PDA

Виж пълна версия : ASPLinux 9 проблем с Х!

vlado_vrg
21.01.04 г., 00:39
Прблема е в това,че не мога да го стартирам.Два пъти го инсалирах и двата пъти дава проблем в инсталирането на XFree86.Стартира се в конзола,логвам се като root,и не мога да стартирам Х!Всички команди които знам от Mandrake,Slackware не бачкат.Помогна само gdm,опитва се да стартира X servera,или по-точно конфигурацията му,но на диалоговите прозорци няма нищо освен "Yes,No,Exit",след това упорито продължава да се мъчи,и аз покрай него,като дава грешка в xconf.py или липсата му(там си е проверих),след всеки опит стобщава че опитва с чисти настройки на видеото като поне си го разпознава,но пак нищо.Странното е че при самата инсталация не ми даде да си настроя монитора и видеото.Та мисълата ми е какво да правя?Доста време го свалях и не мога просто да го обявя за скапана дистрибуция и да го зарежа!Така че помагайте!

The Penalty
21.01.04 г., 13:32
Аз имах подобни проблеми с един Ред Хет защото TV-OUTа на АТИ-то ми беше нон-стоп включен и тоя режим на 50 херца го смахваше...
Пробвай, ако е така и при теб за изключиш кабела на телевизора.

vlado_vrg
21.01.04 г., 13:53
Originally posted by The Penalty
Аз имах подобни проблеми с един Ред Хет защото TV-OUTа на АТИ-то ми беше нон-стоп включен и тоя режим на 50 херца го смахваше...
Пробвай, ако е така и при теб за изключиш кабела на телевизора.

Даже не съм го пробвал дали работи от както съм я взел,камо ли да държа включен кабел,не е от това.Мисля че нещо се скапва при самата инсталация на XFree86,както и казва инсталатора.Как да инсталирам XFree86 от друга дистрибуция,ясно е че при тази нещо е скапан,примерно Mandrake,и той е базиран на RedHat?

Melwin
22.01.04 г., 12:46
Я виж какво има в /var/log/XFree86.0.log
опита ли да си настроиш хикса с xf86cfg?
Аа и за малко да забравя ... ако питаш за Х не е зле да даваш марка на видео карта , монитор и други такива незначителни подробности :rolleyes:

vlado_vrg
22.01.04 г., 13:09
Originally posted by Melwin
Я виж какво има в /var/log/XFree86.0.log
опита ли да си настроиш хикса с xf86cfg?
Аа и за малко да забравя ... ако питаш за Х не е зле да даваш марка на видео карта , монитор и други такива незначителни подробности :rolleyes:

В лога не съм гледал.Пробвах сички познати команди-xf86cfg,Xconfigurator,gdmsetup,xf86confi g,startx,kdm,xdm, и т.н.,само gdm се мъчи да направи нешто,а машината не съм я описал защто я има в сигнатурата,лина е на малкия хард.

Melwin
22.01.04 г., 14:15
аха .. мой пропуск по принцип никога не ги гледам тия сигнатури sorry. Та няма да е зле да погледнеш лога - там би трябвало да пише защо не иска да се стартира Х-а.
По принцип за да подкараш тази карта ти трябва стандартния vesa драйвер. Като подкараш Х можеш да си свалиш и fglrx от сайта на ати :)

vlado_vrg
24.01.04 г., 11:08
Ясно......извода е че диска е скапан при свалянето......Х-а не иска да се конфигурира защото въобще не е инсталиран.......минавам на Слак.

avalanche
25.01.04 г., 15:37
Мда, мда и аз имах същичките проблеми със същия този Восток. В началото проблемът беше че не се поддържаше GeForce 4 MX440. Домързя ме да свалям драйверите и просто забучих един Матрокс 440. В крайна сметка нещо като Х тръгна, но и KDE и GNOME увисваха като за световно. И в общи линии в момента съм с някакво SuSE 9.0 което си тръгна с мръсна газ още от инсталацията (дано и кирилицата да съм му я настроил като хората) ;)