PDA

Виж пълна версия : Малко ламерски въпрос за електричеството

Rear Admiral Floyd
10.02.04 г., 21:45
Понеже наистина ми е много спешно, а международният ми нет никакъв го няма, питам тук :
Законът на ОМ (или който там закон е в сила) важи ли при променлив ток ?
Пример : имам помпа за 220V, на която пише 12W. Колко ампера ток протича през нея ?
По формулата P=U*I получавам 54 mA ???

Предварително се извинявам ако звуча като пълен галош, но наистина ми е нужна спешна помощ.

Георги
10.02.04 г., 21:48
Валерий, къдееее сииииии? :tube:

vbTheKing
10.02.04 г., 21:49
Mи правилно си сметнал ве! Така е!;)

OgiDogi
10.02.04 г., 22:16
Originally posted by Rear Admiral Floyd
Понеже наистина ми е много спешно, а международният ми нет никакъв го няма, питам тук :
Законът на ОМ (или който там закон е в сила) важи ли при променлив ток ?
Пример : имам помпа за 220V, на която пише 12W. Колко ампера ток протича през нея ?
По формулата P=U*I получавам 54 mA ???

Предварително се извинявам ако звуча като пълен галош, но наистина ми е нужна спешна помощ.
Естествено, че важи в пълна сила, само дето вече не се изчисляват съпротивления, а импеданси - активно+реактивно съпротивление.
В случая с помпата имаш активното съпротивление на жицата + индуктивното от намотките, което зависи от броя навивки и честотата на протичащия ток.

Dark Skywalker
11.02.04 г., 00:20
Originally posted by Rear Admiral Floyd
Законът на ОМ (или който там закон е в сила) важи ли при променлив ток ?Важи, но не можеш да сметнеш консумацията при повечето типове променливотокови устройства (еле пък с консуматор - електромотор), защото товарът не е чисто активен. В случая активната мощност P е равна на произведението на тока, напрежението и косинус от ъгъла на фазова разлика между двете. Т.е. забрави да я изчислиш просто така. Трябва ти амперметър.

P.S. vbTheKing, засрами се...

vbTheKing
11.02.04 г., 00:30
Originally posted by Dark Skywalker
Важи, но не можеш да сметнеш консумацията при повечето типове променливотокови устройства (еле пък с консуматор - електромотор), защото товарът не е чисто активен. В случая активната мощност P е равна на произведението на тока, напрежението и косинус от ъгъла на фазова разлика между двете. Т.е. забрави да я изчислиш просто така. Трябва ти амперметър.

P.S. vbTheKing, засрами се...

Ккекекеекеке тва с косинуса не го разбрах изобщо!:D Днеска го учихме по Електротехника, ама нема да седна да си чета лекциите веднага след като се върна от даскало я:p !

Явно не съм бил прав - признавам! :rolleyes:

P.S. :no: :no: Засрамвам се! :bow:

:D

Rear Admiral Floyd
11.02.04 г., 12:23
Originally posted by Dark Skywalker
Важи, но не можеш да сметнеш консумацията при повечето типове променливотокови устройства (еле пък с консуматор - електромотор), защото товарът не е чисто активен. В случая активната мощност P е равна на произведението на тока, напрежението и косинус от ъгъла на фазова разлика между двете. Т.е. забрави да я изчислиш просто така. Трябва ти амперметър.
Аха... чувствувах аз че няма как да е толкова лесно... :(
за жалост китайският ми мултицет май не може да мери амперите при променлив ток :( :(

Филипов
11.02.04 г., 13:34
Важи си законът, само че . . . . Ако е написано VA то сметката е правилна. Ако смяташ W = U * I * cos(fi) На практика за маломощни консуматори cos(fi) = около 0,5 Така че изчисления ток го умножи по 2.

Rear Admiral Floyd
11.02.04 г., 15:16
Originally posted by Филипов
Важи си законът, само че . . . . Ако е написано VA то сметката е правилна. Ако смяташ W = U * I * cos(fi) На практика за маломощни консуматори cos(fi) = около 0,5 Така че изчисления ток го умножи по 2.
Благодарности ! :)
Дори и по 3 да го умножа няма да мине 200mA :)
Ще спя спокойно, помпата се управлява от реле издържащо до 3А на 220V - чудех се да не му стане нещо на реленцето.

Smoky
11.02.04 г., 23:44
Спи спокойно... На моя монитор пише 0.8А... Надали помпата консумира 3 пъти повече от него ;) :p ;)