Виж пълна версия : Памет и УИН98СЕ
Viktorio
28.01.04 г., 11:06
Значи имам следния проблем
В последно време забелязвам, че уна слопва прекалено много.
Проверих с Aida32 какво е състоянието на паметта ми, която впрчем е 256 МВ. За мое голямо учудване открих, че имам заети 250 МВ. Погледнах процесите е там с напън бих събрал 60 МВ.
Пуснах си уна под сейф мод и забелязах, че ползвам само 98 МВ
:D
Прегледах всички процеси (и са Аидата и със Сандрата) само стандартните уиндоузки бози, а и те не заемат повече от 10 МВ. Губят ми се значи около 80 МВ
Проверих за вируси, троянци, и т.н нищо
С последните дефиниции на Нортън, ПС Цилин, с онлайн сканиране и т.н нищо не хванах
Прегледах регистрите нищо необичайно не зарежда и вече ми свършиха идейте.
Някавки идей ?
Ideite sa da ne polzwa[ 98 s nad 128MW RAM, li[eno e ot smisyl oswen ako ne se nalaga za nqkoe prilovenie.
TaSkoHolicS
28.01.04 г., 12:44
колко си отделил на диска за суап? Ако нема място на диска, алокейтва от рама. Ако харда има достатъчно заделено за суап, значи по- добре преинсталирай бозата с изтриване на целия му дял. Ако не стане кажи пак.
Viktorio
28.01.04 г., 16:23
Ами пробвах със преинсталиране
Проблема е отново тук
след чиста инсталация около 100 МВ
сега след офис ХР и ДХ 9 отново е 250 МВ
пп. за суап има къде 12 ГБ
Това да не ползваш 98 с повече от 128 МБ рам е смешно. няма да го коментирам дори.
А иначе не вярвай на всичко което ти казват програмите. Работи ли си Уин98?! Ако работи, не се притеснявай.
Виж какво ти казва Таск мениджъра за паметта, доколкото той казваше нещо по въпроса.. ХР например в таск менииджъра изписва колко физическа памет е заета.
Ако имаш съмнение за вируси, виж Net Connections дали някой троянец нямаш да слуша на някой подозрителен порт, макар че ми се струва малко вероятно щом и след преинстал пак същото.
До колкото ми е известно, след затварянето на дадена програма под Уиндоус, мястото в ръмта, което е заемала не се освобождава. Виж при стартирането на Уин-а колко ти е заета и след полувин час виж пак и ще видиш, че съм прав :) . За целта има програми, но не се сещам имена, които ти освобождават тази "заета" рам паммет :)
Originally posted by tedych
Това да не ползваш 98 с повече от 128 МБ рам е смешно. няма да го коментирам дори.
А иначе не вярвай на всичко което ти казват програмите. Работи ли си Уин98?!...
I hubawo ]e naprawi[ da ne se izlaga[...
Move[ i 95 da si slovi[, toj sy]o raboti
towa (http://www.extremetech.com/article2/0,3973,646598,00.asp) e pyrwoto koeto google wry]a po wyprosa za magdanoza
varbancho
30.01.04 г., 15:34
Windows 98 си бачка без проблем с много рам (512МБ и повече). Пробвай да добавиш следните редове към system.ini файла (без кавичките): в секция [386Enh] - "ConservativeSwapFileUsage=1"; в секция [vcache] - "MaxFileCache=65536".
M-pes_Jassen
30.01.04 г., 22:11
ПРОВЕРИ AGP Aperture size в Bios-a si- не трябва стойността й да е много голяма
This setting control just how much system RAM can be allocated to AGP for video purposes
Originally posted by mio
I hubawo ]e naprawi[ da ne se izlaga[...
Move[ i 95 da si slovi[, toj sy]o raboti
towa (http://www.extremetech.com/article2/0,3973,646598,00.asp) e pyrwoto koeto google wry]a po wyprosa za magdanoza
Май не аз се изложих , а:)
varbancho много правилно ти го каза.
А пък и аз съм ползвал преди Вин98 на много памет и нищо такова нямаше като тези изказвания на линка който си дал.
Това, че крашвал на някои системи, които не са били добре настроени, ми то и на ХР се случва при лоши настройки!
varbancho otkri toplata woda - tazi tema sme q raziskwali otdawna i az sym dawal link kym info koeto toj poso~wa...
prosto temata ne e za tozi problem. Towa gore go kazwam za]oto sega sym prinuden da rabotq na Windows 98 s pentium 4 i 500MB, po golqma prostotiq nqma! Na ne e edna ma[ina (pone nqkolko stotin) i wsi~kite kra[wat redowno i rabotqt twyrde bawno. Move[ sega da do~ete[ linka do kraq, ne go dadoh zaradi problemite, ami za izwodite naj-dolu... naistina ne moga da razbera motiwite ti da ni ubevdawa[ w predimstwata na ne]o koeto wsi~ki sme polzwali i sme smenili s po-dobro, w 2004 Windows 98 nqma mqsto na sywremenen (i ne tolkowa sywremenen )hardueyr, oswen w edni mnogo redki slu~ai.
Mirchev
03.02.04 г., 00:27
Originally posted by mio
Ideite sa da ne polzwa[ 98 s nad 128MW RAM, li[eno e ot smisyl oswen ako ne se nalaga za nqkoe prilovenie.
Ако приемем, че имам 256 РАМ и си направя минимум кеш 64МБ и максимум 128МБ дали пак няма ползва от повече рам. Мога със сигурност да ти кажа, че се забелязва видимо подобрение в работата на системата! От 1997година съм с Уиндовс 98, така че съм пробвал всичко с него и ти гарантирам, че няма никакъв проблем с 256 или 512МБ РАМ!
Originally posted by mio
Move[ sega da do~ete[ linka do kraq, ne go dadoh zaradi problemite, ami za izwodite naj-dolu...
Май някой не може да си преведе хубаво текста... :o
Освен това, когато претендираш за официална информация, нека линкът започва с http://www.microsoft.com . Много неща има писани по интернет, но много от тях просто не са верни. Windows9x работи отлично с 512MB RAM.
Originally posted by Valeri
.... Windows9x работи отлично с 512MB RAM.
:conf:E ~e az da kazwam ~e ne raboti....? Dori kazah ~e sega sym na tokowa ne]o. Kazwam ~e e wyrhowna prostotiq w 2004 da ima[ 256MW i da polzwa[ Windows98, oswen w nqkoi mnogo redki slu~ai. Zatowa sy]o ima bol informaciq na microsoft.com (kydeto mevdu drugoto informaciqta oswen oficialna e i subektiwna - po powod we~noto ti ~etete microsoft MSDN . Kogato stawa wypros za prakti~ni ne]a ne winagi sa naj-dobriq izto~nik)
Za nerazbralite linka citat
We've benchmarked 98 & 98SE with from 32 to 512 of memory & see a definate increase in performance up to the 160 mark. It drops off up to 192 & is about totally flat above 192. Anything that will grab & use anything from 192 & above will usually crash most 98 systems."
9X can only efficiently use about 160 Mb. Anything over 256 will actually slow the system down in most cases. [ depending on the motherboard & BIOS ] When 98 first came out, most systems were running 32 to 64 Mb of memory & 128 to 256 sticks were in servers. It wasn't built to run large amounts of RAM like NT 4.0 / 2000 / XP was.
Mirchev, nqmam ni]o protiw da polzwa[ 98 do 2007...
Mirchev
03.02.04 г., 13:06
Originally posted by mio
:conf:E ~e az da kazwam ~e ne raboti....? Kazwam ~e e wyrhowna prostotiq w 2004 da ima[ 256MW i da polzwa[ Windows98. Zatowa sy]o ima bol informaciq na microsoft.com
Za nerazbralite linka citat
We've benchmarked 98 & 98SE with from 32 to 512 of memory & see a definate increase in performance up to the 160 mark. It drops off up to 192 & is about totally flat above 192. Anything that will grab & use anything from 192 & above will usually crash most 98 systems."
9X can only efficiently use about 160 Mb. Anything over 256 will actually slow the system down in most cases. [ depending on the motherboard & BIOS ] When 98 first came out, most systems were running 32 to 64 Mb of memory & 128 to 256 sticks were in servers. It wasn't built to run large amounts of RAM like NT 4.0 / 2000 / XP was.
Mirchev, nqmam ni]o protiw da polzwa[ 98 do 2007...
В момента съм ХР - аз казах, че ползвам 98 от 1997 и сега съм и с двете операционни системи! И ако съм с К6-2 380МХз и 256 РАМ пак ли ще ми препоръчаш ХР-то? На К-6 върви доста бано ХР-то........дразнещо е! Има хора със слаби компютри и повече памет, които не е никакъв проблем да позлват 98! Нищо лошо няма в 98, просто ХР е по-добра!
За Майкрософт! Естетсвено е МС да го пишат това, което цитираш! Тяхната основна цел е да продадат новия си продукт и да убедят клиентите си да преминат на ХР! Ти какво очакваш? - Да ти кажат, че под ХР компа няма да върви със същата скорост както под 98 ли? :)
Viktorio
03.02.04 г., 17:55
Originally posted by mio
:conf:E ~e az da kazwam ~e ne raboti....? Dori kazah ~e sega sym na tokowa ne]o. Kazwam ~e e wyrhowna prostotiq w 2004 da ima[ 256MW i da polzwa[ Windows98, oswen w nqkoi mnogo redki slu~ai
Ами пробвай се да подкараш мрежово под ДОС АЖУР напримерно под тоз прекрасен ХР и после ще си говорим
Mi nqmam namerenie na kakwato i da e operacionna sistema a "podkarwam" priloveniq za drugi, naj-malko pyk da tyrsq dostyp do hardueyren resurs na NTma[ina s DOS kod....
Pyk problema ti maj ne be[e "Kak da si podkaram s~etowodnata programa?" a kyde sa mi megabajtite. I poneve widqh kak gi "tyrsi[" otgowora mi be[e takyw. Izre~eniq s "ako" sa uslowni mevdu drugoto.... i HR e prekrasen naistina, towa ~e ne razbira[ upotrebata na HAL ne go prawi prekrasen w kawi~ki
varbancho
03.02.04 г., 21:43
Originally posted by mio
varbancho otkri toplata woda - tazi tema sme q raziskwali otdawna i az sym dawal link kym info koeto toj poso~wa...
prosto temata ne e za tozi problem. Towa gore go kazwam za]oto sega sym prinuden da rabotq na Windows 98 s pentium 4 i 500MB, po golqma prostotiq nqma! Na ne e edna ma[ina (pone nqkolko stotin) i wsi~kite kra[wat redowno i rabotqt twyrde bawno. Move[ sega da do~ete[ linka do kraq, ne go dadoh zaradi problemite, ami za izwodite naj-dolu... naistina ne moga da razbera motiwite ti da ni ubevdawa[ w predimstwata na ne]o koeto wsi~ki sme polzwali i sme smenili s po-dobro, w 2004 Windows 98 nqma mqsto na sywremenen (i ne tolkowa sywremenen )hardueyr, oswen w edni mnogo redki slu~ai.
Все едно чувам Бил Бейтс :)
Авторски права на vBulletin