Виж пълна версия : Въпрос-задачка за векторизиране на шрифт във Photoshop
вижте сега, бацам предпечат от около 2 години... и не знам възможно ли е да се изкара шрифт от фотошоп в векторен формат... като изключим варианта да се растеризира предварително и после да се пътечкоса автоматично... става дума за клиентско файлче с мнооооого тхт вътре и мноооого слоеве... проблема е че не знам как да изкарам текста в вектор защото файла е с ниска резолюция и шит хепънс после след като се отпечата...
много ми е спешно моля ако някой има идея как става тая работа (ако въобще става) да каже нещо по темата...
благодаряМ№
Ami kwoto se se]am az e ili da go wektorizira[ s nqkoq programa, ili pyk programa za razpoznawane na tekst da ti go zapi[e wyw wektoren.
Ne se zanimawam s towa, prosto gadaq...
Aми с PS-а да се векторизира...няма да стане, напротив, той си разтеризира, така да се каже.
На мене ако ми трябва дякои екзотичен шрифт от надпис, си го трасирам на ръка, я в ACAD или Designer/CorelDraw, каквото докопам първо.
BeaZTiE
27.01.04 г., 23:15
аз лично си пиша тескта във флеш, после бацам конторл+Б и ви го "векторизирам" той така или иначе е векторен :)
а още по-добре е да си пишеш тесктчето в макса и да си до конверитраш в курви.. опа в криви :)
StillOpossum
28.01.04 г., 11:20
File>Export>Path to Illustrator... и после отваряш в любимата ти векторна програма подържаща .ai. Ако шрифта не ти е проблем може да го прекараш и през някоя OCR програма.
BeaZTiE
28.01.04 г., 12:39
Originally posted by StillOpossum
File>Export>Path to Illustrator... и после отваряш в любимата ти векторна програма подържаща .ai. Ако шрифта не ти е проблем може да го прекараш и през някоя OCR програма.
това не става, мъчил съм го от 1024 години насам. поне до версия 6 не става. в 7 несъм имал време (и не ми е идавало на акъла) да го пробвам, а 8 още не съм я виждал... немам време да уча купчина нови версии на нови софтуери.. тъпа работа - особено с тези промени на интефейси..
StillOpossum
28.01.04 г., 13:59
Originally posted by BeaZTiE
това не става, мъчил съм го от 1024 години насам
Е аз не се занимавам от толкова време :) . Не знам какво имаш предвид под неработи но доста пъти аз и колегите сме веторизирали по този начин, аз работя 7-ца а остонолите си карат на 5-цата и не са имали проблеми. Една от причините да съм на 7-ца е интерфеиса, доста по-удобен е (лично мнение).
Demonaz
06.02.04 г., 01:10
Това с прехвърлянето в криви е ясно, ама после е супер лудница да го докараш като хората. Това с експорта и то ясно ама има ли начин да го прехвърлиш по подобен начин в Корел. Сори ама Илюстратора нямам намерение да го изучавам при положение, че следя корел още от 3 версия. Май е късно да се занимавам с Илюстратор.
BeaZTiE
06.02.04 г., 02:21
аз корела го следя от първа.. голям спор настана веднъж за тази първа версия.. даже на басове се хващахме.. нам кво беше.. истината е че, версията която ползвах е 1.2 - между другото още и пазя оригиналната версия - че даже и кутията...
но в момента си мисля, че най-добрата векторна графика предоставя фрихенд - а ако си говорим честно, на мен лично най-лено ми е да бачкам с флеш вектор.. аз предпчеат не правя, така че ми е направо супер....
а иначе на StillOpossum ще му споделя, че не става, сложих си фотошоп 7 за да се опитам да нарпавя това упражнение и не стана.. ако не го мързи да може ни светне как става... аз неможах.. а иначе аз бачкам с фотошоп от поне 10 г. преди тва бачках с фотостейлър - щото фотошоп за ПЦ немаше :)
export paths to Illustrator:
1. Пишеш си текст във Фотошоп
2. Ctrl + Alt + click на Layer-а с текста (select)
3. Make work path from selection
4. Export paths to Illustrator
5. Import във векторна програмакоятоподдържа .ai
P.S. за текст разхвърлян в много layers първо могад да се обединят в един.
StillOpossum
06.02.04 г., 11:34
Ако корела не може да го импортира отворете го в илюстратора и го запишете за версия 7. Когато го импортирате пътя няма зададен цвят. Това може да се използва и не само за текст :), работи и в фотошоп 5.
BeaZTiE ако си имал друго предвид кажи какво е било.
BeaZTiE
06.02.04 г., 15:19
Originally posted by dada
3. Make work path from selection
е това го четох в една книжка.. преди няколко години.. от тогава непрекъснато се опитвам да открия този проклет "Make work path" и го нема :) или аз съм сляп... я пратете едно шотче, че наиситина от години си блъскам тъпата тиква с този проблем.. и се налага да позлвам други методи... че фотошопа нещо ме дразни...
StillOpossum
06.02.04 г., 16:11
http://shteryo.argon.acad.bg/imgs/temp/photoshop.png
Обърни внимание на първото червено кръгче.
това "е това го четох в една книжка.. преди няколко години.....а иначе на StillOpossum ще му споделя, че не става, сложих си фотошоп 7 за да се опитам да нарпавя това упражнение и не стана " и това ".. а иначе аз бачкам с фотошоп от поне 10 г." не се връзват приятелю:) Как си подготвяш TIFF с неправоъгълна форма (clipping path)? Не забравяй, че трябва да има нещо селектирано.
Абе авторът на темата май се е справил - никакъв не се вижда, но все пак - ако файлът е с ниска резолюция path-ищата и те ще са еб@ти и векторрите:argh: Не става ясно текстовете във Photoshop-ския файл текстове слоеве ли са или са растеризирани - във втория случай само OCR или пренаписване на текста те оправят
BeaZTiE
06.02.04 г., 18:32
това с "червеното кръгче" го знам :) не работи м@мка му (вижте атачмента) така пишеше и в тъпата книга.. днес се амбицирах като васил найденов и от лейър->тайп го направих (пак аташмента - по-долу)
а това дали се вързва или не - знаеш ли колко ми пука - дали на теб ти се вързва.
за мен фотошопа е дървак.. и точнка по въпроса. работих с него насила - заради липсата на по-нов фотостейлър.. но винаги предпочитах да използвам разумно приложение - като фрактал дизайн пейнтър (който после стана метакриейшън, а сега е корел). след това излезе метакриейшън пейнтър 3д - и фотошопа стана напълно неадекватно приложение. за жалост мета криейшън фалираха. е сега си имаме дийп пейнт 3д + купчина допълнителни екстри за него. и фотошопа изобщо не се сещам за него.. освен ако не се наложи да нарпавя нещо мъничко... тифф не използвам - защото предпечата не ми дава кеф и с подобна работа не бих се занимавал. векторните изображения ги позлвам само и единствено да портна нещо в макс-а или мая. най-често е по-завъртян текст. така или иначе за мен фотошопа е само глупава пропаганда от страна на адоб - колко са велики.. само дето милите не си дават сметка, че райт хемисфер и корел са светлинни години пред тях..
такива ми ти работи..
StillOpossum
07.02.04 г., 00:56
За да е активен
Make work path from...
тябва да имаш селекция ако нямаш получаваш първата картинка.
Аз се занимавам с предпечат и ми се налага да използвам по често Adobe Photoshop които върши доста добра работа, друга програма с неговите възможности може би е само Corel PHOTO-PAINT (от този ценови диапазон) с които много не съм работил. Когато ми трябва нещо в RGB си използвам Macromedia Fireworks. Всичко зависи кое за какво ти трябва, на мен 3д макса не ми върши абсолютно никаква работа и мога да кажа, че е най-безполезната програма на света (което си е чиста лъжа)
BeaZTiE
07.02.04 г., 01:47
аз не говорих за фотопейнта - който е също толкоз зле и с кастрирани възможности като фотошопа.. и файъруоркса. може би в илюстратора има идея.. корел драуа беше доста голямо оръжие до скоро и доста голяма част от пц опиентираните стари потребители го ползват. но лично аз съм на мнение, че хрихенда е най-флендли за векторно чертане. иначе аз предпочитам да "рисувам" отколкото да си играя да правя разни колажчета и монтажчета.. но както и дае. важното е, че научих нещо, което някога може да ми е полезно, но се съмнявам вече. т.е. се незнае де :)
а иначе адоб милите само глупости правят напоследък. загробиха си - пратиха пейдж мейкъра в 9-та глуха. полуаматьорския им "премиер" е светлинни години зазад - сравенение с конкурентните му продукти. афтер ФХ-а бива тук таме.. но има доста по-мощни програми от него. е.. с две думи.. бях им голям фен.. навремето. направиха класически неща.. в момента са маспотреб фирмичка - за моя огромна жалост.
навремето доста работих на фотошоп 2.5 за Юникс. е... срамота е от страна на адоб от близо 10 години да не са вадили версия за юникс... като изключим абсурната и несъвместима систем Х (или по-извесна като мек ос Х) при това вече фотошоп не е "невероятно" бърз при мак а при пц - не.. в момента е обратно... има тесове винХП иа32 срещу макосХ 64
2 гхз Оптерон срещу Г5.. милото Г5 - никакво го няма.. дори и със "страшно добре оптимизирания за него фотошоп"
а дефакто оптимизацията на прод. на адоб и майкромеидия държи все още живи епъл.. ако така прдължава мек-а умря.. да живее интел инсайд - идиот оутсайд.. (аз съм за АМД :П)
Авторски права на vBulletin