Виж пълна версия : Разположение на вентилатори ?
Тъй като не съм много на ясно искам да попитам къде трябва да се разположат вентилаторите в кутията. Доколкото разбрах има такива дето вкарват и такива дето изкарват въздух. Къде е най-добре да се сложат едните и другите и какви точно е най-добре да се вземат че гледах едни на Thermaltake X Blower или нещо тащкова коте ми изглежда бая голямо в сравнение със нормалните 80х80 а и къде продават само решетки за вентилатори?
И накрая но не на последно място с колко се понижава температурата от тая работа и има ли смисъл да слагам такива вентилатори който при всички случай ще ми напрявт компа по-шумен. В момента компютъра ми е AMD 2500+ Barton с Thermaltake Volcano 7+ пуснат на 3000 оборота без никакви вентилатори и процесора работи окло 50 градуса а дъното е на към 30 тва е на idle
prilep_r
24.01.04 г., 12:07
Точно по въпроса ти не мога да ти помогна много щот на мене не ми тряят допълнителни вентилатори.А за решетките просто погледни в някой магазин от типа на Конрад.Аз във Варна поне там съм виждал пък и в други такива магазини.
Ако имаш място за вент в долната предна част на кутията сложи един там който да вкарва въздух , а на задния панел (в зависимост от това колко шум ще понесеш) сложи един или два които да вадят.
nightyj
24.01.04 г., 12:12
Ако се интересуваш от светеща решетка Termal Take Cool mod имам една свети в blue and red colours.Мноо е яка никъде не се продава в бг.
За вентилаторите тези отпред трябва да вкарват,а също и отстрани ако имаш,а тези отзад трябва да изкарват.Температурата силно зависи и от самата кутия,може да ти падне с един,три може и с осем градуса.Но обикновено допълнителните перки се слагат за да се погрижиш за температурата на другите компоненти,която е не по-малко важна.
И аз така си подреждам перките въздуха трябва да влиза отпред да минава през компонентите и да излиза през задната част на кутията.Имай предвит, че ако не внимаваш какво правиш можеш дори да си качиш температурата в кутията.Винаги количеството фкаран въздух трябва да е равно(за предпочитане) или по-малко от изкараното е естествено не че в обикновенната кутия не влиза въздух от всякъде но все пак е добре да сложиш перки които имат еднакъв дебит и да са по равно...примерно 2 да вкарват и 2 да изкарват...аз лично не взимам под внимание захранването, защото дори и да изкарваш малко повече отколкото вкарваш не би трябвало да имаш голям проблем.
на първо място питах дали ми трябват и на второ ако ми трябват къде да ги сложа на както и да е.
Виждал съм че слагат и отгоре на кутията и не разбрах точно каква е ползата от тях и дали имайки предвид мойта температура на процесора и дъното дали си заслужва да си дигна шума с допълнителни вентилатори
alexbg67
24.01.04 г., 15:50
Ве да беше казал каква ти е кутията??? Ако си с десктоп всичко изписано става излишно :mad:
Като толкова те е шубе от шума пусни фановете на по-малък волтаж!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
flashfreak
24.01.04 г., 16:01
Добре де, аз като имам отпред два които вкарват и отзад нямам да изкарват - само на захранването дето е..
И имам и страничен който вади..
Лошо ли е?
Кутията е KME СХ 7765 и темпа на процесора се дига рядко над 42 градуса
Според мен е ефективно, що казвате че трябва да е по-голям изкарвания въздух ?
alexbg67
24.01.04 г., 16:19
Originally posted by flashfreak
що казвате че трябва да е по-голям изкарвания въздух ?
За да не се получава вътрешно налягане, кутията трябва да "диша" а не да я "помпаш"...
Originally posted by Rokfor
на първо място питах дали ми трябват и на второ ако ми трябват къде да ги сложа на както и да е.
Виждал съм че слагат и отгоре на кутията и не разбрах точно каква е ползата от тях и дали имайки предвид мойта температура на процесора и дъното дали си заслужва да си дигна шума с допълнителни вентилатори
Ми винаги трябват. Колкото по-студено е вътре толкова по-добре се чувстват елементите (е имаат си и граници за студа).
За вентилатора отгоре: помисли къде стой топлия въздух. Като откриеш ще разбереш ще горния вентилатор е полезен (в доста от случаите).
Не е длъжно да си дигаш шума, просто вземи някой вентилаторчета и ги пусни примерно на 5V, важното е да циркулира въздуха.
Попринцип е най-добре да се вкарва и изкарва еднакво количество въздух, за да може охлаждането да е поефективно. Ако вкарват повече от колкото изкарват, така няма да има по-добра циркулация. Друго, е че при повече вкарващи се получава по-голямо налягане в кутията и влиза по-малко прах.
За изкарващ вентилатор който да соти доло на капака: не виждам голяма полза, за да е по ефективно трябва да се разположени по височинките.
Originally posted by alexbg67
Ве да беше казал каква ти е кутията??? Ако си с десктоп всичко изписано става излишно :mad:
Като толкова те е шубе от шума пусни фановете на по-малък волтаж!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кутията ми е Middle Tower няква и по страничния капак има дупки а отзад има място за два венитилатора.
Не става въпрос дали ме е шубе ама познавам поне 10 човека който са с АМД и без допълнителни вентилатори и сичко си им бачка перфектно за това питам. Имайки предвид че на този етап няма смисъл да го овърклоквам дали има смисъл да слагам такива вентилатори.
alexbg67
24.01.04 г., 18:16
На 5V няма да разбереш, че работят, а ще има подобрение...
CyPoB_KoKa|\
24.01.04 г., 21:46
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=6020
е тука е писано доста неща...:)
Mirchev
28.01.04 г., 12:49
Originally posted by Rokfor
Виждал съм че слагат и отгоре на кутията и не разбрах точно каква е ползата от тях и дали имайки предвид мойта температура на процесора
В 7клас по физика се учи - топлият въздух се движи вертикално-нагоре :)
Логично е да сложиш вентилаторите, които изкарват въздуха отгоре, за да може да изкарват възможно най-много топъл въздух, а тези дето вкарват да са отдолу................частният случай е, когато примерно сложиш някой вентилатор специално за някой компонент от машината да го охлажда......
Anakin_S
04.02.04 г., 18:31
извинявам се за нескопосаната схема , но кажете дали е добре ... говорим за middle-big tower
http://free.data.bg/jacksparrow/system.bmp
Nekrofila
05.02.04 г., 01:35
Аз мисля да слагам вентилатор на страничния капак в предната част долу срещу хардовете.
Интересува ме ако някой е пробвал дали има ефект за охлаждане на дисковете и като цяло за кутията?
Originally posted by Mirchev
В 7клас по физика се учи - топлият въздух се движи вертикално-нагоре :)
Логично е да сложиш вентилаторите, които изкарват въздуха отгоре, за да може да изкарват възможно най-много топъл въздух, а тези дето вкарват да са отдолу................частният случай е, когато примерно сложиш някой вентилатор специално за някой компонент от машината да го охлажда......
Не знам за тебе но лично аз не съм виждал много кутий с вентилатори отгоре докато стандартно но повечето си има място за закрепване на два вентилатора отзад под захранването а и повечето модове който гледам са с вентилатори на страничния капак, а колкото до дупка отгоре трябва да се има предвид някакви филтри за да не стане така че като отворя PCто вътре да е по-прашясало от мазето ми :)
Originally posted by Nekrofila
Аз мисля да слагам вентилатор на страничния капак в предната част долу срещу хардовете.
Интересува ме ако някой е пробвал дали има ефект за охлаждане на дисковете и като цяло за кутията?
Аз сложих под хардовете (отпред на кутията) и днес ще сложа и харда за да видя дали ще има разлика.А относно кутията има доста голяма разлика в температурата почти 10 градуса.(имам и перка под захранването).
Аз пък съм със малко старичка Middle ATX кутия и захранването по принцип се пада точно пред процесора и пречи доста на охлаждането. Това което направих е:
Удължих кабелите на захранването ползвайки кабели от едно старо захранване, извадих го от кутията, а на негово място сложих 1х80мм вентилатор. Сложих един и под цд-то, и един под харда. Разликата със пуснати и изключени вентилатори е 50 idle без тях и 35 ако са включени. Всички фанове са на 12в. и е доста шумничко ако са пуснати, ама ги ползвам само при як клок:) иначе @ 2200мхз си карам с отворени капаци и системата не качва повече от 55 градуса. а моя spire не е особено шумен:)
Demonaz
06.02.04 г., 09:32
Ей ви да видите кутията (http://www.eoldesign.data.bg/Pictures/PC%20Case%20Mods/) ми. В момента има още един вентилатор отзад да изкарва въздух. Страничният вкарва. Първоначално го бях сложил и него да изкарва, но като го обърнах и темпа падна с 4 градуса. Искам да сложа един 120мм отгоре.
Apocalypse
06.02.04 г., 20:47
ами какво ще кажете за такъв модел
-----------------O---------
|ZZZZZ~~~~~~~~~~~~|
|~~~~~O~~~~~O~~~~ |
|~~~~~~~~~~~~~~~~|
|~~~~~~~~~~~~~~~~|
|~~~~~~~~~~~~~~~~|
|~~~~~~X~~~~~~~~~|
|~~~X~~~~~~~X~~~~ |
|______________________|
x - са вкарващи въздух
o - изкарващи
ZZZZ - Захранването
~ - празно място (а.к.а въздух)
най-горния е обърнат и гледа надолу.
А също има и вариант още 2 вентилатора да сложите. То е като сложите един "легнал" долу на кутията като духа нагоре (трябва да има 2-3 см разтояние м/у него и кутията) и един точно под захранването който да тегли навън.
-----------------O---------
|ZZZZZ~~~~~~~~~~~~|
O~~~~~O~~~~~O~~~~|
|~~~~~~~~~~~~~~~~|
|~~~~~~~~~~~~~~~~|
|~~~~~~~~~~~~~~~~|
|~~~~~~X~~~~~~~~~|
|~~~X~~~~~~~X~~~~ |
|________X_____________|
Аз такова смятам да сглобя скоро. Некви идеи дали ще върши работа??
п.с. сори за грозния чертеж
Уоу човече тва са 6 перки...+ захранване + процесор + видео...сигурен ли си, че шума на 10 перки ще е поносим? ;) иначе аз съм фен на вариянта с перки отпред и отзад защото така се върти въздуха от цялата кутия.Не съм професионалист и не мога да докажа, че е по-добър вариянт от това да сложиш всички перки от страни, но така ми се струва...
Apocalypse
06.02.04 г., 23:11
е са шума няма да си говорим шото незнам просто кво ще бъде. Но си прав че 4 от тях са на страничната "брата" на кутията. За съжаление не измислих по друг начин по удобен как да ги разположиш. Но относно шума има решение. И то е следното:
понеже толкова вентилатори са много то те се слагат (за мен поне) с един компонент който (т.е. 2 компонента) са като ЦДРОМи с панели от пред. Към тях се връзват по 4 вентилатора и от пред можеш да им контролираш скороста (съответно и шума, и то на всеки поотделно). Но иначе така разположени е добро според мен решение, понеже от долу влиза студен въздух и като се затопли като отиде нагоре той е засмукван от горните вентилатори навън. Поне аз така си го представям
'Би трябвало да работи' . :) Аз със 2 вентилатора (1 отпред+1отзад) постигнах стайна температура(+2-3 градуса) и то почти без шум.Смятам, че няма нужда от 6 перки.Смятам, че и 2 да изкарват и 1 да изкарва ще ти свършат добра работа но ти си прецени.
А как според вас ще се получи, ако да кажем например две (80х80х25мм) разположени на страничния капак вкарват и една(80х80х25мм) отзад изкарва + тази на захранването(120мм). Ще получа ли добър въздушен поток или само нивото на шума ще се увеличи?
georgi_dunchev
15.02.04 г., 13:30
Ми и аз да питам за вентилаторите.
Вентилатора на захранваето да го броя ли към обтия въздушен поток??
Се га съм замислил да сложа 2*120мм на 5/7в с 2*80мм на 7/12в * че на захранзането имам 80мм. И искам налягането да е най близко до външното. И се чудя дали да не сменя 120мм то 5/7 на 7/12волта??
Thermaltake
15.03.04 г., 22:31
По въпроса за X Blower. Това е комплект, има една турбина, която се слага отзад на кутията а вентилатора се слага на процесора(трябва ти 8см радиатор). Отпред се слагат две врътки за контрол на оборотите. А и между другото и двета са 8см(турбината и вентилатора). Шума на макс обаче е як, но си струва, защото дори и на по-малко обороти(шума е по-малък) охлажда много по-добре от друг охладител(въздушен)!!!
Zabluden
15.03.04 г., 23:05
Originally posted by georgi_dunchev
Ми и аз да питам за вентилаторите.
Вентилатора на захранваето да го броя ли към обтия въздушен поток??
Се га съм замислил да сложа 2*120мм на 5/7в с 2*80мм на 7/12в * че на захранзането имам 80мм. И искам налягането да е най близко до външното. И се чудя дали да не сменя 120мм то 5/7 на 7/12волта??
по-добре пусни 80-ките на 7 В а 120-ките си ги остави на 12 :D
Стига глупости с това налягане! Кутията има достатъчно дупки от които да приме въздух. Разликата м/у външното и вътрешното се компенсира от тях (според мен)
prestige
16.03.04 г., 00:32
Ето какво направих аз, може би на някой ще му е от полза, пък и за статистика пак става:
Взех си два вентилатора Thermaltake A1910 (80x80x25) и ги сложих отзад на кутията ми (виж сигнатурата) да изкарват въздуха.Резултатът е - 5-6 градуса по ниска температура на процесора.Щях да си взема и един 90х90 вентилатор, но нямаха :( Чудя се дали ако сложа един такъв отпред да вкарва въздух, ефекта ще е още по-голям?
Авторски права на vBulletin