Виж пълна версия : Неонова лампа за PC от кола
Взех си една лампа за кола от метро, която се включва към запалката на автомобила. Отрязах и жицата която отива към буксата дето влиза във запалката и свързах двете жички към 12V. На кутията на лампата пишеше 12V. Като чели пресветна нещо, но уви пълен мрак. Възможно ли е да съм я изгорил??
До колкото знам май трябва някаква схемичка да има преди да я включа към 12V.
Дайте идеи и предложения???
bonecrusher
17.02.04 г., 13:10
Изгорил си я приятелю.
hunduras
17.02.04 г., 13:34
Това за схемичката не ми се вярва. А и ако е за кола, както казваш акумулатора не е 12В ами някъде над 13. Сигурен съм че захранването ти искарва не повече от 13В а и е изправено все пак. Да не си го вързал некъде дето не требе а? А да не си обърнал + и -. Има ли някаква схемичка показана евентуално. Такива работи първо се правят с уреда. Провери там дето си отрязъл като го бучкаш накъде е + и - и тогава закачай.
jazztonite
17.02.04 г., 20:27
мисля, че в самия куплунг който се пъха в запалката има делители на напережение, т.е. тази лампа едва ли е била за 12В
Еми незнам така пише на кутията на лампата 12V a 24V e оставено празно
Според мен като си резнал кабела не си погледнал кое е "+" и кое "-" ... и после си разменил плюса и минуса при вакрване в молекса ... bonecrusher и hunduras за жалост май са познали ...
- Иначе работи нормално с 12 волта от компа ... свети си ...
- В куплунга няма нищо освен предпазител със стопяема жичка... а в някои даже и предпазител няма ...
- Би трябвало да работи без проблем поне от 11 до 15 волта...
ПП/ Ако са икономисали диода, дето пази от обратно включване, такова включване може да му е за последно ...
Авторски права на vBulletin