PDA

Виж пълна версия : Software compile time?

Manchev
12.01.04 г., 02:10
Mamka mu i prase, sled sybitiata, sluchili se s computera mi syzhiwih boynata machina - dwuprocesorniq IBM - ski syrwyr. Ma[inata e s dwa pentiuma na po 100MHz i 32MB RAM. Mnogo hubawa igra`ka, na mnogo ne]a se nau`ih ot neq. Ima edin slak ka`en, deto we`e ne pomnq kakyw to`no be[e, ama e s gnom1, zna`i e 8.0. Ponablyskah nqkoi ne]a, natokah go, izglevda dobre, raboti prili`no kato za tolkowa pamet. I re[ih da slagam ICK\ klient. Kato gyzar se nahwyrlih na centerICQ ]oto mi haresa kakwi magii move i go drypnah. Pusnah go da se kompilira i onzi kato po`na da smqta, taka we`e ( ne se smejte) den i polowina! Po edno wreme mi pisna, teglih ^S i se zahwanah s ne]o po-normalno. Prepory`aha mi mICQ , drypnah. Kompilirah, byrzi`ko stana(w srawnenie s drugoto wsi`ko mi se struwa byrzo). Pusnah go i na wtoriq dialog izpi]q segmentation fault. Teglih edna majna, drypnah lICQ, koeto se kompilira sumati wreme, pisna mi i nego kontrolirah s "S". Okaza se `e wgradeniq klient w gnoma ne poddyrva SOCKS i ot nego se otkazah. KDE izob]o nqmam. Pusnah pak CenterICQ koeto po nqkoe wreme uspq da se izkompilira do kraj. W momenta te`e instalaciqta, sutrinta kazah make install , ne znam do koga ]e `akam...
Taka de, wyprosa e wyzmovno li e takowa ne]o? Razbiram, qdroto go kompilira edin sledobed, ama tezi 2dni we`e izglevdat ne mnogo, a sme[no. Ne sym zapoznat s procesa, no gledam `e powtarq ednakwi fajlowe, no ne znam s kakwi kl\`owe pred tqh, redowete zapo`wat s make[3] ...... w momenta. Dali ne]o kuca i powtarq, potretwa i t n ili ima tolkowa etapi? Bqh `uwal `e e tevi`ko towa ICK\, ama tolkowa `ak....
Oswen wsi`kite raboti, koito prawih dokato se kompilira towa, butah i `asownika, kompilatora si pi]i `e faila ]e e bil bodificiran prez 2007 godina, ama naro`no go ostawih da se `udi, da widim dokyde ]e q dokara. Prevalih ICK\to we`e, interesno mi e samo da widq dokyde ]e stigne.
Ama naistina li move da e tolkowa bawno ili sym omazal ne]o i sega gledam monitora kato poslednia lamer?!?

P.S. I da se izwinq ako sym sgafil i s kirilicata nqkyde, na links-a wsi`ko izglevda normalno ;)

goscho
12.01.04 г., 02:24
Може ли да дадеш някоя команда, която се повтаря често с различни ключове?
При компилиране на .с файловете или при линкването на вече компилираните модули е?
Виж какво принти ./configure
дали там няма нещо странно.
Другото което може да се препоръча е да си упдейтнеш версиите на make и тем подобни програмки които се ползват при компилирането.

Melwin
12.01.04 г., 09:31
Моя съвет е да махнеш излишните протоколи на centericq .. ако не друго ще елиминираш голяма част от времето за компилация.
Иначе .. goscho ти е казал какво да гледаш.

Manchev
12.01.04 г., 16:16
Компилира се!!!
За да се окаже накрая че няма поддръжка на SOCKS, ама ще решим проблема някак.
Сега дърпам и гцц3.3.2 и с него може по-бързо да стават работите ;)

goscho
12.01.04 г., 18:30
Gledaj po-skoro za spomagatelnite programki make, ld i tem podobni. Mislq bqha w paket binutils

the_real_maniac
12.01.04 г., 20:55
Наистина и аз мисля, че става въпрос за "несъвместимост" ... Почти всеки сорс , който съм теглил е имал изискване към нещо , като версия ;) Я самото GCC , а някоя библиотека ;) Така, че въобще се учудвам , че е тръгнал , защото попринцпи течът проверките в началот за библиотеки и най-вече includes :P :) ;) Успех ...

М/увпрочем темата ми се струва доста интересна и комична/смешна , всмисъл първияти пост е тъжен , но развеселява ;) Успех отновно ... :D

Manchev
12.01.04 г., 21:54
Znam `e zwu`a kato onzi pi` s 900-te posta deto minalata sedmica pita za]o go restartirali ot mrevata ;) I wse se prawq `e razbiram ot Linuks, ama qwno kolko znam...
Btw wyprosnite spomagatelni programki wyrwqt li s kompilatora? Sega instaliram gcc 3.3.2 i ne znam kolko wreme ]e otneme, no ]e potyrsq sy]ewremenno nowite im wersii, ako sa otdelni i tqh ]e nablyskam. Oswen towa se `udeh dali ako wzema instalacionnite diskowe na po-nowa wersiq na distro-to i instaliram ot tam paketa ]e stane. Mislq `e ima[e ne]o ot roda na upgrade packages" ili se lyva?

goscho
13.01.04 г., 00:56
Ne ne sa kym kompilatora, zatowa ti kazah i za tqh. Osnownite sa mislq
make - za cqloto bildwane i
ld - linker, kojto ti swyrzwa otdelno kompiliranite moduli w cql izpylnim fajl
Az pyrwo bih poglednal ./configure scripta kakwo prawi. Wij i w readme-to dali ne move da mu se dadat dopylnitelni parametri, ili dali ne myrmori za neщo. Da ne bi da si kompiliral bez da go izpylniш w?

Melwin
13.01.04 г., 10:01
Mana`ew sled kato rabira[ ot linuks trqbwa da znae[ `e gcc 3.3(x) e po - bawno pri kompilirane ot 2.95 (No za smetka na towa generira po dobyr kod) Ta .. wzemi si instaliraj nowite wersii na make, autoconf,automake i ld. O]e nqma da e zle i da dade[ reda s kojto e ./configure -X -Y -Z?

Fo
13.01.04 г., 10:39
Originally posted by Manchev
Oswen towa se `udeh dali ako wzema instalacionnite diskowe na po-nowa wersiq na distro-to i instaliram ot tam paketa ]e stane. Mislq `e ima[e ne]o ot roda na upgrade packages" ili se lyva? Има да, в един файл упграде.тхт е добре обяснено.

goscho
18.01.04 г., 16:50
Сещам се и за още нещо което може да ти ускори компилирането
Вместо
make
направи
make >> compile.log
Така ще ти принти само грешките в конзолата а останалото ще отиде в лог файла. Може и >> /dev/null ако информацията не те интересува.