Виж пълна версия : Обяснение относно интернет сайтове
Здравейте.ами значи така: исках да попитам по-разбиращите на тема Правене на И-нет сайтове.По принцип са ми казвали че е трудно но все пак ако на някой му се отделя 15-20 мин да ми напише с повечко подробности как става това и с какви програми се работи ще съм му безкрайно благодарен.Благодаря Предварително на всеки който се включи.
Аз работя с
Dreamweaver MX, Fireworks MX, Photoshop, GIMP, IrfanView, Paintbrush.
За html ти трябва само първото, а за това как става си има книги в PDF формат, примерно: Dreamwever MX Getting Started :). Виж и тук (http://todos.zonebg.com)
NoDude!
01.02.04 г., 00:15
А xts иска да те закопае направо... Вземи си MS frontpage и MS paint (аз така май започнах), и като свикнеш да гледаш html ще разбереш, че не е толкова "криптирано" колкото изглежда всичко :о)
П.С. Само едно нещо, ако някой от бутоните на фронтпаге-а не ти работи, просто сейвни пак файла и сигурно ще проработи (а други два няма :о))
Гледам, че момчето има някакъв сайт в профила си. Щом до там е стигнал, май не му трябва повече помощ, а само желание ;)
опа :( сори ама това не съм го правил аз то е само да си седят снимчици там. един приятел ми го скалъпи набързо. иначе относно четенето ще се постарая пък ще видим какво ще излезе и исках да попитам нещо от рода на това (http://joint4o.hit.bg/) в смисъл то не е нещо кой знае какво но просто там музичката работите седи доста хубаво иначе знам че има и перфектни сайтове който са много над този но все пак като за начало :)
мухахахахахах NoDude е прав ( с много ирония) .... и колегата ми един ден каза на програмистите:
" Я го зарежете тоз Dremweaver и се хванете да нау4ите нещо професионално ... най-доброто е Frontpage ... тия дето са правили Dreamweaver-a са пълни аматьори .."
мухахахахах
BeaZTiE
17.02.04 г., 14:30
абе според мен професионалното приложение за вебчета е нотпад :) или мцедит (което на мен лично по-ми харесва)
Аз раборя предимно със Adobe Image Ready, DreamWeaver и рядkо Flash
NoDude!
18.02.04 г., 00:01
По принцип Дзвера е прав, че е хубаво да се направят едно две неща на Нотепад за да се посвикнеш да редактираш "на голо", но е немислимо да направиш нещо професионално (бе и дилетантско да е пак не може) само на нотепад, толкова бързо (и несравнимо не толкова изнервящо), колкото с някоя "What Ya See Is What Ya Get" програма. А дреам-а съчетава най-хубавото от кодер и WYSIWYG програмите...
danailkiller
07.03.04 г., 10:19
Macromedia Dreamweaver е хубаво нещо, но определено е препоръчително да прочетеш книжки за HTML и CSS (това трябва да го използваш задължително) и на напишеш няколко прости примера "на ръка". Не е наложително да ги пишеш с NotePad обаче. Има много редактори, които ще ти свършат добра работа - AceHTML 5 Pro и Notepad++ са едно добро начало. Освен цветото оцветяване на думите за HTML поддръжат повечето скриптови езици, което може да ти е полезно в бъдеще. За писане на CSS определено препоръчвам TopStyle Pro.
След като навлезеш в HTML вече може да започнеш да правиш по-сложни неща.
cecovtrance
09.03.04 г., 21:25
Работя основно на Flash Photoshop и Dreamwever ама колкото повече се занимаваш влиза още полезен софт. Толкова малки и полезни програмки има и то фрее дето да ти помогнат за нещо я за някое меню я за някой друг филм. Но за мен истината е флаш толкова съм привикнал с него че няма накъде :) Пък и Macromedia си знаят работата перфектен продукт е не чак де има тук там някой бъг например шрифтовете и за да го избегна исползвам главно пиксел фонтове но и те имат недостатък повечето са правени за малак размер. Когато го увеличиш два пъти от задания пак не ми харесват вече и така. :) Отплеснах се малко съжалявам. Според мен за begining наистина Frontpage ще свърши работа но пък от друга страна ако си пишеш sourceto сам можеш да си го оптимизираш с благини като цсс например докато МС продуктите бъкат излишен код вътре :) Наздраве :drink:
NoDude!
10.03.04 г., 14:38
Чакай че нещо не разбрах. Възмутил си се че обикновенните фонтове ти ги antialias-ва Флаш и си ги изтрил ли? Защото ако не си, можеш спокойно да използваш не-пиксел фонт за по-голям кегел на фонта...
Baby Thomas
10.03.04 г., 21:23
Няма да отварям нова тема, защото въпроса ми е сходен:
Как да сейвна бутон с трансперанси, направен във Фотошоп, така че да се запази трансперансито след като го пльосна в "сайта".
Бутона го правя като един лейър с ония стайл на Шопа (май така се казваше). Края на бутона има бевел, който е прозрачен от 100% към 0% или нещо от сорта. Като го сложа върху друг лейър всичко е ОК, но опитам ли да го сейвна като ВМР, JPG, GIF ми се слага един бял фон и няма ник'во трансперанси...
danailkiller
11.03.04 г., 10:19
Трудно се ориентирах с описанието ти, но едно разбрах - искаш да сложиш картинка с преливаща прозрачност в интернет страница.
Наистина нито JPEG, нито GIF може да ти помогне в този случай. Единственото решение, което мога да ти дам е да го запишеш в PNG(24) с опция transparency. Тогава уж всичко е наред, но ще видиш, че в IE картинката изглежда някак странно и определено не с прозрачност.
За да се справя с този проблем използвам следният трик:
- през CSS вкарваш този ред:
<style type="text/css">
img { behavior: url("pngbehavior.htc"); }
</style>
този файл ти го слагам като attachment. Имай предвид, че да работи като хората в папката където е сложен файла трябва да имаш и приложената картинка с име blank.gif.
Хмм, така като си го чета май няма да разбереш много, така че ако не се справиш ми пиши на ICQ-то.
Originally posted by Baby Thomas
Как да сейвна бутон с трансперанси, направен във Фотошоп, така че да се запази трансперансито след като го пльосна в "сайта".
Бутона го правя като един лейър с ония стайл на Шопа (май така се казваше). Края на бутона има бевел, който е прозрачен от 100% към 0% или нещо от сорта. Като го сложа върху друг лейър всичко е ОК, но опитам ли да го сейвна като ВМР, JPG, GIF ми се слага един бял фон и няма ник'во трансперанси...
Трябва ти .gif формат. PhotoShop -> File/Save For Web
Matte -> използваш цвета на backgrounda на страницата. Така ще получиш непрозрачен фаил, но катото го сложиш на страницата ще се слее с околния цвят. Имай предвид, че в 16bit цвят на видеото ако сложиш един до друг gif и jpg с еднакъв цвят може да се различават леко.
danailkiller
11.03.04 г., 18:37
GIF форматът наистина има прозрачност, но не и преливаща - т.е. ако обекта ти не е с прави ъгли, контура ти ще стане насечен. PNG-то поддържа alpha канал и при него можеш да направиш полупрозрачни картинки и т.н.
Synthy_xxx
12.03.04 г., 11:42
Originally posted by danailkiller
Трудно се ориентирах с описанието ти, но едно разбрах - искаш да сложиш картинка с преливаща прозрачност в интернет страница.
Наистина нито JPEG, нито GIF може да ти помогне в този случай. Единственото решение, което мога да ти дам е да го запишеш в PNG(24) с опция transparency. Тогава уж всичко е наред, но ще видиш, че в IE картинката изглежда някак странно и определено не с прозрачност.
За да се справя с този проблем използвам следният трик:
- през CSS вкарваш този ред:
<style type="text/css">
img { behavior: url("pngbehavior.htc"); }
</style>
този файл ти го слагам като attachment. Имай предвид, че да работи като хората в папката където е сложен файла трябва да имаш и приложената картинка с име blank.gif.
Хмм, така като си го чета май няма да разбереш много, така че ако не се справиш ми пиши на ICQ-то.
PNG 32. 24 няма alpha channel.
danailkiller
12.03.04 г., 20:25
Това, че според теб PNG-24 няма alpha канал ще трябва да го обясниш на хората от Adobe. В PhotoShop - Save for Web си пише PNG-24. Когато го използваш с transparency и получаваш картинки с alpha канал.
NoDude!
13.03.04 г., 00:51
24 битовоте пингове поддържат алфа канал. Фотошопа и Флаш нямат проблем с това, но Fireworks не харесва идеята (въпреки че използва png като native формат!) и няма опция (или може би съм късоглед?) за пускане на transperancy при 24 битовите пингове.
Малко по-нагоре в поста обаче ме объркахте. Гифовете не поддържат alpha transperancy? Последният път когато погледнах, (пауза) алфа канала се поддържаше от 24 битовите пингове, от 8 битовите пингове И от гифовете (които също са 8 битови).
Пък и направата на сайт с 24 битови пингове не е ли безумна идея (да не говориме за използването на 32 битови такива). Аз като видя че една (не флаш) страница ми се зарежда за повече от 15 секунди я затварям. А вие? Или по-скоро потребителите. То вярно че дизайна е важен, ма дайте да помисли и за юзъбилити малко :)
Baby Thomas
13.03.04 г., 14:29
Явно не става номера. Ще си направя плътен бекграунд и обикновен непрозрачен бутон и т'ва е. Благодаря за вниманието. Като я донаправя може да пусна една тема да се посмеете малко с недъгавия ми "дизайн" :p
Originally posted by Baby Thomas
Човече ако питаш мен вместо да използваш някви си скриптове там просто си сложи Флаш. Вярно е че страниците стават по тромави обаче са далеч по красиви. Та с Флаш тоя ефект няма да ти е никакъв проблем вади го идеално.
NoDude!
06.04.04 г., 13:46
Въпреки че отдавна трябва да е приключил с това Бебето Томас, все пак да допълня че точно такъв ефект ще е (със сигурност) по-лек с Флаш направен.
Baby Thomas
07.04.04 г., 01:19
Еми реших пробема частично. Първо - все пак го реших, но второ - не кефи на МАХ резултата. Както и да е, Флашове, Дриймуивъри и т.н. неща не слагам Държа да си драскам в Ноутпада. По-добре се учи, а и ми е интересно. Оттатък мацаш с баданарката и ако излезе нещо юпиии... :p
NoDude!
07.04.04 г., 11:55
Мнееее, не си прав да знаеш... В нотепада се драска докато не свикнеш със синтакса... После задълже се ползва What Ya See Is What Ya Gets редактор, освен ако не си върл html кодер от зората на e-индустрията. Много хора казват че в нотепад обичат да кодират, защото така било най-професионално, но пък един (дори) един професионалист не съм виждал да пише в нотепада като ненормален. За това са направени тези редактори за html, css, php и т.н. и т.н.
Що се отнася до Флаша, грешиш (ама много грешиш) да знаеш, но така или иначе сам ще стигнеш до това заключение.
Baby Thomas
07.04.04 г., 13:14
Ха-ха-ха. Не се впрягай, де. Не виждаш ли, че съм нередовен. Много ясно, че никой няма да пише в ноутпада. То си е жив кретенизъм. А за Флаша и т.н. естествено, че не съм прав. Просто това е избора ми за момента. Не съм се хванал дори любителски като хората, какво остана за професионално да се занимавам с уеб дизайн. Просто си разцъквам с леки моменти на обучение. За разнообразие. Пък и да има с какво да ползвам домейна :p
Авторски права на vBulletin