Виж пълна версия : >>КАК ДА СИ НАПРАВИМ СВЕТЕЩ ВЕНТИЛАТОР<<
alex_matrix
14.02.04 г., 12:00
Вече е факт първото ръковоство в сайта
Очаквайте и останалите тези дни....
http://mods.hardwarebg.com
digital
25.02.04 г., 22:45
Не мога да отворя нито една снимка... в моя телевизор ли е повредата или...?
И при мене няма картина... Ще трябва да звъня на сервиза:D
Иначе мода е много як - като го четох преди в БъгБГ не очаквах, че един обикновен вентилатор може да изглежда толкова добре със светодиоди... Мойте 12ки скоро ги очаква тая модификация...
Добре е написано и обяснено, но чакай. Онзи спрей за 10 лева? Повечето чаркове? Продават се готови светещи вентилатори за по 5$.
Да, ама друго си е сам да си го направиш и да си имаш опита. ;)
digital
25.02.04 г., 23:22
Originally posted by YMEH
Добре е написано и обяснено, но чакай. Онзи спрей за 10 лева? Повечето чаркове? Продават се готови светещи вентилатори за по 5$.
Ми това е просто ръководство... не е казано, че ще излезе по евтино :)
Twinsis
26.02.04 г., 00:24
Мда и при мене не излизат картинките???
alex_matrix
26.02.04 г., 06:55
извинявайте за снимките
не съм обърнал внимание че след последната промяна на размера им с ACDsee си е сложило разширението с главни букви а не с малки както е зададен линка
ВЕЧЕ СА КОРИГИРАНИ
извинявайте отново бързах много :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
=======================================
спрея е 10 лева ама за вентилатора отива много малко
не е задължително да се купува такъв но ако се гони моя ефект е наложително просто съм описал какво аз ползвам
за разлика от повечето хромиращи спрейове този не потъмнява + това е със перлички което спомага за красивия ефект
а после може да си го ползвате за друго
да повечето вентилатори са 5$ но както съм писал може да се използват стари но хубави мотори и лагеруване вентилатори които примерно сме свалили само защото несветят
а повечето днешни светещи вентилатори са с отвратително лагеруване и въздухо поток
най хубавия прозрачен според мен Akasa FAN Nebula струва 15$ и предлаганите в момента на пазара прозрачни не могат да му се качат на малкия диод :D :D :D \тя е и с реглаж на оборотите\ с нея охлаждах дълго време процесор 1.2 Тъндърбърд клокнат на 1.57 а с 5$ вентилатор да е изгорял отдавна
просто от 5$ прозрачен вентилатор не очаквайте подвизи
alex_matrix: човече, доста си бързал :)
защо файла fan.htm има title: Untitled Document ? :D
и най-долу 'Красиво е на' -=> 'Красиво е нали?' би било по-правилно :)
:bow: :bow: за идеята и реализацията ;)
Съжалявам, че пиша не по темата.
Алекс, почакай малко отново! Точно този светещ вентилатор на Thermaltake, който закупих за 5$, сложен на радиатор от Thermaltake Silent Boost охлажда 2000Mhz T-Bred 1.425v съвсем прилично. Температурата в idle не се качва над 33-34C. Хем ми свети, хем ми 'лади. ;)
alex_matrix
26.02.04 г., 14:51
Originally posted by YMEH
Съжалявам, че пиша не по темата.
Алекс, почакай малко отново! Точно този светещ вентилатор на Thermaltake, който закупих за 5$, сложен на радиатор от Thermaltake Silent Boost охлажда 2000Mhz T-Bred 1.425v съвсем прилично. Температурата в idle не се качва над 33-34C. Хем ми свети, хем ми 'лади. ;)
съгласен съм
но небюлата я имах още преди година и половина
концепцията и идеята за мода вентилатора е отпреди година
а статията е побликувана преди 4 месеца
термалтейк вентилаторите са от 1 седмица в българия просто до сега ги нямаше
но друго е важното в случая писал съм го и в статията - прозрачни вентилатори много, но като този от статията са единици
на изложението където представихме THE MATRIX CASE хората се бутаха да го гледат и да питат за него а до него беше прозрачна кутия с ув плегсиглас (такава имаше и на още 2 щанда) която струва много повече от модната кутия но никой не я забелязваше защото вече беше масово, а матрицата е нещо единствено по рода си в българия и света - то това си беше основната мисъл в нея
разбираш ли на къде бия - модовете са маниаци , те постигат впечатляващи по рода си неща и не си мислят ча толкова добре сега тоя мод ще ми струва 10 лв а мога да си купя готово за 8 лв - да ама за тия 2 лева си си направил нещо сам и е уникално
матрицата ми излезе 250 лв всичко но знам че съм си я направил сам, че е 1 единствена бройка, и признанието на хората видели я струват за мен повече от парите вложени в нея
Напълно разбирам за какво говориш! Пак ще кажа - едно е да си купиш готов вентилатор и друго е сам да си го нарпавиш, да си имаш опита и с кеф да си вършиш работата, хората да го гледат и да те хвалят. Лично на мен по ми харесва сам да си го направя, но просто нямам необходимите чаркове и пари.
Мисля, че това ще е последният пост, който не е свързан с темата от мен.
Благодаря за вниманието.
P.S. Thermaltake вентилаторите ги има от няколко месеца в България. ;)
Originally posted by _iAn
защо файла fan.htm има title: Untitled Document ? :D
и най-долу 'Красиво е на' -=> 'Красиво е нали?' би било по-правилно :)
[/B]
тцъ тцъ... тук май никой нечете :(
alex_matrix
26.02.04 г., 23:28
чете, чете
нямах време
готово оправено е
Ето от мен мини светещ вентилатор.
-=OnlineBG=- (http://iren.is.online.bg/Picz/PCz/Lighted%20FAN/)
-=Bubu.to=- (http://bubu.to/moding/Picz/Lighted%20FAN/)
оффтопик
браво Alex с нетърпение очаквам да качиш следващите ръководства на сайта :D :D :D
оффтопик
D3m@7ic
29.02.04 г., 20:44
ауу...малее.....много,много добро...страшна работа... :insane:
alex_matrix ти си Човека!:cool: аз тепърва навлизам в тази сфера и бих казал,че е нечовешко това изпълнение с The Matrix кутията!Oгромни почитания!:D:
Zabluden
29.02.04 г., 22:00
Originally posted by D3m@7ic
alex_matrix ти си Човека!:cool:
по-скоро е Нечовекът :) Аз само да намеря време да му занеса моята кутия........
Много яко стават, но аз си предпочитам 120мм ТТ, просто защото с електрониката съм...определено не на "ти" :)
Grim Reaper
01.03.04 г., 12:41
Много се спори за този спрей ако гоните отразителен ефек не е задалжително да боядисвате можете да облепите с някакви алуминиево фолио като внимавате ръбовете на края на фолиото да не са разположени срещу въздушния поток за да няма предпоставки за разлепване разбирам че манипулацията е малко сложна но с търпение можете да постигнете добър резултат
Originally posted by Grim Reaper
Много се спори за този спрей ако гоните отразителен ефек не е задалжително да боядисвате можете да облепите с някакви алуминиево фолио
Ми като облепиш перката с фолио, тя ще стане по-тежка. Ще се увеличи вибрацията ( както става с не добре нанесен спрей).
То за отражението ще е по-добро, ама няма смисъл от фолиото. Поне за ей така да го направиш, ще е гот. Ама като го сложиш в кутията и ще почне да ти вибрира всичко.
Grim Reaper
02.03.04 г., 12:11
Не съм съгласен всичко зависи от изработката ако навсякаде е равномерно поставено фолиото и ръбовете в неговия краи не са срещу въздушния поток няма предпоставки за вибрации,вярно е че не приложим за всички перки но ако ще правите някой по-голям вентилато и наистина не искате или не можете да купувате спрей струва си да се опита колкото до по-голямата тежест има станиоли които са достатъчно леки/и по трудни за работа/ манипулацията не е за всеки но ако наистина искате да експериментирате пробвайте аз лично съм за спрея най-малкото защото мйте перки не са кой знае колко големи а и са повече за фаца от колкото за КПД
Da_Munk
03.03.04 г., 03:05
И аз си направих 2 вентилатора на кутията със сини LED-ове, а този на CPU-то с червени. Това, което добавих, е че напълних целия вентилатор отстрани с топъл силикон. Запушиха се дупките за винтовете, но след това елементарно се пробиват наново с бормашинката или направо със самите винтове. Така е по-лестно да се облепи вентилатора (изолирбанда остава равен и не хлътва по краищата), а и отстрани не излиза абсолютно никаква светлина.
Еми аз следейки инструкциите направих всичко и сега ми остава да сложа съпротивление понеже цъм с клиар ледове
разбрах че трябва да си взема 300 ома.Да ама като отидох в магазин електрон на женския пазар и казах какво търся продавачката ме зацепи с въпроса "на колко вата да е?"
мисля че това не е споменато в ръководството, ако може някой да ми каже на колко вата да е съпротивлението?10х
alex_matrix
05.03.04 г., 11:21
Originally posted by MoXata
Еми аз следейки инструкциите направих всичко и сега ми остава да сложа съпротивление понеже цъм с клиар ледове
разбрах че трябва да си взема 300 ома.Да ама като отидох в магазин електрон на женския пазар и казах какво търся продавачката ме зацепи с въпроса "на колко вата да е?"
мисля че това не е споменато в ръководството, ако може някой да ми каже на колко вата да е съпротивлението?10х
не е споменято защото няма чак такова значение
но перфектните са 0.25W или още другото означение 1/4W
Съгласих се с вас, но не видях да сте написали колко струват светодиодите и днес като отидох да си ги купя ме заболя сърцето - 1 бр. струваше 1,50 лв. Просто искам да предупредя хората, който смятат да си купуват светодиоди, колко пари да си приготвят :) Ако сте писали колко струват тези светодиоди, моля да ме извините, но не съм видял.
P.S.: Тези дни започвам да правя вентилатора :D и ще пиша какво и как се е получило :D
ами боядисах си перките ама сеа гледам че оборотите са паднали с 900 единици ... преди се въртяха с 3000 а сега с 2100 оборота. То е ясно че съм сложил доста боя ама няко да кажце дали има някакви проблеми за дъното или за захранването ??? ако е само за вентилатора т няма проблеми ма ме е страх да не се товари нещо порта на дъното или пък захранването ...
10х ...
Еми ако имаш уред да видиш колко ток ти харчи вентилатора ще е добре. Какъв вентилатор си правил, за кутия ли ? Защото ако е за кутия мисля че няма да има проблеми. Миналото лято направих (мой рекорд) - 25 дена Windows XP без рестарт и спиране на PC-то (добре, че нямах проблеми с тока :)), това става август месец (в нас нямаме киматик) и е доста топличко.... А, относно за натоварването мисля, че няма да имаш проблеми, защото захранването ти ако е по-мощно няма да му пречи вентилатора, че го натоварвал малко повече :)
вентилатора не на кутията ... и аз мисля че няма проблем ... апък той и без това е от евтините :) ... благодаря ти ...:)
Бих искал да се похваля! :D Направих и аз светещ вентилатор и то с подръчни средства, тъй като беше неделя и нямаше откъде да купя материали. Значи може би най-важното нещо, което останових е, че спрея играе много важна роля за отразяването на светлината и ефекта, който се получава. Не ми се даваха пари за специален спрей и докато похапвах вафли "Мура - Мини" видях, че отвътре опаковката е лъскава и реших да облепя перките със станиола. Взех двойно залепващо се тиксо и ги залепих за перките на вентилатора (голяма играчка е). След това направих дупки отстрани, но след като сложих един светодиод и го запалих видях, че светлината не се отразява и разбрах защо пипе, че трябва целия корпус с перката да се боядиса. Но измислих друг начин да направя вече готовата перка. Разширих дупката за светодиода и насочих лъча да свети точно към самите перки - получи се много добър ефект! Та, сега вече всичко е монтирано и работи перфектно. Моето мнение за този светещ е следното: Голмяа играчка (4-5 часа се прави); Много пари (за светодиоди - 1,50 лв. си взех аз 1бр.), за спрей (въпреки че написах и алтернатива за това), но ако питате мен не са важни парите или времето, а тръпката да го направиш и да видиш как ще светне...
P.S.: И най-накрая да си усилиш музиката, да отвориш една бира и да се наслаждаваш на гледката :)
Veseliq
21.03.04 г., 08:48
Originally posted by Raikov
Съгласих се с вас, но не видях да сте написали колко струват светодиодите и днес като отидох да си ги купя ме заболя сърцето - 1 бр. струваше 1,50 лв. Просто искам да предупредя хората, който смятат да си купуват светодиоди, колко пари да си приготвят :) Ако сте писали колко струват тези светодиоди, моля да ме извините, но не съм видял.
P.S.: Тези дни започвам да правя вентилатора :D и ще пиша какво и как се е получило :D
тая работа е от друго със падането на оборотите - просто предполагам или си вързал и захранването на вентилатора към съпротивлението или може би просто самите диоди ти фарчат достатъчно "много" ток и за тва ти бави..... :D - понеделник само да дойде и отивам за материали - некой да знае от каде мога да си зема такъв спрей ?? - питам като вид магазини че съм страшен мързел за да хода на определено място !....
Това за оборотите : Ами виж аз отначало нямах парички за спрей и затова сложих само диодите ... и всичко си беше нормално ... оборотите си бяха наред ... ама като боядисах после перките и явно тези три ръчички боя са им дошли множко :))) ама духат пак добре ... има си предимство : станаха по безшумни :ghi:
Veseliq
22.03.04 г., 18:32
абе аз гледам на пазара при нас спреиове по 6.4 лева CHROME - огромни (може би са стандартни де) шишета ама не е марката опомената във гайда - такова ли е тва дето ми тряаа да знам да купувам ли !!?
Аз ще ти препоръчам да не бързаш .. на мене ми бяха предложили една с хромирващ ефект ама ми казаха че не струвала ...
аз личнмо си боядисах перките с боя която била за джанти ... много яка ... има як блясък ... накарай ги да пръснат някъде ... може да ти помогне в избора ...
Embezzler
26.03.04 г., 14:45
такааа... снощи завърших и моя LED-mod на cooler-a си. но го направих с някои различия и искам да ги споделя. свързах светодиодите последователно, защото така се отделя по-малко мощност, а и четирите диода имат пад около 2 волта и са им нужни около 20 милиампера, за да работят, а при последователното свързване токът е един и същ навсякъде по веригата. налице беше идеален резултат. това ми беше първият mod и усещам, че няма да е последен. благодаря на alex_matrix за доброто ръководство :)
Originally posted by kotrag
Това за оборотите : Ами виж аз отначало нямах парички за спрей и затова сложих само диодите ... и всичко си беше нормално ... оборотите си бяха наред ... ама като боядисах после перките и явно тези три ръчички боя са им дошли множко :))) ама духат пак добре ... има си предимство : станаха по безшумни :ghi:
Това не може да е от боята. Аз също пръснах 3 пъти и не са ми паднали оборотите. Виж да не си зацапал оста на вента или да не би да няма масло.
http://klez.hit.bg/cooler.jpg
ето го и моят светещщщщ вентилатор :) ся прочетох че спрея имал мноо голямо значение.... аз зех и аз от тоя за джанти дет беше маи - 5лв..
а ей така изглежда когато не се върти(още незавършен) --> http://klez.hit.bg/cooler2.jpg
:> лъскавичко е:)
айде с нетърпение чакаме следващите yпътвания ;)
(може би -> как да си направим лазер с които да изрежем прозорец в кутията :Р)
alex_matrix
31.03.04 г., 18:18
Originally posted by Klez
http://klez.hit.bg/cooler.jpg
ето го и моят светещщщщ вентилатор :) ся прочетох че спрея имал мноо голямо значение.... аз зех и аз от тоя за джанти дет беше маи - 5лв..
а ей така изглежда когато не се върти(още незавършен) --> http://klez.hit.bg/cooler2.jpg
:> лъскавичко е:)
айде с нетърпение чакаме следващите опътвания ;)
(може би -> как да си направим лазер с които да изрежем прозорец в кутията :Р)
супер е
ефекта не е толкова от боята а от малкия ъгъл на светене на твоите диоди
браво не съм предполагал че толкова хора ще ме последват в направата на това красиво вентилаторче
мерси алекс, само да отбележа нещо:) като се слагат да не са перпендикулярно към центъра, е хубаво дупките да се пробият така че да сочат по посока на въртене на вентилатора, това ако ще се гледа от страната от която постъпва въздуха, щото в противен случай ми се струва че когато перките минат пред диода, той ще осветява долната им страна и изглежда малко по различно :). ако пък ви трябва да го гледате от страната от която изкарва въздух - диодите в посока обратна на въртенето :).
средното положение и предполагам най добро си остава в посока центъра :)
не съм сигурен но така мисля да ме поправят ако греша да не объркам хората:)
http://klez.hit.bg/cool_front.jpg
http://klez.hit.bg/cool_back.jpg
ionstorm
03.04.04 г., 15:34
Originally posted by alex_matrix
съгласен съм
но небюлата я имах още преди година и половина
концепцията и идеята за мода вентилатора е отпреди година
а статията е побликувана преди 4 месеца
термалтейк вентилаторите са от 1 седмица в българия просто до сега ги нямаше
но друго е важното в случая писал съм го и в статията - прозрачни вентилатори много, но като този от статията са единици
на изложението където представихме THE MATRIX CASE хората се бутаха да го гледат и да питат за него а до него беше прозрачна кутия с ув плегсиглас (такава имаше и на още 2 щанда) която струва много повече от модната кутия но никой не я забелязваше защото вече беше масово, а матрицата е нещо единствено по рода си в българия и света - то това си беше основната мисъл в нея
разбираш ли на къде бия - модовете са маниаци , те постигат впечатляващи по рода си неща и не си мислят ча толкова добре сега тоя мод ще ми струва 10 лв а мога да си купя готово за 8 лв - да ама за тия 2 лева си си направил нещо сам и е уникално
матрицата ми излезе 250 лв всичко но знам че съм си я направил сам, че е 1 единствена бройка, и признанието на хората видели я струват за мен повече от парите вложени в нея
Братле, рулираш по целата поста!!!!!
ionstorm
03.04.04 г., 18:47
Originally posted by alex_matrix
Вече е факт първото ръковоство в сайта
Очаквайте и останалите тези дни....
http://mods.hardwarebg.com
Ето тук: http://free.data.bg/nervak/PC%20MOD/ съм save-нал и твоето ръководство, ако нямаш нищо против.
Благодаря на всички автори и сайтове, от които е събрано всичко.
alex_matrix
06.04.04 г., 22:37
Originally posted by ionstorm
Ето тук: http://free.data.bg/nervak/PC%20MOD/ съм save-нал и твоето ръководство, ако нямаш нищо против.
Благодаря на всички автори и сайтове, от които е събрано всичко.
не ще се радвам повече хора да го видят
Youpee! Ideata e super!!!
Samo tova za koi ventilator stava vapros? Tozi na Procesora li ili prosto se kupuva prozrachna kutiq i se lepva ventilator na stenata na kutiqta? I drugo... primerno iskam da si naslagam diodi i po prednata chast na kutiqta i po CD-romovete i navsqkade... ot kade da vzimam tok za teq diodi? I posledno... dobra idea li 6te e ako se napravi pak s diodi klaviaturata mejdu kopchetata da sveti i pak ot kade se vzima tok za diodite?
Hehe kolko ideiki :) Samo chakam otgovor!
Blagodarq!!!!!! ;) чао
Айде бе няма ли кой да ми отговори :)
Айде че почвам да работя по въпроса :)
Zabluden
10.04.04 г., 00:07
Това ртководство важи за вскякакви перки(без турбини).
Това с клавиатурата е "дъвкано". Има сяла ОГРОМНА тема по въпроса. Потърси в тоя Раздел КБ МОД се казва.
И на псоелдно място..... пищи на КИРИЛИЦА !
Ок мерси много само не разбрах ако искам да накачора LED-ове другаде по кутията примерно отпред,на сидирома,на флопито... от каде мога да взимам ток ?
ами пак от захранването ...
значи като погледнеш молекса виждаш 4 кабелчета ...
жълтия е 12 волта а червения е 5 волта
Ето ти калкулатор който може да ти изчисли какаво съпротивление да сложиш на диодите ...
калкулатор (http://www.metku.net/index.html?sect=view&n=1&path=mods/ledcalc/index_eng)
търси в форума ... има много як материал ... :)
да ясно а тези устройства за превклучване от 5 на 12 волта и обратно какви са и каде мога да ги намеря ?
А иначе с калкулатора много не се оправям ама като опре до съпроивление ще разпитам...
а да видите какво нещо сътворих малеее :D :D :D
хем свети хем мига ;)
ще ви прасна едно ръководство ама ще е другата седмица че съм в процес на организацията на LanParty_Plovdiv :)
ПС: Всички са поканени :p
ПС2: искам и видео да ви покажа но нека зема фото и тогава :)
DC_Snake
13.04.04 г., 23:18
И аз си направих такава глезотийка. Сложих 4 сини диода по 3500 миликандела (май толкова бяха, по 29ст бр.), 1 съпротивление 300 ома (10 стотинки или от сорта), 1 системен вентилатор 80 мм, 2500 оборота (2.40лв) и малко мотаене докато всичко стане добре. Не слагах боя или станьол на перката, но мисля, че ефекта ще е по-добре с него и тези дни ще сложа боя за джанти. Всичко ми излезе грубо около 3.70 лв. Кефя му се, защото аз съм си го сътворил :)
П.П.
Само малко объркване настъпи в магазина когато ме попитаха колко вата да е съпротивлението и в крайна сметка не разбрах колко ватово съпротивление ми дадоха, но нали работи :)
Akeyzerr
28.04.04 г., 18:50
Доживях и аз да си направя моднат вентилатор. Много ме е яд, че не успях да намеря апаратче да снимам процеса на изработка, ама карай.
Нещото, с което моя мод е малко по-различен са двата двуцветни диода, които правят страхотен ефект. Т.е. асинхронни червено-сини диоди, които като се отразят в перката става нещо много красиво.
Много благодарности за alex_matrix и целят екип, които прави този страхотен сайт:)
Авторски права на vBulletin