Виж пълна версия : Как да пусна Proxy под RedHat 9.0
massacre
03.02.04 г., 21:48
Интересува ме да "подкарам" едно прокси, което да ползвам от другата си машина. Работата е там, че така и не можах да се оправя с пустото рутиране. Хич не го разбирам и каквото и да бутах, все не тръгва. Интересува ме необходимо ли е да свалям допълнителен софтуер, ако "да" - кой, откъде, как да го инсталирам и т.н. Надявам се, че не е нещо много сложно и все ще се намери някой, който да се е занимавал и би ми помогнал. Благодаря предварително! :)
Originally posted by subn3t
аз . пиши ми на ICQ.
Е така се обезсмисля форумът бре хора! Каква е ползата някой да търси със search-a само за да види, че отговорът на въпроса е даден с РМ или ICQ?! :mad:
BeaZTiE
04.02.04 г., 18:33
крийпчето има право.
мислих да отговарям - но когато видях това за ицкю-то се ядосах и изгубих всякакво желание да давам отговор на тази тема..
хайде ако някой иска да напише правилния отговор.. че утре друг и трети се обадил по ицкю и форума замира....
King Nothing
05.02.04 г., 01:37
Отговорът е или squid или iptables, но така и не разбрах какво искаш - проскито и рутирането нямат общо, ако става въпрос за това, което са.
massacre
05.02.04 г., 02:33
Не мога да кажа, че знам защо правя разлика, но общо взето се досещам, че не са едно и също нещо. Мисълта ми беше, че искам нета, който получавам, да може да бъде ползван от една друга машина, в която съм в локална мрежа. Това е.
Днес си поиграх, та свалих Guidog (или нещо такова), което пише, че е графична програма, с която да се настройва рутирането на мрежите. Да, но аз не съм много наясно, затова не посмях, щом видях, че "има опасност да прекъсне интернет връзката ви".
Сигурен съм, че не е много сложно. Събнет на ICQ не го видях, Георги е прав, а Митко .. той май по-лесно се впряга за подобни неща. Вместо да дава на младите пример...
Шегувам се, разбира се. Всеки може да прецени дали да обяснява или не.
Хора, това ми е конкретния въпрос, в общи линии - Как да направя така, че нета, който "влиза" при мен, да може да се ползва и от другата машина, но с прокси.
King Nothing
05.02.04 г., 14:56
Защо държиш номера да стане с прокси !?
Ети ти вариант без проски:
Приемаме че интернет-а ти идва от eth0, а eth1 ти е вътрешната карта, т.е. тази за мрежата до другия компютър.
iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE
Този ред го пишеш в /etc/rc.d/rc.local най-долу, за да се стартира при всяко пускане на машината.
Редактираш /etc/sysctl.conf като променяш "net.ipv4.ip_forward = 1" и рестартираш мрежата (/etc/init.d/network restart)
На другата кошница настройваш за gateway вътрешното ИП на линукс-а и ДНС-ите на доставчика ти.
BeaZTiE
05.02.04 г., 15:01
само в допълнение, че докато пишех, конгнотинг ме изпревари.. ако нямаш iptables ще ти се наложи да дръпнеш рпм-а
massacre
05.02.04 г., 18:38
Ами, не мога да кажа, че държа да е с прокси. Ако е с рутиране, мисля, че ще е по-лесно дори. Въпроса е, че съм много "гол и бос", и колкото и да чета, все нещо ново изниква. Не знам откъде да започна. Ще ми се да мога всичко, ама .. май не става. Това, което казвате изглежда много лесно, обаче аз пак нещо не мога да схвана принципа. :(
Дали няма да е по-лесно, ако някой се е занимавал с рутиране, посредством програмата Guidedog, да ми обясни оттам как да се справя? Доколкото видях, менютата и възможностите са толкова малко и ограничени, че няма как да сбъркам.
Тъпото е, че аз самата логика - от къде, на къде, през какво и т.н. - не мога да схвана. Може би, най-добре ще е с лист и химикал да си начертая схемата, за да го имам нагледно, че иначе затварям очи и си представям разни минаващи пакети...
Ужас, много съм зле! :(
Edit: Пак си оправях запетайките.. :)
.... на сърдитко Петко - празна му ....
Георги:
1. Не съм нон-стоп във форума.
2. ICQ-то ми е винаги online.
3. най-бързо щеше да стане. най-подробно можеше да му обясня ... и до сега проксито му отдавна да е заработило.
4. ако ми беше пуснал msg нямаше да напълним форума със подобни , за които после пък да кажете 4е сме spam-или.
просто нямаше да ви занимаваме с глупости колкото да се каже 4е форум става. така форум не само 4е не става ами е и безмислен.
5. във връзка с No 3 - като гледам още не му работи не само proxy, ами още се 4уди дали или да не.
BeaZti : като си се ядосал и си загубил желание ..... що си постнал ?
BeaZTiE
06.02.04 г., 22:49
никой нема да каже, че си спамер, когато се опитваш да помогнеш...
имай го предвид и без такива изказвания, защото засягаш участниците...
BeaZ, не си прав.
я погледни нагоре колко поста има и в момента на пи4а не само 4е не е помогнато ами е още по-заблуден..... включително и този мой.
massacre
06.02.04 г., 22:59
Originally posted by subn3t
5. във връзка с No 3 - като гледам още не му работи не само proxy, ами още се 4уди дали или да не.
Има нещо такова. Разубеждават ме разни хора. :)
Идеята е, че аз все още се уча, което предполага, че и много развалям. Ето, сега отново имам известни проблеми, за които вече писах в "съседна" тема. В крайна сметка, проблем ли е, ако рутирам локално, а отделно пусна прокси? Не би трябвало, според мен. За съжаление, в последните 2-3 дни на мен самия ми е малко притеснено, че имам работа, която трябва да върша под Windows, което значи, че проксито отиде на малко по-заден план. Subnet, добавил съм те в листа отдавна. Просто аз обичам да добавям, ама да не се показвам. :P
Шегувам се. Ще пусна молба за оторизация.
Исках да попитам и друго нещо - доколко е желателно да имам прокси, само за да си играя с него? Не съм запознат и искам да знам дали е възможно (и доколко е), някой да седне да ми прави мизерии, в случай, че имам прокси. За момента nmap-а казва, че съм "добре", т.е., че нямам много отворени портове. :)
Само на 111 "слухти" sunrpc, за което четох, но не разбрах точно за какво и дали няма да пречи, ако го затворя. Имам предвид, не разбрах dependencies, иначе горе-долу се запознах за какво служи. А, да, в тази връзка - нормално ли е въпросното "нещо" да се отваря само, когато влезна под Gnome, а под KDE не? Стори ми се, че под KDE 111 изобщо не се показва.
е ако няма да ползваш NFS (това не го бъркай с Need4Speed-a :) ) RPC няма да ти трябва. затваряй смело :)
А аз искам да попитам има ли ги някъде тези неща (например как да си подкарам нета на личната машина през друга -под линукс--прокси,гейтуей и т.н.)описани подробно стъпка по стъпка и с примери,защото се вижда че когато нямаш понятие от линукса само валят нови и нови въпроси и крайния резултат е неясен
ами по принцип всеки сървър, а и не само сървър, си има т.нар. MANUAL :) . и понеже всеки сървър е сам за себе не би било добре да се ограни4аваш с дадена платформа а да разглеждаш инсталацията му паралелно примерно за Linux (какавто и да е той все си е Линукс) и за Windows( тук важи същото като за предходния). тогава най-добре ще схванеш за какво става дума.
Най-добрият вариант е да про4етеш "README"-то , после "INSTALL"-а, man (ако има такъв, респ. HELP(в win), и евентуално "Install guide" ако има такъв.
EDIT: обикновено най-доброто което може да се намери е на сайтовете на тези които го пишат.... нали ?
ЕДИТ2: в документациите на пове4ето дистрибуции има обикновено кратко описание и упътване за работа със сървърите които са предварително конфигурирани , инсталирани и готови за работа още при инсталирането на ОС-а.
Намерих си от фрии-тата : Mastering Red Hat linux , на 1 цд нещо като самоучител май , трябва да се изпробва :)
можеш да постнеш линк в темата за "Книги за Linux, документация и полезни връзки" .... ако искаш.
astromi
12.02.04 г., 15:45
bil
Можеш да попрочетеш малко ето тук (http://bhp.hit.bg/) и тук (http://linux.gyuvet.ch/html/solution/index.html) и тук (http://lartc.org/howto/)
Имах преди един линк с документация пак за рутиране, но не мога да го открия. Там имаше и един doc написан от Gorbachov и още няколко момчета за което много съм им благодарен - много ми помогна да си изясня някои моменти.
От 2-3 седмици съм го зарязал рутирането, че няма време, но скоро мисля пак да подкарам нещата...
Успех!
Авторски права на vBulletin