PDA

Виж пълна версия : Я ме изкритикувайте, че нещо запецнах...

tomcat
15.01.04 г., 11:52
Кажете си мнението и дайте някакъв съвет. Голям зор виждам с това осветление. Искам да не е насочено, да осветя сцената, ама каквото и да сложа, или е много силно или осветява една определена част, а друга доста по-слабо.
И... абе как да го направя това стъкло, че да изглежда като кристален пепелник, а не като нарисуван...
Значи това е...

http://babythomas.hit.bg/forums-stuff/kompoziciq_2.jpg

И извън БГ:
http://babythomas.8k.com/3d-others/kompoziciq_2.jpg

fellix
15.01.04 г., 12:38
Ми за стъклото на ламБата и часовника, ми напвави го с кухо, демек с дебели стени, за да може да се получи някакаъв ефект на пречупване, както правилно си забелязал за пепелника.

P.S.: Aко искаш да прикрепиш изображение(я), качи ги някъде и с IMG тага ги сложи в поста си.

Baby Thomas
15.01.04 г., 13:52
Като за начало дъските са огромни, шефе. Текстурата на стъпалата от витата стълба не е много убедителна, освен това самите стъпала имат малко ръбче. Перилото виси във въздуха, но може да е на въздушна възглавница и не споря :D
Кажи какви са ти настройките на лайтнинга, за да се пробвам да предложа нещо по-подходящо. С какъв рендър е това?

П.П. Като цяло имаш проблем със съразмерността на обектите. Опитай да ги направиш така, че си съответстват с размерите на реалните такива. ИМХО, разбира се!
Не се правя на супер дребнав и критиче, само се опитвам да насоча вниманието към нещата, въхру които можеш да поработиш. Надявам се да съм помогнал и УСПЕХ! :D

tomcat
15.01.04 г., 14:19
Изобщо не си дребнав BabyThomas. Напротив много ми помагате по този начин. Много благодаря. Рендвано е с mental ray. Забелязал съм, че много се използва V-ray. Предполагам, че това е плъгин, ама аз го нямам. Пък и имам още доста да поработя върху други неща, така че за сега и този върши работа, т.е. проблема не е в рендера а в майстора ;)))). Ще коригирам нещата и ще постна пак.

Имам pic на пепелника от близо с и без mesh smoot (с него не ми харесва много. заглаждат се ръбовете и се губи някак си ефекта... не изглежда добре), ама за сега няма къде да ги кача (но работя по въпроса).

P.S.
Осветлението е по подразбиране, т.е. не съм променял нищо не съм слагал никакъв светлинен източник. Пробвах, но все не ми харесваше резултата. Довечера (след работа) ще си поиграя пак.

iMarh
15.01.04 г., 14:20
Мдам, това за размерите и на мен ми се струва че е вярно, макар че това е бял кахър. Ако трудно преценяващ обема на телата бачкай с размери, поне ще си сигурен какво правиш. След като въвeдеж размерите на 10 вида стълби, маси, ламБи и т.н. след време ше имаш много добра преценка и много набито око за тези неща, композицията им, гледна точка, етц.!

А по повод осветлението ако не бачкаш с някой специализран рендер ползвай повече на брой лампи , тактико-разположени и с редуциран multiplier! Като внимаваш какъв ефект търсиш в осветлението и съответно на някои изключваш specular-a, /за да има само по едно светло петно (блик) по обектите ти/, exclude-ваш обекти особенно тези по който имаш рефлекции за да не станат нереално бели, гледай да имаш най-много 2 ламБи който хвърлят сенки....та туй ми се върти в тиквата общо взето...

tomcat
15.01.04 г., 14:26
10x iMarh !! Веднага (след работа де :))) ще се възползвам от съветите ти и ще пробвам.

iMarh
15.01.04 г., 14:29
Originally posted by tomcat
Рендвано е с mental ray....

Включил ли си Global Illiumination?

tomcat
15.01.04 г., 14:33
Ами не съм включвал нищо. Но точно Global Illiumination мисля, че е изключен...

iMarh
15.01.04 г., 14:41
Включи го, бодни едно Omni в сцената, намали го като интезитет (наприемр започни с 0.3) и започни да експерименираш с параметрите на ламбата и GI.

Ако пък искаш тъмно кюше под стълбите ламбата трябва да е Аrea и да си включил Area Shadow на On, сянката да е Raytraced Shadow.

tomcat
15.01.04 г., 14:48
Ok. Ще го изпробвам...

BeaZTiE
15.01.04 г., 17:48
ами...
значи използвай за стъклата рейтрейс материал с прозрачност и рефракшън около 1.05-6 т.е. поиграй си.
забелязвам, че не ти е двустранен материала.
моделигът е доста примитивен но с добър рендеринг може да се скрият доста недостаъци..

ето ти едно примерче направено на макс 5 за около 1 минута.
несмутната сфера с 12 сегмента
3 лампи
рейтрейс материал с радиосити 2страннен материал рефракшън 1.05 трансперантност 159.159.159
фейсмап и фацтед включени

Baby Thomas
15.01.04 г., 19:20
Извинете, BeaZTiE, че Ви заговарям без предварителна уговорка, но искам да поясните идеята на Вашия пример. Каква всъщност е причината за създаването му и какво цели?

П.П. Казано по народному: не моа сфана как ше му помогне на пича точно. Май нещо съм се запецнал мисловно :p

BeaZTiE
16.01.04 г., 22:19
ами пича питаше как да направи пепелника по-реалистичен :)

ето цитат

И... абе как да го направя това стъкло, че да изглежда като кристален пепелник, а не като нарисуван...