Виж пълна версия : Fedora Core 1
Сложих тази дистрибуция преди няколко дни. Честно нямам какво лошо да кажа. Просто следващата стъпка след rh9 е тази. Безплатно е, за разлика от текущите rh. Ух, яко кефи.
Има stable, test и devel секции. Качвате каквото ви е кеф. Компилаторът е 3.2.2, glibc 2.3.3. Всичко пее. За тези които са свикнали на rh, fedora е логична следваща стъпка.
http://fedora.redhat.com/
TaSkoHolicS
28.01.04 г., 12:58
верно е много добро, но стандартата инсталация е доста мудна. Отделно пък имам проблем и с видеото. Дава ми ги некви сини цветове и супер бледо. Не мога го корегирам по никъв начин. Ти имаш ли го тоя проблем
И аз мисля тия дни да го пробвам като го досваля...Дано оправдае очакванията ми.Като гледам ще ги оправдае.
//оффтопик
ако някой има идея как да пусна UD Agent на linux моля да ми каже или да пише в темата която вече съм пуснал в Distributed Software секцията
//оффтопик
Не съм пробвал Федора-та, но чувам доста добри отзиви. Аз лично си избрах Дебиан, но ако ми остане време ще и хвърля едно око ;) Чух, че използва система подобна на apt за работа с пакетите. Ако е истина мога само да ги поздравя! Остава и Дебиан да пуснат инсталатор подобен на този на РедХат, щото инсталацията на Woody не ме радва особено.
MrDeaD, аз UD Agent го зарязах малко след, като разбрах, че няма версия за Линукс. Все пак идеята е хората да се борят с болестите, а не само потребителите на еди-коя-си операционна система! Така, че моите уважения към United Devices, но с тях съм скъсал ;)
the_real_maniac
29.01.04 г., 00:36
Абе много на добре ,не е на добре ! Дайта аз да каже нещо лошо , по-скоро "лошо" !?. Значи Федора си е РХ следваща версия, т.е. супер (лесно) за начинаещи , но общо взето си е цъкане с мишакта - без да обиждам никого !!!!!!! Истинската същност на Линукс се крие в това да може да го настройваш както ти е кеф / удобно / харесва / нужно / необходимо и т.н , а чрез цъкни с мишката - да настройваш го , но незнаеш точно какво , как и къде ;)
!!! Лично мнение !!!
Започнал съм с РХ - да добре беше , че започнах с него и му благодаря (в преносен смисъл - не в " , а в преносен , т.е. ако може да му благ. вдействителнсот , щях да го направя ) , но разликата м/у него и един истински линукс ( за мен такъв е Дебиан ) е огромна ... !!! Ще кажете може би !?. е как и двата са Линукс , да и двата са Линукс дистрибуции , но самата им структура / ориентация / изградени ... ;)
Мир ...:love:
Определено rh/fedora е точно като всяка друга дистрибуция. Има си плюсове и минуси. Който желае ползва готовите пакети (като във всяка дристбуция), който не желае не ги ползва.
Аз лично съм независим от OS. Каквото дадете, това подкарвам и работя с. Ако опира до лични предпочитания... slack, rh, fbsd
offtopic
The Real, ти кво каза бате .... RH не е истински линукс. хахахах :) благодаря ти 4е ме разсмя поне 5 мин. от работния ми ден минаха неусетно и приятно.
offtopic
King Nothing
07.02.04 г., 03:51
Абе да питам тоя Федора с кой база данни сървър върви? Че много ядове натрупах с един с РХ и mysql?
Бтв, това за истинските и неистинските линукси е глупост, но все пак да си кажа мнението - за мен не-истински такъв е мандраке-то.
the_real_maniac
07.02.04 г., 21:36
Originally posted by subn3t
offtopic
The Real, ти кво каза бате .... RH не е истински линукс. хахахах :) благодаря ти 4е ме разсмя поне 5 мин. от работния ми ден минаха неусетно и приятно.
offtopic
Минаването от РХ към Дебиан беше почти като Уин->Линукс !
Както е направен - цъкни ме тук и тук - пример с мене.:
Това даже трябваше да го "уча"(чета) от книга :spy: -> как да си настройте принтера, еми стартирайте графичния тоол наречен ... ,сега цъкнете тук ... ТАкааа , сега в Дебиан , "А ама тоя тоол го няма ?", "Ами той го има само в РХ , е виж сега има и други програмки "... Не благодаря , bash и това си е .. Просто самото дистро така е ориенти , че някак си не ти ДАВА свободата като начинаещ потребител :) Не ме разбирай погрешно смей се като ти е кеф, радвам се за тебе , но хора с убеждението , че Линукс не е нищо повече или е супер , само защото цъка с десния бутон на мишката и си пуска апач сървър за 5 мин с графичен тоол - не благодаря , той въобще не е схвалан защо Линукс е по-добрата ОС !
the real ... разбирам ентусиазма ти напълно ... само едно нещо искам да ти кажа: за всеки влак си има пътници. не знам какво ти даде основание да смяташ 4е аз освен графика не съм виждал шел4е :) и не знам защо си мислишш 4е само с шел вси4ко става. ще ми обясниш ли как инсталираш Oracle например без "X" само с шел.
massacre
07.02.04 г., 23:05
Може би, малко ще се отнеса от основната тема, но искам да попитам следното:
1. Fedora по-нова версия на RedHat ли е или ще е нещо по-различно, което просто е .. базирано (??) на RedHat?
2. Казаха ми, че имало вариант, ако инсталираш Fedora върху RedHat, да му кажеш upgrade, като запазваш всички текущи настройки и изобщо всичко, както си е било до момента. Така ли е, наистина, и ако "да" - добре ли се upgrade-ва или прави проблеми като XP over W2К (примерно)?
BeaZTiE
07.02.04 г., 23:45
според мен няма никаква разлика... освен в аутоъпдейтъра, който в рх9 липсва (а може и да го има а да не съм го инслнал)
абе все редгат си е... разлика йок... нещо като вин98 и вин98 се :) с малко повече поддържка - ама и в това несъм убеден.
massacre
07.02.04 г., 23:53
Ако говориш за up2date, в Redhat си го има. Поне в 9.0, за по-старите не знам, но вероятно и там се намира. Аз с него имах известни проблеми, след като се оказа, че след 28 август 2002 нещо премествали, нещо променяли, та трябваше да сваля по-новата му версия. Но пък си работи добре. Само едно не разбрах - защо ми разкарва сорсовете, та после да се чудя как да го оправям този проблем. :)
Не, че много разбирам, обаче доколкото разбирам, по-добре е да си ги има, ако се наложи да се прекомпилира нещо. А сега, маса неща не искат да ми работят, защото ги няма. Тъпото е, че никъде не ме попита дали искам да ги пази или не.
Originally posted by massacre
Може би, малко ще се отнеса от основната тема, но искам да попитам следното:
1. Fedora по-нова версия на RedHat ли е или ще е нещо по-различно, което просто е .. базирано (??) на RedHat? ...
Ами можеш да гледаш на Федора, като на "безплатната" РедХат. От РедХат решиха да се съсредоточат върху комерсиалната си дистрибуция, която се казва РедХат и която ще продават, а за безплатно ползване, т.е. без поддръжка от РХ остава Федора. От РХ се опитват да вложат във Федора някои неща от начина на разработка на Дебиан и като чета отзивите явно са на прав път.
Най-добре прочети това тук (http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=355034477) за най-пълна информация.
BeaZTiE
08.02.04 г., 02:13
Originally posted by massacre
Само едно не разбрах - защо ми разкарва сорсовете, та после да се чудя как да го оправям този проблем. :)
Не, че много разбирам, обаче доколкото разбирам, по-добре е да си ги има, ако се наложи да се прекомпилира нещо. А сега, маса неща не искат да ми работят, защото ги няма. Тъпото е, че никъде не ме попита дали искам да ги пази или не.
защото редхат/федора е маспотреб линукс дистрибуция. ориентирана е към средностатистическия потребител, който не е нито девелопър, нито е параноик (а би трябвало)
мисля, че там е бъдещето, освен от дебиян ако не дадат възможно най-бързо адекватен отговор.
а засега такъв от тази дистрибуция няма...
моето уважение към "феновете" на дистрибуции като слек, сусе, калдера и т.н. но в момента двубоят за лидерство е между деб и редхат.
за жалост скоро целият (или почти целият) офис, където работя ще е на федора. защо... защото от дебиян нямат достатъчно добър алтернативен отговор (става дума за офис десктоп)
Ами аз не съм ползвал X под rh/fedora. Ползвам ги само като сървъри. Имам един колега който ползва X под rh/fedora и е доволен. Мен последните X конфигурации иди дойди ме удовлетворява rh8/9 и fedora.
Mass,
http://fedora.redhat.com
The Fedora Project is a Red-Hat-sponsored and community-supported open source project. It is also a proving ground for new technology that may eventually make its way into Red Hat products. It is not a supported product of Red Hat, Inc.
The goal of The Fedora Project is to work with the Linux community to build a complete, general purpose operating system exclusively from free software. Development will be done in a public forum. The project will produce time-based releases of Fedora Core about 2-3 times a year with a public release schedule. The Red Hat engineering team will continue to participate in the building of Fedora Core and will invite and encourage more outside participation than was possible in Red Hat Linux. By using this more open process, we hope to provide an operating system that uses free software development practices and is more appealing to the open source community.
the_real_maniac
08.02.04 г., 13:20
Originally posted by subn3t
the real ... разбирам ентусиазма ти напълно ... само едно нещо искам да ти кажа: за всеки влак си има пътници. не знам какво ти даде основание да смяташ 4е аз освен графика не съм виждал шел4е :) и не знам защо си мислишш 4е само с шел вси4ко става. ще ми обясниш ли как инсталираш Oracle например без "X" само с шел.
ЕЕЕее толкова писъх и ... grhrhrhhhh
Добре ще карам най-важното .:
Ясно ми е , че си виждал шел под РХ !?. Въобще не съм смятал , че не си виждал шел - то това е абсурдно да не си ;) (малко или много ).
За Oracle - не съм се занимавал с него , немога да ти кажа, но това , че за момент-а не знаем/еш начин , не означава , че няма такъв - "Всичко е възможно." .!
Мисля, че съм се изразил ясно ( което е учудващо :hi: - малко или много ) и ти каза , че си ме разбрал , значи всичко точно.
Мир ... ( ако въобще е имало Война ) ;) ...
Важното е да е Free / Open Soft - Linux ... Всеки си има право на избор , един го може така , друг иначе - ти го искаш с РХ , аз с Дебиан - няма лошо :)
The Penalty
08.02.04 г., 21:37
Originally posted by JoZ
...Честно нямам какво лошо да кажа. Просто следващата стъпка след rh9 е тази. Безплатно е, за разлика от текущите rh. ...
За тези които са свикнали на rh, fedora е логична следваща стъпка.
Мисля, че цитата по-горе изчерпва темата... На мен лично не можа да ми допадне (както и РХ)...
Авторски права на vBulletin