PDA

Виж пълна версия : РПМи листинг

chobaka
17.02.04 г., 14:30
дистрибуцята е RedHat 9...

Как мога да листна всичките РПМи дето ги имам инсталирани?

exabyte
17.02.04 г., 14:34
rpm -qa

man rpm

хари потър

massacre
17.02.04 г., 22:30
Ще си позволя да използвам тази тема, за да задам един въпрос, който малко или много е свързан.

Проблема ми е следния:
rpm -qa | grep -i 'squirrel'

Показва, че има тази и тази версия. Същото е с още няколко неща - squid, mailman, etc. Въпроса ми е следния:

Как да знам къде са инсталирани въпросните пакети? Примерно, искам да пусна мейл, искам мейл-лист, искам скуид.. но не знам какво да правя.
Файлове на отделните пакети има на различни места. Как да знам кой да прочета, да редактирам, да настроя...? Включително webmin-a, който ми се струва доста опростяващ нещата не се справя. Казва, ти, пич, нямаш QMail! Cannot initialize squid cash.. cannot locate... такива неща.

Сигурно ще речете, че съм много глупав, ама и ман-ове четох, и не знам какви сайтове.. е не мога и не мога. :(

exabyte
17.02.04 г., 23:56
rpm -ql или rpm -qнещоси

не помня точно, rpm -ql пакет май беше за инсталиран пакет, а имаше и друго, което беше за rpm file, виж в man page, изброени са след -q, ако не ме лъже паметта

chobaka
18.02.04 г., 00:02
мерси exabyte,
свърших си работата... Виртуална бира - печелиш!

а massacre що не пробваш с whereis squirrelmail ili whereis webmin или find съответно под root - май така ще стане...