PDA

Виж пълна версия : Въпрос за осветлението

^JONY_BRAVO^
17.01.04 г., 18:52
Дълго време се чудих къде да поставя тази тема и накрая е сложих тук, ако модераторите преценят нека я преместят другаде.
------------------
Значи първо съвсем бос съм в електрониката а познанията ми свързани с МОДовете се свежда до разглеждането на снимки във този раздел на форума.Така...окскоро имам кутия със страничен джам (плексиглас) купешка нищо оригинално.Всеки според възможностите си ,както и да е.Имам два конкретни въпроса първо тия лампи за които става въпрос непрестанно, колко вида са, какви са тия неони UV и т.н.нека някои отдели малко време да разясни как стоят нещата със тях и откъде могат да се закупят.Изобщо какво се търси при тях.Като мен ме интересува само да свети във синьо и да не топли изобщо.
------------------
Вторият ми въпрос незнам и как да го формулирам.Значи така...със кутията ми дойде и някаква лампа.Изглежда много смотано и затова си спестих удоволствието да я ползвам.Представлява една тръба 30 см. дълга, вътре със платчица а на нея накичени 24 броя (светодиоди ли са "ледове" ли незнам как да ги формулирам).Свързва се като разклонение към някои от молексите.Мисля, но несъм сигурен че консумира от 12V.Диодите са бели, отвън покритието е синьо и затова свети във синьо.Та въпроса е това нещо има ли потенциална заплаха във него...няма да си прежаля некой от чарковете в "компа" заради една глупава лампа.Като имате предвид, че съм все още със захранването на CODEGEN (фортрона е свършил във ВАЛИ).

GIPSON
17.01.04 г., 20:25
При неоните няма какво да се търси освен живота им (Life Time), цвета им. Има ли такива който реагират на музика, тоест заедно с баса ти пулсират. Ето ти сайт да видиш неонови лампи ТТ (http://www.thermaltake.com/products/perfectlight/plightnsound.htm) .
Неонови лампи можеш да си купиш от HardwareBG, SunnyComputers, или от друга фирма която продава аксесоари за PC-та. Цените са им около 10$, зависи от марката. Аз лично не виждам разлика м/у неоновата лампа на ТermalTake i na Akasa. Само на Akasa не ми харесва логото им върху тръбата. Попринцип всичко отделя топлина, но мощността е много малка и отделената топлина е малка.

Да ти кажа не съм виждал това което имаш, но не би трябвало да бъде опасно.
Ми и аз съм с CODEGEN и засега нямам видими проблеми с осветлението, перките и тн.

^JONY_BRAVO^
17.01.04 г., 21:13
Благодаря за линка...определено имам какво да се избере ,остава и да се внася в БГ от фирмите:)) ще поразгледам.
--------
Момент само една малка поправка ...значи в лампата влизат червената и черната жица от захранването значи се захранва с 5V нали така?

GIPSON
18.01.04 г., 00:03
Еми внасят се. ThermalTake можеш да си купиш от HardwareBG, на Akasa от SunnyComputers. Голям избор има.

За кабела да, червената е +5V. Но ако е преходник добре проследи жиците, защото попринцип на тях червената може да е и 12V, просто така означават + и -.

^JONY_BRAVO^
19.01.04 г., 21:40
Купих си днес AKASA (Cold Cathode Light - неон било) взеха ми 17кинта,въпреки че от прочетеното във форума разбрах че TT са по-добрият избор...стана добре доволен съм.Има чудесен син цвят и негрее хич (3-вата била като консумация)
--------------------------
Два финални въпроса :D :D :D
1.Колко горе-долу живот да очаквам от пуричката ?
2.Как сте си решили въпроса с включването и изключването на осветлението?Тия от AKASA са я направили със едно ключе,което е на невъобразимо късо разтояние от молекса, и нестига до никъде.така като го гледам може само да се монтира на предният панел в едно от пласмасавите панелчета за устройствата.
Това ми изглежда доста грозновато да си кична тъпото ключе отпред на фасадата.Отдруга страна трябва да махам капака зада я спра...нещо немога да се светна как са го замислили.

GIPSON
20.01.04 г., 00:24
1.На TT-то се дават около 15000 часа на работа.
2. Аз съм си ги извел отгоре, ето и снимка: OnlineBG (http://iren.is.online.bg/Picz/PCz/Case/DSCF0405.JPG) , bubu.to (http://bubu.to/moding/Picz/Case/DSCF0405.JPG)
Мисля, да сложа на ключетата предпазители като на изстребителите (като по филмите).

Zabluden
20.01.04 г., 01:42
я и аз да попитам нещо. Тоя неон като г отуриш къде го слагаш. На страничния панел или където вобще си решиш :) Ако е на страничния панел не се ли получава гимнастика при свалянето му ?!. Освен това неоните огъват ли се ?!

GIPSON
20.01.04 г., 02:36
Слагаш го там където ти харесва, важното е да осветява това което искаш.
Попринцип тези неонови тръби не се огъват, ето това се огъва -Неон- (http://hardwarebg.com/alex/Neoni/2.JPG) но в БГ май го няма, а ако го има е доста скъп.

chehow
23.01.04 г., 00:44
Аз имам желание да сложа нещо по-слабо, нещо като LED на оптична мишка
Та ми е интересно неоните по принцип освен да се включват и изключват има ли и някакъв вариант да се регулират

И въобще може ли някой да ми препоръча нещо, което да ми осигури насочена светлина, а не да свети из цялата кутия

GIPSON
23.01.04 г., 16:02
Скоро ще пусна схемата за един пулсатор на неони, сега чакам елементите и почвам.

За насочената светлина можеш примерно да сложиш диода в някаква слампа или част от лампа, така ще го насочиш.

Amd
24.01.04 г., 02:11
Гипсон мноо як мод имаш на кутията , а тези двата вентилатора какви са , и тва дето е М-Динков с кво си го правил?

^JONY_BRAVO^
24.01.04 г., 16:35
GIPSON...благодаря ти човече за напътствията и разясненията до този момент.Направих си всичко както го исках.Изведох си ключето на кутията отзад (удължих кабелите) и вече несе налага да си махам капака зада спра/пусна осветлението:D :D :D
------------------------
И тук автоматично изкокна още един въпрос...понеже незнам и несмея да експериментирем,ще питам пак.Трябва ли да си гася компютъра превключвайки ключето? В състояние на покой да пускам/изключвам осветлението или да го цъкам в движение ?

Bots'_Revenge
24.01.04 г., 18:08
Не, няма нужда да гасиш компютъра:) И аз използвам подобен метод, само че не с неон и няма проблеми с включване и изключване.

GIPSON
24.01.04 г., 20:29
Originally posted by Amd
Гипсон мноо як мод имаш на кутията , а тези двата вентилатора какви са , и тва дето е М-Динков с кво си го правил?

Е радвам, се че има хора на които им харесва. Вентилаторите са нормални, просто боядисах перките в сив металик. Всичко по капака е рязано на лазер.

Originally posted by ^JONY_BRAVO^
Трябва ли да си гася компютъра превключвайки ключето? В състояние на покой да пускам/изключвам осветлението или да го цъкам в движение ?

Радвам, се че съм ти бил от полза. Не ти трябва да гасиш PC-то.

Amd
24.01.04 г., 23:42
Искам да те питам тези вентилаторите дето са на капака от какво се захранват щото съм чувал че има два варианта: от дъното и от захранването . Кое е по-добре ?! И още нещо това М-Динков каде си го правил ?

GIPSON
25.01.04 г., 00:16
По-добре е направо от захранването, аз така съм го направил.
Ми в HardwareBG. Занасяш им файла с картинакта или текста в Corel-ски файл и ти го режат.

^JONY_BRAVO^
15.02.04 г., 00:54
Възникна още един въпрос...в процеса на екплоатация на лампата:)) Син неон - акаса
--------------------
(мале как звуче само)
Става въпрос за силата на светене.Има ли при неоновите лампи нещо като период на загряване?Питам защото ми прави впечатление че като я пусна свети доста мижаво и чак след време почва да свети силно.Като този период е различен понякога десетина минути понякога доста повече.
Дали е нормално или лампата нещо неправи добър контакт или си е дефектна? Включена е към захранването с молекс.

Rear Admiral Floyd
15.02.04 г., 19:21
Нема да се плашиш, и при мен е така (със същия неон) и доколкото знам е нормално.
Обаче ако някой знае как да и намаля яркостта ще е добре, че направи ми вади очите като я включа.

Bots'_Revenge
17.02.04 г., 15:21
А някой да знае от къде мога да си намеря ярко червен неон като този в кутията на Kamaz - http://free.bol.bg/blade_db_bg/IMG_0015.jpg ?

Razor
19.02.04 г., 10:45
Originally posted by ^JONY_BRAVO^
Възникна още един въпрос...в процеса на екплоатация на лампата:)) Син неон - акаса
--------------------
(мале как звуче само)
Става въпрос за силата на светене.Има ли при неоновите лампи нещо като период на загряване?Питам защото ми прави впечатление че като я пусна свети доста мижаво и чак след време почва да свети силно.Като този период е различен понякога десетина минути понякога доста повече.
Дали е нормално или лампата нещо неправи добър контакт или си е дефектна? Включена е към захранването с молекс.

Mojta lampa e TT i sy]o zagrqwa bawno (okolo 10 min), taka `e nqma stra[no, normalno e :)

kamaz
22.02.04 г., 15:19
Originally posted by bot's_revenge
А някой да знае от къде мога да си намеря ярко червен неон като този в кутията на Kamaz - http://free.bol.bg/blade_db_bg/IMG_0015.jpg ?

reset.bg или D&G - CoolerMaster Aurora Red (http://www.coolermaster.com/index.php?LT=english&Language_s=2&url_place=product&p_serial=SFL-U12-UR&other_title=+SFL-U12-UR+Aurora%20Red) - 7.5$ без ДДС

Cnupo
26.02.04 г., 00:30
А някой да може да ми каже във Варна от къде мога да си купя неони ? :)

^JONY_BRAVO^
26.02.04 г., 01:35
Originally posted by Rear Admiral Floyd
Нема да се плашиш, и при мен е така (със същия неон) и доколкото знам е нормално.
Обаче ако някой знае как да и намаля яркостта ще е добре, че направи ми вади очите като я включа.
Да ти кажа май не е нормално:mad: , вчера ,погледнах си в кутията и изненада...половината лампа тъмна.Седи като изгоряло.Но всъшнос не е, защото при огъване на жиците намалява несветещата част.Абе не баш половината ама поне едно 7см седят тъмни.Ръчках я сякак сменях молекси неще и неще.Не издържах и я разкарах купих друга на Cooler Master и как се пусне светва с пълен капацитет.
-----------------
Тая АКАСА нещо тояжка излезна...или просто аз попаднах на кофти броика.Едно на ръка като качество на изработка нямат сравнение изобщо,тази акаса изглеждаше доста жалко.
Някои може ли да каже тази лампа има ли някъв шанс да я оправя? Ако не ,здраве да е:)

piteca
17.07.04 г., 02:16
къде си намира офисът на hardwareBG или магазина,ако има тъкав.

Vince
17.07.04 г., 02:57
Сърч, сърч!
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=13949&highlight=hardwarebg+%EE%F4%E8%F1