PDA

Виж пълна версия : Малко помощ

Myad'Dib
14.02.04 г., 01:12
Моля Ви, добри хора, помогнете ! ! ! Не знам от куде да си сваля ОС-а Linux. Търсих навсякъде, но намерих само отделни нейни пакети. Аз обаче искам да си я сваля на диск както да кажем Windows-а и след това да я инсталирам на старата ми машина. Ако някои знае от къде мога да си я сваля, моля дайте някой link, че вече напъло се отчаях.Моля Ви, добри хора, помогнете ! ! ! Предварително Ви благодаря ! ! !

Smoky
14.02.04 г., 01:21
Виж в темата "Битак за дистибуции" по-нагоре, там има доста линкове. Препоръчвам ти като начинаещ първо да си изтеглиш Knoppix, който тръгва директно от CD, без инсталация. После - ти сам ще си избереш ;)

Manchev
14.02.04 г., 02:39
Имайте сърце бе хора, спестете му целия ден тъпо гледане като разбере че не става с "цък и цък"

Пич, хвани някой приятел който има понятие от линукс и го накарай да ти разясни основни положения, след което да помогне с инсталацята. Не е чак толкова трудно, но иска време да се пренастроиш.
Силата на Linux е точно в наличието на пакетите. Системата е силно разделена на модули, със строго описано взаимодействие помежду им. Всеки от тях е автономен софтуерен проект, което го прави обособена част, при скапването на която ОС продължава да работи стабилно с всички останали модули. Така инсталирането опира до правилната конфигурация на софтуера, което предразполага към дълги нощи четене на документация, експериментиране и псуване, най-голямата полза от което е че научаваш цената на информацията и силата на back-up-а. Дръпни нещо леко и същевременно сложно за конфигурация (slackware linux), задълбай и ако не ти хареса пробвай knoppix/mandrake/Redhat, което от трите ти хареса като име. Нещата наистина не стават лесно, но нали знаеш че хубавите работи така се правят ;)
Късмет и приятни занимания с линукса!

Myad'Dib
15.02.04 г., 12:22
А знаете ли случайно, дали има публикувани в Internet, книги за работа с Knoppix, Slackware, Mandrake или RedHat? Имам предвид нещо като самоучители с основни понятия, настройки и т.н. И при това да са на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ! Защото английският ми език малко понакуцва.

Manchev
15.02.04 г., 14:08
"Книги за Linux, документация и полезни връзки" стои най-отгоре като тема в този раздел, разгледай какво пише в нея.