Виж пълна версия : Шрифтове в Линукс
Manchev
26.01.04 г., 21:46
Каква е организацията на шрифтовете в Линукс? Толкова ли е лесно колкото е и в Виндовс - някъде наблъскани файлове и си готов? Страшно непонятна ми е тази материя, а сега като наслагах и на всички линукси наоколо кирилизацията се започна едно искане на шрифтове, които няма, а CP1251 не го намирало, и не знам какво още не...
И мога ли нормални МС-ски шрифтове да кача на линукс-а? Ариал, таймс(уф, за тоя само като си помисля и ми става лошо), вердана, комичния най-вече, всички подобни?
P.S. Gornoto go pisah s linukskata kirilica, nadqwam se da se polu`i kato horata, ako ne-]e pi[a pak ;)
да .... имам пакета с виндовските шрифтове, ще гледам да постна линк възможно най-скоро.
П.С. по-голяма вероятност има да напишеш нещо на кирилизиран WIN и да не излезе както трябва, от колкото обратното :)
Ми - маунтваш си партишъна с WinBoz-а и си има Font Installer (има си го в KDE-то) - направо ръгаш шрифтовете от WinBoz-а и "си в джаза"... а системните шрифтове са си кирилизирани - само си избираш настройките в контрол панела. Нема никви грижи с кирилицата. Аз съм си по принцип с Linux (и в момента естествено) - мноо рядко минавам на WinBoz-а, ако требе да правя некви настройки в локалната мрежа...
Manchev
28.01.04 г., 00:02
Аааа, недей тъй, КДЕ нямам най-вече поради неналичие на свободно място, винбозски партишън-също, така че нещо не действат тея двете неща.
Този пакет какво се прави? направо си се инсталира или се пъхат някъде ръчно?
Crazy_hatteR®
03.02.04 г., 10:22
Намираш си някъде инсталнат Уин , копираш папката със шрифтове , правиш си дир -> /home/mirchev/.Fonts копираш шрифтовете в нея , рестартираш Х и си имаш Уин шрифтове :D :D Еуементарно Уотсън ;)
massacre
03.02.04 г., 23:40
Явно е често срещано явление при хората, които не разбират достатъчно, да са недоволни от стандартните фонтове, които се предлагат. :)
А след вчерашния ъпдейт на шапката ми се накачулиха още няколко камари от тия, грозните.
Хора, защо са толкова отвратителни стандартните шрифтове в RedHat? :) Отврат! Има няколко мноооооооого красиви, но тях не ми дава да ги сложа в Мозилата. Там имам някакви, които представляват сложни словосъчетания, в които с трудност разпознавам helvetica, примерно, но и те са грозни. Страниците ми са, все едно на пишеща машина правени.
Посъбрах малко от Уиндоуските фонтове, сега остава да кажете къде да ги сложа. Доколкото разбрах, не било препоръчително да бъдат в /home, все пак.
П.П. Crazy, имам една молба към теб персонално - моля те, прати ми пак един скрийншот на твоя линукс. Доколкото си спомням беше нещо с оранжеви нюанси, с много български по него и направо ми падна шапката. Искам пак да видя, че да знам какво да правя и аз после. (Дано да не бъркам, но мисля, че ти беше дал шота, за който говоря).
massacre
05.02.04 г., 18:45
Ето, докъде я докарах с фонтовете, без изобщо да инсталирам нови.
Както вече няколко пъти споменах, ползвам РХ9.0. По време на първоначалната инсталация, обаче, казах, че не искам никакви development пакети. В последствие се оказа, че нямам камари библиотеки, че нямам сорсовете за кърнъла, КДЕ, Гном... нищо! Каквото е инсталирано - това е! Съответно, разните Х работи, които не са задължителни - също не ги сложих. Е, там били и фонтовете.
Днес, понеже ми писна от безкрайното мазане, което мазах тези дни, реших да опитам следното:
Буутвам от диск 1, нормално, намира вече инсталиран Линукс. Казвам му, че искам ъпдейт на пакетите. Поради това, че не помня откога не съм спал, та ме мързи да чета, а и поради факта, че въпреки обясненията, не съм много наясно кое, за какво е необходимо, дадох пълна инсталация. Е, дойде към 5ГБ, обаче в момента имам ВСИЧКО, включителни прекрасни фонтове! Ами.. това е!
Извода, до който стигнах е, че е добре да се чете пакет по пакет или, ако не е проблем да се направи пълна инсталация на дистрибуцията. Х фонтовете и изобщо Х "нещата", явно са необходими, за да работи всичко нормално.
Originally posted by massacre
Ето, докъде я докарах с фонтовете...
Уфф... такава дума "фонтове" няма нито в българския, нито в английския език. Добре е като се пише на български да не се ползват папагалски термини, щото е досадно за тоз, който чете, пък и не говори добре за автора ;)
Ето тук (http://bgit.net/?id=63659) има една статия, където е обяснено по-подробно за какво иде реч.
Без лоши чувства :)
BeaZTiE
05.02.04 г., 21:43
микис, ще ме извиняваш, приятелю ама.. от доста време не съм видял да изказваш някакво собствено мнение, а само копираш разни линкове от линукс-бг.
имам чувството, че по този начин леко се показва неуважение към темата.. поне си кажи твоето мнение, а след това може да пуснеш даден линк като аргумент от казаното от теб.
също без лоши чувства, но все пак тук се обасъжда дадена тема - а след като прочета статията.. да ходя да се оплача на арменския поп, че несъм особено съгласен.. може би :)
и бтв този веб сървър е толкоз кастриран, че ми зарежда една подобна статия за около 4-5 минути.. и често нямам нерви да я изчакам...
между другото с този си пост тотално ме метна в оркестъра, като видях, че този път не си прати урл от линукс-бг.. чак започнах да се чудя дали и ти не си сдобил поблем, подобен на моя.
а това дали ще наричаме "фонтове", "шрифтове", "компютъри", "ординатори", "хард диск" или "твърдо колело"... защо не "драсни пални клечка" на "кибрита" - как да кажа.. важното е да се рабираме какво искаме да кажем.. а не е важно как го казваме. едиснтвената ми комуникация на .бг език е чрез форума. много често унас си говоря с жена ми на италиански. особено, ако имаме гости.. а ние често имаме гости... подобни статии от "сеятели на рабски чувства" са дело - обречено на неуспех и подигравка от страна на младото поколение..
как ти се стува като си палнеш линуксчето и ти зарежда следното:
Л И Н У К С
сърце две.четири.двадесет
преглед на железария
майчина платка - асус а7х8х-х
памет 1024 мб ддр
ядро атлон буревестник 1000
мрежова платка 3ЦОМ абла23ь
платка за изображение С3 тройка
........ и така нататък..
сглобяване на бележково устройтво /дев/хда
Име на потребител: Началник
Тайна думичка: ххххххххх
добре дошъл "Началник" в любимата си среда за работа.
#цд /и.т.н./
#лс -ла
сянка индиаец.от.племето.апаш тайна.дума износ сервитьор гсянка поща домакини общества черупки мрежи
и така нататък.. някой хора не си дават сметката, че треминологията НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЕЖДА... и такива ми ти работи...
не се заяждам... но живеем в 21 век. а не в края на 19-ти.. и отдавна не пеем разни песнички от сорта на "къде си вярна ти любоФФ народа..." и "Моя страна... Моя България..."
а подобни статии според мен са писани от хора - националисти.. а няма по-лошо нещо от национализма (което е по-меката дума на нацизъм)
едит...
даже:
Име на потребител: корен (квадратен :))
massacre
05.02.04 г., 23:32
Пфу, много ме е яд! Бях написал немалко по последно-изскочилия въпрос, но гръмна бушона, а сега ме мързи.
Накратко:
Микис, Митко е прав в огромна степен, според мен. Не може, при положение, че живеем в подобно динамично общество, да не се съобразим с факта, че без да възприемем от жаргоните, терминологията и др. под. - просто нямаме шанс.
Ето ти 2 бързи примера от гореспоменатата статия:
1. Идвам аз, нищо не разбиращ. Чувал съм за това, "какво, аджеба, е чип". Общо взето имам идея за какво става дума. Да, но ти започваш да ми говориш за "дигитална интегрална схема". Тук аз гледам неловко, извинявам се с това, че съм объркал мястото и си тръгвам.
2. Roadmap. Пътна карта. Първо, не го кръстиха така журналистите. Така го наричаха в Министерския Съвет, преди да стане често срещана дума. (Тук ще вметна, че разни "специалисти" по Български (пише се с голямо "Б") език решиха, че включително на официални документи ще бъде Министерския Съвет. Логика виждаш ли? Никога не е било така. Само ни караха да сменяме милиони бланки.) Връщам се към "пътната карта". Ами, държиш да се превежда. Човека, писал статията, явно - също. Е, какво го притеснява, при това положение? На Английски звучи точно толкова безумно, както и на Български.
Спирам с примерите. Искам да кажа няколко думи и за автора. По-точно, за това, какви впечатления остави той в мен:
Мисля, че въпросния господин е един ерудиран, добре възпитан, (явно) знаещ човек, който страда от някакви комплекси. Разбирам, че всеки има правото да изразява мнението си свободно, но при положение, че ще ме учи как да ползвам родния си език, белким понаучи малко, че когато изреждащ няколко неща, обикновено слагаш запетайки. Отделно, малко ми прилича на един хибрид между Тери Пратчет (дълги изречения, съставени от много, различни по смисъл и насоченост мисли, отправени към една обща цел) и "цензурирания" Мартин Карбовски. Той обичаше да "джвака" разни "неджвакаеми" или "вечно джвакани" теми, че да ни "научи" кое, как... "Шо ний сме прозд бугарски нърот и ни требе лидър."
Най-накрая - Микис, абсолютно си прав, че трябва максимално да се опитваме да ползваме български думи, когато това е възможно, но в крайна сметка, днешния ден предразполага към "традициите не са това, което бяха", т.е., простено трябва да ни е, когато улесняваме себе си, а и останалите, ползвайки съкратени форми на изразяване. От тук нататък, ще се опитвам да използвам думата шрифт, въпреки, че ми е "по-бавна и по-неудобна" за изписване на фонетичната подредба на клавиатурата ми. А иначе, аз за подобни неща никога не се обиждам, защото от една страна съм наясно колко знам, от друга, ако видя, че не знам - просто се опитвам да възприема, ако смятам, че другия вариант е правилен. Или ме убедят стопроцентово в правотата му. :)
П.П. Започнахме едно сериозно разводняване на темата, което аз, за себе си, намирам за малко безсмислено. Всеки отговаря сам за себе си. Извинявам се, ако съм подразнил много хора с ползването на чуждици. ;)
Originally posted by BeaZTiE
микис, ще ме извиняваш, приятелю ама.. от доста време не съм видял да изказваш някакво собствено мнение, а само копираш разни линкове от линукс-бг.
Бийзти, ще извиняваш приятелю, но да забелязваш, че цитирам linux-bg.org само в теми, в които се нищи точно таз материя? Не виждам какъв е проблема с това.
Мнеине вече ми е трудно да изказвам :( защото веднъж един простак ме поряза лошо в една друга тема и от тогава се чудя има ли смисъл да се хабя с обяснения на дълго и на широко и гледам да минавам по бързата процедура с цитати от сайтове.
И за езика не си прав! Или се говори на български или на английски или който на какъвто мисли, че ще го разберат. Но ако ви чуе някой англоговорящ, ще го разсипете от смях с тия "фонтове". И специално "фонтове" ме дразни, защото ми звучи като "френдове", а то си е "факало мадара".
Да ти сейна ли сомфин да ъндърстенднеш за кви булшитс спикиме в дис моумента :)
Надявам се ме разбираш ;) Все пак съм съгласен, че има доста термини от английския, които е неудачно да се превеждат, ама "фонтове" не е от тях.
massacre,
както казах, без лоши чувства :) Само ти обръщам внимание, пък ти ако искаш и китайския термин за "шрифт" си ползвай, не те ангажирам.
Що се отнася до автора на статията, обърнахте ли внимание кой набор е? Ще ви кажа - набор 84. И това "лапе" ви слага просто в задния си джоб :p Гледам доста е начетен и има буден ум, така че може да се понаучите на нещо от него :)
BeaZTiE
06.02.04 г., 01:06
микис, рожбе.
неа сми се занимаваш с булшитз. вързваш се, че еди кой си ти бил писал, че постовете ти били бош лаф. ами здраве му кажи.
аз онази тема я приключих. т.е. мисля, че казах всичко, което имаше да се казва.
и тази тема приключвам, считам я за изчерпана.
сега да помогнем на massacre да си изрутира мрежата :)
massacre
06.02.04 г., 01:09
Originally posted by Mikis
massacre,
както казах, без лоши чувства :)
Аз така и те разбрах! :)
Само не ми стана ясно, защо смяташ, че след като "един простак те е поразял", то аз, (в случая), бих бил поредния. Освен, да се застраховаш, но и това не го разбирам. :)
Само ти обръщам внимание, пък ти ако искаш и китайския термин за "шрифт" си ползвай, не те ангажирам.
Ясно ми е, че ми обръщаш внимание, но не разбирам защо досега никога, никъде и никой не се е впечатлил особено много от думата "фонтове". А, да, не разбрах защо един англоговорящ човек да ми се изсмее, ако му обяснявам за "fonts"?
Що се отнася до автора на статията, обърнахте ли внимание кой набор е? Ще ви кажа - набор 84. И това "лапе" ви слага просто в задния си джоб :p Гледам доста е начетен и има
буден ум, така че може да се понаучите на нещо от него :)
Не бях обърнал внимание на годините. Е, сега поне затвърдих мнението си, че момчето още не е особено наясно, че нито ще оправи света, нито пък той е правилния човек, който ще ни учи на каквито и да било езици. По-скоро си мисля, че някъде е прочел нещо и е решил да ни го преразкаже... ;)
Originally posted by BeaZTiE
микис, рожбе.
неа сми се занимаваш с булшитз. вързваш се, че еди кой си ти бил писал, че постовете ти били бош лаф. ами здраве му кажи.
аз онази тема я приключих. т.е. мисля, че казах всичко, което имаше да се казва.
Не става дума за него, а и темата не е от скоро, така че няма значение.
А сега вярно да оставим човека да си реши техническия проблем :)
Mnogo se izwinqwam,ako ]e wnesa delowa notka w taka oformiliq se dialog,no nqkoj znae li dali fokusa s kopiraneto na [riftowete ot Windows ]e ima efekt i pri moq Red Hat 7.1 (imam i KDE).
Originally posted by batdin
Mnogo se izwinqwam,ako ]e wnesa delowa notka w taka oformiliq se dialog,no nqkoj znae li dali fokusa s kopiraneto na [riftowete ot Windows ]e ima efekt i pri moq Red Hat 7.1 (imam i KDE).
Ще има, само не знам дали ще стане със тези от новите Уиндоси. Преди време се опитах да инсталирам тези от ХП, но не стана. Също така не знам кои от MS шрифтовете са безплатни, т.е. знам за Arial, Times New Roman и още два три, но за другите е много вероятно да не са безплатни... Плюс това от MS са ограничили лицензното споразумение и потребителя има право да ги ползва само, ако са инсталирани от оригиналните файлове, например arial.exe. Не съм чел споразумението, но почти сигурно е вярно. Страшно няма, шрифтовете се инсталират перфектно с WINE. И понеже от MS са ги свалили от сайта си отдавна, в момента се хостват на SourceForge.net, но не помня адреса, ако някой се сеща да каже...
Също така има един пакет corefonts.tar.gz който съдържа доста безплатни шрифтове, включително и тези на MS. Намери си го и си го инсталирай, мисля от друго няма да имаш нужда.
Ами,аз на PC-то имам освен Linux,Windows98 и Windows2000.
Мога ли да копирам примерно от системната директория "fonts" на Win98 в гореспоменатата директория ".Fonts" и това само за KDE ли ще се отнася?И ще мога ли да гледам филми със субтитри на кирилица с моя Mplayer,при положение,че сега,когато му избера някой ttf шрифт, той направо се затваря?
Хм.. това РедХат 7.1 е доста старичко и ако не се лъжа е с КДЕ 2.х.х и съм забравил как изглежда. Защо не си сложиш някоя по-нова версия, например Федора?
А при MPlayer врътката се прави като си копираш няколко българизирани шрифта в /usr/share/mplayer/font. И един става, но по-добре да имаш повече, че да можеш да избираш. Само, че сега не се сещам за линк към шрифтове за MPlayer, но ако ми попадне по-късно ще го пусна. По-добре пусни едно търсене на www.linux-bg.org и виж какво ще ти покаже.
И примерно шрифта който искаш да ползваш се намира в директория /usr/share/mplayer/font/cp1251/arial-24/, тогава й правиш една символна връзка в /usr/share/mplayer/font, която се казва default, палиш MPlayer-a и си готов ;)
Не съм го обяснил много ясно, ама ще се оправиш.
Айде, успех!
the_real_maniac
08.02.04 г., 16:18
Ако не възразявате ще споделите ли свойте настройки от KDE Control Center -> Look & ... (нещо такова беше, ех немога да се сетя ) -> Fonts или казано иначе фонт настройките Ви в КДЕ , че нещ немога да си ги настроя така че да ми е приятно ;) Ту са прекалено малки на момент, ту обратното ?/?
Май последно постигнах нещо, но все пак да размениеме малко confs ... :)
Особено като има малки букви с болд - не се четат :)
Имам идея да видя шрифтовете който са по деф. в Уин с кой размер са и да ги сложа и пробвам в Линукс-а така . /(Дебиан)/
;)
Crazy_hatteR®
09.02.04 г., 16:51
Боже колко спам има в този форум ....
massacre ако не си забелязъл - най-накрая в сигнатурата е това което искаше да видиш , онуи дето пише MyDesktop .
the_real_maniac
18.02.04 г., 18:10
Незнам защо никой не си постана настройките на КДЕ Control Panel -> ... -> Fonts ?
Ако може да споделите ;) Като не говоря за екзотични настройки като това ;)
http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=gallery&key=358947054&layout=clean
Естествено и такива да сложите, нищо против , ще обменим малко confs ... както казах :)
Авторски права на vBulletin