PDA

Виж пълна версия : Всичко за маркучите

Joredos
24.01.04 г., 18:02
В тази тема предлагам да разискваме темата за маркучите.Тяхното намиране,слагане евентуалните плюсове и минуси,който ще осигурят тяхното слагане.Плюсовете,който ме спечелиха за тази кауза са:
1)Подреденост в кутията
2)Красив външен вид
3)Пространственост в кутията
4)По-добра циркулация на въздуха в кутията

Разбира се,за да зачекна темата започвам с въпросите
1)Колко маркуча ще трябват като заначало-какви диаметри ще трябва да са,не искам да са големи а просто да с 3-4 мм по широки от диаметъра на кабеляците?
2)Как става закрепването на тези маркучлета?
3)Има ли някаква опасност от маркучите за кабелите при не много добре охлажаща се кутия?

GIPSON
24.01.04 г., 20:44
1. Ако става дума за метраж, 2 метра би трябвало да ти стигнат, а ако искаш да сложиш и на IDE кабелите вземи още 1 метър. Трябват ти тръби с диаметър 1см (приблизително).

2. Закрепването може чрез свински опашки, силикон, тиксо (са най-красиво става със силикон и свински ..... Може и да промушваш кабелите без да режеш тръбите, така става съсвсем чисто.

3. Нещо не мога да ти схвана въпроса. Ако мислиш за награване на кабелите, няма никва опасност споко, слагай кабели.

Маркучите се слагат много лесно: или се режат, за да се прокарат кабелтие или се напъхват кабелите без да се реже.

Не мисля, че има - от кабелите. Лошото е ако някой почне да реже IDE-тата да ги вкарва в тръба, защото може да ги прекъсне и от там почват проблемите. Възможно е да се наруши леко някой проводник и да почне да забива диска или други проблеми да проявява. Гледам, че в един друг форум разискваха темата, че като се среже кабела се нарушавала ширмовклата на кабела и трансфера ставал по-бавен (това е пълна глупост). Ако не вярвате тествайте сами.

Joredos
24.01.04 г., 21:55
Originally posted by GIPSON
3. Нещо не мога да ти схвана въпроса. Ако мислиш за награване на кабелите, няма никва опасност споко, слагай кабели.

Не мисля, че има - от кабелите. Лошото е ако някой почне да реже IDE-тата да ги вкарва в тръба, защото може да ги прекъсне и от там почват проблемите.

За 3точка точно това имах в предвид.А за кабелите няма ли да е по-яко да се кръгли кабелите.Как обаче ще се сложат маркучите на иде кабелите?Или те там не се слагат?

Twinsis
24.01.04 г., 22:04
Бях гледал един как си ги беше нарезал на ленти ИДЕ кабелите със остър бъснач или от тея ножчетата махаш конекторите (има си начин) и режеш по дължина после слагаш маркучите конекторите и готово

Joredos
24.01.04 г., 23:34
Нещо като селски кръгли кабели ли имаш в предвид?Те как се "обличат" в кабелите?

Rokfor
25.01.04 г., 00:00
продават се кръгли кабели за IDE и флопи има даже и UV. Но ако решеш сам да си ги правиш както спомена Twinsis режеш ги с бръснач на няколко снопа след което има два начина:
1. Овиваш ги с тиксо (не много удачно)
2. Слагаш ги в някакъв маркуч който го режеш по дължина и го вкарваш кабела вътре.

Ако става въпрос за кабелите за захранването пак с някакъв маркуч или го режеш или махаш Молекса (накрайника) той се маха лесно с игла и го нанизваш на кабела. Тук имаш голям избор в зависимост дали искаш всеки кабел поотделно да сложиш в маркуч или ще си направиш сноп. Аз не успях да погледна но мисля че ще е готино да се оцветят маркучите с UV боя и ако сложиш такава лампа ще стане готино

CyPoB_KoKa|\
25.01.04 г., 01:01
в другата тема писах толкоз как съм слагал маркучи на кабели и вие пак молекси вадите и пак цели маркучи слагате...

ако маркуча е цял и трябва да се включи молекса някъде на забутано място посмъртно няма да можете да извиете кабела и маркуча толкова колкото ще трябва.
а ако маркуча е цял,но срязан по дължина - кабела спокойно може да излезе навън както и да е завързан...
т.е. губи се,според мен,флексабилноста на всичко

а като се нареже на спирала прозрачния маркуч,спокойно може да се боядиса отвътре с най-обикновен маркер и евентуално да свети на UV светлина

и всичкото това важи и за IDE Кабелите,и за захранващите кабели.

Joredos
25.01.04 г., 02:33
Originally posted by Rokfor
Ако става въпрос за кабелите за захранването пак с някакъв маркуч или го режеш или махаш Молекса (накрайника) той се маха лесно с игла и го нанизваш на кабела.

Има ли опасност при повечко ламеризъм да му стане нещо на кабела,а от там и на компонента?Сами краища на кабелите как се закрепят за маркуча?

Rokfor
25.01.04 г., 11:00
Originally posted by CyPoB_KoKa|\
в другата тема писах толкоз как съм слагал маркучи на кабели и вие пак молекси вадите и пак цели маркучи слагате...

ако маркуча е цял и трябва да се включи молекса някъде на забутано място посмъртно няма да можете да извиете кабела и маркуча толкова колкото ще трябва.
а ако маркуча е цял,но срязан по дължина - кабела спокойно може да излезе навън както и да е завързан...
т.е. губи се,според мен,флексабилноста на всичко

а като се нареже на спирала прозрачния маркуч,спокойно може да се боядиса отвътре с най-обикновен маркер и евентуално да свети на UV светлина

и всичкото това важи и за IDE Кабелите,и за захранващите кабели.

Да знам темата беше моя.
Ако беше прочел мненията на GIPSON относно термосвиваемия шлаух щеше да разбереш че то не е лоша идея защото не е толкова кораво и може да си го извиеш както си искаш. Освен това аз съм писъл кое е по-добре за отделен маркуч - няма да сложиш на секи кабел за захранването спирала ами докато термосвиваем шлаух става. А колкото до IDE кабелите те хората си продават.
P.S. не че не си продават и само маркучи ама в БГ нема :(

Originally posted by Joredos
Има ли опасност при повечко ламеризъм да му стане нещо на кабела,а от там и на компонента?Сами краища на кабелите как се закрепят за маркуча?

Краищата не се закрепват. Ако исползваш термосвиваем шлаух просто го нанизваш на кабела и го нагряваш и той ще си се "залепи" по кабела. Ако исксаш много кабели наведнъж или спирала или рязане и ако маркуча е стегната след като го отрежеш той после пак ще си заеме същата форма

Joredos
25.01.04 г., 12:30
и той ще си се "залепи" по кабела.

Тоест вакуумира плътно по кабелите.Ясно!Аз четох и във твоята тема,ама имаше някой неща недонаписани и затова направих нова тема.Колко маркуча ще ми трябват за цялата кутия за конфигурацията от сигнатурата?

Rokfor
25.01.04 г., 13:18
Тоест вакуумира плътно по кабелите.Ясно!Аз четох и във твоята тема,ама имаше някой неща недонаписани и затова направих нова тема.Колко маркуча ще ми трябват за цялата кутия за конфигурацията от сигнатурата?

Значи аз си зех такъв маркуч (за съжаление мисля че има само черни) ама ако се намери UV боя ще стане гот и за тва не съм го слагал. Значи нагрях едно малко парче и той почна да се свива и може да се свие супер много но като се свие прекалено става по-кораво та трябва да внимаваш какъв размер зимаш аз лично взех фи 6 иначе в Бриколаж имаше фи3 което е супер малко то е като за една жица единична да мине през него има фи9 но в момента нямаше и фи 12 което е бая голямо. Лошото е ча са малко скъпи тва дето е фи 6 е към 2.50 лв някъде загубих касовата бележа

Rear Admiral Floyd
25.01.04 г., 17:33
Кабелите в моето захранване ги round-нах с 6мм маркучи, като предварително бях разкачил Molex-ите. Видях голям зор и въпреки че накрая успях да ги натъпча, по-добре да се ползват 8 или 10 мм. Аз се мъчех с тия 6мм защото са в много приятен син цвят и са кристално прозрачни. Въпреки че са доста твърди, не срещам проблем да ги включа където и да било. Да не говорим че има прозрачни маркучи, които са поне два-три пъти по-гъвкави.
Ето една снимка която дава горе-долу представа.
http://webshare.hit.bg/Cables.jpg
Със термосвиваем шлаух също става, той е може би най-гъвкав, но не го препоръчвам поради следните две причини :
1. Ако се нагрее със запалка или нещо подобно се свива до такава степен плътно (все пак това е предназначението му), че кабелите вкарани в него изпъкват и се получава доста грозно.
2. Трудно се намира (аз поне не съм виждал) голям диаметър шлаух, който да е с кръгло сечение. Обикновено го продават сплескан във вид на лентичка, и въпреки че това дори улеснява пъхането на кабелите, пак не стои добре.
Затова според мен най-добре е със прозрачни силиконови маркучи. 8мм и 10мм са около 1 лв. /метър

П.С. Който разкача молексите да внимава после като ги свързва обратно. Аз проверих точно 7 пъти дали всичко е точно и въпреки това успях да разменя на един 5-те и 12-те волта и да си гръмна харддиска.

alex_matrix
26.01.04 г., 00:18
ето как съм си прибрал кабелите
няма нужда от никакво пазкачане на MOLEX конекторите

http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&postid=221575#post221575

Joredos
26.01.04 г., 14:18
\Лошото е ча са малко скъпи тва дето е фи 6 е към 2.50 лв някъде загубих касовата бележа

Малко за цени да си попишем.
Това на метър ли е?А какво трябва да кажа като го търся?
Колко струва УВ боя?Каква е разликата в качеството на боядисване с УВ спрей и УВ боя?

Имам малко въпроси,че не доразбрах нещата.Термосвиваеми хубаво от топлината се свиват,така де,ама аз какво ще ги нагрявам,за да ги свия до желания размер?

Rokfor
26.01.04 г., 17:42
Малко за цени да си попишем.
Това на метър ли е?А какво трябва да кажа като го търся?
Колко струва УВ боя?Каква е разликата в качеството на боядисване с УВ спрей и УВ боя?

Имам малко въпроси,че не доразбрах нещата.Термосвиваеми хубаво от топлината се свиват,така де,ама аз какво ще ги нагрявам,за да ги свия до желания размер?

да ти кажа са като експериментирах не се получава много готино като не е кръгъл кабела вътре но не е да не става. Просто нагряваш кабела със сваеш или запалка или с каквото ти е удобно и той се свива

^JONY_BRAVO^
26.01.04 г., 19:20
Originally posted by alex_matrix
ето как съм си прибрал кабелите
няма нужда от никакво пазкачане на MOLEX конекторите
Съгласен съм добре изглежда с тоя нарязан шлаух...бих опитал дори.Обаче я ми кажи отде го взе тоя гъвкъв неон?

Joredos
27.01.04 г., 00:25
Просто нагряваш кабела със сваеш или запалка или с каквото ти е удобно и той се свива
Няма ли опасност така да се стопи маркуча,ако нещо се улея в зипването?

CRUSHER
27.01.04 г., 15:57
Добре де. До тука всичко разбрах идеално. ОБАЧЕ нещо ме притеснява. Ако реша да си нарежа IDE кабелите няма ли опасност да се оголят жичките и да се допрат една в друга. Т.е. да стане късо и да намали производителността на HDD, FD, CD или изобщо да изгори нещо. И ако има някакъв начин да се направи без да има опасност от оголване кажете го!!!

/Offtopic/ Joredos ти няма да се смееш на post-a ми. Може компютъра ми да не е изобщо за такова мод-ване ама съм решил да го направя :D :D :D щот кутията ми прилича на изкормено агне за Гергьовден.:p /Offtopic/

_iAn
27.01.04 г., 18:05
CRUSHER: това с IDE кабелите става лесно и няма опастност да се случи "най-лошото" /пък и то един кабел е в рамките на 2-4лв. :)/
само трябва да внимаваш повечко като ги разделяш отначало, след това сами се отделят с малко помощ от твоя страна, като ги "раздърпваш" един от друг
виждал съм така направени кабели за HDD и FDD, и си изглеждат сносно :)
това - трябва да пробваш :) успех

CRUSHER
27.01.04 г., 19:41
10x _iAn. Вече ги направих. Не било толкова трудно бе.:). Съжалявам само че нямам дигитален апарат да ви покажа за какво произведение на техниката става въпрос. Нещо лудо е. Обаче най-интересното е че първо ги облепих със тиксо, и след това от горе сложих Алуминиево Фолио от това за печене кадето се използва. Сега предполагам че някои ще каже "Внимавай да не се опре фолиото до някоя оголена част на дъното че ще стане късо". Нема страшно. и за това съм помислил. Върху филото съм сложил най-обикновен найлон (фолио), но от тези за букетите. И стана нещо мноо яко. Като намеря апарат ще ви покажа снимки.

bay_ignat
30.01.04 г., 00:41
Originally posted by CRUSHER
10x _iAn. Вече ги направих. Не било толкова трудно бе.:). Съжалявам само че нямам дигитален апарат да ви покажа за какво произведение на техниката става въпрос. Нещо лудо е. Обаче най-интересното е че първо ги облепих със тиксо, и след това от горе сложих Алуминиево Фолио от това за печене кадето се използва. Сега предполагам че някои ще каже "Внимавай да не се опре фолиото до някоя оголена част на дъното че ще стане късо". Нема страшно. и за това съм помислил. Върху филото съм сложил най-обикновен найлон (фолио), но от тези за букетите. И стана нещо мноо яко. Като намеря апарат ще ви покажа снимки.
деба така както го разказваш си много горд ама аз съм 1001% сигирен ,че е станало егати .... ;)

BeaZTiE
30.01.04 г., 00:46
"Всичко за маркучите"

джоре.. .железен топик.. ако някой ни чете и незнае за кво иде реч ще си помисли, че сме гей форум..

звучи като чалга песен.. ами подбери някоя по-добра дума.. :) няма да ти давам джорекери де.. ама се хилих на глас тук сам пред компа заради топика ти...

CRUSHER
30.01.04 г., 13:19
bay_ignat Чакай бе човек. На тебе може да ти харесва да си го направиш по друг начин. На мене така ми харесва. И според мен не е станало "егати". Добре кажи ти как си го направил. Или изобщо не си се захващал???;)

Fo
30.01.04 г., 13:29
Originally posted by BeaZTiE
"Всичко за маркучите"

джоре.. .железен топик.. ако някой ни чете и незнае за кво иде реч ще си помисли, че сме гей форум..

звучи като чалга песен.. ами подбери някоя по-добра дума.. :) няма да ти давам джорекери де.. ама се хилих на глас тук сам пред компа заради топика ти... След като обсъдим маркучите очаквай "Всичко за щуцерите и чучурите". :lol:
Сори за офтопика. :boots:

GIPSON
30.01.04 г., 18:32
Ето да ви покажа какви маркучи имам. OnlineBG (http://iren.is.online.bg/Picz/PCz/Tube/) ; Bubu (http://iren.is.online.bg/Picz/PCz/Tube/) .
Ако някой е виждал такива тръби в София, ще съм му благодарен ако ми каже къде ги има, защото са перфектни за модване но ги взимам от Пазарджик.

bay_ignat
30.01.04 г., 20:32
Originally posted by CRUSHER
bay_ignat Чакай бе човек. На тебе може да ти харесва да си го направиш по друг начин. На мене така ми харесва. И според мен не е станало "егати". Добре кажи ти как си го направил. Или изобщо не си се захващал???;)
на мене поне не ми звучи добре твоята техника и само като си го представя сън не ме хваща бате.Инае сигорно изгелжда много готино като некъв букет или нещо подобно.... само панделка сложи и едно каранфилче ...

А иначе аз съм го правил с термо свиваем шлаух ама стана малко гиганско и всичко отиде в кофата като ми остане малко свободно време ще пробвам това с маркучите

Alekkk
30.01.04 г., 21:36
Гледах гледах и викам нешто не е чак толкова добре.Иреших да пробвам с налични средства не притендирам че е много хубава ама все пак.Използван е само изолирбанд и само на кабела от захранването към дъното защото другите кабели минават от задната страна на кутията.

Demonaz
30.01.04 г., 22:03
не е зле, даже доста добре изглежда. Дали ще изглежда добре и на светло обаче.:)