PDA

Виж пълна версия : Обезшумяване на HDD

Twinsis
31.01.04 г., 16:50
HDD от сигнатурата ме влудява вече, немога да го понасям този шум от въртенето на дисковете му. Някои знаели начин или има опит в това да обезшуми хард (с положителен ефект разбира се). Самия хард е в "чекмедже" което се закача на кутията, идеята е да се уплътни с някъв обезшумяващ материал, но в същото време да не му се спре достъпа на въздук от вента, който го охлажда.
По стоителните магазими има изолаиони материали по-принцип но за шум незнам точно какво представляват.
Дайте идея.

bay_ignat
31.01.04 г., 17:53
значи може да пробваш с класиката стреопор ~ 1cm. дипрон - ~ 0.6см. или имаше един гумиран които от задната страна имаше лепенка ама му забравих името.
Иначе наи евтино излиза с стриопор или както го водат (фибран) или FPS значи един лист (100X50см) на дребно е към 1-1.5лв.
Дипрона е скъп към 6лв. квадрата

ПП значи това където си го замислил нема начин без да стане бе допълнително загряване на харда.

Edit: значи сега се сетих може и да се ползва подложка за ламинат е не съм го пробвал де ...

nightyj
31.01.04 г., 18:34
Ако искаш наистина да го обезшумиш.Отиваш до най-близкия шивашки магазин и си взимаш ластик за гащи или от рода и на свободните места за сидитата прекарваш по две ластичета и го пъхаш между тях и край на шума.Ластиците обират перфектно вибрациите ;)

bay_ignat
31.01.04 г., 18:38
Originally posted by Djmetal
Ако искаш наистина да го обезшумиш.Отиваш до най-близкия шивашки магазин и си взимаш ластик за гащи или от рода и на свободните места за сидитата прекарваш по две ластичета и го пъхаш между тях и край на шума.Ластиците обират перфектно вибрациите ;)
това не го разбрах аре пак плс.

G-Point
31.01.04 г., 19:21
питай Парадокса, той държи лицензите за това :D

Twinsis
31.01.04 г., 19:29
Originally posted by Djmetal
Ма то проблема не идва от вибрациите, а от шума при самото въртене просто харда е шумен м@м@ му. А това с ластиците знам го тоя патент ;).

danailkiller
31.01.04 г., 20:54
Ако проблема е шума вътре в харда пак има решение. Ако не се лъжа Maxtor/Quantum и IBM/Hitachi имат регулация на начина на работа от фирмените си софтуери. Със сигурност съм го правил на един стар IBM и имаше чувствителна разлика.
А ако все пак ти прави вибрации съм правил следния "трик" - на мястото, на което се завиват болчетата на харда слагам квадратчета от тънка гума, които да обират вибрациите. Не е като ластиците ама....

Twinsis
01.02.04 г., 00:55
Бре модове за вибрации бол, ама не е там проблема по точно кой софт имаш в предвид. И ако можеш разясни как става с общи приказки какво се прави.
Поздвави Twinsis

nightyj
01.02.04 г., 01:14
На прадокса са по друг начин,който май е по-добър,ама и по-сложен.Сложи ги на ластици и гледай му сеира :D

VLADO
01.02.04 г., 12:23
ако го опаковаш в стериопор ще прегрее ... не си е работа
на ластици ще обереш вибрациите да не се предават на кутията , което понякога е основния проблем ... ама в крайна сметка да накараш диска да млъкне не го виждам как ще стане ... освен ако не му оформиш няква спецялна хава и го вкараш във водно охлаждане ... ем ще е студен ем водата гаси най добре сякъв шум

juls
01.02.04 г., 20:40
За неразбралите "номера на китайката"с ластика-ето снимка:D :

nightyj
01.02.04 г., 20:56
Точно това имах предвид,само че аз си ги слагам при сидитата и там ми ги хлади една 120мм перка.

JIS
01.02.04 г., 22:06
ейй тва ми хареса :)
то и аз моя съм го ... ама съм ги виснал надолу под 3.25" с 4 пластмасови лентички от стар констуктор и съм му закрепил (залепил) радиатор с перка на 2-та чипа и вече нито загрява нито го чувам :) .. (дали работи :?

georgi_dunchev
07.04.04 г., 12:09
От скоро и на мен главният дразнител ми стана ХДД-то (Макстор ДиамандМакс Плюс Д740Х) и се чудя как да го обезшумя. Последната идея която ми дойде е да се сложи във намотка от тръби вързани към водното. Като цялото това се сложи във 5" място и излишъка се запълни със дунпрен/вата/нещо друго.

какво мислите ще има ли ефект??

woynoff
07.04.04 г., 12:50
при мене пък нищо се не чува, аз нацепвам музиката и се
елиминира всеки шум от вентилатори и хардове и сидита.:D
иначе последната идея е добра- водна риза за хардове, мноо
добра даже

Sugar4o
07.04.04 г., 13:11
след като се борих с моя стар IBM и "свиренето" му реших проблема с един Сийгейт 7200.7
иначе програмата за обезшумяване засяга само тракането от движението на главите на диска, не и статичния шум от въртенето.
значи аз достигнах до следния извод - правиш му някакво обезшумяване и за 3-4 дни си щастлив от резултата след което отново почва да те дразни останалият шум - при всяко положение ще го чуваш (но по слабо). Затова и преминах към "драстичното" решение на проблема:)