да редактирам, какво?
Може ли да ви помоля, ако не е много да ми го обясните буквално стъпка по стъпка? Благодаря много! :)

EDIT: Извинявам се, че питам глупости. Не бях видял последния пост. Много съм отнесен. Благодаря много! Ще опитам така, предполагам, че ще стане. После ще пращам писма! :lol:

massacre
19.02.04 г., 01:16
Не знам дали това трябваше да се получи..
Ето:

[mass@mass mass]$ crontab -l
# DO NOT EDIT THIS FILE - edit the master and reinstall.
# (- installed on Thu Feb 19 00:12:53 2004)
# (Cron version -- $Id: crontab.c,v 2.13 1994/01/17 03:20:37 vixie Exp $)
*/10****fortune > /home/mass/sig[mass@mass mass]$

Направих нещата точно така, както каза. Проверих дали има създаден файл sig, но - нищо! Дали пък не омазах нещо?

EDIT: Като не стана така, реших, че ако копирам точно така, както е във форума ще стане. Оказа се, че трябва да има място между звездичките. Е, пооправи се, ама пак не ще да пише по въпросния файл. :(

TQ_
19.02.04 г., 10:50
я дай резултата от `crontab -l`

massacre
19.02.04 г., 14:02
Благодаря на всички за времето, което ми отделиха. Аз се оправих. Не точно както казахте, но горе-долу..

"Светнаха" ме на една програма - kcron - с нея беше много лесно да го направя това, което искам. Сега всичко работи така, както исках. Благодаря! :)