PDA

Виж пълна версия : MRTG Скриптове

King Nothing
24.01.04 г., 02:37
Та реших да инсталирам МРТГ. (RH9), гледам го аз, че работи със скриптове разни, било на перл, било на баш, било на пхп или какво ли още не, за да получава инфо за графиките. Та интересува ме вие кои скриптове ползвате за следене на трафика по ИП-адреси, щото това, което го пише по документациите със snmp май нещо не става.

King Nothing
25.01.04 г., 14:42
Айде бе!? Не вярвам, че никой не ползва MRTG! Кажете с к'во го "храните" за да получите статистиките на всеки клиент.

Computer
25.01.04 г., 15:10
няма значение от къде взимаш информация, важно е да са цифри. Можеш да взимаш данни от броячите във фиревала или дори от нетстат; няма никакво знание

King Nothing
25.01.04 г., 15:29
Originally posted by Computer
няма значение от къде взимаш информация, важно е да са цифри. Можеш да взимаш данни от броячите във фиревала или дори от нетстат; няма никакво знание
Аз знам, че мога и да си измислям цифри и да му ги давам, пък то ще си рисува. Казах, че ми трябва скрипт или модел на такъв за това отчитане. Или поне някой да покаже какви правила примерно трябва да сложа в iptables за да отчитам трафика към "някъде", че нещо не съм много сигурен по създаването на нови chain-ове.

Computer
25.01.04 г., 20:06
ами аз правя графиките с RRDTool и не мога да ти помогна много, но ако потърсиш в нета със сигурност ще намериш готови неща.

King Nothing
25.01.04 г., 20:30
А това, което искам може ли да стане с RRDtool ?

Computer
26.01.04 г., 11:58
ами може
по принцип RRDTool се води по-сложната програма, и според автора има няколко плюса в сравнение с MRTG.
Ако искаш кажи какво точно искаш да визуализираш и ще ти изпратя направо работещи скриптове; не забравяй да кажеш от къде смяташ да взимаш данните

King Nothing
26.01.04 г., 12:24
То аз ако има от къде да вземам данните и сам ще си напиша скрипт да ги взима от "там". :(

QWERTY
26.01.04 г., 12:27
Аз лично ползвам IPAC за събирането на данните и съм си направил сам уеб интерфейс.

Computer
26.01.04 г., 14:51
ми незнам какво не ти е ясно за взимането на данните. Можеш да ги взимаш даже от нетстат. Пробвай с опция -ib и grep ип-то после awk кои колони искаш и това е. Това не е идеалния вариант, да не казвам че е най-балъшкия но за пример става. Дано да ти е по-ясно вече

King Nothing
26.01.04 г., 20:10
Ми то човек като си блъска главата няколко дни, сам си намира решение на проблема.
Всичко е ток вече.