PDA

Виж пълна версия : Минимални изисквания за 3D Studio MAX & AutoCAD

BladeHN
13.01.04 г., 02:15
Wyprosa mi e sledniq: kakwi sa minimalnite iziskwaniq na 3d studio maks i na na Autokad(nowite i malko po-starite wersij na programite) I o]e ne]o,
]e wyrwi li nqkoq i koq wersiq na slednata ma[ina:
celeron 433mhz
128Ram
S3 Savage4 32mb
Mnogo mi e wavno osobeno za wtoroto.
Blagodarq predwaritelno

mio
13.01.04 г., 11:56
AutoCad 2000 ще върви прилично, друг е въпроса какви модели/чертежи ще можеш да работиш.

Baby Thomas
13.01.04 г., 14:03
Един фен цъкаше на МАХ5 на РС с 333 Селеронче, 512МВ РАМ, смешна ТНТ2 Ултра. Доооста зле беше работата, но все пак мога да кажа, че върви. Смятам, че на твоята машина можеш да сложиш 5-цата и за по-леки проекти няма да е голяма мъка. Сложи още РАМ, защото особено с ХР ако си...

BeaZTiE
13.01.04 г., 14:09
ще вървят. но не очаквай бърз рендеринг - особено от макса.

бтв 3д студио не го пишат, че е на аутокад от Р4 за дос.
първите 3 версии на макс бяха на Кинетикс (дъщерна фирма на аутодеск) другте три версии са на Дискрийт - също дъщерна фирма на аутодеск.
с тази система ти препоръчвам версия на макс - не по-висока от 4.2

ако имаш възможност си вдигни рама поне на 256. за стабилна работа (работа - не рендеринг) се искат поне 256 мб рам. иначе тези 128 - не стигат до никъде.
сметни вина яде 64 - макса (4.2 без пългини) - стандарно яде 48. остават ти 16 мб - които ти 100% си изконсумирал с някой антивирус, браузер и ицкю - да речем.. а на свап се работи ужасно криво.

tomcat
13.01.04 г., 14:11
На другия компютър в къщи съм сложил ТНТ2 М64 (дооооста по-слаба от Ултрата) и няма никакви проблеми за не сложни модели в MAX 6. Но работи с OpenGL. С Direct3D бъгясва. За начинаещи (като мен) в MAX-а става.

mio
13.01.04 г., 14:30
Originally posted by BeaZTiE
сметни вина яде 64 ...
няма такава сметка...:p

BladeHN
13.01.04 г., 15:05
Mnogo blagodarq na wsi`ki.

BeaZTiE
13.01.04 г., 15:38
Originally posted by mio
няма такава сметка...:p
сметни тогава :) само не ми го изкаравай под 64 мб :) нагоре да.. надолу.. йок.. или ще смятаме вин95 колко консумира :p :rolleyes:

mio
13.01.04 г., 19:14
Не мога да ги сметна, на всички процеси, дори и на системните динамично се заделя и освобождава физическа памет. Лимитите и началният размер, до които могат да нарастват областите достъпни за системните процеси се изчисляват при инициализацията и зависят от размера на физическата памет. Има поделени области от памет, системен кеш за входно/изходните операции - не може просто да се каже ОС е толкова МВ, във всеки момент за всяка машина е различно.

BeaZTiE
13.01.04 г., 20:10
навремето като излезе вин2к се мъчих да направя на машина със 128 мб рам консумация под 64 мб. уви - борих се като свинка с тиква - спирах купчина "сървиси" и неможах да падна под 60-тина.. непомня точния размер... което ме кара да мисля, че в конкретният случай се късае за същото нещо..
в момента малко хора имат подобен проблем, като се има предвид, че навремето (преди 3-4 г.) 128 мб рам струваха около $100 а доларът беше 2.2 лв. в момента евтина 512 мб е около $60 а долара е към 1.6 лв.. и разни такива ми ти неща :) но в общи линии тези 128 мб рам едва ли ще предоставят на пича кой знае какво поле за изява (за макс говоря) освен да му скъсат нервите след като реши да направи меш смут на повече от два интер. на съб див... даже и интер.2 му е много :)

mio
13.01.04 г., 20:38
Не става 128МВ да се слагат на 2000 и ХР, това е повече от очеизвадно. С 98 не знам за макса, но акад-а ще върви добре с нормални, неголеми чертежи/модели. На селерон 633 и 128MB с 98 съм ползвал AutoCad R14, работи се нормално. Основно за AutoCad е да не се забравя да се отметне в опциите hardware OpenGL щото по подразбиране не е активирано

BeaZTiE
13.01.04 г., 22:18
лоша идея е да се пуска макс на вин9х базирана ОС.
до 4.х съм сигурен, че вървят.. ама как вървят.. не ми се говори.
може би е добра идея да се опита с винНТ - което според мен е правилната ОС... за жалост вече е твърде стара и няма поддръжка. аз лично поради тази причина се наложи да мигрирам към вин2к преди около 2 години.
иначе макс + вин98 (дори и се) е "опасно" да се работи. те и от аутодеск си казват, че върви.. ама не го препоръчват.
друг съвет, който мога да дам (май вече го дадох де..) е пича да си купи още една 128-ца струва към 20 лв "на старо" и 30 лв "на ново" не е излишна малко повече рам.

за новите аутокади немога да кажа, но 14ката върви на тази машина без грешка... като за начинаещ де :) иначе макс 4.2 е правилният избор.. и пак повтарям.. малко още рам...
макарче аз лично унас съм на 2.4 гхз реални и съм с 1.5 гб рам пак когато си играя на макса - и правя тежички неща машинката горката кляка.. става дума за симулации с малко по-тежки обекти... иначе с моделинг вече ми е трудно да я натоваря.
бтв с макс 2.5 работих дълго време на к6-2 266@400 със 128 рам и пермедия2@фиреГЛ 1000 и бях направил доста тежък моделинг и сега се чудя как съм имал нерви за това...
поздрави.

Petko K
20.01.04 г., 19:22
3D Max R3 вървеше на 32 МВ RAM :) - лично е изпробвано. Е, зареждаше малко бавно :). В ТУ бяха подкарали Photoshop 6 и CorelDraw 10 също на 32 МВ (Р233 Мхц)!! Няма да ви обяснявам как вървяха, сещате се :).
На описания компютър ще върви със сигурност AutoCad 2000, може би и 2002. Сигурно ще тръгне и 2004, но не вярвам да може да се работи нормално. 3D Max до версия 4 - 4.3 не вярвам да има проблеми, 5 сигурно и тя ще тръгне, ама не е въпроса само да тръгне. Най - лесното решение е още малко RAM, 128 са малко, особенно за Win 2000 и ХР. На 256 МВ ще тръгнат и по - новите версии. За обучение и любителски проекти ще става.

BeaZTiE
20.01.04 г., 22:42
абе макс 4 върви на стария ми лаптоп келешрон на 600 със 64 рам.. ама как върви... неможе се врътне обект от да речем 50-60 к лица.. просто да работиш с маск с малко рам е равно на мазохизъм.

LuPuS
25.01.04 г., 12:36
не ти препоръчвам да скачаш на селерон ако искаш сериозно да се занимаваш с тези два софтуера... мисля, че в случая е удачно да почакаш малко да паднат Р4 процесорите над 2 гигахерца - а и тези на три.... за препоръчване е ако вземеш такъв да е с хипер треад технология... за това по късно...
друг оптимален вариант поне според мен е да търсиш старо двупроцесорно дъно за Р3 ксеон... ако сложиш на такова нещо 2 ЦПУ-та (1000-1500 ) мегахерца и около гигабайт рам можеш да се сравняваш с новото поколение процесори:)

за видео аз лично съм фен на Н-видиа платките, и съм с
Fx-5600 в момента цената му е още сравнително висока, но смея да кажа, че макс може да се възползва напълно от директ Х-а 9 който поддържа тя и в работните прозорци всичко си върви мазноооо-мазнооооо:) знам че е скъпа но ти я препоръчвам защото не само аз съм с такава и още няколко човека мъчат макса с такива и са мнооооооого доволни....

п.п. не си купувай евтин процесор като селеона.... а нещо което няма да ти се налага да сменяш като излезе мах7:P

Valeri
25.01.04 г., 17:14
Originally posted by LuPuS
п.п. не си купувай евтин процесор като селеона.... а нещо което няма да ти се налага да сменяш като излезе мах7

На теб не ти ли мина през акъла, че компютърът с тези параметри е наличен, а BladeHN пита дали ще може да работи на него с 3DS и AutoCAD?

Pa3KaTaH
25.01.04 г., 17:47
Originally posted by Valeri
На теб не ти ли мина през акъла, че компютърът с тези параметри е наличен, а BladeHN пита дали ще може да работи на него с 3DS и AutoCAD?

ами това е най лесния съвет :)
в една друга тема си се питаше за много евтина sound карта,
един се изцепи ` дай 60$ за augigy1`... в следващия пост се прочете и `дай още 20$ и си вземи audigy2 - много яка е`... ;)

а инак по темата - върви - преди бях с такава система и си джитках на тези неща - верно че не много сериозни неща - но като за учене става, само още 128 рам вземи - 25-30лв ще ти излезе, но значително по-добре ще вървят

BeaZTiE
25.01.04 г., 18:52
ще ме прощавате, ама точно 5600 е НАЙ-НЕИЗГОДНИЯТ избор за 3дс макс карта. тази катра не става на куадро - а фх 5200 докарана до куадро фх 500 е около 2 пъти по-бърза от 5600...

а това да работиш с макс и директХ - е мит. освен да гледаш завършени сцени с малко по-пипната графика, за друго не става. просто ДХ ще си остане гейм система и нищо повече... въпреки всичките опити от страна ма М$ и Аутодеск да се опитат да го наложат...
просто идея си немаш колко е бавен уай-а на дх3д... за да подкрепя думите си с аргументи - мисля, че е добре да изтеглиш теста за макс на спец.орг (ftp://spec.ir.miami.edu/dist/gpc/apc/SPECapc-1.0_3dsm-4.2.6.exe)
ще се убедиш сам за какво точно иде реч :)

Baby Thomas
25.01.04 г., 19:34
И коя платка с чип 5200 е най-читава? Понеже всичко живо хвали Манли, но като я видях в дейстив ми се доплака. Не мога да не направя асоциация с албума на Слави - 9-ти трагичен или който там беше...

BeaZTiE
25.01.04 г., 20:20
БТ, задай го този въпрос в хардуерния форум.. аз заявявам, че от нвидия нищо не разбирам. т.е. не им познавам добре производителите и хабер немам кой какви чаркове бута.
аз лично съм си играл много с едно ХФХ и малко се ядосах, че тази карта за 50 евро е почти толкоз добре (коагто се модне до куадро де) колко моя 9800 моднат до ФГЛ Х2 (а фгл Х2 е най-високият модел на ати за проф. 3д карта)
е да.. успокоих се, защото нвидия са с по-грозни цветове.. някак по-тъми. дх3д е 3 пъти по-бавен (да не кажа и повече) няма тв тунер.. няма дистанционно.. нема глезотии. ама все пак за свестна работа не ти требе ни ДХ, ни твтунер или виво, ни дистанционно... но просто 5200-тата (карта, която геЙмърите много плюят) аз с ръка на сърцето казвам, че това е най-евтиният и най-удачният вариант за професионлана 3д карта (естествено след малък софтуерен мод - който отнема максимум 10 мин)

BladeHN
27.01.04 г., 17:19
от Всичко написано дорук разбрах че може да се правят някой елементарни неща и малко по-сложни Но не и рендеринг (Разбираемо де), ОК.

я да ви питам нещо малко извън темата, Гледах сйта на Lianna
(Lianna-bg.com) та там имат някой дъна с процесор и жидео. Има ли някой информация за тях, в смисъл струва ли си да се земе нещо от там и надеждни ли са(имайки предвид че са 2-ра ръка и гаранцията им е "ОК")

BeaZTiE
27.01.04 г., 17:26
в общи линии е така..
и рендеринг можеш да правиш... зависи от търпението.
както вече казах навремето правихме рендеринг на 33 мхц машини... и да обобщя, опредлено бяхме доста по-търпеливи от сега :)

VELI
19.02.04 г., 02:03
Originally posted by BeaZTiE
а това да работиш с макс и директХ - е мит. освен да гледаш завършени сцени с малко по-пипната графика, за друго не става. просто ДХ ще си остане гейм система и нищо повече... въпреки всичките опити от страна ма М$ и Аутодеск да се опитат да го наложат...

ШШшшшшш Братле, как да не е нищо да бачкаш на ДиректХ!!
Божее, ми то ако не се бачка на ДиректХ, тогава какъв МАХ е т'ва бе!? Та то един свестен модел не можеш направи:)
Сега съм с ФХ5200 и се новородих! Може и да не е най-доброто, но се работи нормално и с АБСОЛЮТЕН КЕФ. Иначе си е жива мъка.

ВТ Едит: Хайде по-леко с изказванията, пич! Първо цитираш без да укажеш кого и не се разбира на кого отговаряш, второ тона ти не е никак подходящ и трето си се старал да допуснеш доста правописни грешки (които старателно поправих).

Baby Thomas
19.02.04 г., 03:05
Днес сложих МАХ6. Оказа се, че стария MAXtreme драйвер не работи, а нов няма. Поради което се наложи да опитам OpenGL & DirectX. Усещам ги доста по-зле от MAXtreme-а, но от двете по-добре ми върви DirectX...

BeaZTiE
19.02.04 г., 04:16
Originally posted by VELI
ШШшшшшш Братле, как да не е нищо да бачкаш на ДиректХ!!
Божее, ми то ако не се бачка на ДиректХ, тогава какъв МАХ е т'ва бе!? Та то един свестен модел не можеш направи:)
Сега съм с ФХ5200 и се новородих! Може и да не е най-доброто, но се работи нормално и с АБСОЛЮТЕН КЕФ. Иначе си е жива мъка.

абе рожбо златна. ти някога през живота си работил ли си с професионална видеокарта и специални драйвери за нея? къде си хукнал с тази оем-ка 5200. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
ако беше проявил малко уважение можеше да ти кажа как да изкошичш максимума от нея (над 30-40% отгоре) да видиш какво значи "новородих" - но на подобни гейзери - едва ли ще дам какъвто и да е съпорт.

БТ
знам, че макс 6 няма поддръжка ни за куадро, нито за файърГЛ... за жалост все още нито нвидия, нито ати са се натуткали да пуснат съпорт за ГЛ МАКСимум или МАКСтийм
явно пак се дебнат и в моемента в който едните пуснат поддръжка ще го направят и другите.. нали и те са ръка за ръка... колко и смешно да звучи :) но ако им следиш ходовете - ще разбереш, че няма нищо случайно... чак стават прозрачни.. за жалост юзърите с байрачетата (е тако тоя отгоре - де се изказа неособено добре подготвен) махат и викат ати или нвидия рулз.. без да си имат и идея какво точно рулз :) защото момченцето опредлено не се е усетило за какво иде реч.. и си е пуснало макса със стандартен драйвер - и пляска с ръце и се кефи.. е на този тип хора у наше село им викаме "юзъри".. :)

ПС
нищо лично към младежа.. ама когато прави смели изказвания - да се запознае с материята.

Baby Thomas
19.02.04 г., 16:20
Хе-хе... :p

Ами няма, ама какво да направим. Засега ще карам така. Без това нямам някакви суперзлобни проекти и при мен чак такова значение няма. Просто реших да я тествам 6-цата, а и все някога ще излязат и драйвери и всичко и хората ще минат към нея. Аз съм скромен юзър със скромни изисквания и не ми пречи сегашното положение на нещата.