PDA

Виж пълна версия : Оптична мишка - проблем

craghack
17.02.04 г., 14:58
Взех си оптична мишка Logitech M-BJ67B OEM. Мишката е USB. Имам следния проблем, който се проявява най-вече при работа с интернет браузъри, но и в някои игри:
От време на време курсорът замръзва върху екрана и дори да движа мишката нищо не става. След секунда или по-малко всичко отново е наред. Забелязъл съм, че това се получава, когато харда се замисли нещо.
Защо се получава така? Да не са ми нещо наред драйверите за USB-то или самото то?
P.S. Имам и друг проблем. Клавиатурата ми също е USB някаква куче марка Unitek, пише се с голямо червено е, та когато се случи така, че Windows не се стартира правилно и ми даде екрана с избор за сейв мод или нормално стартиране, клавиатурата не работи. Не мога да натисна нито един клавиш. Иначе си е наред, когато изгрее Windows. Защо се получава така? Преди със старата нямах никакви проблеми, но тя беше PS2.

Someone
17.02.04 г., 16:18
Originally posted by craghack
Взех си оптична мишка Logitech M-BJ67B OEM. Мишката е USB. Имам следния проблем, който се проявява най-вече при работа с интернет браузъри, но и в някои игри:
От време на време курсорът замръзва върху екрана и дори да движа мишката нищо не става. След секунда или по-малко всичко отново е наред. Забелязъл съм, че това се получава, когато харда се замисли нещо.
Защо се получава така? Да не са ми нещо наред драйверите за USB-то или самото то?
P.S. Имам и друг проблем. Клавиатурата ми също е USB някаква куче марка Unitek, пише се с голямо червено е, та когато се случи така, че Windows не се стартира правилно и ми даде екрана с избор за сейв мод или нормално стартиране, клавиатурата не работи. Не мога да натисна нито един клавиш. Иначе си е наред, когато изгрее Windows. Защо се получава така? Преди със старата нямах никакви проблеми, но тя беше PS2.

За мишката пич, хавата е почти ясна.
Сигурно ти е слабичко PC-то и като пуснещ нещо по-голямо - и Уиндоуса се смръзва. Може да се получи и при по-малко RAM. Като тръгне да swap-ва - е много бавен.

За клавиатурата - провери дали си пуснал в BIOS-а USB Keyboard Support.

Tarambuka3500
17.02.04 г., 19:03
също провери дали си включил DMA/UDMA трансфер към диска си.

MeThTiCaL
17.02.04 г., 20:39
Аз имам същата мишка (мнооо яка :p ) и такива проблеми едва ли може да се случат от нея. Както Tarambuka3500 каза пусни си DMA/UDMA от Device Manager-a. Междо другото под Уин98 и на мен така ми замръзваше мишката, беше много гадно и откакто качих XP този проблем се изчисти. Междо другото си пусни DMA-то и на CD Rom-а щото ако не е пуснато докато го ползваш пак ще се получават бъгове от тоя тип.

craghack
17.02.04 г., 22:10
Пуснати са и двете. 512 памет и Атлон 2000+ не са върха на сладоледа, но все пак една мишка е това. От биоса съм пуснал и за клавиатура, и за мишка.

tedych
17.02.04 г., 23:40
Originally posted by Tarambuka3500
също провери дали си включил DMA/UDMA трансфер към диска си.
Е точно пък като са пуснати го прави тоя проблем.
И аз преди го имах, но с PS2 мишка, както и други приятели. Нещо по чипсета или настройките на биос-а правеше номера, като се изключи UDMA и нямаше никакви забивания, естествено харда работеше наполовина по-бавно.
Но това няма значение, щом му го прави и при изключени UDMA (нали си пробвал?!)
В твоя случай може да е в самия порт.
Съветът ми е, разкарай я тая USB мишка. USB порта е известен с разните си странности, т.е. не е от самата мишка, а от начина на комуникация. Още повече Уин ХР без SP1 не поддържа стандарт USB2.0, а само 1.1, и това може да бъде причина, въперки, че мишката има съвсеем скромни изисквания към връзката (Microsoft мишките работят оригинално на 1200 bps).

craghack
18.02.04 г., 03:10
А дали има проблем да й сложа преходник към PS2?

MeThTiCaL
18.02.04 г., 03:14
Originally posted by craghack
А дали има проблем да й сложа преходник към PS2?

Няма никакъв проблем, лично аз я ползвах 2-3 месеца на PS2 след като ми донесоха компютъра поради простата причина че не знаех за какво служи този преходник. След време като започна интереса вече стана друга история....:D

Tarambuka3500
18.02.04 г., 11:39
тва за 'странностите на USB' ми звучи доста глупаво.
Как пък досега на една не съм случил, хем имам мишка, цифрова камера, IR-port, флаш-диск и все на USB.
пу-пу. късметлия съм :D
--
Отделно, ако UDMA-то прави проблем, то значи проблема е в дъното или в драйверите примерно...
Странна работа. а дъното какво е?

craghack
18.02.04 г., 12:22
Дъното ми е 7vax на Gigabyte. UDMA-то никога не ми е правило проблеми.

tedych
18.02.04 г., 12:43
Originally posted by Tarambuka3500
тва за 'странностите на USB' ми звучи доста глупаво.
Как пък досега на една не съм случил, хем имам мишка, цифрова камера, IR-port, флаш-диск и все на USB.
пу-пу. късметлия съм :D
--
Отделно, ако UDMA-то прави проблем, то значи проблема е в дъното или в драйверите примерно...
Странна работа. а дъното какво е?
Да, там са проблемите, то няма къде другаде :)
а за USB порта, това че ти нямаш проблеми не означава непременно че е много добър този порт. На много хора им прави проблеми.
УСБ е добра технолгоия като идея, но изпълнението и като стандарт не е на ниво. Да видим дали FireWire 1394 стандарта ще се наложи в бъдеще.