PDA

Виж пълна версия : Двоен размер на файлове

Joredos
17.02.04 г., 03:23
Исках да проверя големината на една папка и ето какво излезе (http://free.top.bg/joredos/e%20kak%20go%20sram%20ne%20hvana.jpg)
.И дефрагментирах,ама не се оправо със PerfectDisk и по двата начина,ама не се промени.Та въпроса ми е как го срам не хвана компа да ми го изпише това на и какво се дължи-файловата система е ФАТ32,а уиндоуса е ХР?

OgiDogi
17.02.04 г., 08:05
Ами може и повече да заеме, при тези 1997 файла, в зависимост от големината на кластъра и на файловете.
Сметка:
48,6 МВ файлове/ 2000 = 24.3 КВ за файл
Ако партишъна ти е по-големичък и кластъра е 16КВ, всеки файл ще се събира на 2 кластъра с излишък 8КВ. Някои файлове ще са примерно по 1 КВ и ще губиш останалите 15 от кластъра, други ще са по 31.8КВ и ще губиш само по 0.1 от кластър - ей такива неща.
Хич не се чуди.

Всичко е възможно!

Joredos
17.02.04 г., 16:11
А какво да направя?Да увелича размера на клъстъра ли?Може ли да се направи това без форматиране на харда?Как да го увелича този пусти клъстър-с коя програма?Много съм зле във файловите таблици :( .

massacre
17.02.04 г., 16:51
Originally posted by Joredos
А какво да направя? Да увелича размера на клъстъра ли?

Следвайки логиката, според мен, по-скоро трябва да го намалиш.
Ако правилно съм разбрал, файл, който не запълва един клъстър, въпреки всичко го "запазва". При това положение, клъстърите трябва да са по-малки. Така си мисля аз. :)

А как става промяната, нямам идея, но с удоволствие бих прочел, ако някой обясни, за да го направя и при мен. Не страдам от липса на място (все още), но не виждам защо да си губя безсмислено дисковото пространство.

OgiDogi
17.02.04 г., 19:27
Точно така - трябва да се намали, но за големи дискови дялове програмата за форматиране просто отказва пък и тогава се губи дисково пространство, тъй като FAT ще стане огромен.
Форматирането с определена големина на кластъра става с format.com от команден ред със опция:
C:\format d: /z:X
като Х може да бъде 1, 2, 4, 8, 16 и т.н. като това е множителя на 512 байта в един кластър.
За Х=8 - кластър 4КВ, което е оптимално за дялове от 2 до 8 GB.

massacre
17.02.04 г., 19:36
Понеже говориш за FAT, искам да попитам, дали подобни корекции в големината на клъстърите са възможни под NTFS? От друга страна, казваш, че е валидно за по-малки дялове. Ами, аз имам два дяла по 10ГБ, от които един Линукс, отделно имам едни 60ГБ - "Склад", които също са NTFS. Всъщност, като FAT не съм форматирал от ... много време. :)

Joredos
17.02.04 г., 19:41
А Оги можеш ли да дадеш акъл за около 30Гб дял и евентуално без форматиране?

SongBird
17.02.04 г., 19:53
Сваляш си Partition Magic 7 (май има и 8) na PowerQuest. С нея можеш да си промениш файловата система, размера на клъстера, размера на партишъните и бая други работи при това без да ти се налага да форматираш.

И все пак внимавай какво правиш с нея да не си затриеш някой партишън без да искаш.

Regards,
SongBird

tedych
17.02.04 г., 23:30
точно така, partition magic 8 е наистина магическа програма.
Но както и при фат, тка и при NTFS можеш да задаваш размера на клъстера, въпреки, че при НТФС по подразбиране той е доста по-малък (4 кб).

Joredos
18.02.04 г., 00:06
Хвала,хвала :bow: :bow: след малко ще го хакна.

achilles
18.02.04 г., 11:35
Имай предвид, че според много източници, по-малък клъстър=по-бавна работа на NTFSа. И обратно...Така че ако ти е голям диска, ти препоръчвам поне 4/8 KB. Няма да загубиш чак толкова много място...

Joredos
18.02.04 г., 12:39
Ами аз в сегашният си вид на харда губя половин Гб и вчера като проверих това и се отказах от конверта на клъстъра.

OgiDogi
18.02.04 г., 13:51
Originally posted by achilles
Имай предвид, че според много източници, по-малък клъстър=по-бавна работа на NTFSа. И обратно...Така че ако ти е голям диска, ти препоръчвам поне 4/8 KB. Няма да загубиш чак толкова много място...
Поне за FAT32 съотношението FAT/DiskSpace при кластър 4КВ e около 1/1000 т.е. за 30 GB дял таблицата му ще заеме към 30 MB. NTFS е с различна организация.
Сметка:
32 бита за адреса на един кластър = 4 байта
в един кластър ще се съберат 1000 адреса => FAT/Space = 1/1000
В случая на Joredos май най-добре е да се избере кластър 8 КВ (FAT/Space = 1/2000) - при малко отклонение от пресметнатите 24К за файл ще има най-малко загуби от неоползотворено пространство и от размер на FAT-а.

achilles
19.02.04 г., 13:27
Това за загубеното място - хубаво, ама аз имах предвид да отчете и фактора скорост. За пространството ми е ясно.
8К е добър компромис според мен също.