PDA

Виж пълна версия : Пружинна стомана - откъде ?

Rear Admiral Floyd
04.02.04 г., 23:34
Знае ли някой къде се продава пружинна стомана, или поне как и е истинското наименование ?
Става дума за метала от който се правят скобите на вентилаторите за CPU.
Имам една идея са скоба за воден блок и искам да пробвам с такъв материал.

CRUSHER
05.02.04 г., 01:52
Пружинна стомана има във всяка железарска работилница. Там кадето правят разни стендове и изделия от метал винаги ще се намери. Аз лично съм ходил до едно такова място (обаче не си спомням точно адреса и ще те излъжа) да навивам Стоманена тел произведена в казанлък в завода на Калашников. При повече желание може да им кажеш да ти я наковат тая тел и ще стане пружинна пластина. Ако се сетя каде беше това ще ти кажа ама за сега не знам;) . Най-вероятно утре!!!

ВЕЛИНСКИ
05.02.04 г., 10:50
да те светна :)

намираш си стара войнишка фуражка (ама от соц време) и вътре има една чудесна стоманена лента, около 1 см широка и пружинира като :smack: :D

ще ти свърши работа за закрепването на кулер идеално

hbk
05.02.04 г., 12:05
Да Велински е прав.

Във всяка фуражка, не само войнишка, и жепейска става :p има пружина. Само дето е малко по тясна отколкото той си мисли, но е подходяща за целта

А иначе , само за информация марката на пружината е Г 45.

Но не вярвам, че в всяка железарска работилница ще има такава каквато би ти свършила работа

Rear Admiral Floyd
05.02.04 г., 12:16
Originally posted by hbk
А иначе , само за информация марката на пружината е Г 45.

А, те това ми трябваше :) Благодаря :)
А 1 см ми е много тясна, трябват ми около 5 см широка.

nikbo
12.02.04 г., 10:26
марките на стоманата за пружини по БДС и ГОСТ са:
65Г ; 60С2А и др.
по DIN и ISO в момента не мога да кажа
може да се търси по магазините за метали, ама няма да е много лесно. може би от някой завод или предприяние.
успех в търсенето!

Stefo
13.02.04 г., 14:08
Същата пружина се използва и в леките коли ... в механизма, който опъва/прибира обезопасителния колан ... в повечето случаи е малко по-широк от пружината, дето се слагаше във войнишките/ЖП-йските/ученическите шапки ...