PDA

Виж пълна версия : Български цифров фотоапарат?!

Страници : [1] 2

toshe
02.11.01 г., 23:36
Във вестник "Труд" още в понеделник видях снимка на новия продукт на родната ни фирма "Дигитален свят". Цифров апарат,видеокамера,Mp3 Player и диктофон в едно.Баща ми имаше работа в София и минал през Експото да разгледа и ми каза, че са му демонстрирали възможностите и звука снимките и записа като диктофон са били на супер ниво.Цената е 298лв със 32МB(може и със 64МB).Тая цена е свръх ниска и продукта наистина ме заинтригува.
Та основното заради което отварям темата е да питам, дали някой който е видял или чул нешо повече за този продукт като разделителна способност или нещо др.,може да даде повече инфо и линк към сайта на производителя.

Haco
02.11.01 г., 23:57
http://www.worldisdigital.com
http://www.mydivaplayer.com/
http://www.daisytechbg.com/mp3.html
И аз го гледах на Home Techno, то отдавна се говори и пише за него. Даже доколкото знам има няколко потребители из по редовните посетители на форума. Те да кажат

GrigorBG
03.11.01 г., 00:26
Gledah prototip na takav v DAISY predi okolo 6-7- meseca i beshe na dosta dobro nivo.

The_UFO
03.11.01 г., 00:37
toshe (11-02-2001 22:36):
Във вестник "Труд" още в понеделник видях снимка на новия продукт на родната ни фирма "Дигитален свят". Цифров апарат,видеокамера,Mp3 Player и диктофон в едно.Баща ми имаше работа в София и минал през Експото да разгледа и ми каза, че са му демонстрирали възможностите и звука снимките и записа като диктофон са били на супер ниво.Цената е 298лв със 32МB(може и със 64МB).Тая цена е свръх ниска и продукта наистина ме заинтригува.
Та основното заради което отварям темата е да питам, дали някой който е видял или чул нешо повече за този продукт като разделителна способност или нещо др.,може да даде повече инфо и линк към сайта на производителя.

Има супер-ставтия във в-к Компютри за този цифров фотоапарат! Много ми хареса, пък и цената е само 300 лева, за МР3 плеър, видео камера, цифров фортоапарат и още 2 имаше 5 в 1:)
Ако имах излишни 300 кинта, веднага си го купувам!

Thunder[?]
03.11.01 г., 03:25
Българска фирма **р
Хич не ми дреме за качеството на този апарат макар да съм 100% сигурен, че то ще е ниско колкото и цената му. Това което ме дразни най-много е наглия начин по който се злоупотребява, че този апарат е български. Да сте чули за българска фирма с представителства в 7 държави????
Много ми е чудно дали да кажем във Франция също го наричат български или пък по вероятно го наричат френски, защо не американски.
Само едно ще кажа пък който иска да ми се сърди че плюя "родното" производство
ако имаше добър апарат на такава цена то той отдавна щеше да е известен и за него щеше да се споменава поне на един от специализираните сайтове.
Айде стига съм се нервил, нека да каже някой ходил на експото кой продава Pentax и Minolta в България че много се учудих като видях снимките им на Setcom и то на един от най-новите модели на Pentax, Optio 330. А ако сте мернали и Fuji някъде цена няма да имате :)

ToHu
03.11.01 г., 10:34
Е що така, фотоапарата наистина е Български, ти какво искаш и чиповете да са наше производство. Апарата го има от повече от година, това беше едно от първите изделия на Деайзи, е отначало нямаше диктофон и MP3, м-у другото имам техем МР3 плеър и си е много читав, фотоапарата не съм го ползвал но са ми го показвали в Дейзи и първите ми впечатления бяха добри. Общо взето Дейзи е една от малкото български фирми които се опитват да правят нещо ново и модерно. Не говоря че и фотоапарат и МР3 плеъра не са кой знае какво като сложност, всеки който си има понятие от електроника би могъл да си сглоби, всички чипове че продават, има солидни aplication note и всичко необходимо, някои производители дори предлагат и примерни печатни платки. Но едно е да се направи една бройка да върви някак си друго е да се организира производство, дизай и т.н.
Не си мисли че съм им някакъв фен, напротив, имам около 1000 лв. за които искат да купя само таксиметрови апарати и нищо друго, а на мен такива апарати определено не ми трябват, та хич не ги обичам, ама факта си е факт, Дейзи е една от малкото високотехнологични фирми в българия, поне що се отнася до потребителският пазар.

AgentOrange
03.11.01 г., 14:08
За фотоапарата не знам, цената е твърде ниска за да е с добро качество... Между другото на същата цена е и МР3 писалката им, която ми изглеждаше адски калпава и лесно-трошлива. А нали идеята на подобен преносим продукт е да е нечуплив? Виж, Diva-та е що-годе читав плеър. Но това за фотото - прекалено много in 1 се получават и едва ли качеството на всеки един от интегрираните продукти ще е на достатъчно добро ниво. Иначе споделям мнението на Тони че Дейзи са единствената българска фирма, която успя да развие собствено, при това що-годе успешно производство на високотехнологичен продукт, ако и да не е голяма философия да се сглоби...

Baby Thomas
03.11.01 г., 18:22
Абе за апарата мога само да изкажа предположения, защото съм го виждал в процес на разработка, а не като краен продукт, но съдейки по останалата продукция мисля, че ще е добър! Все пак продават Кодак 1,3 Мп за 150$, та не знам...
Иначе МР3 плейъра си е супер, като изключим 2 неща:
1. Много лесно му пада боята (а, и цената!)
2. Много бавен трансфер през USB-то.
Относно 1. - просто си се лющи боята и остава сивкав отдолу. А за цената - като си купих моя с 64МВ беше за 300лв. Сега за толкова има с 128МВ.
Относно 2. - 64МВ през кабела ги пълни за около 4мин. А с пеходник Compact Flash Card -> PCMCIA на лаптопа същата операция става за 1.5 мин.
В крайна сметка съм твърде доста доволен от плейъра, ама като гледам iPOD...

jgmudei
03.11.01 г., 21:47
hora aparata e s adski niska razdelitelna 640x480 koeto e adski malko za 165 $ shte si kupite HP C200 koito e 1 megapixel Agentorange go znae kachestwoto mu e dosta dobro za parite si a ako wi trqbwa MP3-player i aparat w edno to togawa si zasluzawa no inache kato kachestwo za aparat e mnogo zle

toshe
04.11.01 г., 16:23
Нещо не съм сигурен колко е разделителната но ето какво пише в техническите му спецификации на сайта:
Resolution
VGA (640 x 480), CMOS sensor
1.3MPix (1280x960), CMOS sensor

24-bit color
Ако може 1.3 МPix това e повече от задоволително, ама не знам има ли други(междинни режими).Ако някой знае нещо повече за резолюцията на апарата да каже.
Приятел на баща ми, който и аз добре познавам ,който е ходил на Експото с него на следващия ден се е върнал и си го купил. Та скоро нещото ще ми мине през ръцете и ще разбера как стоят нещата с тази машинария без световен аналог като цена, функции и възможности съчетани в един продукт от 99гр.

joro_999
04.11.01 г., 22:10
Честно казано - хич не им вярвам на Дейзи, купихме от тях няколко касови апарата Дейзи Елеганс (то и в тях няма нищо българско) - апаратите си работят добре, но нямат поддръжката в която ни уверяваха от фирмата. Става въпрос за софтуер и драйвъри за връзка с PC. Досега не открих нито една складова програма или програма за управление на търговски обект да има драйвъри за Дейзи елеганс. В фирмата не предлагат и почти никакви допълнителни устройства за връзка с касов апарат(баркод четци и други ), а според рекламата - при тях имало всичко за търговския обект. Струва ми се, че над тази фирма има или имаше някъкъв политически чадър (става въпрос за лицензирането на производството им на таксиметрови апарати) и не виждам нищо специално или уникално в нея. И без това следващия път ще пазаруваме от Датекс.

jgmudei
04.11.01 г., 22:15
dokolkoto sum chuwal CMOS sensorite imat dosta po golqm shum ot CCD sensorite serioznite zifrowi aparati ne gi prawqt s CMOS sensori a s CCD no wse pak za zenata ako ne wi trqbwa seriozen aparat si zasluzawa btw wzemi go i naprawi snimki da widim kakwo im e kachestwoto i togawa moga da si kaza mnenieto ako nqkoi znae site sus snimki praweni s towa aparatche da si kazwa

Baby Thomas
04.11.01 г., 23:41
Доколкото знам 1.3Мп матрица "дава" снимак 1024х768, а с интерполация и повече (мисля 1920х1???). Така, че ако на Дейзи апарата има 1.3Мп матрица - ясно е. Друг е въпроса за CDD & CMOS матриците и "шума" им. Там не съм никак информиран...

astralev
05.11.01 г., 02:35
moia aparat e 3,3 megapiksela i struva 800$ navun a tuk v bg e sus oshte 20Эs i snimkite koito pravi sa super samo na 2048X1536 kompresirani nad 1mb za snimka .Pod tazi rezoluciq sa kofti a za rodnia produkt bih kazal che ne viarvam v chudesa -prosto bulgarskite elektroniki sa za ednokratna upotreba

Thunder[?]
05.11.01 г., 03:42
Говорете си каквото искате и вярвайте на каквото искате но никой не може да ме убеди, че един апарат е български само защото имало няколко българи във фирмата, която е толкова българска колкото и аз американец.
Който иска да го купува, парите не са много стига да може да позлва после поне една от идейте(не ги наричам възможности) пълноценно. Спирам

Progect:
Какъв апарат имаш ти, аз още обмислям какво да взема и за момента съм се спрял на Canon Poswershot S30 (евтин и компактен варизнт на G2)
Чудно ми е кой ще е тоя апарат с разлика само от 20Э при положение, че повечето модели които идват в БГ са с разлика 100$+

kufeiko
05.11.01 г., 12:47
В брой 10 на PC Magazine BG има статия за този апарат, прочетете я. Фотоапарата прави снимки само в 640х480, инфото на сайта май е за бъдеща версия. Качеството на звука е много добро, стига да си набавите и добри слушалки. Не е безгрешен, но е похвален продукт!

jgmudei
05.11.01 г., 17:32
ako wi trqbwa all-in-one produkt si struwa parite no ako wi trqbwa zifrow fotoaparat ima i po dobri oferti s po-dobro kachestwo pone edin a moze i 2 Megapixel-a

XaMaB
07.11.01 г., 12:15
Znachi tuka edin kolega si vze takyv fotoaparat. Kato za na takava cena ne sa chak tolkova loshi snimkite. Az polzvam edin diva player ot 6 meseca i sym mnogo dovolen ot nego. Imam problemi tuka malko pri kopirane na muzikata ot ediniq komp (zaradi nqkoq ot rezidentnite programi, mai e seti@home) prosto po nqkoe vreme na kopiraneto uvisva. inache za photoclip-a: 640x480 e. 1280x960 e za nqkakyw budesht variant. Ako iskate moga da kacha nqkolko snimki za da vidite kakwo e kachestvoto

astralev
07.11.01 г., 15:28
zdr
minali sa mi 5-6 aparata vse 3.3 megapiksela prez racete i siakash olimpus se spraviat nai dobre .Kriterii mi e da se snima navun visok blok i da se skiva kolko krivi obektiva prostranstvoto .Na sony sa bezobrazno krivi stenite na bloka ,edna toshiba na vtoriia mesec se skapa totalno,canon imat edin dobur fotoaparat ama struva nad 5000$ taka che olimpus ,nikon minolta spored men ,a za moia coolpix 995 imah predvid 20% dds

The_UFO
07.11.01 г., 22:33
Днес видях по улицата един пич с DIVA, питах го откъде си го е взел и той каза е е от София:(
За 190 кинта си е взел със 64мб RAM. Ама бързаше, не успях да го тествам;)

VeSkO
14.11.01 г., 21:45
Mnogo se zainteresuvah ot toq aparat, dori pisah na proizvoditelq za noviq, kydeto e 1.3 megapiksela.
I horata naj-u4tivo mi kazaha, 4e noviq aparat shte izleze na pazara v na4aloto na Dekemvri taq godina, kato cenata mu shte e okolo 450 lv. ne kazaha dali cenata vklu4va DDS.

nqkoi ne sa li go vigdali i da sa snimali s nego ako ima da si priznaqt :)

XaMaB
15.11.01 г., 11:23
Ami mnogo interesno ...
kogato predi 10 dni bqh v ofisa na daisy mi kazaha che ochakvat 1.3 megapixelnia aparat na pazara okolo fevruari mart 2002.
Dano da e po rano che togava moga da si naprawq podaryk za koleda :D

Vatman®
15.11.01 г., 17:47
XaMaB (11-15-2001 10:23):
Ami mnogo interesno ...
kogato predi 10 dni bqh v ofisa na daisy mi kazaha che ochakvat 1.3 megapixelnia aparat na pazara okolo fevruari mart 2002.
Dano da e po rano che togava moga da si naprawq podaryk za koleda :D

Ами ето това е качеството:

[img="http://web.hit.bg/vatmann/private/Pic00007.jpg"]

Иначе МП3 и другите фнкции работят читаво. Общо взето за аматьорско снимане става...

VeSkO
16.11.01 г., 11:02
при мен не се вижда нищо :(

ruNNer
16.11.01 г., 11:19
Начи , качеството на снимките наистина не е идеално само 640х480 , обаче какво очаквате от мултифункционално устройство. МР3-ките си ги свири достатъчно добре , имаш си диктофон , камера , пък и е с доста малки размери. Поддържа CF до 512 МБ (макар че досега не съм видял някой да продава толкова големи). А пък за издържливоста ще видим след няколко месеца. Има няколко недостатъка , които забелязах досега - Автоматичните настройки на фотото са пълна боза , трябва винаги да му казваш на какви настройки да снима , иначе нищо няма да видиш. Другото МНОГО ГАДНО нещо е че докато свири ако натиснеш бутона за снимките , познайте какво прави

Vatman®
16.11.01 г., 11:57
VeSkO (11-16-2001 10:02):
при мен не се вижда нищо :(

Вади формат JPG, може да нямаш поддръжка на този формат, затова не се вижда, не знам...

Haco
16.11.01 г., 12:12
Или защото не може да ти гледа на твърдия диск. Оправи и адреса на тази снимка

Вади формат JPG, може да нямаш поддръжка на този формат, затова не се вижда, не знам...[/quote]

Vatman®
16.11.01 г., 13:06
Haco (11-16-2001 11:12):
Или защото не може да ти гледа на твърдия диск. Оправи и адреса на тази снимка

...[/quote]
Прав си, мисля, че сега се отваря. Бързата кучка...

VeSkO
16.11.01 г., 22:38
Vatman-А да попитам как се държи на по-тъмно.
Имам впредвид каква чувствителност има (АСА) ако знаеш де!
Мерси за снимката вече я виждам.
Не е кой занае какво, но пък за 300 лв. 10000.....неща в едно няма какво да очакваме :))

Vatman®
19.11.01 г., 11:20
VeSkO (11-16-2001 21:38):
Vatman-А да попитам как се държи на по-тъмно.
Имам впредвид каква чувствителност има (АСА) ако знаеш де!
Мерси за снимката вече я виждам.
Не е кой занае какво, но пък за 300 лв. 10000.....неща в едно няма какво да очакваме :))

Има светкавица. Има и две елементарни настройки за чувствителност: едната е баланс на бялото- 5 стойности и скорост на отваряне на блендата - 4 стойности. Познанията ми по фотография са каруцарски... Толкова мога да ти кажа. Мисля, че има manual на страницата им, по-преди някой я беше постнал. Обаче МР3 плейъра е добър, а също и диктофона... има воис активейшън, т. е. при тишина не записва. Много ми хареса и това, че може да се ползва като removablе disk.

Изобщо като цяло мисля, че си заслужава зе непретенциозна работа.

ruNNer
19.11.01 г., 11:39
Светкавицата не е много силна , на повече от 3 метра не може да освети както трябва и снимката не се получава добре , дори и при най-силна експозиция, която има 5 степени. Освен това има и други 4 запаметени настройки - sunlight , daylight , луминисцентни лампи и крушки. А пък аз продължавам да го споменавам с добро човека който е решил че докато се свири музика ако натиснеш бутончето за снимки трябва да снима. Вече имам почти пълен албум със снимки на всичките ми джобове.

ruNNer
19.11.01 г., 23:00
За нещастие днес вече имам първи впечатления от издържливоста на фотото. Успях да отчупя отделението на батериите и остана да виси на кабелчетата. Много добре са го измислили да се врътка около оста на кабелите които влизат в него , ама поне да го бяха направили и малко по-здраво. След моята намеса и с помощта на каноконлит отделението на батериите вече е здраво залепено за апаратчето и посмъртно не може да се завърти

Vatman®
20.11.01 г., 13:12
ruNNer (11-19-2001 22:00):
... След моята намеса и с помощта на каноконлит отделението на батериите вече е здраво залепено за апаратчето и посмъртно не може да се завърти

Не ти и трябва да ги завърташ. Някъде четох, че са ги направили така, за да можеш да го фиксираш да стои неподвижно под ъгъл, но не става много лесно.

Я по-добре кажи дали си виждал някъде да се продава флаш-карта за него (и колко струва), щото много усилено го експлоатирам като removable хард диск?

XaMaB
21.11.01 г., 11:31
Mai na evtino mojesh da si namerish compactflash karta v ofisa na daisytech. Pone kogato gledah cenite predi 4-5 meseca kogato si vzeh DIVA tam bqha nai evtini.

Vatman®
21.11.01 г., 13:14
XaMaB (11-21-2001 10:31):
Mai na evtino mojesh da si namerish compactflash karta v ofisa na daisytech. Pone kogato gledah cenite predi 4-5 meseca kogato si vzeh DIVA tam bqha nai evtini.

Е, да ама аз живея на морето... ще видя в Германос, дето знаят как да обясняват...:-)

ruNNer
21.11.01 г., 21:15
последно май казаха около 90лв за 64 мб от Дейзи. Иначе ако си почитател на марковите работи има и Kingston - lifetime warranty :)

Furcy
22.11.01 г., 10:21
Здрасти, в момента използвам един такъв на фирмата "Дигитален свят". Честно казано за парите си е направо супер. Снимките в стая излизат малко тъмни, но общо взето е много готин, лесен е за използване и досега не сам имал никакъв проблем. МР3 -плейъра му е готин и дава готин саунд. Като камера е малко зле защото дава малко fps, но за тези пари не е честно да искаш супер апарат. Снимките са 640x480x24 bit JPEG формат. Ми т'ва е!!!

ruNNer
22.11.01 г., 17:27
някой пробвал ли е какви формати поддържа. Успях да установя че MP3 под 96kbs не поддържа. Това са го пропуснали в упътването

XaMaB
23.11.01 г., 10:58
poddyrja ama s malki osobenosti.
Ako kodirash na 64kbs primerno i go ostavish na stereo samplerate-a pada na 22khz. I player-a i kamerata poddyrjat samplerates: 32;44.1;48KHz
nomera e da gi prawish mono. togava na 64kbs e 44.1KHz i si vyrvqt :D

Pizza
23.11.01 г., 13:41
Zaintriguwahte me, imam edin poznat kojto raboti w Daisy, dano da ima wyzmovnost da dade 1 za 2-3h tests

Mollov
23.11.01 г., 14:19
ruNNer (11-19-2001 10:39):
А пък аз продължавам да го споменавам с добро човека който е решил че докато се свири музика ако натиснеш бутончето за снимки трябва да снима. Вече имам почти пълен албум със снимки на всичките ми джобове.

ХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХААХАХАХАХ!!!!!!!!! !!! Ей разби ме, паднах от стола ;D ;D ;D ;D

Иначе пробвали ли сте го при силно фокусирани и много близки обекти как се справя - примерно да снимате на фокус мостчетата на Athlon процесора от много близко?

Vatman®
23.11.01 г., 14:53
Mollov (11-23-2001 13:19):
Иначе пробвали ли сте го при силно фокусирани и много близки обекти как се справя - примерно да снимате на фокус мостчетата на Athlon процесора от много близко?

Това не го може понеже няма оптичен zoom и минималното фокусно разстояние е 50 cm. Ако има възможност да се прикачи вариообектив към него тогава ще стане, обаче май не може...:-(

ruNNer
24.11.01 г., 03:48

Наистина е много кофти че не може да се фокусира наблизо , обаче нищо не може да се направи.
Някой пробвал ли е с други формати освен MP3?

jgmudei
24.11.01 г., 16:19
hahahaha znachi Vatman towa koeto na teb ti trqbwa e Macro i nqma nishto obshto s optichniq zoom optichniq zoom e za snimane na dalechni obekti kato gi ugolemqwa priblizawa a Macro-to e fokusirovka za snimki pod 50 cm. do 10-20 cm. a nqkoi profesionalni modeli kato Nikon Coolpix 990 dori do 2 cm.

Morpheus
28.11.01 г., 00:10
Abe hor kajete ot kude moga i az da si vzema edno takova ne6to, 4e 190lv sa ni6to za takava ma6inka :):):). A za tezi deto se otklonqvat ot temata -> znaite 4e vinagi mojete da namerite po-dobur cifrov aparat/mp3 player/web camera i tnt. no tuka stava duma za produkt koito ima vsi4ki tezi ne6ta <- v 99 GRAMA -> i struva po-malko ot vsqko edno ot izbroenite ne6ta pootdqlno :):):). Su6to taka ne razbiram za6to govorite za resoluciq 1024x768 i tnt. i 4e 640x480 ne bila dostatu4na... Tova sa pulni gluposti, za6toto 4ovek ako iska profesionalni snimki si vzima profesionalen (profesionalen==SKUP) cifrov aparat, a ako iska prosto da si pravi snimki za razvle4enie ili za spomen i tnt ne mu trqbva aparat za $300, da ne govorim 4e moje i muzika da si slu6a...

P.S. ne mislq 4e tazi (bulgarska ili ne) firma si e postavila za cel da se surevnovava s vode6tite na pazara kato ka4estvo na produkta, no za obiknovenniq potrebitel cenata obiknovenno e ot zna4enie, suobrazena s vuzmojnostite na produkta (i to4no tuk tazi "firmi4ka" pe4eli 6+)

XaMaB
28.11.01 г., 11:05
Ne znam zashto si ostanal s takova vpechatlenie no aparata struvashe 290 lv. s 32MB i to mai zashtoto beshe s promociq. Inache nai dobre da si go vzemesh naprawo ot ofisa na daisy. Adresa go imashe na http://www.myphotoclip.com nqkude.

ruNNer
28.11.01 г., 17:13
Тия от Дейзи ми поискаха 250лв за 128 МВ Флаш карта , нормално ли е това ?

XaMaB
29.11.01 г., 11:17
Ami predi 3-4 meseca mislq che za 90$ prodavaha 64MB

amphenol
01.12.01 г., 02:19
weche i az se sdobih s mp3 playera
kakto znaete weche ne se kazwa Diva, a PhotoClip. Po nepotwyrdeni danni firmata weche e podrazdelenie na Grundig. Ot kachestwoto na mp3 wyzproizwejdaneto sym poweche ot wpechatlen. Ima mnogo nastroiki i wyobshte ne sym go razuchil oshte. Eto wi edno video, koeto mislia che e s default nastroiki (neznam dali towa sa mu krainite wyzmojnosti zashtoto nastroikite ot pryw pogled mi se wijdat adski mnogo) -

http://podem.hit.bg/Avi00003.avi

Snimano e w McDonalds, kydeto oswetlenieto e dosta dobro.
Eto i edna snimka sys svetkavitza w edno dosta tymnichko kafe:

http://podem.hit.bg/Pic00013.jpg

Smiatam che ne e zle za tzenata si
A s oshte malko nastroiki moje bi shte byde i po-dobre. Drugoto koeto mi haresa e che si ima wgradeno speakerche. Samo che kato snimate ne triabwa da wi treperiat rutzete ;)

Vatman®
02.12.01 г., 01:36

Значи днес се заинатих да намеря начин да го направя това с този апарат. Купих една най-обикновена лупа с фокусно разстояние 60 мм за 2 лева. Приспособих я така, че да е максимално плътно до обектива и да не мърда и... (като се имат предвид каруцарските ми познания по фотография) ... се изненадах от реултата:

[img="http://web.hit.bg/vatmann/PIC00087.JPG"]

ToHu
02.12.01 г., 16:06
Ами добре изглежда снимката, от какво разстояние си я правил ?

Vatman®
02.12.01 г., 17:47
ToHu (12-02-2001 15:06):
Ами добре изглежда снимката, от какво разстояние си я правил ?

Установих, че с лупа с 60 мм фокусно разстояние и диаметър също 60 мм на разстояние 1.5-2 мм от обектива най-добре се получава на 105 мм от обекта. От голямо значение е осветлението. Всичко трябва да е на хубав статив за да е добре фиксирано. Мисля разглобя апарата и да видя дали не може да се замени малкото обективче с нещо по-сериозно... ама засега още нямам кураж

ruNNer
03.12.01 г., 16:29
Браво , тоя апарат имал неподозирани възможности.
Я кажи откъде я взе лупата и как я закрепи за обектива , да се пробвам и аз

Vatman®
03.12.01 г., 16:50
ruNNer (12-03-2001 15:32):
Браво , тоя апарат имал неподозирани възможности.
Я кажи откъде я взе лупата и как я закрепи за обектива , да се пробвам и аз
Ами и аз останах изненадан какво може само с допълнителни подръчни материали. Лупата е съвсем обикновена канцеларска и се продава в магазините за канцеларски материали. Като се направи хубав статив става супер за снимане на електронни елементи. Всички елементи се закрепват за статива солидно за да няма вибрации и се снима на самоснимачен режим 10 секунди за да се избегне треперенето на ръцете. Засега не съм намерил начин за закрепване на лупата към ообектива. Ако имаш някоя свежа идея, снимай я и я прати...:-)

Master Force
25.12.01 г., 04:33
Hya!!! Aide,za tezi ot nas,koito imame PhotoClip-owe da si naprawim edin obsht site. Shte ima razdeli kato "FUN PICTURES" (zabawni neshta,na koito sme se natykwali sluchaino i sluchaino sme imali aparata pod ryka) - moje da sydyrja i avi-ta i sound files. ; "COOL PICTURES" - razni gotini gledki,"welichestweni" peizaji i drugi , "INCREDIBLE FILES" i t.n. - sami shte reshim wyw IRC kanal,koito sami shte si naprawim. Mojem da si naprawim edno malko "obshtestwo" photoclip. A shto se otnasq do saita,wseki shte moje da uploadwa tam snimkite si. Iskate li? write to e-mail

VeSkO
28.12.01 г., 12:33
ТА и аз се сдобих с едно такова чудо (Photo Clip) скоро:), но имам следния проблем.
Когато го пусна под Win98 SE няма проблеми всичко си тръгва както си му е реда, но пусна ли го по WinXP PRO, PC-то ми се рестартира след 5-10 сек. Виждам, че го засича като нов хардуер и след това се рестартира.
При някой да се е случвало това, няма значение дали е с Photo Clipa или не.
Предварително благодаря!!!

G-Point
29.12.01 г., 00:41
Я кажете нормално ли е това като е в режим на Web camera и след 15 минути се самоизключва апаратчето. Другото което ми направи впечатление е че в чата на дира софтуера не го открива като камера изобщо.

Tarambuka3500
02.01.02 г., 16:14
Zdraveite,

moga da kaja samo 4e tuka v deizi sme porazeni kakav interes e predizvikal fotoklipa;
ina4e, koito kakvito problemi/predlojenia/vaprosi ima da pishe na support@worldisdigital.com

aide sas zdrave

p.s. pponeje stana duma za modela s 1.3M, nego naistina ste go ima v kraia na tozi mesec (jan). Triabvashe da e dekemvri, ama niakoi nesta v BG ne vinagi sa predvidimi.

- tva za grundig e smeshka, prosto pravim kamera za tiah

Vatman®
02.01.02 г., 16:59
VeSkO (28-12-2001 11:33):
ТА и аз се сдобих с едно такова чудо (Photo Clip) скоро:), но имам следния проблем.
Когато го пусна под Win98 SE няма проблеми всичко си тръгва както си му е реда, но пусна ли го по WinXP PRO, PC-то ми се рестартира след 5-10 сек. Виждам, че го засича като нов хардуер и след това се рестартира.
При някой да се е случвало това, няма значение дали е с Photo Clipa или не.
Предварително благодаря!!!

Първо пожелавам на всички здраве и безпроблемна работа през 2002 г.

По въпроса: Проблема със сигурност не е в апарата. Пробвал съм го с Win 98 SE (трябва да се ползват драйверите от СД-то), Win 2000 Pro, Win XP Pro (при тях се зареждат драйверите от инсталационната база)
и не е имало дори и намек за проблеми. В твоя случай провери дали проблема не е в USB. Апарата трябва да се разпознае и като removable drive.

G-Point
03.01.02 г., 00:29
Ами точно като такъв се разпознава стига селестора отзад да е на такова, като е в режим уеб камера и точно на 15-тата минута се самоизключва. Както казах по-горе софтуера на Дир.бг не го намира изобщо като уеб камера. И последното което ми направи впечатление е че като му сложа компакт флаш карта и изолира вътрешната памет и остава да работи само с картата, а аз си мислех че ще ги сумира ???

Tarambuka3500
03.01.02 г., 00:44
za sajalenie funkciite na drivera sa ogranicheni i kato kamera moje da se polzva samo s NetMeeting i li s negovia si soft (DMC capture). mda.
A vsi4ki deto firmware-a im e pod 2.47 da si turat posledniq...
ima go na www.worldisdigital.com

G-Point
03.01.02 г., 00:58
Tarambuka3500 няма ли да има оправия някаква с тоя драйвер за уебкамера? И да сумира паметите, вътрешната и на картата?

Tarambuka3500
03.01.02 г., 01:02
abe zasega ne, stoto nema takova ZADANIE...
sto se otnasq za sumiraneto - neznam, ste vida utre...

G-Point
03.01.02 г., 01:18
А това че на всеки 15 минути изключва САМО когато е в режим уебкамера?

Master Force
03.01.02 г., 07:34
Breeeei!

Ma towa mnogo problemno se okaza,kato cheta postowete! Pyk i az si kupih edno L:) I mnogo mu se radwam. Dobre,ima minusi,no zashto nikoi ne pishe za pliusowete? Za towa,che mikrofona,primerno e jestok i moje da hwane zwuk na razstoqnie ot 500,dori 1000 metra? A za Voice Activation-a mai syshto malko hora znaqt - dori na web saita pishe,che go imal samo Music Pen-a. OSwen towa AVI animaciq,zapisana na 160/120 e s dosta po-siwok framerate ot 6 FPS kato tazi,koqto nqkoi e kachil tuk,wyw foruma - ii dosta si prilicha na filmche. Moje da ne e sedmi epizod na Star Wars,no kato za spomen e jestoko. Snimkite na swoe mqsto sa mnogo qki. A i moje li s obiknowen aparat da se snima sreshtu slynceto? Ili da se hwanat iskrite na bengalski ogyn,plamyka na swesht ikli dim ot cigara? Otgowora e - moje bi da. A s towa chudo wsichkite tezi neshta stawat,pri towa s izumitelno kachesto. E, chudq se dali ne moje da se napishe soft-a taka,che da predlaga opciq zxa zapis na AVI sys zwuk. I towa,deto ne stawa za DIR.BG chata malko me razocharowa,no nishto. Wse pak e strahotna djadja. MNOGO qka!

Tarambuka3500
03.01.02 г., 10:50
za samoizkliu4vaneto - tova e qvno niakakav konkreten problem s tvoia fotoaparat ili PC.
za drug takav slu4ai ne sam 4uval...

kaji koia versia ti e FWto na aparata? 2.xx? pishe go kato go puskash.
Probvai da si go flashnesh s poslednia soft, ako ne se opravi go donesi nasam.

Sasto taka vij power-saving nastroikite

Valeri
03.01.02 г., 10:52
Master Force (03-01-2002 06:34):
Za towa,che mikrofona,primerno e jestok i moje da hwane zwuk na razstoqnie ot 500,dori 1000 metra?

Че това пък си е направо недостатък! Тука гледам едно диктофонче Panasonic с микро касета, микрофона хваща всичко на 2-3 метра пред него и е насочен. За какво ми е да хваща и лаенето на кучето на съседа? Той е правен за записа на говор и трябва да хваща само наблизо, че да няма излишен фон. Всички качествени микрофони работят само отблизо и орязват излишните шумове под определено ниво. Тук не говорим за подслушвателна техника! Ако говорим за 1000m, тогава най-много да хванеш звука на излитащ реактивен самолет, не друго. Ползата?

Master Force (03-01-2002 06:34):
Snimkite na swoe mqsto sa mnogo qki. A i moje li s obiknowen aparat da se snima sreshtu slynceto? Ili da se hwanat iskrite na bengalski ogyn,plamyka na swesht ikli dim ot cigara? Otgowora e - moje bi da.

Отговора е следния: зависи от оптиката и от филтрите. Качествен традиционен фотоапарат има при всички случаи по-качествена оптика, а лентата дава с пъти по-добра разделителна способност от матрицата на този апарат. Дори на теория няма никакви предпоставки цифровия да снима по-добре, още повече в 640х480. Питай някой запален фотограф какво би предпочел да ползва и той ще ти обясни за какво става дума. Дори 4М pixel цифров апарат не може да се сравни с разделителната способност на лентата. За цената си това апаратче снима добре, но за повече не искай.

Ето и моята оценка за апаратчето: Нямам намерение да ставам собственик на тази машинария, но ми се струва, че изпълнението съвсем не е лошо наистина. Разглеждах го подробно и ми харесва. Чувам от няколко места, че външния вид на апаратчето страдал след време, т.е. покритието не било много добро. Щом се предполага да се носи в джоб, значи трябва да е нещо по-устойчиво на износване. Всички други функции са си стандартни: нито е супер MP3 плеър, нито супер фотоапарат, нито супер диктофон, както и никога не е имал претенциите да е такъв. Каквото плащате, това и получавате - едно устройство с много възможности, задоволяващи изискванията на средния потребител. Мисля, че е добра сделка за тези пари, стига да се окаже надеждно като изпълнение.

Tarambuka3500
03.01.02 г., 12:33
poslednia abzac ot posta na Valeri e edno mnogo-t4no obiasnenie za tova kak to4no triabva da se vazpriema PhotoClip.

A za nedostatacite - vseki moje da nameri takiva, i to ne samo na fotoklip, ami na vsi4ko.
Taka 4e vapros e na vazpriatie - ili ti haresva ili ne :))

men naprimer napylno me zadovoliava procesa snimka->USB-PC->internet. Ina4e trebe da vada snimki, da plastam kinti, da tyrsa skener, baaaaah to minava edna sedmica...

No pak ako si liubitel na konvencionalnite snimki i iskash da si imash vsi4ko na hartia, v album4e, a ne na CD ili v internet, i si imash skener, to nqma kakvo da si govorim - vzimash si edno samsung4e konvencionalno za 50lv i pei-syrce!

Spora "cifrova vs. konvencionalna" fotografia e nesto kato "Intel ili AMD" i po dobre da ne go zapo4vame; kolkoto ednata ima predimstva i nedostatyci, tolkova i drugata, no v drug aspekt.

A i v kraina smetka, kakvoto E, tova E.
Mojeshe tova, mojeshe onova e tipi4noto BG mislene na eventualnia kritik-nepotrebitel spored men.

ruNNer
03.01.02 г., 12:52
Valeri (03-01-2002 09:58):
. Чувам от няколко места, че външния вид на апаратчето страдал след време, т.е. покритието не било много добро.

За външния вид не знам , защото си го нося го нося в калъфчето което го дават с апарат , но аз успях да му променя формата :)

Vatman®
03.01.02 г., 13:06
Tarambuka3500 (03-01-2002 11:33):

Spora "cifrova vs. konvencionalna" fotografia e nesto kato "Intel ili AMD" i po dobre da ne go zapo4vame; kolkoto ednata ima predimstva i nedostatyci, tolkova i drugata, no v drug aspekt.

Тука много бъркаш. Цифровата и конвенционалната фогтография са две много различни приложения. Цифровата не може да замести конвенционалната засега и затова не могат да се сравняват и въобще не са съпоставими (говорим си за професионални приложиния). Целите им са различни - поне докато един пиксел стане колкото една частица от фотографската лента и се премине прага, след който човешкото око не може може да направи разлика. Докато при цифровото възпроизвеждане на музика този праг е преминат вече, то тук нещата далеч не са така...

Valeri
03.01.02 г., 13:59
Vatman® (03-01-2002 12:06):
...Цифровата и конвенционалната фогтография са две много различни приложения. Цифровата не може да замести конвенционалната засега и затова не могат да се сравняват и въобще не са съпоставими (говорим си за професионални приложиния).

Определено! Единствения недостатък на конвенционалната фотография е може би процеса на вадене на снимката, но апарат дори на цената на PhotoClip ще прави поне 5-пъти по-качествени снимки от него, да не говорим за професионална камера. Няма никаква идея за сравнение между двете! Да пратиш снимка по Интернет за гледане на монитор при 72dpi е едно, ама да отпечатиш висококачествена снимка е съвсем друго. И при цифровата камера пак трябва да ходиш във фотото, искаш или не. Иначе остава да се задоволиш с качеството на печат на някой цветен принтер. Да не споменавам трайността на отпечатъка къде е по-голяма. След 1 година печатаната на евтин принтер снимка е вече на 1/2 контраст, ако е на по-слънчево място - след 1 седмица.

Tarambuka3500:
Като те гледам как си излязъл на снимката, направо ме е страх да те питам с PhotoClip ли си се щракнал... :lol:

Stan
03.01.02 г., 14:39
Абе първо браво на тия момчета, дето в тия условия са успели да сътворят подобно нещо. По отзивите чета, че апаратчето никак не е лошо, а цената му е супер. По снимките гледам, че се представя съвсем сносно. Доживяхме най-после нещо българско ЦИФРОВО да видим на пазара...

А по отношение на цифровата фотография, не можах да разбера защо трябва да ходя до фотото, бе Валерий? Ето го при мен цикъла - щракам, снимките в компютъра, ако има нещо да се редактира - програмата ми е Epson PhotoQuicker, след това на фотопринтера Epson, където си е заредена Epson Photo Paper с 50 години гаранция на контрастта. За какво трябва да ходя до фотото? И в колко фото-та ще ми извадят снимка формат А4? Че аз като я гледам тая снимка все едно дъщеричката си е до мене, честно.
Спорът аналогово-цифрово или конвенционално-цифрово НЕЩО СИ, просто вече е обречен. Всички тези недостатъци на цифровата фотография, които ми изтъквате, ще се оправят за кратко време и тогава конвенционалната фотография ще последва съдбата на касетофоните - ще я има, но ще бъде за непретенциозните или за романтиците. Помислете си само какви възможности за редактиране, моделиране, монтаж и т.н. предоставя една цифрова снимка само с помощта на елементарен домашен компютър и какви главоболия са да редактираш една конвенционална снимка.....дори и Preview нямаш.....:D

Valeri
03.01.02 г., 15:03
Stan (03-01-2002 13:39):
А по отношение на цифровата фотография, не можах да разбера защо трябва да ходя до фотото, бе Валерий? Ето го при мен цикъла - щракам, снимките в компютъра, ако има нещо да се редактира - програмата ми е Epson PhotoQuicker, след това на фотопринтера Epson, където си е заредена Epson Photo Paper с 50 години гаранция на контрастта.

Ти Epson-a го купи преди месец, а аз съм сменил 4 мастиленоструйни принтера, 2 от които Epson. И фотохартията на Epson я имам, оригинална с продуктов номер S041026. Ако ти покажа нещо, печатано преди 3 години, трудно ще различиш какво е било! Какво ме интересува гаранцията на хартията, като самите мастила на принтерите избеляват! Пък нека хартията гарантира контраст 100 години. Затова ми трябва фотостудиото, отивам там на ъгъла срещу съдебната палата в Kodak и от цифровата камера ми вадят перфектни снимки на гланцова хартия. Нося файловете в 1280х960 и стават много добри. Като занесе нещо в 640х480, дори на стандартен размер снимка излиза една мацаница. А4 снимка могат да ти извадят, стига да искаш и да имаш качествен оригинал.

И не бъркай понятието "фотопринтер" с Stylus Photo, защото едното струва 10000$ (тези във фотостудиата) и вади истински снимки на фотохартия, при това по много на час, а другото струва 100$ и печати на хартия, при това единици на час, като думичката Photo му е повече реклама, отколкото действителност. Ако искаш да ти пратя една снимка по е-mail и да я разпечатиш с максималното за теб качество, след това ще ти я покажа как изглежда същата от фотостудио. Още от сега мога да се обзаложа, че и цветовете при теб ще се различават от оригинала, при това видимо.

Цифровата фотография за 1:1 на цена апарати е далеч зад конвенционалната по възможности. Нищо не пречи една качествена конвенционална снимка да я сканирам много детайлно, ама една цифрова снимка мога да я "разпъна" само с интерполация, т.е. измислени софтуерно несъществъващи реално пиксели.

Tarambuka3500
03.01.02 г., 15:18
Stan go kazva mnogo dobre...

pri Minolta Dimage7 naprimer, deto e 5 megapiksela, (realno malko pod 5) spokoino mojesh da kajesh 4e tova ka4estvo e po4ti dostignato. Mojesh da vadish plakati daje, ili da snimash mravka otblizo. A do godina ste ima 7 i moje bi 10 Mpix, i toga ve4e nqma nakyde. Zasto mislite ot 2001 Minolta e koncentrirala biznesa si izcialo varhu razvitieto na cifrovite aparati? Te moje bi se zablujdavat nesto, ili nedorazbirat gorkite :)

A za pe4ataneto na printer - da, super, ama kolko snimki ste izvadish predi da si pylnish pak mastiloto, i kolko struva fotohartiata...
Vse oste e DOSTA po izgodno vav fototo. A e i MNOGO po ka4estveno. No pak tam si malko ograni4en razbira se.

A ot fotoklippa spokoino si vadish snimka vav cifrovoto foto, ako si na zor.

Ako govorim za normalni snimki, 9x13 naprimer, ot 1.3mpix ili 2mpix kamera stavat idealni, vsi4ko nagore ve4e e za profesionalna rabota.

A fotoklip 1.3 skoro ste e nalice :)

tuka sega se razviva edna takava sistema, deto vav CFC slota se slaga CFCmodem, i ste mojesh da dialupvash fotoklipa i da go karash da snima, i da si gi dyrpash...
no oste e v dalboka beta, makar 4e ima rabotesti varianti.

Valeri
03.01.02 г., 16:37
Tarambuka3500 (03-01-2002 14:28):
pri Minolta Dimage7 naprimer, deto e 5 megapiksela, (realno malko pod 5) spokoino mojesh da kajesh 4e tova ka4estvo e po4ti dostignato. Mojesh da vadish plakati daje, ili da snimash mravka otblizo.

Ами дай да видим какво може 5M pixel камера тогава! Да кажем качествен печат е 300dpi. Значи снимка 1280х960 на печат ще излезе с размери ~10.8x8.1 cm, т.е. една нормална снимка 13х9 да приемем. 1280х960 е 1.3M pixel камера. Я да видим какво става при 640х480 (0.3М) и при 2560х1920 (5М):

640х480 -> 300dpi -> ~5.5x4.0cm -> ~2/3 от визитна картичка
2560х1920 -> 300dpi -> ~21.7x16.3cm -> доста по-малко от A4

Той че по-леко с плакатите от цифровата камера за 1000$ и 5М pixel! С конвенционален фотоапарат за 1000$ може да снимаш и пломбите на същата тази мравка!

A ot fotoklippa spokoino si vadish snimka vav cifrovoto foto, ako si na zor.

Всичко може, въпроса е дали ще можеш да познаеш кой е на нея после! Имам един Samsung SDC-33 640x480, купих го за снимки по Web и върши работа, ама за печат във фото не става! PhotoClip ще е същата работа. По-качествените неща снимам с Olimpus Camedia 840C (май такова беше) 1280х960, това вече става. Аз също съм почитател на цифровите снимки, ама което си е истината за тях не мога да отрека.

Stan
03.01.02 г., 17:33
... Абе нещо не мога да вържа... Какво значи качествения печат е 300 dpi? Вече и най-елементарните принтери печатат 1440/720, даже 2880/1440 dpi. Може би говорим за различни работи.

Valeri
03.01.02 г., 17:55
Ако принтера ти "изплюе" 2880х1440=4147200 капки мастило на 1 кв. инч, тогава на листа ти ще стане просто ... локва! Не бъркай адресируеми единици с физически "плювнатите", щото вторите са много по-малко. Освен това тръгнахме от идеята за плакат, а кой печти плакат на 1440dpi? Ставаше дума да сравним броя пиксели на цифровата снимка с печат 300 пиксела (точки) на инч и да видим какъв размер ще стане снимката. Като качиш на 1200 пиксела на инч разделителната способност, тогава намали размерите по моите сметки 4 пъти. 640х480 цифрова снимка ще ти се получи нещо като пощенска марка...

Tarambuka3500
03.01.02 г., 18:45
standarta za pe4atane, koito izpolzvat dizainerite e 225dpi; v takav slu4ai 5Mpix e to4no A4...
ottam nagore vsi4ko koeto ste doide e po golqmo. (6,7,... 10, etc).

Master Force
05.01.02 г., 13:09

tuka sega se razviva edna takava sistema, deto vav CFC slota se slaga CFCmodem, i ste mojesh da dialupvash fotoklipa i da go karash da snima, i da si gi dyrpash...
no oste e v dalboka beta, makar 4e ima rabotesti varianti.

Bre-e-e-ei ? 'Ma tui mnoo qko bq :) Daje bih kazal,che wednaga si go kupuwam,ako nqkoi den izleze na bql swqt - samo da ne e neshto kato proekta za metroto,shtoto togawa nqma da go dojiweq zawyrsheno i funkcionalno :) E,kak bachka taq igrachka i shte byde li sywmsetima sys 0.3 MPix wersiqta na PClip (640/480) ? PRedpolagam,sys SIM karta s aktiwiran DATA NUMBER ili? Ei,iskam go towa. Na kakwa cena se predwijda i koga moje da ima neshto gotowo?

I,samo da kaja za mikrofona,shtoto nqkoi se zaqjdashe s replikata mi,che e mnogo chuwstwitelen i towa bilo nedostatyk - emi,sigurno shteshe da e takyw,ako ne bqha trite niwa na chuwstwitelnost (High,Medium i Low),kakto i opciqta towa niwo da se izbira awtomatichno. Sega weche,moje bi stawa qsno na nqkoi hora,che tozi diktofon MOJE da zaglushawa shum , stiga chowek da go iska. A ot druga strana - nqma nikakyw problem sys zapiswaneto na "ambience" kym dadena snimka.

Abe igrachkata si e super - da,igrachka e,no e mnogo gotina :) Coolx! I - toq CFC modem wednaga idwa w nas,samo mi kaji poweche za nego!

Tarambuka3500
05.01.02 г., 17:59
ami to e prosto update na firmware-a. Modema si go kupuvash ot kadeto iskash, CFC modem nqkakav, stiga da ne se upravlqva ekzoti4no. Pravi se i za segashnia model i za 1.3M, po princip ima rabotesti, no e dosta rano za puskane oste.
v4era zaminaha za CES v las vegas da go pokazvat...

za diktofona - ne sme tolkoz glupavi tuka... zapisite stavat mnogo dobri, koito iska neka da zapovqda na Tintiava nr. 15 i da se ubedi sam!

madok
06.01.02 г., 13:03
V momenta pri shiroko izpolzvanite filmi v konvencionalnite aparati resoluciqta na lentata e okolo 6 Mp. Taka che bih kazal che predimstvoto na lentata po otnoshenie na razdelitelna sposobnost syvsem skoro shte izchezne.
V momenta pri cifrovite aparati za sredniq klas maximalniqt borj pixeli e 5.2 Mp (v dejstvitelnost malko po-malko sa).
V nachaloto na tazi godina na nqkakvo fotografsko izlozenie v chuzbina e pokazan aparat s 16 Mp CCD i 16 Mp CMOS. Tova sa bili samo prototipi, no e vypros samo na vreme te da se pusnat na pazara.

Master Force
06.01.02 г., 23:51
Nqkoi da ima predstawa kolko struwat CFC modemite? Naprimer,tarambuka 3500 :] Toi nali e wytreshen chowek :)))
I,kato goworim za FirmWare,neka da spomnea neshto . Zashto ne slojite wyzmojnost za syzdawane na prost PlayList na mqstoto na ocpiqta za "ot pesen do pesen" - ili sled neq kato dopylnitelna extra.Ne e trudno - naprimer,butonite (-) i (+) shte izbirat Track Number,,"nagore" shte e OK,"nadolu" - back . Taka chowek moje lesno da si nacyka poredica ot pesni . Kak wi zwuchi? I,edna po-slojna ideq - da se naprawi filmcheto da zapiswa zwuk po jelanie. Naprimer,shte ima "hq 320" , "hq 160" , "320" i "160" opcii. HQ shte znachi,che zapiswa i sound. Oshte edna ideq. Ne moje li da se wywede wyzmojnost za elementaren CrossFade - taka,kakto go wywedoha wyw nowata wersiq na WinAmp 3.0 - e,towa sigurno e dosta slojno,no shte stane "edin razlichen mp3 player",spored men. Syshto taka,moje bi "poredica ot snimki" moje da se promeni malko. Pyrwo,ne wijdam smisyl ot poredica ot edna snimka :) I,kato cqlo - zasto s lqwoto kopche da ne se izbira prez kolko da snima,a s dqsnoto - kolko snimki? Qsno - problem e ,che ne dostiga pametta,zabelqzah,che gi zapiswa sled kato gi snima i trite. Moje bi i ne moje da snima prez po-malko ot 0.5 sec. No ako moje,zashto ne go wyedete,naprimer opcii za 0.3 , 0.5 , 1 , 5 , 10 , 30 , 1min , 10min , 30min , 1h ? I,naprimer,pri po-golemite stoinosti pri koito ima wreme da zapishe snimkata na hard-a,da moje da se nastroi da prawi i poweche ot 3 snimki. Naprimer 3,5,10,25,50,100,250,infinity - kato infinity e da snima dokato ima pamet na CARD-a. E... towa e :) Tarambuka,molq te,otgowori na wseki POINT w post-a mi,please?

Tarambuka3500
07.01.02 г., 14:54
Wow, mnogo vaprosi mnogo nesto :)

Pa da karam pored togava. *ahem*

CFC type1 modem struva okolo $60, no v kombinaciata s fotoklip moje da mu se izmislqt dosta interesni prilojeniq, koito opredeleno da opravdaqt investiciata.
Playlistove ima v Diva-ta, prosto vav fotoklipa ne e nablegnato na tova. Moje da proima skoro, za vyrlite fenove ;)
Capture sas zvuk nqma da ima, poradi prostata pri4ina 4e "syrceto" ne e dostaty4no mostno. Poradi systata pri4ina i klipovete ne sa 640x480, 25fps :(
Za cross-fadinga ne ni e hrumvalo, no pak spored men tova ne e nesto koeto bi se otplatilo za polojenia trud, vse pak winamp si e winamp, a i kolko hora biha zahranvali party direktno ot fotoklip? Makar 4e e vazmojno. Will consider it.
Poredicata ot snimki - da prav si, vav pametta ne mogat da se zapopmnqt pove4e ot 3 snimki bez da se obrabotat do JPEG. Principno samata ideq e da se hvane "dvijenieto", ne da se spionira nesto (naprimer). No sega kato pisha mi hrumvat razli4ni prilojeniq, taka 4e ideqta ti e prieta! Ste moje naprimer da go ostavish da snima daje raztvarianeto na rastenie, ili hralupata na jivotno ili kakvo li oste ne... hitro, moje i da go proima no nqma da e utre i razbira se nisto ne obestavam ;D
posle da ne kaje nqkoi "ma toi taka kaza", stoto :head:
Imam novina oba4e - draiveri za Laf4eto na dir.bg! :super:
Oste ne sa ka4eni na site-a, daje i az ne sym gi probval, no v petyk kolegite qko sa "lafili".
Do nqkolko dena ste gi imate.

-- shvana mi se rykata ot pisane, brei... :type:

Tarambuka3500
07.01.02 г., 18:24
here they are!

http://www.worldisdigital.com/downloads/PhotoClip/drivers/netmeeting.rar

http://www.worldisdigital.com/downloads/PhotoClip/drivers/netmeeting.zip

Tarambuka3500
08.01.02 г., 16:45
nema da e losho koito iima fotoklip da gi svali i da gi probva, ste ni pomogne s testvaneto i otstraniavaneto na bugove.
pishete na support@worldisdigital.com

regards

Pesho®
08.01.02 г., 19:48
Тарамбука,
Не мога да се сдържа да не задам един досаден въпрос... :)

Ще пускате ли вече 1.3MPix версията? И колко ще й е цената (сегашната нали е ~290лв.)?

10x

Master Force
11.01.02 г., 02:23
Tarambuka3500 (07-01-2002 14:04):
Wow, mnogo vaprosi mnogo nesto :)

CFC type1 modem struva okolo $60, no v kombinaciata s fotoklip moje da mu se izmislqt dosta interesni prilojeniq, koito opredeleno da opravdaqt investiciata.

[!] Wow? Q razprawqi :))) Kato nachalo,tezi modemi sa...? GSM standart li izpolzwat, ili Cable ? I,pri samoto swyrzwane... predpolagam se chuwa zwuk? Znachi mai za shpionirane nqma da stane? I,kakwi komandi mogat da se izpylnqt ot tam natatyk? MOgat li da se izpratqt komandi za wsqka ot funkciite (Full Control) , ili samo moje da snima? Abe,kaji mi poweche :) Please?

Playlistove ima v Diva-ta, prosto vav fotoklipa ne e nablegnato na tova. Moje da proima skoro, za vyrlite fenove ;)

[!] Mi,dano?...

Capture sas zvuk nqma da ima, poradi prostata pri4ina 4e "syrceto" ne e dostaty4no mostno. Poradi systata pri4ina i klipovete ne sa 640x480, 25fps :(

[!] Dali ne moje da ima zwuk,ako filmcheto e 160/120 ; 6 fps ?

Za cross-fadinga ne ni e hrumvalo, no pak spored men tova ne e nesto koeto bi se otplatilo za polojenia trud, vse pak winamp si e winamp, a i kolko hora biha zahranvali party direktno ot fotoklip? Makar 4e e vazmojno. Will consider it.

[!]Hm. Che zashto ne? A i,dori da ne goworim za parti,to shte e mnogo po-cool za slushane taka ili inache. Stawa duma za experimentalen CrossFading,de?... E za partiro,shto ne,stiga da se wywedat 512 MB-towite slashowe ;]

Poredicata ot snimki - da prav si, vav pametta ne mogat da se zapopmnqt pove4e ot 3 snimki bez da se obrabotat do JPEG. Principno samata ideq e da se hvane "dvijenieto", ne da se spionira nesto (naprimer). No sega kato pisha mi hrumvat razli4ni prilojeniq, taka 4e ideqta ti e prieta! Ste moje naprimer da go ostavish da snima daje raztvarianeto na rastenie, ili hralupata na jivotno ili kakvo li oste ne... hitro, moje i da go proima no nqma da e utre i razbira se nisto ne obestavam ;D

[!] Mi,da,cool si e :). Za shpionirane si e idealno,naprimer. I za snimane na dwijenieto na oblacite po nebeto ili neshto takowa - ili za Funny movie (koeto chowek posle shte si sglobi ot snimkite). A moje i da ima wzmojnost da gi podrejda w avi fail. Ne znam :)

Imam novina oba4e - draiveri za Laf4eto na dir.bg! :super:
Oste ne sa ka4eni na site-a, daje i az ne sym gi probval, no v petyk kolegite qko sa "lafili".

[!] E,towa bi trqbwalo da e cool. W smisyl ; shte gi probwam sled malko i shte pisha kakwo mislq sledwashtiq pyt :)

-- shvana mi se rykata ot pisane, brei... :type:

[!] I moita :) :type: :/

Master Force
11.01.02 г., 06:10
I,pomejdudrugoto,DRAIVERITE ZA NETMEETING ne mogat da se swalqt ot posocheniq ot tarambuka adres. E,pone spored DAP ne sa tam! INSTEAD moje da se polzwa sledniq link :
http://myphotoclip.com/html/firmware/NetmeetingWin98&ME.zip

A i oshte edin wypros . Dali ima wyzmojnost w bydeshte da se izmisli nqkakwa djadja za wryzka kym Palm Pilot ( moq e na Handspring - Visor PRIZM ( 16 bit color display) i bi bilo real cool ako mojeh da go polzwam kato display na kamerata. Dali naistina e chak tolkowa newymojno?

Tarambuka3500
11.01.02 г., 15:51
pyrvo za draiverite: eto novite linkove, gornite rabotiha kogato gi postnah, no posle sa ka4ili novite failove s drugo ime bez da znam.

http://www.worldisdigital.com/downloads/PhotoClip/drivers/NetmeetingWin98.zip

http://www.worldisdigital.com/downloads/PhotoClip/drivers/NetmeetingWin2000.zip

tezi draiveri sa NE SAMO ZA NetMeeting, nisto 4e takova im e zaglavieto. Mislq 4e bqh qsen prednia pat oste :) tozi za w98 raboti sa svi4ko deto e tetvan tuka (dosta programi za videoconf.) a tozi za W2K e samo za netmeeting; noviq deto raboti sas vsi4ko e gotov, no ste se postne v ponedelnik... Moje togava linka deto sam dal da ne raboti, ta probvaite sami na www.worldisdigital.com
na myphotoclip.com ne gi svalqite stoto sa starite (osven ako dnes nekoi ne gi e opravil)

masterforce- po princip moje da mu se napravi kakvoto se setish na fotoklipa, i gps support da mu zaka4ish, no vsi4ko tova iziskva mnogo effort, koito ne e opravdan; ne mojes da zanimavash nqkolko injenera s nesto deto ste go polzvat 2% ot klientite, a drugite ste kajat "e, da super, az zatui si go kupih" no daje nqma i da razberat kak se polzva.
CFCto go zaka4ash kym obiknovena telefonna liniq. za GSM modem ima specialni kitove na razli4nite proizvoditeli (nesto kato GSMta bez display, kbd, mic/speaker i s elementaren softuer) koito mogat da se zaka4at kam rs232 i da se upravlqvat s AT komandi. Oba4e sa skypi, a i ne sam srestal kombinaciata sas CFC.
Za vryzka s drugi u/va moje da se razraboti poddrajja na CFC-bluetooth adapter (ima takiva), no pak opirame do eventualniq pazar efekt na takova nesto.

sire4 te horata pak ste si go kopuvat fotoklipa, no kolko ste si kupqt adaptora, 4e i da go polzvat, za da izleze razrabotkata na '+' (osobeno u nas).

v interes na istinata idei ima, nqkoi se postipvat ottuk-ottam, no vremeto ste pokaje :)))))
i taka.

DIMITAR
12.01.02 г., 10:10
От това което чета за обсъждания “фотоапарат”…, е добър, кото универсално устройство. За WEB и на екрана нямам претенции как изглежда, но изкаран на хартиен носител нещата са съвсем други!!!

[Между другото физическата разделителната способност е по малка. Апаратите се представят примерно като 0,3Mpix (480x640) , а в деиствителност това е броя на диодите (триада-датчици за всеки от трите основни цвята), които дават информацията за един пиксел. Казано с няколко думи всичко до 0,3Mpix е въпрос на “алхимия”-алгоритми (интерполира цветовете по стоиностите на съседните датчици и “дава” определена “дълбочина” на цвета примерно 24-битов цвят)
Дори при професионалните апарати от матрицата не “излиза”повече от 10-12 -битов цвят. ]
________________________________________ _______________________
Valeri
Date: 03-01-2002 on 15:37
Ами дай да видим какво може 5M pixel камера тогава! Да кажем качествен печат е 300dpi. Значи снимка 1280х960 на печат ще излезе с размери ~10.8x8.1 cm, т.е. една нормална снимка 13х9 да приемем. 1280х960 е 1.3M pixel камера. Я да видим какво става при 640х480 (0.3М) и при 2560х1920 (5М):
640х480 -> 300dpi -> ~5.5x4.0cm -> ~2/3 от визитна картичка
2560х1920 -> 300dpi -> ~21.7x16.3cm -> доста по-малко от A4
Той че по-леко с плакатите от цифровата камера за 1000$ и 5М pixel! С конвенционален фотоапарат за 1000$ може да снимаш и пломбите на същата тази мравка!
Stan
Date: 03-01-2002 on 16:33

... Абе нещо не мога да вържа... Какво значи качествения печат е 300 dpi? Вече и най-елементарните принтери печатат 1440/720, даже 2880/1440 dpi. Може би говорим за различни работи.

Valeri
Date: 03-01-2002 on 16:55

Ако принтера ти "изплюе" 2880х1440=4147200 капки мастило на 1 кв. инч, тогава на листа ти ще стане просто ... локва! Не бъркай адресируеми единици с физически "плювнатите", щото вторите са много по-малко. Освен това тръгнахме от идеята за плакат, а кой печти плакат на 1440dpi? Ставаше дума да сравним броя пиксели на цифровата снимка с печат 300 пиксела (точки) на инч и да видим какъв размер ще стане снимката. Като качиш на 1200 пиксела на инч разделителната способност, тогава намали размерите по моите сметки 4 пъти. 640х480 цифрова снимка ще ти се получи нещо като пощенска марка...

Валерий до някяде Ви е казал как стоят нещата, но на практика те са по драстични !!!
Stan, разбира се, че се говори за различни неща. dpi–точки на инч. В случая с така направената снимка 480х640пиксела(което на монитора отговаря на dpi )може да са “разтяга” колкото си искаш, стига да имаш такъв принтер. Да предположим, че я принтваш с принтер 2880/1440= 4147200dpi х3 ако се ползват толкова цвята мастило= 12441600 възможни цвята на КВАДРАТЕН ИНЧ !!!
Същата снимка изкарана на цифрово фото при 300dpi става точно както Валерий казва-за визитна картичка, НО за всеки пиксел 480х640= 307200 разполагаш с 16777216 цвята или 5153960755200 възможни цвята.

В първии случай с принтера си зависим от възможните цветове (зада получиш “качеството” на втората снимката трябва размерите и да са ~644х644 инча !!!), като говорим за нещо с фото глава, зощото при обикновен цветен, излиза точки (капки) поставени на различна гъстота.

Във втория си зависим от големинота на базовата снимка(бих казал, че 300dpi е за размер ~13х18 см.) справка : www.digitalphoto.bg

________________________________________ _____________

Tarambuka3500
Date: 03-01-2002 on 17:45

standarta za pe4atane, koito izpolzvat dizainerite e 225dpi; v takav slu4ai 5Mpix e to4no A4...
ottam nagore vsi4ko koeto ste doide e po golqmo. (6,7,... 10, etc).

Правилно си го сметнал , но с една забележка :
Не и на мастилено – струен принтер ! Малко повече е от А4 и до там при 5Mpix.
При стандартна цифрова фотография без “магии”, нека да говорим за плакати и билбордове !!!

jgmudei
Date: 24-11-2001 on 15:19
hahahaha znachi Vatman towa koeto na teb ti trqbwa e Macro i nqma nishto obshto s optichniq zoom optichniq zoom e za snimane na dalechni obekti kato gi ugolemqwa priblizawa a Macro-to e fokusirovka za snimki pod 50 cm. do 10-20 cm. a nqkoi profesionalni modeli kato Nikon Coolpix 990 dori do 2 cm.

Не се пресмивай на другите , защото написаното от теб е ~90% ГРЕШНО!!!!
“zoom”-във фотографията озночава обектив на които се променя фокосното разтояние- “варио обектив”

Това за което го представяш се нарича – телео обектив (дългофокусен), а “оптичен” значи, че увеличава (фокусното разтояние) по такъв начин. А увеличението при някой апарати комбинира и по електронен път.

.“Zoom” или “варио обектив”, може да бъде и късофокусен нещо като щпионка. Този обектив ще ти намали образа-отдалечи , а не да ти го приближи!!!

“Макро” до известна степен е вярно, само дето може да е със “zoom” както го наричаш. В някой модели, които цетираш се използва точно такова.

На всички пожелавам да си ползват със здраве “фотоапаратчетата”, те са много добри за не професионалист, според мен! Все пак , не е само фотоапарат и при тази цена!?!

Master Force
13.01.02 г., 10:25
Ami,znachi,az , togawa , nqma poweche da dawam idei, TARAMBUKA 3500 ; shtoto qwno dosajdam s tqh pyk i to,kakto ti samiq kaza - idei ima - ochewidno ne sym mnogo interesen s tiq moi idei. WSE taq. Inache,po princip,za VISOR PDA-tata,kakto moje bi znaesh si ima pristawka cifrow aparat pod imeto eyemodule / eyemodule2 , koqto izpolzwa negowiq ekran,no i negowata pamet - a tq e malko za snimki. Ako prosto imashe nqkakyw interface i edno softche ( *.PRC ) za palm shteshe da e EVEREST COOL. I,ako w BG 67 procenta ot userite ne znaqt kakwo e PDA,mislq,che zad granica towa shte stane dosta prodawana djadja,a moje da se pusnat weche reklami za neq i aparatcheto i na www.palmgear.com naprimer. Shtoto,ako moje ot palma da se komandwa mp3-to i da se gleda obraza na aparata shte e prosto neshto neweroqtno. Za takawa pristawka bih dal i 100 leva,nishto,che shte struwa (proizwodstweno) mnogo po-malko. Inache,za razrabotka - ne e evtino,wqrwam,no wse pak kazwam zad granica PDA e neshto mnogo razprostraneno i smqtam,che podobna sywmestimost shte e poweche ot interesna. I wse pak,neka da si mlykna dotuk. Az sym si prostichyk chowechec,w internet klub si bachkam,ne razbiram mnogo,nqmam dobri idei nito injenerna ili ikonomicheska misyl. Takache oswen da se izwinq za typite si idei. :think:

Master Force
15.01.02 г., 23:23
Gledam neshto... ne pishete... :) Shto taka :) Mai go razliubihte PClipa. :head:

Tarambuka3500
16.01.02 г., 17:15
Ima nov FW za FotoKlipa, deto ste ima Hold funkcia, i ve4e nikoi nema da pravi snimki na djobovete si :))))
Oste ne e slojen za D/L no ste go ima. Sasto taka v nai skoro vreme ste ima i vazmojnostta poredicata ot snimki da se glasi prez kakav interval da byde...
Vsi4ko tova spored feedbeka ot foruma, wow :)

Po princip mai ste slagame na stranicata i beta varianti na FWto, za da moje koito iska da gi testva i da si kaje mnenieto...

MasterForce: ti ne se pravi na obiden ;), moje da se kaje 4e si nai-poleznia tester na fotoklip :)

Za Palma moje da si nameris USB hub, i kam nego da se vyrje fotoklipa. mda.

drugo - Tuka Bossez nesto (a i celata firma mai) po4na da 4ete toq link, ta ot sega nasetne ste se starq da sam po-bespristrasten i profesionalen, nai-malko da ne mi se smeqt kolegite.

aide do skoro

Tarambuka3500
07.02.02 г., 13:21
za zainteresovanite, na www.worldisdigital.com ima porednata nowa version na FW za fotoklip, koqto osven vsi4ko drugo, ima i dalgoo4akvaniq HOLD, za da ne si snimate djobovete :)))
sasto taka pravi po dobri snimi pri malko svetlina

versiata e 2.56

p.s. tva e mai nai golemia topic izobsto na foruma, a? :)

Vatman®
07.02.02 г., 13:38
Tarambuka3500 (07-02-2002 12:28):
za zainteresovanite, na www.worldisdigital.com ima porednata nowa version na FW za fotoklip, koqto osven vsi4ko drugo, ima i dalgoo4akvaniq HOLD, za da ne si snimate djobovete :)))
sasto taka pravi po dobri snimi pri malko svetlina

versiata e 2.56

10x за инфото, но кога излиза новия модел с 1.3 Мр сензор? Нещо се забави. Всеки ден проверявам, ама няма :-(

Tarambuka3500
07.02.02 г., 14:30
ami to takova stoto poneje nali oba4e tyi kato:)

do 10ina dena max... ima nqkoi drebni problemi s FWto

Mollov
07.02.02 г., 19:38
Tarambuka3500 (07-02-2002 12:28):

Мне, не е ;D ;D ;D

Най-големия е този за "Maxtor vs IBM", който прехвърли 150 отговора ако не се лъжа :) :)

VeSkO
03.03.02 г., 13:13
Така да ви попитам нещо, че се изнервих нещо от моята некомпетенция.
Имам Photo Clip и:
1. WinXP не го разпознава, трбват и ми някакви драйвери или сами я Win сам трябва да го разпознае. Защото аз не намерих драйвери за USB под WIN XP.
2. За "firmware update pack"
до колкото разбрах от обеснението от .pdf файла трябва пъро да се изтегли файл Photo32.sys az такъв файл не намерих :( а само Photo.sys, /първия е за версията с 32mb, а втория е за 16 мб версия/. След това се създава нова директория "sys" и в нея се вкарва файла Photo.sys. Изключва се апарата и след това какво се прави не разбрах.
Ако някой може да ми каже ще съм му много благодарен.

П.П. А относно новия апарат много доби снимки прави :)

Valeri
03.03.02 г., 13:24
И аз си купих PhotoClip 1.3M, като процедурата по update на firmware не работи и при мен (пише, че се пуска апарата с натиснат Shutter Button, ама не става). Уж правя всичко както е описано, но апаратчето не дава признаци да прави това, което се очаква от него. За USB (под 2000, провери под ХР дали не става така също): инсталирай си там софтуерчето, после като ти намери ново устройство по USB му кажи, че ти ще определиш драйвера от наличните, избираш Memory Technology... (не помня пълното заглавие) и там има едно ZORAN Drive. Указваш му го и след това при включване на PhotoClip-a на USB ще ти се появява Removable Drive с нова буква.

Значи това са проблемите до сега:
- не може да се направи update на firmware (ако въобще този firmware на сайта не е само за предишните модели).
- при снимки със светкавица на не особено добре осветено помещение понякога резултата излиза оцветен в зелено или в розово като фон.
- не ми обединява паметта на апарата и Flash Card. Обеща ми девойката в магазина скоро да има решение на проблема, до 2 седмици каза.

Tarambukaaaaaaaaaa!!! :-D

P.S. Моята версия на firmware e 2.31, апаратчето е PhC6016 + 64MB Flash Card

Vatman®
03.03.02 г., 13:45
А за другите функции какво ти е впечатлението? Диктофона, МР3 плейъра, USB high speed ли е? Може и някоя снимка да пуснеш, ако искаш...:)

Аз утре ще си го купувам, та затова питам.

PS: А цифрата...?
NB: Има специален топик за тоя модел... Ще го изровя него, щото този надебеля нещо ...