Виж пълна версия : Една нова идея за мод
Bots'_Revenge
21.01.04 г., 22:06
Значи току що ми мина през главата следната идея: да се сложат ярки светодиоди (по един) срещу мембраните на тонколоните (закачени примерно на мрежата, закриваща колоната), а ледовете да са свързани примерно със захранване на звуко-чувствителен неон. По този начин, когато колоната забие, светодиодът ще блести в ритъм и ще осветява само мембраната. Ако се получи, ще стане УЛТРА тежкарско и ... абе просто велико! Само че не знам дали на практика може да се включи лед в адаптор за неон. Иначе останалото лесно - прокарване на ток и закачане на леда. Малеее как се запалих, сега няма да мога да уча спокойно:p. Опасявам се, че няма да са съвместими или кой знае какво. Обаче смятам, че идеята е страшна:super:
mralien
21.01.04 г., 22:22
Миии зависи от изпълнението... защото аз такива колони с ледове съм виждал на пазара върху касетофоните... Sunny да речем... светят в "такт" много яростно :D ... ;)
Bots'_Revenge
21.01.04 г., 22:47
Да, но аз имам в предвид леда да е обърнат към колоната (и по-точно към капачката, ако така се нарича). По този начин, когато колоната бие, ще изглежда, че самата тя свети:super:.
Примерно слагаш ярък червен лед и започваш да играеш някой екшън. Мятат ти граната и когато тя гръмва, колоните ти светват заедно със експлозията. Ще е супер ефектно, само да могат да се свържат леда и адапторчето:)
Demonaz
21.01.04 г., 22:57
да, яко е ще стане като тези детските касетофончета играчки.:lol: :lol: :ghi: :ghi:
Rear Admiral Floyd
21.01.04 г., 23:50
Немате грам въображение :) Никой не ви говори за китайските касетофони с по 200 LED-a, фалшив хром и декоративно фонтанче дето ги продават на женски пазар :)
Според мен ще стане яко, ако се направи качествено и светлината не е прекалено ярка. Направо го виждам - в полутъмна стая мембраната свети в приглушен син цвят който пулсира в такт с музиката. А най-яко ще е ако по някакъв начин светлината от самия светодиод не се вижда, за да не пречи... Да речем ултравилетов, а мембраната ще се пръсне леко с някакъв лак за да свети само тя.
Не знам само дали има начин да се управлява силата на светене на светодиод в достатъчно широки граници.
Bots'_Revenge
21.01.04 г., 23:58
най-сетне някой да ме разбере:) .
А за контрол на силата на светене си мислех за механизма на работа на скалата измерваща силата на звука при касетофоните. Нали по-старите имат стрелка. Мисля, че може да се използва механизма й за свързване с леда. Но понеже не разбирам много от електроника, не мога да бъда сигурен дали ще стане.
CyPoB_KoKa|\
22.01.04 г., 00:16
i az sym si go mislil towa
na starite mi kolonki LABTEC ima edni mnogo stilni dupki otpred otkydeto bie basa i si misleh da slagam swetodiodi tam,ama se otkazah kato ne gi polzwam
no ako sega se izmisli nqkakwa shema da se naprawi ]e byde prekrasno...
Bots'_Revenge
22.01.04 г., 00:39
Скоро ще разглобя стария касетофон и ще се помъча да схвана цаката на трелката, отмерваща силата. Ако не е много трудно ще направя опит. Реално ми трябва да разбера какво точно отмерва тази стрелка, за да знам къде и как да свържа схемата. Някой да има идея? А дали някъде се продават такива? (Малей, ако стане, колко такива стрелки ще се изкупят:p! Тея в магазина ще се чудят....:hi: )
alex_matrix
22.01.04 г., 12:10
така
идеята е супер
само че има няколко проблема
инвертора който е за неона и е звуково чуствителен е много спесифичен уред който е предназначен да подава ток за неон а не за диод
не съм спец по електроника но вкичко правя с четене и опити както знаете
ще ти дам пример примерно ако оголиш двете жици захранващи неона и ги хванеш ще се почустваш доста разтърсен което от своя страна води до заключението че по тях не тече 12 волта а доста повече и не случайно устройството се нарича инвертор
така че опити с инвертор и диоди не препоръчвам и на враговете си пораженията може да са големи
стрелките които показват силата на тока към колоните можеш да ги намериш но директно към диодите едва ли ще можеш да ги вържеш защото тук отново говорим за различен ток
но това което искаш може да стане супер лесно и по механичен път
просто едната жичка трябва да е на мембраната и като се движи на пред назад може да преви контакт върху пластинка някъде пред колонката и така да затваря веригата и тогава да свети диода
сещаш ли се доста просто и меже доста да се оптимизира и преработва докато стане перфектно
И аз съм замислил нещо подобно - като сложа неоните в кутията ми да ги направя звукочувствителни. Идеята е да се използва набора на Немонтана - "Цветомузика 1". Значи той се захранва с 12-15В, а на изхода си дава с 1В по-малко. Което значи, че на изхода му могат да се свържат 4 светодиода последователно. Входа на тая схема е стандартен линеен и мисля, че може да се изпозва сигнала директно от саундкартата. Цветомузиката е с три канала, което ще рече че три различни светодиодни групи могат да светят за различните честоти.
Bots'_Revenge
22.01.04 г., 20:32
Значи излиза, че не става с инвертор за неон, както и със стрелката отмерваща силата? Имате ли идея как тогава да се направи. Просто идеята, според мен, не е за изоставяне.
Bots'_Revenge
23.01.04 г., 01:02
Какво представлява тази цветомузика?
Originally posted by alex_matrix
но това което искаш може да стане супер лесно и по механичен път
просто едната жичка трябва да е на мембраната и като се движи на пред назад може да преви контакт върху пластинка някъде пред колонката и така да затваря веригата и тогава да свети диода
Това го забрави, само ще развали колоната. Масата на мембраната е свързана с честотната характеристика на говорителя, променяйки масата се променя и тя. Механичен контакт пък значи допълнително съпротивление, което го има само на високите нива, съответно там ще "зъзне" и криви много.
Като искате да свети диода само на бас, тогава трябва да се направи елементарен честотен филтър с две съпротивления и кондензатор, примерно, след него сложете един транзистор, базата му към маса през резистор и към + през тример. С положението на тримера ще регулирате на какво ниво да се отпушва транзистора. Може да се сложи и един електролитен кондензатор паралелно на светодиода, който да задържа светенето му. Тази елементарна схемичка, вързана към изхода на усилвателя, ще кара диода да светка под такт с баса, но само на определено ниво на сигнала. Под това ниво диодът няма да свети въобще, а над него ще свети почти непрекъснато. Затова е добре да се направи усилвателно стъпало с 1-2 транзистора и всичко това да се включи на входа на усилвателя. Така на всички нива на изходния сигнал диода ще свети в такт с баса. Въобще, без никакви познания по електроника няма да стане. Аз мога да ви нарисувам и примерна схемичка с приблизителни стойности на елементите, но ще трябва вие да си я настроите.
Ето ви друга идея: има микросхеми за ниво индикатори с до 12 сегмента, мисля А220 беше означението. Типовата схема иска само няколко пасивни елемента. Нареждате 12 ярки светодиода в кръг или спирала към мембраната на говорителя, колкото е по-силен сигнала, толкова по-силно ще ви свети колоната (повече активирани светодиоди ще светят повече, нали?). Май съм виждал такива ниво индикатори и като комплекти "направи си сам" по магазините за електроника, което улеснява задачата максимално. Творчеството, което трябва да се приложи, ще е единствено в начина на закрепване и разположението на светодиодите. Ярки светодиоди ще се виждат и през мрежичката на колоната (повечето колони имат такава пред говорителите), което пък ще скрие евентуален "грозен" монтаж. ;)
Bots'_Revenge
23.01.04 г., 10:50
Първото ти предложение звучи убедително, но аз лично нямам шансове да си направя такава схема:(. Можеш ли да ми кажеш някакоя по-специфична книжка да се пообразовам малко:), защото си умирам да го направя, но съм много бос в тази област.
Валерий, схемата ок, обаче на повечето хора не им се занимава със схеми, запояване и настойка...
Какво представлява тази цветомузика?
Ами цветомузиката регулира светенето на светодиоди в зависимост от силата на някакъв входен аудио сигнал. В случая с наборите на Неомонтана могат да се регулират три групи светодиоди - съответно отговарящи за ниски, средни и високи честоти. Честотния обхват в който ще се задейства дадена група може да се регулира. Входа за аудио сигнала на тая цветомузика е линеен - не съм сигурен дали ще стане да се свърже директно към изхода на саунд картата.
Ей го набора:
http://www.neomontana.dir.bg/kit104.htm
Това ще го правя аз да регулира неоните в кутията (адаптора им се захранва с 12В), та ще кажа как е, ама не знам кога ще стане, че сега сесия алабала...
Bots'_Revenge
23.01.04 г., 20:13
Ами излиза, че се намери ключа от мазето! До колкото разбирам, тази цветомузика може да се пусне на аналогов сигнал, идващ директно от звуковата карта. Ако е така, то значи схемата е готова. А тази платка продава ли се или е някаква антика? И ако се продава, колко ще да струва?
Не е антика:D То е набор - т.е. платката и елементите - ти трябва да ги запоиш само. Струва 3лв и нещо и се продава във всички магазини за електронни компоненти. Действай;)
Bots'_Revenge
24.01.04 г., 00:20
Утре ще мина през конрад да проверя:D. Ако ги питам за "цветомузика" как ще ме изгледат? Какво да ги питам дали имат?
Питаш за НАБОР "Цветомузика 2" на Неомонтана. Ако там го няма виж в магазините на Екзарх Йосиф - между халите и женски пазар.
Bots'_Revenge
24.01.04 г., 12:56
В Конрад не внасят цветомузика:(. Казаха, че на Пиротска най-вероятно има, но в това време хич не ми се мъкне до там.
Skip_2_my_lou
25.01.04 г., 02:37
докато разглеждах сайтчета съвсем случайно попаднах на това (http://xoxide.com/xoulli21spb1.html) мисля че отговаря напълно на идеята ... с разликата че там е готово направено ...
ПС: Най-интересното всъщност е изскачащия прозорец :)
Bots'_Revenge
25.01.04 г., 02:49
Еееее, Евала им правя (само за светлинките обаче:devil: ). Това имах в предвид. Добре е. Надявам се с цветомузиката да се получи същото. Само ми остава да я намеря.
Skip_2_my_lou
25.01.04 г., 03:17
газарско става ... особено ако си го направиш сам и си с някоя добра аудио система ... ;) на приглушена светлита ще е супер ефектно
Авторски права на vBulletin