PDA

Виж пълна версия : Slackware 9.0 няма звук!

vlado_vrg
24.01.04 г., 11:31
Така...след поражението ми от ASPLinux9,се налага да се върна към добрия стар Slackware 9.0,който злобно бях затрил преди извесно време,щото ми правеше номера със звука.
Сега проблема е отново актуален и моля за помощ щото е ясно че сам не мога да се оправя.
Ситуацията е следната:
Машината е тази от сигнатурата,лина е на малкия хард.Цялата работа е,че Слака си мисли че главното звуково устройство е bt878A (тунера),а не emu10k1,тунера е на първо място в настройките на звука в Х,а Креатива е на заден план.При всяко стартиране на Х,изкача съобщение,че заявената дискретизация е 44100 а получената е 3200 (това ме навежда на мисълта за такава обърквация) и категорично ми се заявява,че това ще е положението от тук нататък.При всяко пипане на настройките изкача същото съобщение.
Сега свалям Slack9.1,но имам гадното чувство че и при него ще е същото,така че помагайте!

exabyte
24.01.04 г., 13:32
Insert-ваш драйверите на blaster-а преди тия на тунера.

И по-добре ползвай alsa.

vlado_vrg
24.01.04 г., 14:22
Originally posted by exabyte
Insert-ваш драйверите на blaster-а преди тия на тунера.

И по-добре ползвай alsa.

Дай малко по-подробно ако обичаш,не съм голям разбирач на лин.

exabyte
24.01.04 г., 14:48
modprobe emu10k1 преди modprobe bttv, това ти е в rc скриптовете в /etc/rc.d.

Предполагам сам си си го сложил, макар че в новите версии на слака имаше някаква дивотия да се опита да зареди всички модули, ама може и да бъркам. Макар че може и да не бъркам - той Volkerding от доста време е доказал, че е много мнооого проз'.

Също опитай да unload-неш (с rmmod) всички модули свързани с тунера и с бластера и после ги load-ни обратно, първо emu10k1 после bttv с modprobe.

Нещо от тоя род:

rmmod bttv video_buf i2c_algo_bit btcx_risc v4l2_common videodev
rmmod emu10k1
modprobe emu10k1
modprobe bttv

П.П. Като ги remove-ваш трябва да не се ползват.

П.П.2 Може да накараш програмите да ползват /dev/dsp1. Друг вариант е да размениш devices, ама това ми се струва прекалено. А пак казвам, най-добре е и с alsa да пробваш. По-добре работи blaster-а с ALSA, макар че доста по-трудно се прави всичко да си е както трябва. С ALSA-та ще имаш MIDI, 5.1 sound на филмите и такива работи.

vlado_vrg
24.01.04 г., 15:13
[QUOTE]Originally posted by exabyte
[B]modprobe emu10k1 преди modprobe bttv, това ти е в rc скриптовете в /etc/rc.d.

Супер отговор!
Само малко още въпроси.
Тези скриптове мога ли да ги едитна през Х,и с какво да ги отворя,ако може.
А командите в чиста конзола ли да ги пиша или може и през Х в конзолен прозорец?
Alsa ги мъчех да ги слагам но нещо не се получи,все искаше нещо,я компилер я библиотеки,накрая изрева че кернела не потдържа MMX с SSE на процесора,и нищо не стана,явно ще трябва да си компилирам ново ядро.
Да знаеш откъде да си дръпна читави Alsa,примерно тези с които си ти,онези от саита им не се инсталват.Може би защото Цлака ми е само на 1 диск и се иска нещо,като дръпна новия на 2 диска,надявам се да нямам подобни проблеми.

vlado_vrg
03.02.04 г., 22:49
[QUOTE]Originally posted by exabyte
[B]modprobe emu10k1 преди modprobe bttv, това ти е в rc скриптовете в /etc/rc.d.

Проблема е решен благодарение на exabyte! 10xxxxxxxx!