PDA

Виж пълна версия : Open source VS "closed" source

CodeWarrior
28.01.04 г., 15:45
Като се замисля затворените системи са по качeствени от тези с отворен код. Какво е вашето мнение? Според мен в разработването на системи със затворен код има доста по-добър контрол на качството. Например спазват се конвенции за имената, работи се някой от известните процеси за разработка-например RUP и т.н. При отворения код как е? Всеки пише нещо и каквото излезе. Не се знае кога ще има нова версия и какво ще е добавено и оправено в нея.

A--Viper
28.01.04 г., 18:50
Лични мнения:
Лично мнение-1: Доста хора ще те оплюят за думите ти :). //Шега
Лично мнение-2: И двете са нож с две остриета. Опен Соурсе-а може да умре поради интерес на хората да го дописват (както е станало с онзи проект за Опен Соурсе Анти-вир). А пък Клоус соурсе-а, че имаш контрол по качеството и т.н. хич не е гаранция за добър продукт, виж МС.

За пачовете. Опен Соурсе са малко по-бързи от това отношение, но спрат ли съппорт-а вече го няма и толкоз, готиното е че можеш да се съппортваш сам, т.е. наемаш си някакав добър програмист на средна заплата и си поддържаш проекта, като ти го дописва той.
За Клоус Соурса пак е двустранно, пачовете излизат като чели бавничко, въпреки гаранциите, които се дават от фирмата. Ама го има и другия момент. Фалира фирма А ... никакъв съпорт, че даже и сам не можеш да се съпортваш ... защото нямаш сорса. УМИРАШ директно.

Просто много зависи за какво става дума. И двете си имат предимства и недостатъци. Виж да речем Адобе Фотошоп, лично според мен Гимп ще му трябват още поне 2-3 години, за да го догони по феатури :).

Peace хора ... нека темата не се превръща в Windows Vs. Linux и Photoshop vs. Gimp и т.н. Вс. т.н. :).

zero
28.01.04 г., 21:28
Абсолютно не съм съгласен ,че затворения код е по-качествен от отворения , мога да дам много примери , и по специално със софт разработен в България(софт за аптеки), майко мила , .... хората искаха здраво кинти за неработещ софт , който бива предстваен за напълно работещ.... много примери могат да се дават но не е там въпроса. Всичко зависи от този, който го разработва и начина на организация.
При отворения код как е? Всеки пише нещо и каквото излезе. Не се знае кога ще има нова версия и какво ще е добавено и оправено в нея.
Има си SourceForge.net ;) , до сега не съм срещал по значим оупен сорс проект, който да не използва SourceForge системата .

Не съм програмист и не мога да се задълбая в нещата но според мене оупен сорса има много повече предимства пред както ги наричаш "системи със затворен код", но нека и да не забравяме. че целта за направата на тези "системи" е да се извлече материална облага , докато при оупен сорса е друго.

Mikis
28.01.04 г., 22:02
Абе Viper, какви са тия "феатури" бе човек? И кой за бога е тоя Клоус Соурса? Да не е някой нов играч в ЦСКА?:o

Не искам да се заяждам, но мисля, че трябва да прочетеш тая (http://bgit.net/?id=63659) статия.

По темата смятам, че и двата начина на разработка имат своите предимства и недостатъци. Все пак мисля, че отвореният код/свободният софтуер са най-малкото по-полезни за обществото и това ще е начина по който ще се развива софтуерната индустрия в бъдеще, разбира се ако големите монополи пуснат кокала.
И още нещо - свободният софтуер не отрича комерсиалния, ни най-малко. Например това, че ползваш Линукс или *BSD не означава, че трябва ползваш само софтуер с такъв или подобен лиценз. Даже ще е най-добре ако повече фирми се престрашат (хм!?!) да пуснат Линукс версии на комерсиалните си продукти.

Та такива ми ти работи...

A--Viper
29.01.04 г., 00:48
Originally posted by Mikis
Абе Viper, какви са тия "феатури" бе човек? И кой за бога е тоя Клоус Соурса? Да не е някой нов играч в ЦСКА?:o

Това беше излишно ...

subn3t
30.01.04 г., 13:58
По Темата.

Само едно нещо искам да ви покажа:

http://www.redhat.com

"DEPLOY WITH CONFIDENCE"

П.С. и моля не коментирайте преди да сте про4ели за какво става дума. :)

BeaZTiE
30.01.04 г., 14:43
м..така..

т.нар. затворен код е рожба на продажбо/маркетинговия екип.
дефакто програмистчето (или екипчето... или екипището) пише сорс - получава си парите и не се интересува от там нататък какво се случва със сорса. почти никой девелоперски екип не получава и стотинка от продажбите на продуктите си. принципно на всяка софтуерна къща, на която се възложи да напише даден софтуер за дадена фима - получава договор в който и забраняват да разпространява/препродава кода.
във фри сорса нещата седят по друг начин. всеки си пише собствен код и го разпространява безплато. или дописва чужд код и го разпространява...
в общи линии доста софтуер (комерсиален естествено) в първите си рилийси е безбожно бъгав. потребителите на този продук дори и да могат да оправят сами грешките - нямат тази възможност.
също така "затворения код" идва прекомпилиран - което е един огромен минус - защото винаги е компилиран на 100% съвемстим с процесор. да направя тъп пример..
моят продукт е рендер система за 3д обекти. за да си затворя кода и да е 100% съвместим в всички иа32 системи - ще го компилирам на П2 - защото е сигурно, че ще работи на всички процесори базирани на иа32 от П2 нагоре. т.е. единствената кестра, която може да използва е ММХ. (макарче ммь не помага изобщо)
хората със стари атлони няма да могат да ползват 3д нау. хората със П!!! няма да могат да ползват ССЕ, хората със ХП няма да могат да ползват адвансед и 3д нау и ССЕ, хората с П4 няма да могат да ползват ССЕ и ССЕ2... хората с атхлон64 и нагоре няма да могат да позват 64 битовите възможности на процесора си...

от там идва и "голямото чакане"
защото кода НЕ Е ОПТИМИЗИРАН за тази услуга.
ако въпронсият рендер се разпространи на сорс - всеки ще може (или почти всеки) да компиляса продукта СПЕЦИАЛНО за (и НА) процесора с който ще работи софтуера.
поради тази причина отвореният сорс е в полза на потребителите.. и враг Н1 на търговците.
аз лично съм повече от убеден, че истината е в пддръжката на даден софтуер, обучението за работата със софтуера, сертифицирането по софтуера етц.
също така и лиценз за употребта на въпросния софтуер за комерсиални нужди...
неможе да речем продукът на който са правени ефектите на матрикс да е безплатен - за ТЕЗИ които печелят от филма.. но за всички, които се опитват да се учат да правят подобни неща трябва да е безплатен.. ако имат въпроси.. искат да учат етц да си плащат на поддържка/инструктори и да го правят. когато се научат да работят на дадения софтуер и си отворят фирма - и започнат да печелят.. да си плащат на разработчиците :) това е истината..
ама гнусните търговци искат да продават... на тях и лайняна клечка да им дадеш ще искат да я продават... един от търговец от телеком-а искаше да продава на клиент рфц 821 - защото и клиента искал да си го купи, че да му работи коректно оутлука.. и ако не го бях убедил, че рфц-тата НЕ СЕ продават и дори и д подаде рфц821 проблема на юзъра нема се реши.. съм сигурен, че и рфц-та ще почнат да се продават.. такива ми ти работи.. хората искат да продават.. какво продават не им пука.. да забогатяват на чужд гръб и това е.
точно всички тези търговци и маркетолози разказаха играта на новите технологии...
не само при софтуера и при хардуера.. при всичко.. при бялата техника, при колите, при всичко каквото ви дойде на ум.
производствената цена е ПОНЕ 3 пъти по-ниска от цената на пазара.. тези (поне) 66% хранят некадърните търговци, маркетолози етц, които за мен са паразити.. които живеят на чужд гръб.
странно защо отдавна отделите продажби са по-големи от отделите за производство.. как си го обяснявате...

CodeWarrior
30.01.04 г., 17:41
А за www.microsoft.com какво ще кажеш?? На Win поддръжката му е "леко" по-добра.

BeaZTiE
30.01.04 г., 17:52
Originally posted by CodeWarrior
А за www.microsoft.com какво ще кажеш?? На Win поддръжката му е "леко" по-добра.
всеки нормален човек предпочита да ползва софтуер и да си плати КОГАТО има нужда за поддържка.. когато няма нужда няма за какво да плаща... аз лично никога не бих си платил на редхат - не ме кефят тея копеУета. макарче М$ по-малко ме кефят де :)

Thoth
31.01.04 г., 00:29
Ако трябва да си дам парите на М$ или RH ще е 2рото.Просто изпитвам слабост към отворения код...въпреки, че аз пиша на делфи, но ми се струва че бъдещето е в опен сорса.

QWERTY
31.01.04 г., 11:17
По принцип, споделям вижданията на BeaZTiE. Така нареченият "търговски" (или "американски") начин на правене на бизнес ми е силно отвратен. Тоест в крайният си вариант това са разните телешопи. Продукт боклук, реклама два-три пъти по-скъпа от самият продук и балъци, които купуват. И кой печели? Само предприемача. Тъпо.

Подобно е и положението със софтуера. Не печели нито този, който създава продукта (дивелопърите), нито този, който го ползва. Печелят само търговците.

Да кажем, че софтуеристът Х изобретява нова технология. Ако работи за голяма компания, не получава нищо - технологията моментално става собственост на компанията. Най-много да получи повишение. Ако не работи за компания, ина възможността да се опита да продаде технологията. Успехът никак не е сигурен. Вероятността да бъде излъган е много голяма - или ще му бъде открадната самата технология, или ще му бъде платена много малка сума (пак по логиката, че парите ги правят търговците, а не разработчиците). Остава третият вариант - пуска го като отворен код. По този начин хем се предпазва от крадене, хем става известен, хем получава пари от съпътстващите дейност, хем натрива носовете на търговците от големите компании.

Отвореният код цели да разруши "търговският" начин на правене на бизнес в ИТ бранша, което в крайна сметка е добре за обществото. Крайната цел е, да бъде продаван продукт, а не реклама и да няма хора, които да печелят от "притежаване" на технология (а не например от нейното развиване).

Dark Skywalker
31.01.04 г., 12:11
Гого, не забравяй обаче, че парите, които търговците изкарват, също се въртят в икономиката на една държава!

Оценявам предимствата на отворения код като по-голяма сигурност (знам как работи моята програма, респективно как мога да се предпазя от опити за разбиването й), по-бърза реакция при проблем (мога да се справя сам, вместо да чакам някой някъде тепърва да се мъчи да възпроизведе моя проблем) и стабилност/оптимизираност (ако моята програма е полезна на много хора, но моят код не е сполучлив, ще получа една купчина съвети как да го подобря).

Само че open source софтуерът има един основен проблем - при него движещата сила е желанието на програмиста да напише програма, която да отговаря конкретно на неговите цели и изисквания. Нали знаете какви са били мотивите на Линус Торвалдс? Никаква не е гаранцията, че нечия програма ще върши работа на друг. Аз като търговец се опитвам да продавам (респективно да произвеждам) софтуер, който върши работа на по-голяма група хора.

Така че не мисля, че единият модел някога напълно ще измести другия.

QWERTY
31.01.04 г., 22:07
Софтуерът е адски еднакъв с останалите видове интелектуален продукт - книгите, музиката, филмите. Да вземем за пример албум на Бритни Спиърс. Всеки знае, че от музикална гледна точка това е една музика с много ниски качества. Ясно е, също така, че записването на самият албум струва не повече от 1/10 от търговската му цена. Тоест платено е там на композитори и музиканти (и на Бритни) и е записано нещо. Това, което получава потребителя е до тук (е, да включим и някаква част от маркетинга*). Оттам нататък следва само реклама, която вдига цената няколко пъти - пускане по Mtv, имидж и т.н. От цялата тая работа в крайна сметка печелят основно само хора, които на практика не вършат никаква работа. На това му се вика изкарване на пари от нищо. Резултата е ясен потребителя получава някаква боза, а "бозаджията" прибира страхотни пари (мисля за незнам колко години поред такъв тип албуми са най-продавани).

* Относно това, какво помага маркетинга. Маркетинга помага само на търговеца, да продаде един и същ родукт на колкото се може повече хора. Маркетинга не помага на купувача, който винаги може да си купи нещо екзотично, но което да го удовлетворява най-много*. Ето пример с музиката - Iron Maiden как мислиш, дали са правили маркетинг преди да издадат пътрвите си албуми (както например правят продуцентите на Бритни)? Обаче ти слушаш Мейдън, а не Бритни нали?

Освовният проблем/предимство (зависи от гледната таочка) е, че съществува нещо, наречено "изкуство" - тоест някой създава нещо заради самото нещо. Иска да се изрази и да даде нещо на останалите и го прави не заради пари.

Същото го има и при софтуера. Софтуерните компании като Microsoft са една фабрика ала "Бритни Спиърс". Тяхната единствена цел е, да печелят все повече пари. От това освен тях, никой друг не печели (или е изключително малко, само от платените данъци). Заблуда е, че ако например Microsoft започне да печели повече, това ще означава по-добър Windows. Мисля това се доказа не веднъж и дваж.

Отвореният код е като изкуството - създаден от желанието на създателя му, да удовлетвори най-напред себе си и след това да го остави на останалите, да го ползват. Ако се замислиш, за решаването на екзотичен проблем, е по-вероятно да намериш екзотична програма с отворен код, отколкото маркетингова, широко рекламирана платена стока.

*За това, купувачът да си намери най-подходящото "екзотично нещо", ще мупомогне, например, собственика на музикалният магазин - ще му достави специален и екзотичен албум. Този продавач също е търговец, но малко по-различен търговец. Търговец, в класическият смисъл на думата - от тях обществото има полза. Тук говоря за онези, които са по-скоро "печалбари", хора които правят пари от нищо, без да създават.

Айде замисли се сега, кой дава повече на културата - "Бритни Спиърс", която печели стотици милиони или Бетовен, който не е получил нито стотинка?

subn3t
31.01.04 г., 22:28

Ми както виждаш не е.

gaburko
02.02.04 г., 21:35
производствената цена е ПОНЕ 3 пъти по-ниска от цената на пазара.. тези (поне) 66% хранят некадърните търговци, маркетолози етц, които за мен са паразити.. които живеят на чужд гръб.

производствената цена е сбор от преките разходи за заплата, преките разходи за материали и непреките производствени разходи. Ако правиш процесори да речем COGS (cost of goods sold) ти е примерно заплатите на хората на линията (или както там се казва), разходите за силиции и амортизациите на машините. Заплатите на останалия персонал и всички останали разходи не са включени в производствената цена.
Не знам откъде направи представителна извадка, че е ПОНЕ 3 пъти при условие, че това е търговска тайна. А ако някой живееше на чужд гръб - т.е. има баласт в системата щеше да се намери веднага друг производител които да е по-ефективен.

Продукт боклук, реклама два-три пъти по-скъпа от самият продук и балъци, които купуват. И кой печели? Само предприемача. Тъпо.

по принцип - колкото е по-рекламиран един продукт, толкова е по-вероятно той да е качествен защото това е "sunk cost" за производителя - това са разходи които ако той излезе от бизнеса няма как да си върне. И ако ще правиш висококачествен продукт имаш интерес да го рекламираш силно за да диференцираш от не толкова качествените. Просто висококачественият (скъпият) производител разчита на многократно купуване на продукта си, а не на еднократно.
Относно това кой печели - печелят всички. Риска за всичко обаче се поема от така омразния ви предприемач. Той наема така обичаният от вас програмист, чистачка, редачка на бонбони и всякакви други хора които са му необходими за създаването на идеята му. Единствентата разлика между тях е в нивото им на добавена стойност която те добавят към продукта...Ако програмиста мисли, че някой го краде/лъже - предизвестие 1 месец за прекратяване на трудов договор и е свободен да прави каквото иска. Ако клиента мисли, че някой го лъже - отива при друг доставчик. Разберете - програмиста е изпълнител...както плащате на майстора да ви оправи банята по проект на архитекта, така се плаща на програмиста да създаде нещо което маркетинга е идентифицирал като нужда на пазара, търговския отдел е осигурил канали за дистрибуция (примерно), а някой мениджър по веригата е създал плана за изпъление. Никой никого не лъже...просто търсене и предлагане...

А относно отвореният код - нека бъдем откровени - все още той е твърде далеч от enterprise сцената...истина е, че има огромен потенциал - най-малкото с компании като IBM и Oracle зад идеята няма как да остане само като софтуер за "geeks". Но все още не е. Погледнете истински големите IT проекти - ами там просто няма open-source. Защото за да хвърлиш няколко милиона (в няколко случая - милиарда) в софтуер който се разработва на приятелска основа без НИКАКВА гаранция е меко казано наивно. С големите имена идва и гаранцията - съответно и цената...тогава вече разликата е в това да не си заключен в технологията от един доставчик. Точно това е потенциала на open source.

QWERTY
03.02.04 г., 00:53
Originally posted by gaburko
по принцип - колкото е по-рекламиран един продукт, толкова е по-вероятно той да е качествен защото това е "sunk cost" за производителя - това са разходи които ако той излезе от бизнеса няма как да си върне. И ако ще правиш висококачествен продукт имаш интерес да го рекламираш силно за да диференцираш от не толкова качествените.

Чакай, чакай! Нали не искаш да кажеш, че колкото по-рекламиран е един продукт, толкова е по-качествен? Че в такъв случай рекламата за какво е?

Ето прост пример - двама производителя - първият с по-добър продукт, а вторият с по-лош, продават на една и съща цена. Вторият рекламира, а първият - не. Поради рекламата вторият продава по-добре и печели много повече, а първият в крайна сметка фалира. Кой печели - печели вторият търговец. Кой губи - губят всички онези, които са си купили от него, защото са си купили по-лошият продукт на същата цена. Естествено губи и първият търговец. От гледна точка на обществото това е загуба - хората са получили по-лошия продукт, развил се е по-слабият производител, а по-силният производител е фалирал.

Всъщност говориме за нещо, което се казва на много места, а именно, че в бизнеса (разбирай печеленето на пари) не винаги печели най-добрият. В зоната на ИТ акулите - почти никога. Филма "Пирати на силиконовата долина" дава много точна картина на нещата.

Доказателство за потенциала на отвореният код са php, MySQL, Apache. Тези софтуери са се превърнал в стандарт.

BeaZTiE
03.02.04 г., 01:22
Originally posted by QWERTY
Доказателство за потенциала на отвореният код са php, MySQL, Apache. Тези софтуери са се превърнал в стандарт.

именно за това говоря (пиша) и аз.. и не само за това...
някой да е видял реклама по телевизията на сън или на сги.. или на крей :) не.. тези фирми нямат нужда от реклама защото са доказани.
дефакто не е вярно твърденето, че по-рекламираният продукт е по-качествен, но е определено вярно, че рекламираният продукт е (много) по-скъп.. защото тази реклама я плащат потребитлите. едва ли някоя фирма ще си рекламира ей-така - защото е много богата. дълги години съм учил реклама, маркетинг, психология на рекамата и купчина глупости - за да се убедя, че тези специалности са опредлено паразитни.

единствената работа от най-тъпия търговец (да речем по нашенски продавач) и стигнем до маркетинг директори и отговорни рекламни менажъри е да убедят клиента, че техния продук (при това най-скъпия) е най-добър... представете си света без подобни хора как би се развивал... тогава ще се изпъни 100% формулата за търсенето и предлагането.
принципно съм склонен да вярвам на думите, че цената се определя от качеството.. обаче... за всичко друго, но не и за софтуера.
знам, че като си купя дънки от битака с марка "беРнеРтон" ще платя 10 кинта и ще ги нося 3 месеца. знам, че като си купя дънки бенетон от разпродажба ще платя 20 кинта и ще ги нося 2 години.. ако не са от разпродажба ще струват 40 кинта - и пак ще ги нося толкоз.
знам, че ако си купя мерцедес ще платя 50 000 кинта и ще имам бърза, стабилна, сигурна, луксозна кола.
знам, че ако си купя опел за 20 000 китна ще имам също бърза стабилна, сигурна кола.. но няма да е луксозна. иначе едната ще е крайслер.. а другата ще е гженерал мотърс.. така или иначе пак плащаме на американски фирми.. това е..
...опен сорса, обаче... е нещо друго. това означава, че като си вземеш кола ще можеш (ако можеш де) да и добавяш - при това съвсем законно - спойлери.. по-мощен и по-икономичен двигател.. по-качествена скоростна кутия.. и т.н.
е това е идеята на опън сорса..

gaburko
03.02.04 г., 19:02
Да кажем, че софтуеристът Х изобретява нова технология. Ако работи за голяма компания, не получава нищо - технологията моментално става собственост на компанията. Най-много да получи повишение. Ако не работи за компания, ина възможността да се опита да продаде технологията. Успехът никак не е сигурен. Вероятността да бъде излъган е много голяма - или ще му бъде открадната самата технология, или ще му бъде платена много малка сума (пак по логиката, че парите ги правят търговците, а не разработчиците).

Забелязал съм нещо много интересно…комплексираните преподаватели и болшинството от програмистите считат, че единствено техният труд струва нещо, всичко друго е някакъв особено гнусен "паразит" който в най-добрия случай заслужава бърза смърт на централния площад за назидание. Този тип мислене го наричам бинарно. Просто "надарените" с такова виждат или само черно или само бяло. Изживяват се като някакъв "Св. Георги" дошъл да избави нас заблудените от лапите на стръвниците-търговци. А още по-интересното е, че този "феномен" се забелязва най-вече сред "крайните" потребители на open-source (тези които пишат Micro$oft, Linux rulz, plug and pray и др. детински глупости). Също така, крайно ме забавлява утопичното "комерсиален свят", "крадат от хората", "само предприемачите печелят…тъпо" и прочие плява. Ако си представяте "предприемача" като дебел, застаряващ и плешив чичко с пура който поради вроденият си дефект - липса на сърце - е оковал хиляди програмисти и им хвърля по един къшей хляб, а те видиш ли - работят, работят и тайно мечтаят да попаднат в рая "отворен код" докато той печели неземни богатства и се наслаждава на живота някъде по Карибите заедно с 22 годишната си маркетингова асистентка/Мис еди-к'во-си 2003 - време е да пораснете…или поне да поговорите с някой. Хайде малко по-сериозно ако обичате…подобни мисловни еквилибристики са за някъде другаде…мисля си - колко по-напред щеше да е open-source ако всичката тази енергия която hardcore поддръжниците отделят за да обясняват колко са по-бели (добри, съвършени, честни и т.н. и т.н.) отиваше вместо това в писане на код..или на документация…сега като се замисля, само най-големите проекти имат сносна документация.

точно всички тези търговци и маркетолози разказаха играта на новите технологии...

Абсолютно същия довод мога да изтъкна и аз - некадърни програмисти, един софтуер не написаха като хората - как да продавам? Само бъгове, после пачове, после пача не работи, после пача на пача е бъгав и после нова версия със същия цикъл. Изобщо концепцията "ние сме добрите, ония печелят от моя труд" освен, че е дълбоко погрешна е и опасна. Съжалявам, но труда на програмиста не е ултра-мега специален. Той е просто специфичен. Както междувпрочем и труда на счетоводителя, консултанта, маркетинговият експерт или който и да е друг. Нито пък всички са глупаци невиждащи истината. Пораснете малко и приемета факта, че хората не са по-добри или по-лоши, а просто различни. А пък да се твърди, че open source програмирането било изкуство е смешно. Или поне според ортодоксалните теории за изкуството. Но пък сигурно сте прекалено заети да браузвате форумите вместо да четете някой смешен и жалък "непрограмист".

Освен за сайтчета с 5 формички MySQL не се ползва за много други неща. Един ден - може и най-вероятно - да. Засега обаче базите за enterprise са DB2, Oracle, SQL Server в този ред по разпространеност. Относно PHP - има толкова хипертекстови процесори, че те са вече commodity. Тук е мястото да кажа за още едно нещо което open source промени за добро - операционната система е на път и тя да стане commodity…въпроса е какво предлагаш над нея, какви услуги идват след това…а не OS като OS. Мислите ли, че клиентите на SAP се вълнуват много каква OS има отдолу? Освен това - нека не забравяме, че open-source има огромна поддръжка от така омразния ви "бизнес". Идеята, че той се разработва от хора в свободното им време е останала само за маргинални или едва започващи проекти. Novell купи Suse, RedHat се радва на завидна подкрепа от Oracle и от IBM. Очевидна е и подкрепата на SAP за MySQL. Т.е. в наистина успешните open-source проекти има пари. Много пари. И именно заради това те са успешни и имат бъдеще. Дотук с утопиите.
Чакай, чакай! Нали не искаш да кажеш, че колкото по-рекламиран е един продукт, толкова е по-качествен? Че в такъв случай рекламата за какво е?

има корелация м/у това колко рекламираш и колко е качествен продукта ти. Парите за реклама се връщат в някакъв момент в бъдещето…именно това е гаранция, че това не е просто някой минаващ търговец които не го вълнува какво продава защото така или иначе утре го няма. Ако погледнете списъка с най-рекламиращите компании ще видите, че това са фирмите с едни от най-качествените продукти в своята си категория - това се отнася и за БГ. Това го бях казал по-горе, но…едно си баба знае, едно си баба бае. Емпирично нещата стоя така - за иновативни продукти корелацията реклама-качество е силна…т.е. колкото повече инвестирам в реклама толкова е по-вероятно това да е качествен продукт…сигнализиране, информация…колкото повече отиваме към…хм…потребителски стоки (commodities) толкова повече тази корелация отслабва…просто защото нивото на иновации е ниско и диференциацията между продуктите е малка. Темата е АДСКИ дълга, няма един верен отговор и не е за тук, нека не разваляме този топик.

Mikis
03.02.04 г., 20:12
Забелязал съм нещо много интересно…комплексираните преподаватели и болшинството от програмистите считат, че единствено техният труд струва нещо, всичко друго е някакъв особено гнусен "паразит" който в най-добрия случай заслужава бърза смърт на централния площад за назидание. Този тип мислене го наричам бинарно. Просто "надарените" с такова виждат или само черно или само бяло. Изживяват се като някакъв "Св. Георги" дошъл да избави нас заблудените от лапите на стръвниците-търговци. А още по-интересното е, че този "феномен" се забелязва най-вече сред "крайните" потребители на open-source (тези които пишат Micro$oft, Linux rulz, plug and pray и др. детински глупости). Също така, крайно ме забавлява утопичното "комерсиален свят", "крадат от хората", "само предприемачите печелят…тъпо" и прочие плява. Ако си представяте "предприемача" като дебел, застаряващ и плешив чичко с пура който поради вроденият си дефект - липса на сърце - е оковал хиляди програмисти и им хвърля по един къшей хляб, а те видиш ли - работят, работят и тайно мечтаят да попаднат в рая "отворен код" докато той печели неземни богатства и се наслаждава на живота някъде по Карибите заедно с 22 годишната си маркетингова асистентка/Мис еди-к'во-си 2003 - време е да пораснете…или поне да поговорите с някой. Хайде малко по-сериозно ако обичате…подобни мисловни еквилибристики са за някъде другаде…мисля си - колко по-напред щеше да е open-source ако всичката тази енергия която hardcore поддръжниците отделят за да обясняват колко са по-бели (добри, съвършени, честни и т.н. и т.н.) отиваше вместо това в писане на код..или на документация…
Браво! Много остроумно! Ама що не си спестиш дървената философия щото не е от полза за никого!
…сега като се замисля, само най-големите проекти имат сносна документация.
Освен за сайтчета с 5 формички MySQL не се ползва за много други неща.
Абе и ти се извъди голям "специалист", няма спор. Поне можеш ли да си пуснеш мишката под Линукс :hi: Не можеш, а? Ами това е сигурно щото не става за професионални цели:lol: :hi:
Няма въобще да се занимавам с теб, защото очевидно имаш някаква обща култура и "професионалните" ти знания се изчерпват с нея.
Плюс това бях помолил в друга тема, когато не разбираш нещо да не го коментираш. Това се отнася за всякакъв род "професионалисти"*, а ти попадаш в "професионалната" категория и за това ще е по-добре да не приказваш по теми, които не са ти ясни... най-малкото да не ставаш за смях!
Гледам хората преди мен се бъхтят да обясняват неща, които са лесни за асимилиране дори от 5 годишни деца, за това прояви малко уважение към труда им. Мен въобще не ми пука ползваш ли или не ползваш свободен софтуер и какво мислиш за него! Глупости на тая тема тепърва има да се пишат, така че нищо не може да ме учуди;)

* "професионалисти" - хора със скромни технически познания или такива ограничени само в една област, които се изказват крайно по въпроси от, които си нямат най-малка представа.

Айде със здраве:)

the_real_maniac
04.02.04 г., 00:01
Originally posted by A--Viper
[B]Лични мнения:
Лично мнение-1: Доста хора ще те оплюят за думите ти :). //Шега
...

Абсолютно е така - всмисъл не оплют , ами просто скарано :)

В кой форум пише , как да е , темата е тип 1 вс 1(ужким 2ри) ;)

Истината ... колко mirror-а имат Линукс дистротата , колко сайт-а , информация и както се изтъква , но хората не го разбират целия смисъл , ако имаш достатъчно сиво в-во и си наясно с С/С++, и ситемносто програмиране може да си изменяш ОС както искаш ОТ-ДО !!!

Просто какво имаме от М$ .:

microsoft.com и това м/ународно и толкова , сървър в УСА и толкова , а е най-.... ползваната ОС в света :no: И да в момент-а я ползвам ! По логични причини ...

Истината кое е по-добро , това при което имаш свободата да
... мислиш ( основно ).

Колко по-бързо е развитието и с какви темпове се движи Линукс , колко по-бързо се оправят дупките и откриват ! логично защо ! Ако вземем впредвид Дебиан - една от най-сериозните дистрибуции , техните devel... досега каквото са казали са го направили , отговоро на всяко питане, а не обаждаш се на М$ и еми вижте ръководството , ами там пише така и така и ефект няма , а незнам ... при нас това го имаме, работи - дейст. случей слава богу не мой , защото да съм си платил за лиценз. Уин и да ми говорят така нали ще има "**** you" ...

М$ Български ОФИС ПАКЕТ -> какъв български бе , превели половината Word + Excel !!! Абе айде да не говориме кой , какво и кога ... Просто темата е смешна ...

ЕДИТ , всъщност темата е затворен вс отворен софтуер, нали затворения е много по-добър и сигурен , странно защо тогава всеки месец, седмица , да не кажа даже ден , излиза нов червей за Уиндоус :69 , да не отбележем , че за всеки жив софтуер платен , доказал се софт има КРАКове ! Не бе той е защитен , да не кажеме колко спънато е криптирана паролата на Уиндоус, едва колко бяха 2 алгоритъма ли , нещо такова ,при Линукс 20 ... , трябва да видя статията точно .
Затворен - ограничен ! Това е то , не откъм възможности , откъм пълноценно развитие !

tupoto
04.02.04 г., 10:48
Браво! Много остроумно! Ама що не си спестиш дървената философия щото не е от полза за никого!

Абе и ти се извъди голям "специалист", няма спор. Поне можеш ли да си пуснеш мишката под Линукс :hi: Не можеш, а? Ами това е сигурно щото не става за професионални цели:lol: :hi:
Няма въобще да се занимавам с теб......

Мikis Mikis пак се разпищолеви братко.....
Така наречената "дървена философия" на Габурко мисля да е едно доста хубаво и според мен вярно мнение.Явно когато стане въпрос за отворения код мнения различни от твойто ги оплюваш като краен фен на футболен отбор.Идеята на това място като начало се изчерпва с името му а то гласи "Форум" или обяснено накратко място където хората обменят мисли(евентуално) а не място където някой се занимава с някой.....За разлика от теб изказалите се по-горе са споменали тяхното мислене и техните доводи за това си мнение и не видях в техните приказки такива определения като "специалист" ,"ама ти пиле мишката не можеш да си пуснеш"...и т.н.Намесвам се в темата и най-вече пиша на теб защото мнението на Габурко съвпада с мойто почти 100% и по тази причина го смятам и за мое.Крайните ти оценки за тоя и оня като цяло май са на ниво бяло и черно.Веднага ти давам груб пример за да не говориме наизуст:
Значи аз като краен потребител и на двете ОС се възхищавам на хората и от двете страни -хора които са написали неща които аз никога няма да успея да напиша да не казвам разбера.Затова и мненнието ми е че трябва само а се радваме че има отворен код и хора посветили доста труд за да върви той.можеби ще приема крайно мнение от човек написал,публикувал изтествал своя собствена програма и ако тя е добра и хората я ползват без проблеми тогава ТОЙ (а не ти) може да каже тия са такива ония са инакви.Ти скоро писал ли си такава програма?И какви са последните ти спомени за помощ към развитието на отворения код?Ъъъъъ никакви ?Както преди време в една друга тема те помолих-оценки с това "разбиране" за нещата прави когато имаш нещо зад гърба си иначе дотогава (съвет) прави като мен-ръкопляскай и на двете барикади за това което са направили
аз казах.
Хау:D

Mikis
04.02.04 г., 11:26
Originally posted by tupoto
...Явно когато стане въпрос за отворения код мнения различни от твойто ги оплюваш като краен фен на футболен отбор...
Това как ти хрумна бе пичага? Имаш въображение, безспорно :p
...Идеята на това място като начало се изчерпва с името му а то гласи "Форум" или обяснено накратко място където хората обменят мисли(евентуално) а не място където някой се занимава с някой...
Ууу, не думай, форум ли е? Добре че ми каза! Именно за това елементарното остроумие на гсин Гъбарко не е на място, нито опитите му да подиграва идея, която не разбира и хора, които са далеч по-компетентни от него.
...За разлика от теб изказалите се по-горе са споменали тяхното мислене и техните доводи за това си мнение...
Ибе, де бре! Верно ли така са направили? И то за разлика от мен, а? Я се огледай по-добре, виж какво е моето мнение и тогава пиши, ок? ;)
...Крайните ти оценки за тоя и оня като цяло май са на ниво бяло и черно...
Кви крайни оценки, кви пет лева бе пич? Пак нещо си сънувал, я се събуди!
Първо намери къде ми е мнението по темата и го прочети. Ти май пишеш само за спорта!
Намесвам се в темата и най-вече пиша на теб защото мнението на Габурко съвпада с мойто почти 100% и по тази причина го смятам и за мое.
Странно, че до тук не съм видял да имаш твое мнение! Все нечие мнение "съвпада с твоето", все си съгласен с някой и т.н., все се включваш в дискусии точно накрая, когато повечето неща са казани...
Няма да те питам на колко си години, но дано да не си много голям, че явно някъде си пропуснал момента с формирането на собствено мнение ;)

Айде със здраве

tupoto
04.02.04 г., 12:37
........
Айде със здраве

Mikis оригиналният ти сарказъм и остроумие ме накараха да осъзная че не съм бил прав.Съжалявам че на толкова години колкото съм нямам собствено мнение и станах съпричастен с това на Габурко.За разлика от мен един участник с аргументирано собствено мнение е задал риторичния въпрос:
"И кой за бога е Оупен Сорса?някой играч в ЦСКА ли?"
взимайки си поука от думите ти отивам да търся отговор на този въпрос

QWERTY
04.02.04 г., 12:48
Забелязал съм нещо много интересно…комплексираните преподаватели и болшинството от програмистите считат, че единствено техният труд струва нещо, всичко друго е някакъв особено гнусен "паразит" който в най-добрия случай заслужава бърза смърт на централния площад за назидание. Този тип мислене го наричам бинарно. Просто "надарените" с такова виждат или само черно или само бяло. Изживяват се като някакъв "Св. Георги" дошъл да избави нас заблудените от лапите на стръвниците-търговци. А още по-интересното е, че този "феномен" се забелязва най-вече сред "крайните" потребители на open-source (тези които пишат Micro$oft, Linux rulz, plug and pray и др. детински глупости).

Леко само, че почнаха да хвърчат много плюнки! Аз не съм нито преподавател (еле пък комплексиран... :P Въобще как ти дойде на акъл този обект :p ), нито програмист. Пледираш срещу крайните мнения, а самият ти изказваш най-крайното. Никой не твърди нещата, които си написал. Аз твърдя, че когато търговците са най-важните хора в една компания, която произвежда продукт, работата отива на зле. Въпрос на фимена политика е - може целта ти е да произведеш най-добрият продукт, а може целта ти да е просто да спечелиш най-много пари. И за съжаление между двете неща много рядко има връзка. Особено в ИТ бранша.

Цитат от "Пирати на силиконовата долина", който обаче е сействителен:

Стив Джобс, когато разбира, че Майкрософт са направили уиндоус: Никога няма да ни биете - ние сме по-добри!
Бил Гейтс: Ти не можа ли да разбереш, че това няма никакво значение...

Стив Джобс: Добрите копират, а най-добрите направо крадат!

Също така, крайно ме забавлява утопичното "комерсиален свят", "крадат от хората", "само предприемачите печелят…тъпо" и прочие плява. Ако си представяте "предприемача" като дебел, застаряващ и плешив чичко с пура който поради вроденият си дефект - липса на сърце - е оковал хиляди програмисти и им хвърля по един къшей хляб, а те видиш ли - работят, работят и тайно мечтаят да попаднат в рая "отворен код" докато той печели неземни богатства и се наслаждава на живота някъде по Карибите заедно с 22 годишната си маркетингова асистентка/Мис еди-к'во-си 2003 - време е да пораснете…или поне да поговорите с някой. Хайде малко по-сериозно ако обичате…подобни мисловни еквилибристики са за някъде другаде…мисля си - колко по-напред щеше да е open-source ако всичката тази енергия която hardcore поддръжниците отделят за да обясняват колко са по-бели (добри, съвършени, честни и т.н. и т.н.) отиваше вместо това в писане на код..или на документация…сега като се замисля, само най-големите проекти имат сносна документация.

Айде пак се унесе... Четеш неща, които никой не е написал. И ги интерпретираш се в една и съща посока, според собственият си мироглед (вероятно формиран в американският колеж (или квото там беше), до колкото си спомням).

Абсолютно същия довод мога да изтъкна и аз - некадърни програмисти, един софтуер не написаха като хората - как да продавам? Само бъгове, после пачове, после пача не работи, после пача на пача е бъгав и после нова версия със същия цикъл.

Ето, отново се връщаме на основният проблем - търговецът съществува, защото съществува продукт, който трябва да бъде продаден, а не обратното. Иначе, да - в една фирма всеки върши работа, като крайната цел би трябвало да е да се задоволи максимално пазара. Но не винаги е така и проблема е точно там. Ето прост пример - една година след бълването на Windows98se, Microsoft искарват нов продукт за същия пазарен сегмент. Силно бъглив. Никаква разлика с win98se. Значи какво излиза - нито програмистите са имали време да си свършат работата (ако ли се твърди обратното, значи просто са за уволнение), нито пазара има нужда от winME. Е на кой му трябва този уиндоус, кажи ми? Този уиндоус трябва само на Бил Гейтс и подчинениете му в търговсият отдел - търговците работят (маркетинг, реклама, али-бали), вместо да стоят без работа, а батко Бил печели пари от нищото.

Освен за сайтчета с 5 формички MySQL не се ползва за много други неща. Един ден - може и най-вероятно - да. Засега обаче базите за enterprise са DB2, Oracle, SQL Server в този ред по разпространеност. Относно PHP - има толкова хипертекстови процесори, че те са вече commodity. Тук е мястото да кажа за още едно нещо което open source промени за добро - операционната система е на път и тя да стане commodity…въпроса е какво предлагаш над нея, какви услуги идват след това…а не OS като OS. Мислите ли, че клиентите на SAP се вълнуват много каква OS има отдолу? Освен това - нека не забравяме, че open-source има огромна поддръжка от така омразния ви "бизнес". Идеята, че той се разработва от хора в свободното им време е останала само за маргинални или едва започващи проекти. Novell купи Suse, RedHat се радва на завидна подкрепа от Oracle и от IBM. Очевидна е и подкрепата на SAP за MySQL. Т.е. в наистина успешните open-source проекти има пари. Много пари. И именно заради това те са успешни и имат бъдеще. Дотук с утопиите.

Айде глупости сега... MySQL е най-разпространената база данни в интернет среда. Сам можеш да си направиш проучване, от фирмите, предлагащи уеб хостинг, колко процента предлагат MySQL и колко процента нещо друго.

За php - да, има и други подобни, включително и комерсиални, но кой се развива най-много? Процентно колко сайтове са написани на php и колко на нещо друго?

BeaZTiE
04.02.04 г., 14:28

Абсолютно същия довод мога да изтъкна и аз - некадърни програмисти, един софтуер не написаха като хората - как да продавам?

точно този въпрос искам да засегна..
"некадърните" програмисти са под път и над път. но дори и да са кадърни и чудесни/прекрасни програмисти именно търговците и маркетинг сганта ги кара да рилейсват бъгави полуразвити недоносени алфи и бети - защото вече интереса към продукта е голям и пазара неможе да чака. именно такова нещо изпитвам на гърба си. несъм програмист - дизайнер съм (по образование) и именно заради купчина некадърни програмисти започнах да програмирам - напоследък.. а бях зарязал девелопинга преди 10 години.

пък и защо трябва да се продава даден софтуер, като може да се разпространяват тази алфа, бета, гама (едет курец мама - както се казваше в един филм на кустурица и го преведаха едно, две, три - майка ти стара) БЕЗПЛАТНО... а когато човек иска да реализира сериозен продукт да си плати за комерсиалната версия, за която излизат ъпдейти, има пддръжка, съпорт и т.н.
това е идеята - защото като отидеш в магазина можеш да пробваш всички гащи, които са ти по размера и по джоба ги копуваш. които са ти по размер - ама носят марка армани и струват 200 евро - цъкаш с език и казваш "засега гроздето е кисло, но когато започнат сериозни клиенти да ме посрещат шп дрехите ще си ги взема" и така...
но е абсолютно недупостимо да се продава софтуер (ОСОБЕНО ОПЕРАЦИОННИ СИСТЕМИ) за поне $100 лиценза и да превръщат потребителите си в бета тестери и да ги пълнят със сървис пакове.. щото видите ли търговците продали кожата, преди програмистите да хванат мечката.. и продават вълча кожа - защото мечките се крият... ако неискаш да платиш цената на меча кожа, а да получиш вълча - си вземаш пингвинска или дяволска кожа за без пари... ама тя не топли толкоз колкото мечата (вълчата де) кожа..

и определено НЕ ПРОГРАМИСТИТЕ СМЯТАТ, че техния труд струва само - а другите са боклуци.. напротив. креативните личности винаги уважават труда на колегите си... това го смятат търговците, които единствено и само гледат да продадат нещо си.. и хич не им пука дали това нещо струва 5 кинта или трябва да платят обезчестение (опа обезщетение) на горките бета тестени, които тайно се надяват, че този продукт ще им свърши най-накрая работата.. друг е въпроса, че над 80% от търговците продават софтуер без дори да знаят какво може този софтуер.. само казват "може естествено"... ако клиента ги пита "а свирки прави ли" тъгрговеца отговаря "естествено, че прави"...

как да кажа.. най-големият проблем на човечеството в наши дни е маркетинга и рекламата.
маркетинга търси зомбирани платежоспособни потребители.. а рекламата работи като агитатор - да зомбира въпросните потребители. и няколко типа хора със споменатите професии живеят паразитно на гърба на клиентите и производителите. точно тази връзка производител<->клиент е запълнена от подобни професии. моята специалност (според университетски дипломи) е рекламна графика, мултимедия и дизайн. т.е. и аз съм част от тази паразитна ниша - която създава оръжията (т.е. лъскавите рекламки, уебчета, клипчета и какво ли още не) на търговците.
това, че това ми е професията обаче, нито ме кара да се срамувам, но в никакъв случай няма да тръгна да защитавам "идета" и "мисията" на този тип специалности.
gaburko, не знам какво работи с какво се занимава и т.н. но имам чусвтвото, че е някакъв маркетинго-търговски ориентиран пич, което означава, че тези неща ги знае по-добре от мен... и не му прави чест да защитава тези професии..
а що се отнася до опън кода - той е безплатен и опредлено тъговците са му сърдити, защото тения девиз е "няма нищо безплатно"...
поздрави.

CodeWarrior
04.02.04 г., 15:24
търговецът съществува, защото съществува продукт, който трябва да бъде продаден, а не обратното. ERROR пич.
Точно обратното е. Един продукт съществува защото има нужда от него, т.е. има търсене, пазар или както там искаш му викай. Може да напишеш най-великата програма, обаче като няма нужда от нея никой няма да ти я купи.
Относно windows. На повечето хора не има трябва ОС на която да и пишат разни скрипрове и какви ли не тъпотии-те просто искат да се работи лесно и бързо с нея. Това с подкарване на мишката по Linux просто е пълна глупост. Аз тая мишка не искам да я подкарва със 100 команди в конзолата, искам като я ръчна в порта да си тръгне и да забравя. А пък ти от подкарване на мишки под Linux си разбирай и си ги подкарвай.:))Айде със здраве.

BeaZTiE
04.02.04 г., 15:43
м... тръргоец продава, това, което му дадват.
в много случаи продава това, което го няма все още.
дефакто маркетолозите решават какво тябва да се произвежда и какво не.

дефакто ако всеки програмист си продава сам продукта всички ще бъдат много по-щастливи.. продукта ще е евтин - поддържката ще е на ниво.. т.е. всичко ще върви чудесно..

но е срамота това търговците без да знаят каква е разликата между фигурни и обикновенни скоби да правят повече пари от програмистите...
е ако някой си мисли, че това е правилно.. да дойде да ми го каже.. защото в 90% от случаите е така....

CodeWarrior
04.02.04 г., 16:05
Да точно така, но това решение се взима на базата на различни изследвания на пазара, за да се види какво може да се продаде, т.е. не продават каквото им дадат а програмистите произвеждат това което им кажат.
Според теб като могат програмистите да продават защо не го правят. И последно да мисля, че е правилно. Има много хора, които не знаят каква е разликата между скобите и правят много пари. То и не им трябва да знаят ТЕ НЕ СА ПРОГРАМИСТИ. Самата длъжност програмисти си има определени права и задължения. Програмиста си е програмист а търговеца си е търговец. Не може всичко да се прави от един човек. Ти като искаш да печелиш стани търговец и програмист едновременно.

QWERTY
04.02.04 г., 16:15
търговецът съществува, защото съществува продукт, който трябва да бъде продаден, а не обратното. ERROR пич.
Точно обратното е. Един продукт съществува защото има нужда от него, т.е. има търсене, пазар или както там искаш му викай. Може да напишеш най-великата програма, обаче като няма нужда от нея никой няма да ти я купи.
Относно windows. На повечето хора не има трябва ОС на която да и пишат разни скрипрове и какви ли не тъпотии-те просто искат да се работи лесно и бързо с нея. Това с подкарване на мишката по Linux просто е пълна глупост. Аз тая мишка не искам да я подкарва със 100 команди в конзолата, искам като я ръчна в порта да си тръгне и да забравя. А пък ти от подкарване на мишки под Linux си разбирай и си ги подкарвай.:))Айде със здраве.

Естествено че е така, но
аз говоря за отношенията търговец<->производител, а не за отношенията клиент<->производител.

Според мен мястото на търговеца (включвам и маркетолога, специалиста по реклама), е да бъде посредник между клиента (потребителя) и изпълнителя (производителя) и да ги улеснява в това да се разбират по-добре. На много места обаче, търговеца от посредник се е превърнал във водещ хорото и вместо да помага и на клиентите и на изпълнителите, той ги кара и двамата да се съобразяват с него. Ето - бяха дадени много примери - сваля звездите на клиента (чрез реклама, а за да знае кои точно звезди да сваля му трябва маркетинг)... клиента губи реална представа за нещата, плаща огромни суми за нещо, което само в някаква част покрива нуждите му, а накрая се оказва, че и изпълнителя е поставен пред неизпълнима задача.

Много се отклонихме от темата обаче... тези неща са само една малка част от причините за съществуването на отвореният код.

Ето един друг довод: всеки знае, че в началото технологиите за локални мрежи са били фирмени. Тоест купуваш си технологията на фирмата Х и се оженваш за тях, защото нито един чарк на конкурентна фирма няма да работи в твоята мрежа. Истинското развитие на мрежите обаче става чак тогава, когато стандартите се отварят (тоест те стават достояние на всеки, които пожелае да ги види). Развитие защото има конкуренция на производители и на идеи. Това в много области се е случило. Е защо да не се случи и в софтуера?

BeaZTiE
04.02.04 г., 17:24
Да точно така, но това решение се взима на базата на различни изследвания на пазара, за да се види какво може да се продаде, т.е. не продават каквото им дадат а програмистите произвеждат това което им кажат.
Според теб като могат програмистите да продават защо не го правят. И последно да мисля, че е правилно. Има много хора, които не знаят каква е разликата между скобите и правят много пари. То и не им трябва да знаят ТЕ НЕ СА ПРОГРАМИСТИ. Самата длъжност програмисти си има определени права и задължения. Програмиста си е програмист а търговеца си е търговец. Не може всичко да се прави от един човек. Ти като искаш да печелиш стани търговец и програмист едновременно.

е именно заради това трябва да изчезнат търговците. прогмаистите да си отворят кодовете и да печелят само от поддържката на софтуерите си и от евентуални "пресонализации" и подобни неща.
именно тъговците и маркетолозите ни казват какво да ползваме, а не кое е добро.. защото специално за търговците и маркетолозите БЕЗПЛАТНОТО не е ДОБРО.. за тях де :) е там е цялата истина...

CodeWarrior
04.02.04 г., 17:55
Еми че то и за програмистите БЕПЛАТНОТО не е добро-като програмите се безплатни тия програмисти какво ще ядат?? Безплатни манджи ли ??Айде стига с ти комунистически идеи. Парите движат света и за един програмист най-големия стимул да напише нещо добро са парите а не това че много хора ще му използват продукта. Както казах трябва да се яде. Като системата е с отворен код тогава всеки ще бърника. Когато програмиста пише за някоя фирма фирмата решава дали ще отвори кода, ако не му отърва на програмера тогава той да си пише нещо сам и да си решава как че го пуска. Обаче от поддъжка ще спечели колкото да не умре от глад. Освен ако не направи някакъб дървен интерфей и да смуче пари от юсерите за обучение и разни такива неща. И какво значи персонализации най-доброто решение е това което решава група от проблеми а не само един проблем. Погледни microsoft office например- никой не може да ме убеди че има по добра офис програма.

Manchev
04.02.04 г., 17:55
CodeWarrior, чакай малко!
Един нормален потребител на Windows(щом за ОС говорим) като си купува компютъра иска да му инсталират ОС-а и не му пука дали ще е платен, безплатен и коя версия ще му бъде качена. Ако после този потребител се окаже по-напредничав ще се научи първо да си изключва кабелите и да включва нови без страх след това ще се научи да си преработва и настройва системата. Какво пречи на този потрбител вместо WindowsXP+SP2(ако е излязъл) да му се сложи RH9.0? Какво го интересува него? Не ме убеждавай че редхата няма да е пълноценен! Надявам се да спрем спора на тема кое е по-лесно за оправяне, особено че има хардуер, които под какъвто и да е Линукс тръгват нмого по-лесно отколкото под ХР.
А какво е предимството на компилирания софтуер? Че си защитаваш интелектуалния труд? Това се урежда чрез лицензи. Друго полезно има ли? Освен да се карат на привържениците на отворения код, друга активност от страна на другата половина не съм забелязал. А да обсъждаме ли създалото се положение: аз ползвам софтуер с отворен код, другия ползва кракнат комерсиален софтуер. Кой има чиста съвест? Кой има право да плюе по другия? Кой краде?
Аз мога да се похваля че позлвам 3 пиратски програми. Всичко друго е или лицензирано, или с отворен код или в краен случай-демо версии. Отворените програми са на 90% от развитието на комерсиалните такива. А да видим !

Защо пък да получи пари колкото да не умре? Това че ти можеш да си организираш 80% от системата(със сигурност не знаеш ВСИЧКО за ОС-а си) не значи че всички са така. Ами $10 на съвет, $30 на посещение и глей как изкарваш занов девелоперски компютър...

CodeWarrior
04.02.04 г., 18:01
Значи един нормален потребител на win може и да е юсер но може и да е прорамист. Обаче програмиста иска да има добра среда за разработка...А сега ми покажи нещо с отворен код с подобни на Visual Studio .NET възможности или на Rational Rose. А за това че на поребителя не му пука наистина не му пука обаче му пука с кое по лесно се работи.

gaburko
04.02.04 г., 19:00
Цитат от "Пирати на силиконовата долина", който обаче е сействителен:

Стив Джобс, когато разбира, че Майкрософт са направили уиндоус: Никога няма да ни биете - ние сме по-добри!
Бил Гейтс: Ти не можа ли да разбереш, че това няма никакво значение...

Стив Джобс: Добрите копират, а най-добрите направо крадат!

Да, готин е, само дето няма свидетели...но както и да е. Идеята ми е, че може и да е било така, но може и да не е.

Е на кой му трябва този уиндоус, кажи ми? Този уиндоус трябва само на Бил Гейтс и подчинениете му в търговсият отдел - търговците работят (маркетинг, реклама, али-бали), вместо да стоят без работа, а батко Бил печели пари от нищото.

Просто няма такъв филм – печеля от нищото. Този уиндоус продаваше ли се (добре) – НЕ. Значи, потребителите са решили, че не го искат и не са го купували. XP купува ли се? Купува се така, че свят да ти се завие – значи потребителите са решили, че е нещо за което си заслужава да си дадат парите. Някой неща не са толкова сложни колкото се опитваме да ги изкараме. Няма никаква световно конспирация на „лошите” маркетолози/търговци и др. които да излъжат бедния потребител.

Айде глупости сега... MySQL е най-разпространената база данни в интернет среда. Сам можеш да си направиш проучване, от фирмите, предлагащи уеб хостинг, колко процента предлагат MySQL и колко процента нещо друго.

И аз какво казах? Че освен за сайтчета с 5 формички не се ползва за много други неща.

За php - да, има и други подобни, включително и комерсиални, но кой се развива най-много? Процентно колко сайтове са написани на php и колко на нещо друго?

Е и? Това, че бай Стамат си е направил сайта на крава Цецка с PHP какво ме вълнува. Линукс (PHP в частност) има бъдеще в enterprise, но към настоящия момент той просто не е там, макар, че "тръгва". Просто има още път да се измине.

gaburko, не знам какво работи с какво се занимава и т.н. но имам чусвтвото, че е някакъв маркетинго-търговски ориентиран пич, което означава, че тези неща ги знае по-добре от мен... и не му прави чест да защитава тези професии..

Не, не съм търговец, нито се занимавам с маркетинг. За целта на спора мисля, че няма значение. Не че крия нещо ;-)

дефакто ако всеки програмист си продава сам продукта всички ще бъдат много по-щастливи.. продукта ще е евтин - поддържката ще е на ниво.. т.е. всичко ще върви чудесно..

Дефакто ако аз се лекувах сам, ако си готвех сам, ако се подстригвах сам...развитието на човечеството тъкмо щеше да минава към родовообщинен строй.

като програмите се безплатни тия програмисти какво ще ядат?? Безплатни манджи ли ??Айде стига с ти комунистически идеи

Подписвам се и аз под това.

Един нормален потребител на Windows(щом за ОС говорим) като си купува компютъра иска да му инсталират ОС-а и не му пука дали ще е платен, безплатен и коя версия ще му бъде качена. Ако после този потребител се окаже по-напредничав ще се научи първо да си изключва кабелите и да включва нови без страх след това ще се научи да си преработва и настройва системата. Какво пречи на този потрбител вместо WindowsXP+SP2(ако е излязъл) да му се сложи RH9.0? Какво го интересува него? Не ме убеждавай че редхата няма да е пълноценен! Надявам се да спрем спора на тема кое е по-лесно за оправяне, особено че има хардуер, които под какъвто и да е Линукс тръгват нмого по-лесно отколкото под ХР.

Линукс за домашния потребител е напълно загубена кауза. Поне в средносрочен план (3-4-5 години). Нивото на комплексност е просто твърде високо за хора които искат интернет и поща. Switching cost за потребителите е твърде голям дори да го помислят. За SOHO пазара - има някакъв потенциал, но проблема там е конфигурацията и поддръжката. ENTERPRISE…за 100-тен път...Не, че е представителен пример, но поне е някакъв - при най-мащабната имплементация на SAP някога (около 2 млрд евро бюджетирани разходи за срок от около 6 години, огромна мултинационална компания с над 500 фабрики по целия свят и над 250 хил. служители) Линукс изобщо не е обсъждан като вариант за каквото и да е. При условие, че главният доставчик на софтуер и хардуер е IBM и при условие, че НЕ "вида" (отворен, затворен) на софтуера е важен, а дали ще се справи. междудругото базата е DB2

П.С.

вероятно формиран в американският колеж (или квото там беше)

Очаквах повече от теб...слизаш на нивото на mikis...

goscho
04.02.04 г., 20:21
Не, че е представителен пример, но поне е някакъв - при най-мащабната имплементация на SAP някога (около 2 млрд евро бюджетирани разходи за срок от около 6 години, огромна мултинационална компания с над 500 фабрики по целия свят и над 250 хил. служители) Линукс изобщо не е обсъждан като вариант за каквото и да е.

Хе хе, ти пък се престара със САП.
От страниците им:

"SAP employs over 28,900 people in more than 50 countries."

Мой приятел работи там, мога да ти кажа че не работи във фабрика, и въобще не вярвам някога да са имали фабрики. :rolleyes:

QWERTY
04.02.04 г., 20:51
А кои са SAP?

goscho
04.02.04 г., 20:55
Ами с една дума те са най-големия производител на софтуер от нашата страна на океана.

www.sap.com

Затова и gaburko ги дава за пример.

Mikis
04.02.04 г., 21:39
...Айде стига с ти комунистически идеи...
Къде видя комунизъм, бе братче? Знаеш ли какво е комунизъм? Представа си нямаш, а те гледам, че и ти си тръгнал се изказваш "професионално"... Айде малко по-сериозно.
...Обаче от поддъжка ще спечели колкото да не умре от глад...
Епа прав си :) Виж ги тия (http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=358081808) са вече на ръба :hi:
Очаквах повече от теб...слизаш на нивото на mikis...
Нали те похвалих за осторумието ;)
Пък и нивото ти го свали, просто каквото повикало такова се обадило...

По темата ми се иска да кажа нещо важно, което сигурно съм го казвал преди, но от толкова глупости вече не помня, а именно: Употребата на свободен софтуер не изключва употребата на комерсиален такъв. Който иска си купува, който иска си краде и си ползва. Когато някой защитава предимствата на отворения код и свободния софтуер, той не ангажира никого да го ползва еле пък да ползва само него. Така, че моля хардкор уиндос ловърите да не се оливат в плюене срещу Линукс!

Благодаря :)

Rear Admiral Floyd
04.02.04 г., 23:13
Честна дума, в живота си не съм виждал пряка дискусия м/у open source програмист и "close source" програмист/търговец и прочее. Абсолютно всички дискусии/спорове/кавги на които съм бил свидетел до момента са били само между следните видове хора :
1. Абсолютно ламери които нито от Windows, нито ot Linux разбират, камо ли от програмиране. В тази тема като гледам такива за щастие няма.
2. "Прости юзери" на някакъв софтуер.
3. Средно-интелигентни системни администратори успели да подкарат точно един Apache/IIS в живота си.
4. Наистина добри системни администратори, познаващи в тънкости ОС която ползват, но за жалост превръщат спора в "М$ vs. Linux/Unix" и open source-а отива на заден план.
5. Средностатистически "Close Source" програмисти срещу PHP "скриптаджии".

В нито една от горните категории няма "програмист". А какво е Source-a, бил той затворен или не ако не точно продукта от работата на ПРОГРАМИСТА ? И няма ли последния най-голямо право да обсъжда как да се прави софтуер ? Програмиста обаче предпочита да си пише (било за пари или за слава) вместо да се дърли за глупости.

Не искам да обиждам никого или да се правя на велик (лично аз съм среднокадърен програмист с нездрав интерес към хардуера) но ми е много ми е интересно кой от всички писали в темата е писал и софтуер някога ? Като под софтуер не се разбира шел скрипчета (вярно - виждал съм чудеса в тази област) или WEB сайтове ?

И понеже поста и без друго стана километричен - ще напиша и моят възглед върху нещата :
Поне за момента си изкарвам прехраната с програмиране. Ако не получавах заплата за това щях да гладувам. Не съм толкова добър, че да напиша много як Open Source проект и да печеля от поддръжката му. А ако изчезнат средно-кадърните програмисти като мен, просто няма да има кой да задоволява нуждата от софтуер, много добрите за жалост са прекалено малко. Лично аз съм алтруистично настроен - писал съм софтуер за без пари, подарявал съм сорсове, но никога не съм имал самочувствието, че съм направил нещо достатъчно добро за да предоставя сорса му на всеки. Но бих го направил - стига да не е нещо което може да ме направи милионер.
Второ - Open Source модела не може да работи във всички направления. Мислите ли, че една игра от класа на Doom 3 би могла да бъде изплатена само от поддръжка ?
Трето - спорът кой софтуер е по-качествен е безсмислен. И в единия и в другия случай има както много добри така и много калпави продукти.
И последно - това което се изтъква като огромно предимство на Open Source-a - че можеш да си променяш продукта е прекалено надценено според мен. Кой обикновен потребител ще седне да си пипа по сорса ??? Или да си наеме програмисти за целта ? Та дори и аз дето разбирам от бая неща не бих тръгнал да бърникам примерно в Miranda ICQ за да оправя GPF-ите които ми хвърля редовно (хем мога да дублирам проблема когато поискам) ?

gaburko
04.02.04 г., 23:20
Originally posted by goscho
Хе хе, ти пък се престара със САП.
От страниците им:

Мой приятел работи там, мога да ти кажа че не работи във фабрика, и въобще не вярвам някога да са имали фабрики. :rolleyes:

;-) нямах предвид, че SAP имат фабрики и имат 250 хил. служители, а че фирмата имплементираща го е такава...определено приятелят ти не работи във фабрика.

А кои са SAP?

Освен, че са най-голямата софтуерна компания в Европа са и световните лидери в Enterprise Resource Planning, Supply Chain Management, а последно време и в Customer Relationship Management-а. Огромни проекти, струващи много (пари, време, нерви, усилия) и които буквално изтискват всичко от хардуера и софтуера...абе не е майтап работа ;-)

Manchev
05.02.04 г., 01:52
Хайде който поддържа тезата че ХР е ненадминат за домашен компютър да отговори на 2 въпроса:
1) колко от приятелките му(че и не само жените) знаят каква е разликата между 800х600 и 1024х768 и колко от тези същите са го викали да им оправя компютъра при всяко променено нещо щото не чатват какво става изобщо? И колко пъти им е принсталирал системата?
2) колко пъти са инсталирали версия на най-разпространените линукс дистрибуции > 8.х и колко са ги виждали в действие, работещи с пълна сила?

Ако и на двата въпроса отговорите са "нула", няма какво да се пените. Хората ви дадоха поне 3 пъти обективна оценка, включваща традициите на единия вид разпространение на софтуера и потенциала на другия + бързото му развитие през последните години, не знам защо искате да покажете че сте прави 100/100. Преди 2 месеца мисля че имаше тема за хвалене на линукс, разровете се из форума, един пич обясняваше как строго специализираната му програма за биологична лаборатория, компилирана за виндовс е тръгнала под уин-емулатор, като освен това всички проблеми по хардуера са изчезнали и това само след 1/2 ден играчка и настройка на едно SuSE. Чувал съм ги, къв половин ден, за 1час си подкарвам ХРто с всички екстри. Седях му на главата на тоя дето ми го каза, след около 2 1/2 часа имаше вече тунер и радио. За повечето софтуер не ми издържаха нервите и си тръгнах.
Със здраве си ползвайте който софтуер ви кефи, най-важното-уважавайте авторите му. Както аз ви уважавам писанията и ги чета поне. Осмислянето е друго нещо.

goscho
05.02.04 г., 02:13
Извинявай за малко острия ми коментар по-горе.
В момента са ми малко по-различни неща в главата, не ми се мисли много за софтуерни проекти.
Много ме сърбят ръцете да се искажа и аз, още от началото следя тази тема, но както казах имам други няща на главата и съм си казал, че докато не се махнат няма да пиша сериозни изказвания в този форум. Смятам че и двата вида софтуер имат плюсове и минуси. Защо вместо да се нападате взаимно, не вземете да разглеждате нещата по подтеми. Ясно е, че няма да се стигне до едно мнение кой е по-добър, но когато ограничите разглежданата сфера е по-лесно да се стигне до някакъв конструктивизъм. Например вземете да разглеждате как стоят нещата от страна на софтуерна фирма, положение при клиента на софтуера, разходи за поддръжка, положението при разработчиците на свободен и несвободен софтуер и т.н. Мисля че дадох някои идеи. Специално мога да обърна внимание, че не сте разисквали много каква е мотивацията на програмистите да пишат свободен софтуер. Моето мнение е, че това не са толкова парите колкото егоизма на хората. Когато пишеш свободен софтуер, оставяш името си на него. Смятам че това е много голям дразнител, по-голям от парите които ще получиш ако прекарваш свободното си време в извънредна работа във фирмата. Затова потенциала на свободния софтуер е по-голям от този на която и да е софтуерна фирма поотделно. Затова и толкова често отворения код е толкова неинтегриран един с друг и трябва да се намеси "външна сила" за да сложи някакъв порядък в нещата.
Пиша това от положението на програмист, смятам че имам представа от някои неща, но не от всички. Не съм линукс гуру, харесвам страшно много някои неща в тази система, за други се чудя как им е хрумнало на хората да го направят така. Участвам и в един open source проект, та мисля че имам и преки впечатления за някои неща. Не съжалявам, че съм си жертвал част от свободното време за това, не съм го правил с цел да получа някога пари за това ами само just for fun.

П.С. Недейте да приравнявате линукс и свободния софтуер. Линукс е свободен софтуер, но свободния софтуер не е и няма да бъде само линукс.

gaburko
05.02.04 г., 07:54
http://www.eweek.com/article2/0,4149,1478016,00.asp

ето затова ставаше дума :-)

QWERTY
05.02.04 г., 11:36
Originally posted by Rear Admiral Floyd
много ми е интересно кой от всички писали в темата е писал и софтуер някога ? Като под софтуер не се разбира шел скрипчета (вярно - виждал съм чудеса в тази област) или WEB сайтове ?

Аз. Пиша на следните езици: C, C++ (+ визуалните среди за разработка), Pascal, Object Pascal (+ визуалните среди за разработка), Asembler, PHP, Java. Нещо проблем ли виде? :p

Тоя спор стана толкова абсурден, че вече направо смешен. Аз лично прекратявам участието си в него. Предполагам, че всеки казва по нещо вярно и по нещо грешно.

В крайна сметка, всеки да прави каквото намери за добре, пък времето ще покаже кой е бил прави и кой не.

Айде!

Rear Admiral Floyd
05.02.04 г., 12:29
Аз. Пиша на следните езици: C, C++ (+ визуалните среди за разработка), Pascal, Object Pascal (+ визуалните среди за разработка), Asembler, PHP, Java. Нещо проблем ли виде? :p

Тоя спор стана толкова абсурден, че вече направо смешен. Аз лично прекратявам участието си в него. Предполагам, че всеки казва по нещо вярно и по нещо грешно.

В крайна сметка, всеки да прави каквото намери за добре, пък времето ще покаже кой е бил прави и кой не.

Айде!
Чудесно. Но само един програмист засега.
(QWERTY - no offence. Бях си изградил впечатление, че си специалист по мрежи, Linux и т.н.)
"...пък времето ще покаже кой е бил прави и кой не. " - това е и моето мнение.

QWERTY
05.02.04 г., 12:42
QWERTY - no offence. Бях си изградил впечатление, че си специалист по мрежи, Linux и т.н

Е да, така е. Или поне се старая да бъде така, до колкото мога. Основният ми интерес е в мрежите.

CodeWarrior
05.02.04 г., 12:54
Пиша на следните езици C++, C#. Работя на Microsoft -ски технологии, малко съм се занимавал и с Linux програмиране но само с много дребни неща.

Mikis
05.02.04 г., 13:49
Ето още една интересна статия

Какво е Open Source бизнес модел (http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=ideas&key=358657663)

gaburko
05.02.04 г., 22:53
Специално мога да обърна внимание, че не сте разисквали много каква е мотивацията на програмистите да пишат свободен софтуер

Един програмист ще участва в създаването на някакъв софтуерен продукт, ако в крайна сметка получи изгода от това. Изгодата, преди да ми се нахвърлите, я дефинирам широко…не е само парична. Такаааа…има моментална и такава която ще се получи в бъдеще. Моменталната общо казано са изгодата от получаването на заплата ако програмиста работи във фирма наела го за тази цел, или пък някаква своя програма (например като курсова работа или нещо подобно). Другата пък - някъде в бъдещето - има 2 аспекта - кариеристичен и егоцентричен. Кариеристичният - бъдещо участие във фирми които се занимават с open source и могат да го забележат, достъп до venture capital ако успее да създаде наистина добър продукт и т.н. Егоцентричният - да го забележат и признаят други като него…т.е. признание от себеподобни. Съгласете се, че като цяло и двата аспекта едновременно "работят" и освен това на моменти се размиват. И двете имат силата на сигнализиращ ефект. За да има пред кого да се сигнализира обаче, програмистите ще искат да работят основно по проекти в които са въвлечени много хора - там където "аудиторията" е по-голяма. Това е и обяснението на факта, че по повечето open source проекти липсва адекватна документация - повечето хора искат да "сигнализират" програмистките си умения, а не това, че умеят да пишат документация. С това разбира се идва и чисто мениджърският проблем - как се справят с повишеното участие на доброволци, кой преглежда кода им, кой решава това - да, това - не, кой дебъгва, кой тества. Това което се прави е проектите да се разбиват на по-малки проектчета които после да се свързват в едно цяло за да могат да се справят с повишеното ниво на комплексност (тъпо звучи - level of complexity е оригиналния термин). Това fork-ване обаче е нож (вилица? ) с 2 остриета. Един ден единият "модул" решава да си прави неща които те са решили, че трябва да има, но друг "модул" не се съгласява, първия се отделя и се пилее ресурс. Нищо не е в състояние да го задържи. И ако един по принцип добър проект с добра идея и кадърни хора се раздели така, стимула на бъдещи "доброволци" да участват в него намалява, тъй като намалява и аудиторията пред която сигнализират. Значи - отгоре трябва да има някой който да е наистина авторитетна личност която да може да събере около себе си хора които да се съгласят малко или много да работят под негово ръководство. Т.е. трябва мениджър. Проблема се усложнява понякога от чисто географски ограничения…едно е да седнат всички в една конферентна зала и да говорят 2 часа, друго е да пишат мейли или по форуми.
Епа прав си Виж ги тия са вече на ръба

Относно големите които движат open-source-а. Не забравяйте обаче чисто политическият момент…IBM, Oracle и други по-знайни и незнайни искат да отслабят хватката на Microsoft…това, че днес HP са направли продажби от 2.5 млрд $ от open source технологии не е критерии доколко това е "жива" програма. 2ро - това, че нещо е направило пари като продажби съвсем не значи, че е на печалба. 3-то - дори и да го изкарат на счетоводна печалба, това съвсем не значи, че то наистина е икономически целесъобразно КЪМ ДНЕШНА дата. Има фундаментална разлика м/у счетоводна и икономическа печалба. Open source-а е оръжие в ръцете на гигантите защото ако успеят да убедят големия бизнес в това, че той "става" после ще дойдат и дебелите поръчки за ERP решения, корпоративни бази, консултации и какво ли още не на тази основа. Едно е да се бориш на територията на Майкрософт, съвсем друго е да го изкараш от крепостта му. Не подценявайте този факт.
Обявяването на такава цифра има и PR ефект чието появяване в този момент ама изобщо не е случайно…съобщението е ясно - "след години на инвестиции и иновации сме готови да ви дадем най-доброто, което е на всичкото отгоре отворена технология…аааа вижте колко други са го направили, че да имаме толкова приходи." Това, съчетано с умерени масовки от типа "65% от IT мениджърите не са доволни от лицензионната политика на Microsoft", "NASA ползва Линукс" и "TCO е по-нисък с Линукс" е силно оръжие. Обяснението защо NASA ползва Линукс, разбира се, не се дава, нито пък как точно са сметнали TCO който е безкрайно субективен benchmark или това, че попитаните "мениджъри" са основно от open-source фирми. Но пък всичко това остава в съзнанието. Вие търсите някаква Толкинова битка между ултимативното зло и ултимативното добро. Само дето тази битка е "симулирана" за да могат да се привлекат разработчици. Не случайно крайните привърженици и на двете са религиозно-фанатични (само прочетете 5те напълно безмислени поста в този топик на mikis), не случайно едната библия се казва "Катедралата и пазарът". Другите съвсем неприкрито си се наричат библии - Office 2000 Bible, Windows XP Bible…Steve Ballmer е като проповедник в някоя секта на всяка негова проява пред разработчици. И от двата лагера има фанатизирани, но съм напълно убеден, че нивото на лумпенизация сред hardcore линукс поддръжниците е в пъти по-високо. Кога за последен път сте видяли нещо от типа Linukz suks, have a vacation during compilation (това дори се изримува ;-))и др. такива?

Mikis
06.02.04 г., 00:31
...Другата пък - някъде в бъдещето - има 2 аспекта - кариеристичен и егоцентричен...
Дървена философия. Нищо смислено, опити за разсъждение върху непозната материя. Обща култура от Google. Празни приказки под налягане.
…това, че днес HP са направли продажби от 2.5 млрд $ от open source технологии не е критерии доколко това е "жива" програма. 2ро - това, че нещо е направило пари като продажби съвсем не значи, че е на печалба. 3-то - дори и да го изкарат на счетоводна печалба, това съвсем не значи, че то наистина е икономически целесъобразно КЪМ ДНЕШНА дата...
Ето още празни приказки.
Забелязвам, че си от този тип хора, които щом си наумят нещо си го въртят и сучат без значение кой, какви факти и аргументи прилага. Новината за НР го потвърждава. Приказваш твоето си и от девет дола вода носиш само и само за да не излезе, че си сбъркал и, че си в заблуда. Като ти свършат аргументите почваш с обидите. И това не е само в тази тема.
(само прочетете 5те напълно безмислени поста в този топик на mikis)
Абе не преставаш с провокациите и после защо нивото било ниско! Аз ти обясних, че ти първи наруши добрия тон и си получи съответната реакция. Няма какво да се чудиш и да умуваш повече.

Сега... защо реагирам така остро на разните "профешънали"? Ами защото АЗ СЪМ Линукс потребител и го ползвам на домашната ми Десктоп машина и съм запознат в общи линии със възможностите на системата и разликите й от МС Джамбоз. И се дразня силно, когато някой лаик влезне в "Линукс" форума и почне да философства на база нула знания и най-лошото, дори без елементарна обща култура. Знам какво е да си хардкор уиндословър, бил съм такъв и аз съм говорил глупости по адрес на Линукс преди години. Сега обаче съм в края на миграцията ми от Уиндос към Линукс и чувствам, че един синджир ще ми падне от шията, след като вече няма да съм пират. И именно защото имам представа за възможностите на системата се дразня, когато някой със спорни знания, че дори и спорен интелект почне да ги ръси от сорта:
"Линукс да си седял на рутера" - колко благородно!
"Линукс не ставал за професионални цели"
и други свежи мисли, които не ми се изреждат, че ми докарват смесени чувства.
И това са все "професионални" мнения на "професионалисти". Или ще са "професионални" програмисти, или ще са "професионални" икономисти, или ще са и двете, но не лъха ами направо удря в носа на професионализъм. За това бях помолил на който не му е ясно нещо да не се изказва "компетентно", ама май никой не ме чу!
И пак казвам, аз не съм хардкор линукс ловър! Работата ми под Линукс няма нищо общо нито с религия, нито с фанатизъм, нито с екстремизъм. Просто работя на системата, запознат съм общо-взето с възможностите й и се дразня от хора, които се превъзнасят, правят се на интересни и то все по тема свободен софтуер. Това е.

Лека нощ.

gaburko
06.02.04 г., 07:07
Обща култура от Google
Грешка. От Харвард.

CodeWarrior
06.02.04 г., 12:33
Ta kato govorim za poddryjka kajete procetete tova i mi kajete niakoe open source reshenie v bg da ima neshto podobno.
На 18 февруари 2004г Майкрософт България официално ще представи българската версия на Microsoft Office 2003. По този повод компанията въвежда и безплатен, зелен телефон (0800) за информация и техническа поддръжка на своите клиенти.
На номер 0800-15555 клиентите от цялата страна могат да се обаждат, без да заплащат телефонни такси, за да получат:
- безплатна техническа поддръжка, свързана с инсталиране, настройване и базово използване на настолни приложения, операционни системи и развойни средства на Майкрософт;
- продуктова активация;
- информация за различните лицензионни схеми, продукти, технологии, промоции и партньорски програми на Майкрософт.

Локализираната версия на пакета бизнес програми Office 2003 ще включва изцяло преведени на български език Word, Excel, Outlook и PowerPoint.
С новата версия на продуктите си Майкрософт ще предостави на своите клиенти на българския пазар възможност за лесна и ефективна работа, свободно общуване и използване на най - новите технологии на български език.

Rear Admiral Floyd
06.02.04 г., 12:54
На 18 февруари 2004г Майкрософт България официално ще представи българската версия на Microsoft Office 2003. По този повод компанията въвежда и безплатен, зелен телефон (0800) за информация и техническа поддръжка на своите клиенти.
На номер 0800-15555 клиентите от цялата страна могат да се обаждат, без да заплащат телефонни такси, за да получат:.....

Джийзъс ! Верно ли ?
Ей, доживяхме най-накрая да ни признаят и нас за клиенти, макар и с 20 год. закъснение.

BeaZTiE
06.02.04 г., 15:50
2. "Прости юзери" на някакъв софтуер.
3. Средно-интелигентни системни администратори успели да подкарат точно един Apache/IIS в живота си.
4. Наистина добри системни администратори, познаващи в тънкости ОС която ползват, но за жалост превръщат спора в "М$ vs. Linux/Unix" и open source-а отива на заден план.
5. Средностатистически "Close Source" програмисти срещу PHP "скриптаджии".

значи.. темата за мен приключи отдавна. казах си мението, позицията и т.н.
но ми стана много инстересно е това.
и ми е много чудо аз какъв аджеба съм..
за много софтуери, които позлвам съм поЗт лузър.
подкарвал съм някой друг апаш инсайд и някой друг иис (ама доста иис съм ги ползвал на чужд гръб - забавно беше - когато човек има време за пилеене)
несъм отдавни нито добър, нито системен администратор пък и да си кажа честно никой неможе да познава "тънкостите" на операционната си ситема, особено при М$ - които си менят концепцията със същата скорост с която аз поствам във форума.. а специално линукси има бол.. за уникси да не говоря, че там е манжда с грозде.. правя доста "Close Source" неща - и отвреме навреме се правя на "скриптаджия"..
опредлено писането на какъвто и да е код или скрип.. независимо дали ще се интерпретира или компилира - винаги ме е дразнил и опредлено не ме кефи тая работа..
че се чудя аз, къв съм и за кво се боря :)
несъм хич на страната на М$ - толкоз главоболия са ми донесли последните 10-тина години... ама ако си говорим честно и линукса не е най-стабилното нещо - както се опитват всички да го изкарат. и все пак отворения коде е истинската политика - където хем вълка цял, хем агнето сито и обратно. при обратния вариянт е вълка гладува, агнето оглозгано от тук от таме а търговците се разплули върху големите си архиви (да не казвам .гз) и се чудят откъде повече да изкопчат... от глада на вълка или от единственото останало агнешко бутче.. но тяхната политика е "от всякъде..." е това е истината. вЕрвайте ми :):):)

exabyte
06.02.04 г., 16:13
Само не мога да разбера защо всички смятат, че за да е OpenSource един продукт той трябва и да е безплатен?

Иначе, за мен като потребител, closed-source-а предимства няма.

Тия, които си продават софта може да измислят някой и друг плюс, ама не смятам, че има по-съществени.

Между другото никъде не е казано, че целия код трябва да е отворен и но винаги...

А за плюсове и минуси на безплатните GPL програмки... Не смятам, че може да се говори по принцип, трябва да се сравнява продукт с продукт, щото иначе то е ясно, че free-то е по-добре. (за потребителя)

Иначе, за в повечето случаи безплатните са по-зле от платените, ама напредъка на някои е учудващ. Някой толкова са напреднали, че минусите може напълно да се игнорират, а други са успели да задминат комерсиалните си "събратя".

Например Линукса е по-напред от Windows-а в много работи. (Е това не значи, че е използваем, и че може да го замести напълно, дори доскоро твърдях, че не може, ама сккоро може и да си променя мнението по тоя въпрос. Като казвам по-добър имам предвид само като възможности, скорост и стабилност на ядрото, основните програмки.. и Х-а (Х-а без скоростта и стабилността де, че е много бъгав и бавен, поне повече отколкото бих искал))

Rear Admiral Floyd
06.02.04 г., 16:21
Originally posted by BeaZTiE
...и ми е много чудо аз какъв аджеба съм..

Ти па сега... не виждаш ли че просто те няма в горния списък ?????
Той е просто представителна извадка показваща основните типове които спорят на тази тема във форуми и кръчми.
(далеч съм от мисълта да квалифицирам писалите в тази тема, боже опази)
А "прост юзер" е такъв който може да работи само с Word, но никога не знае като натисне Save в коя директория му отива файла. Чул някъде в трамвая за Linux и съответно умира да го плюе или хвали.
Причината изобщо да пиша тук е, че ми беше интересно да видя позицията на програмистите. За жалост всички дискутират въпроса така, все едно са поне зам.министри пишещи "Стратегия за развитието на софтуера в БГ и света".

BeaZTiE
06.02.04 г., 16:38
ама.. върпоса не беше към теб, а просто си направих писмено разсъждение :)
се чудя къв съм? и непрекъснато като ме питат какъв точно компютърджия съм... аз незнам кво да кажа.. от всичко по малко и накрая нищо...

Rear Admiral Floyd
06.02.04 г., 17:00
Ааа, това е така, и аз си задавам същия въпрос понякога.
Може да се наричаш "поливалентен специалист", звучи престижно и достатъчно неясно според мен :)

BeaZTiE
06.02.04 г., 17:05
хехе
може би "кашик" е по-правилната дума.. тъп идиот, който го пускат в неясна ситуация със заповед да оправи нещата.. парашутист дестантчик.. няма да забравя преди години ме натресаха да оправям един многопроцесорен париск с хпюкс.. голема борба беше.. добре, че малко преди да ме засилят знаех за какво иде реч и си взех студена храна.. след дълга битка париска победи.. ама на другия ден след като си издърпах нужната информация госборих.. говедеото гадно :)

CodeWarrior
06.02.04 г., 17:53
http://www.microsoftmonitor.com/archives/002200.html
http://money.cnn.com/MGI/snap/57840.htm

За който го мързи да чете - +20% ръст само за това тримесечие, като това е първото тримесечие на Майкрософт с приходи над 10 млрд долара. Най-силен ръст има сървърния им отдел.

Lelel cico billii e zel da obedniava. Sigurno shtoto Lunux mu vzima hliaba.:D :rolleyes: :rolleyes:

Mikis
07.02.04 г., 00:22
Lelel cico billii e zel da obedniava. Sigurno shtoto Lunux mu vzima hliaba.:D :rolleyes: :rolleyes:
На първо време писането на кирилица е задължително, нали се сещаш.
А печалбата на Майкрософт ще се вдигне още, когато полицията ти ритне вратата, вземат ти техниката и те окошарят за пиратски софтуер! Тогава ще е добре да си истински warrior, не само code ;)
И трето, ще кажа нещо, което е ясно на всеки от полу-интелигентен нагоре: Не се уливайте в плюене на Линукс, надявайте се, ама съвсем искрено се надявайте Линукс да заеме по-голям пазарен дял, защото така ще се стимулира конкуренцията, което ще доведе до появата на по-добри продукти на по-ниска цена. От това ще спечелят най-вече потребителите на Уиндос, които ще могат да си позволят да го закупят и да го ползват легално, а може дори да направят EULA малко по-либерален!
Това е, най-доброто, което може да се случи на уиндос потребителите в момента е Линукс да стъпи сериозно на пазара на операционни системи.
Така, че обичайте си Уиндос, хаквайте го, краквайте го, ама недейте да плюете по Линукс.

BeaZTiE
07.02.04 г., 00:41
аз само да кажа.. имам един познат, който има интернет зала. българче е... накарали са го да си купи нови лицензи за винХП, защото неможел да си ъпгейдне вин98... а вече вин 98 бил забранен... за търговска дейност...
не се чудете откъде им идват приходите на М$.. от РЕКЕТ на собствените си ЛЕГАЛНИ потребители...

Rear Admiral Floyd
09.02.04 г., 12:03
Пак да питам - защо всички си мислят че Open Source vs. Close Source е същото като Micro$oft vs. Linux ???
Че това са два ярки представителя на двете групи, спор няма, но само те ли са ?

A--Viper
09.02.04 г., 12:56
И аз се опитах да отклоня темата в началото в тази посока, но не се получи и затова реших да си трая, и да си се нервя като чета темата.

NIX
18.02.04 г., 05:02
Защо сте изписали толкова много след като отговорат е точно тук---->>>http://catb-bg.sourceforge.net/
Успех дано поне някои от вас разберат това книжле;)

CodeWarrior
23.02.04 г., 15:31
Независимата британската компания mi2g анализирала 17 074 успешни атаки срещу сървъри и мрежи. BSD базираните ОС (FreeBSD и MacOS X) са доказали, че са най-малко, а Линукс сървърите, чe са най-уязвими. Докато BSD машините са претърпяли 555 успешни атаки, при Линукс бройката е 13 654, или 80% от всичките в проучването. Windows-базираните сървъри бележат голям спад в успешните атаки - само 2 005.

ХАХАХАХАХХАХ open source операционна система!

Mikis
23.02.04 г., 17:45
...
Вземи да пораснеш, държиш се като 13 годишен пубертетник!

И ако взреш поглед в това, което си написал ще видиш, че според горното изследване "най-сигурни" са BSD системите, които са open source! Чат ли си?
Плюс това, реално изследване на сигурността означава да се пресметне и определи колко от атакуваните сървъри са пробити, т.е. със сигурност трябва да се знаят две неща - 1. броят на всички атакувани сървъри и 2. броят на пробитите. И ако броят на пробитите се установява сравнително лесно, то ми е интересно как са определили (ако въобще са определяли) броя на атакуваните машини, които са останали незасегнати от атаката.

Та тия цифри ми приличат точно на резултати взети по абсолютна стойност, т.е. те показват, че Линукс е най-разпространената сървърна ОС, нищо друго.

CodeWarrior
23.02.04 г., 19:04
MacOS X open source:))))))))))))))))))урааааааааааааа аааааааааа!
Solaris opern source !
айдее народееее топли топли сорсовеееее.

CodeWarrior
23.02.04 г., 19:06
Съжалявам , тва наистина беше детинско ама не можах да се сдържа. Смешно ми е че човек вижда това, което иска да види а не това което е наистина.

exabyte
23.02.04 г., 19:09
Соларис е най-вече BSD и най-вече closed source.

А MacOS X най-вече става за нещо. :D

Mikis
23.02.04 г., 19:27
MacOS X open source:))))))))))))))))))урааааааааааааа аааааааааа!
Solaris opern source !
айдее народееее топли топли сорсовеееее.
Ей дечко, ходи да си играеш с колички в пясъка и недей да ни губиш времето :smack:

gaburko
23.02.04 г., 19:45
Та тия цифри ми приличат точно на резултати взети по абсолютна стойност, т.е. те показват, че Линукс е най-разпространената сървърна ОС, нищо друго.

за пореден път грешиш Mikis...
Microsoft had a dominant position of 50.5 percent, the next closest competitor, Linux, made up 23.1 percent of the total server operating environment market. Източник: IDC. Анализа е с corporate абонамент и не мога да го paste-на целия. Нещо повече - according to Internet monitoring firm Netcraft Windows Servers 2003 has more than doubled since July. I think the Linux community would be shocked that any site would switch from Linux to Windows Server 2003," said Netcraft director Mike Prettejohn. "But they are...But so far, about 5 percent of the Server 2003 increase is coming from Linux." Това е от Netcraft.

Айде лек ден

Siemens
24.02.04 г., 00:21
трябва да се гледа за какви сегменти се говори.
Не знам това , че windows има 50% дял дали е за всякакви хостове/сървъри и т.н. или за нещо конкретно.
Силно се съмнявам да е наистина 50%. Че може да е задминал линукс, може би, но чак пък 50% ?! Да не би да е за нещо конкретно това?
Защото класическия интернет рутър например си е линукс. Предполагам има много такива типови положения, при които windows няма и 10%. Дори http сървърите с IIS не мисля че са над 30%.
А иначе по темата за opec/closed source , мисля, че и двете имат бъдеще. По принцип винаги е по-добре да има разнообразие. И съм сигурен, че много софтуер ще остане closed - като специализирани програми за симулации/изчисления/видео обработка/монтаж. Но ми се струва, че сорсовете на ОС ще бъдат предоставени. Дори microsoft ще трябва да направи стъпки в тази насока. ( и май имаше някакви такива съобщения - за Индия май беше нещо)

the_real_maniac
24.02.04 г., 00:46
Джийзъс ! Верно ли ?
Ей, доживяхме най-накрая да ни признаят и нас за клиенти, макар и с 20 год. закъснение.

Да бе като 2000 превели 70/80% Word+Excel , 10/20% тези двата аксес-а и още нещо май беше и това е ... после Office - BG , абе я ... :boom: :smack: :jedi:

:lol: :lol: :lol:

Може да е трудно , ама поне знаеш , че е free и като го настроиш работи :beer: :rotate: :super:

the_real_maniac
24.02.04 г., 00:53
Независимата британската компания mi2g анализирала 17 074 успешни атаки срещу сървъри и мрежи. BSD базираните ОС (FreeBSD и MacOS X) са доказали, че са най-малко, а Линукс сървърите, чe са най-уязвими. Докато BSD машините са претърпяли 555 успешни атаки, при Линукс бройката е 13 654, или 80% от всичките в проучването. Windows-базираните сървъри бележат голям спад в успешните атаки - само 2 005.

Това още преди време се коментираше - тук ли , не - май беше на линукс-бг.орг -> че проблема е с многото линукс администратори , които се навъдиха и неправилното конфигуриране на самата система/сървър/рутер ;) !!!

PEACE BROTHER :rotate: xaxaxa - нали така ;)

Т.е хъх не е ли крайно време вече да спрете/ме , ако някой да има да казва нещо - да си систематизира и за да му помогна .:

1.
2.
3.
...

и накрая от

1,2,10 следва , че
от 3,5,6 =>

от всичко => че Линукс е OVERALL - better !

##############################

ае у лево (copyright @ HWBG (ever*))

ever* - тук седи година , но в HWBG винаги присъства този израз ..:laugh:

И все пак не исках да го казвам ,но май най-добре е темата да се затвори , въпреки , че е хубаво така да си говорим, макар че самата тема разваля разговора , защото някой ще каже е не ми спами темата, то цялата тая тема е егати спама , защото на linux-bg.org има вече 100000000 такива теми , е отиди там и виж какво пише , мързите да четеш или друго , по-лесно е да си следиш твойта мисъл и да си я развиваш , не да продължиш от там , докадето вече се е стигнало ...

Абе т.е. писна ми да ни връщате все назад ... "Ама защо Л... да е по-добър от Уин... ?" ... -> SEARCH in linux-bg.org !

Тази тема е същото , извинете ме, но съм леко раздразнен / ядосан ... ;)

Всеки да си ползва това , което му е кеф . ;)

Mikis
24.02.04 г., 13:58
за пореден път грешиш Mikis...
Microsoft had a dominant position of 50.5 percent, the next closest competitor, Linux, made up 23.1 percent of the total server operating environment market. Източник: IDC. Анализа е с corporate ...
Хубав анализ, но докато не го видя целия няма какво да коментирам. Щото аз мога да си поръчам анализ, който да показва, че 80% от работните станции са на Линукс, да ти цитирам три числа и да те оставя да си разсъждаваш...
И дори тези данни да са вярни (а аз не знам по какъв начин са получени тия цифри и какво всъщност характеризират!!) то обърни внимание, че става дума за пазар, а при Линукс пазар и употреба ама въобще не са еквивалентни, сещаш се защо.
Нещо повече - according to Internet monitoring firm Netcraft Windows Servers 2003 has more than doubled since July.
Мда, акординг то Неткрафт виж тук (http://news.netcraft.com/archives/web_server_survey.html) ;) Обърни внимание на цифрите и особено на графиките. Виж къде е Апач-а (със синичкото) и къде са Майкрософт (с червеничкото), виж чий дял се увеличава и чий намалява ;)
I think the Linux community would be shocked that any site would switch from Linux to Windows Server 2003
Тия думи определено са изпреварили мисълта. Справка - виж горният линк и гледай как "ени сайт улд суич към Уиндос Сървър" :p
Въобще това ми прилича на изказването на Софиянски, че неговата партия вече е най-голяма в дясното пространство :)