PDA

Виж пълна версия : Прозрачен Таскбар под КДЕ 3.1 - как?

massacre
05.02.04 г., 02:37
EDIT: Позволих си (доста егоистично) да си "заделя" една тема, в която да питам за различните си проблеми с въпросната дистрибуция. Така ще е по-подредено, освен това смятам, че ще избегна излишното, (според мен) отваряне на хиляди теми.

Прозрачност на таскбара

Не са необходими особено много обяснения, мисля, че от заглавието става ясно. Под Гном е елементарно, просто сами таскбар си има подобна настройка (прозрачност). Под КДЕ, обаче, не можах да се справя, а аз държа да ми е красиво. :)

Опитах да направя картинка, която да е 1x1 pix с пълна прозрачност, но щом я сложих, единствената разлика беше, че таскбара поизсветля малко, но не и да стане прозрачен. Възможно е да е от това, че не го направих gif, a png, но пак .. те, пинговете поддържат прозрачност, доколкото знам.

Вашите предложения?

Става дума за РедХат 9.0, ако това е важно.

Mikis
05.02.04 г., 02:44
Сещам се за менюто, но за таскбар-а, не :(

massacre
05.02.04 г., 03:04
Ами, ако не се налага да се прави нещо много сериозно, т.е. прекомпилиране, чокпане по някакви много сложни места и т.н. - ще се радвам да споделиш. Пак е нещо.
:)
Аз много обичам работното ми място, машината и операционната ми система да са чисти, спретнати и красиви. Сигурно, това обяснява голямото ми желание да си "пипна" всичките джиджавки. :)

goscho
05.02.04 г., 03:15
Отиваш в контрол центъра на КДЕ оттам
LoonNFeel -> Style -> Effects -> Menu Effect = Make Translucent
и си нагласяш отдолу на същия прозорец степента на прозрачност

massacre
05.02.04 г., 03:27
Благодаря много! Кой да гледа... Изобщо не обърнах внимание, че на Стиловете има допълнителни опции. Намерих го това за менюто. За съжаление, доста от стиловете не поддържат прозрачност, но и това не е толкова страшно, защото предпочитам менютата да са плътен цвят. Иначе доста трудно се чете, ако се застъпят с нещо друго. Е, значи анимирането го оправихме. Остава само, ако някой знае как да направя таскбара прозрачен.

На едно място гледах нещо от сорта на panel-opacity, но беше част от обяснението на готова тема и т.н. Освен това, изобщо нямам идея, къде се намират (в кой файлове) въпросните настройки на панела. :)

Следващото нещо, което искам да попитам е за въпросния клиент Kopete. Доколкото разбирам, в КДЕ 3.2 е вграден, но аз съм с 3.1, а честно казано, изобщо нямам идея как да си ъпдейтна версията. Затова реших, че ще е добре като начало, да си сваля RPM пакета, който е специално за РХ9.0. Стори ми се много просто - инсталация като руут, след това ... нищо! :(
Днес си инсталирах 2 други програми, които си се появиха в менюто - нямаше никакви проблеми. Но този Копет - не. Сега искам да помоля за следните 2 неща:
1. Ако може да ми обясните как да деинсталирам това, което инсталирах. Добре е да кажа, че под конзола мога да го "извикам", но после не виждам нито протоколи, нито плъгини, нито нищо! Просто .. лоджин екран и това е.
2. След като съм разкарал сегашната инсталация, какво да сваля и как да го инсталирам така, че да нямам проблеми и всичко да е както трябва?

П.П. Ще помоля някой модератор, ако е удобно да смени заглавието, което излиза в листа с темите, защото след моята редакция се смени само това, което се вижда в самия пост и ще подвежда хората. Благодаря предварително! :)

Mikis
05.02.04 г., 14:05
Originally posted by massacre
...Следващото нещо, което искам да попитам е за въпросния клиент Kopete. Доколкото разбирам, в КДЕ 3.2 е вграден, но аз съм с 3.1, а честно казано, изобщо нямам идея как да си ъпдейтна версията. Затова реших, че ще е добре като начало, да си сваля RPM пакета, който е специално за РХ9.0. Стори ми се много просто - инсталация като руут, след това ... нищо! :(

Значи обикновено, ако го инсталираш правилно ще се появи в менюто и ще работи. Първо виж дали този RPM е за твоята версия на РедХат и дали е за РедХат въобще. Обърни повече внимание на RPM и прочети man rpm (досадно, но полезно ;) ).
RPM пакети се инсталират по следния начин:
1. Трябва да си root, за целта в конзолата можеш да напишеш "su" и след това администраторската парола и ще видиш как знакът $ се сменя със знакът #, което значи, че вече имаш администраторски права. Като си свършиш админската работа пишеш exit и връщаш правата на обикновен потребител.
2. Пишеш командата

rpm -i /path/to/file/kopete-i386.rpm

където /path/to/file е пътя до файла, който си свалил, а kopete-i386.rpm e името му.
Ако всичко мине добре, програмката трябва да се появи нейде из менютата. Ако не се появи, пробвай да я пуснеш от конзола, като напишеш в нея kopete. Ако пак не тръгне, значи не се е инсталирала, тогава виж дали не ти е дала някаква грешка при горната команда. Ако е дала грешка, копирай я тук да я видим.

Ако искаш да деинсталираш програма пишеш:

rpm -e ime_na_programa

Виж хубаво man страницата на RPM за повече инфо.

massacre
05.02.04 г., 18:34
Ами, свалих точно пакета, който беше за РХ 9.0. Има иконка за тази дистрибуция и т.н.

За инсталацията съм горе-долу наясно, че трябва да съм руут и така. То, под Х само си пита за паролата. Инсталирам го така, както казваш, но все пак не се появява никъде по менютата. Под конзола тръгва, но се стартира само до началния екран. След това не може да се добави нито някакъв протокол, нито намира плъгините, нито нищо. На сайта им пише нещо, което е отнесено точно до РХ9.0 потребителите, но аз, въпреки, че дотолкова се оправям с английския, не можах да разбера какво точно да направя. :(

За деинсталирането - това също го научих. То, в крайна сметка не е чак толкова сложно. Въпроса е, че само със стандартното разархивиране, май няма да стане. :(

massacre
06.02.04 г., 16:21
Ето, какво ново у наше село:

1. Логвам се като root. (В друга тема обясних, че дадох update packages, после добавих All packages, та дойде 5GB инсталацията)
2. "Start menu" >> Add/Remove packages >> нищо
3. Пак там - пак нищо!

Лошо, това нещо работеше. А сега съм се наспал, та бих попрочел по-подробно кой пакет, за какво е. Да, ама кой ти дава, в днешно време..

Реших, че нещо съм омазал по root-а. Опитах (какво безумие само!), с надеждата, че в потребителя ми всичко е наред, да влезна с него, а от там да опитам да разкарам излишното. "Да, ама не!", казваше Петко Бочаров. И тук - същия проблем. Предполагаше се, но аз да опитам..

Е, може ли някой да ми обясни какво се е случило? Защо, когато му дам да инсталира всичките пакети, се случват такива неща?
А, да! Да добавя..
При boot, Grub-а ми дава да си избера между (около) 5 и 8 kernel варианта. Безумие!...

:)

П.П. Сигурен съм, че още доста неща ще "изреват" и няма да "отлепят".