Виж пълна версия : Slackware 9.0 install
DreadLockZ
08.01.04 г., 18:35
Как мога да си инсталирам този линукс от хард диска си,защото CD-ROM-a ми не работи!Знам,че въпросът ми сигурно звучи много тъпо,но досега съм бил само на Уиндоус 98SE и ХР и затова питам!Предполагам,че Slackware 9.0 ще ми тръгне на PC-то:AMD K7 Duron 750MHz;MB Soltek 75KAV-X;256MB SDRAM PC133;HDD Maxtor 20GB 5400rpm;nVidia RIVA TNT2 M64Pro 32MB.
Еми това е!
Трябват ти boot и root дискети. Не знам имаше ли ги на диска... можеш да си ги свалиш от ftp://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-9.0/. От boot ти трябва bare.i - предполагам ще ти свърши работа, и от root install.1 и install.2. Имат си README.TXT - прочети ги. Първо боотваш с боот дискетата и то ще ти поиска роот дискетите. А да забравих..... копираш си диска в някаква директория, и като те пита откъде ще инсталираш трябва да има за от твърдия диск.... Отдавна съм инсталирал и може и да бъркам нещо. :)
DreadLockZ
08.01.04 г., 20:41
Да тея файлове ги имам.Обаче install.1 i install.2 не мога да ги запиша на дискети,защото пише,че няма достатъчно място.И разбрах,че от BIOS трябва да направя boot sequence:floppy обаче и такова няма в моя биос!:( Има само first boot device,second boot device...За first boot device дадох floppy,но като сложа дискетата с файловете от bare.i и рестартирам ми пише remove disk and press enter!Некви идеи кво да направя,щото мноо искам да си го инсталирам!
Това с BIOSа си го оправил, а как точно я записа дискетата? Файла е един и се записва на дискетата с rawrite, както и install.1 и install.2.
DreadLockZ
08.01.04 г., 22:11
Значи там ми е грешката.Аз пък с copy и paste(идиот:( ).А тва rawrite как записва файлове.Пробвах значи с dos prompt-а:
c:\rawrite bare.i a: ама не се получи!Как точно трябва да ги запиша?Знам,че въпросите ми станаха много обаче сам явно не мога да се справя...
ftp://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-9.0/bootdisks/RAWRITE.EXE
ftp://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-9.0/bootdisks/bare.i
ftp://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-9.0/rootdisks/install.1
ftp://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-9.0/rootdisks/install.2
Сваляш тези в една директория и пишеш във нея rawrite bare.i a: после заменяш bare.i с install.1 и install.2 за другите две дискети.
Bots'_Revenge
08.01.04 г., 22:30
Тея хора, защо мъчат бедните юзъри? Защо не го направят по-лесно, по-облекчено, за да не се налага да копираш, пък после да играеш на тука има - тука няма с дос-а и т.н. И това не е само в този случай.
ЕЕЕЕ, сори за отклонението, ама като прочетох се ядосах. Хайде живи и здрави :p
То се инсталира от ЦДто и не трябват дискети, ама не му работи ЦД рома.
Manchev
09.01.04 г., 11:57
Eee, hi` ne e trudno dave, samo da znae[ kakwo trqbwa ad se naprawi. Ne e tolkowa zor ;)
A az imam edno pitane- disketa, zapisana po tozi na`in, wyzmovno li e da ne stawa za ni]o powe`e? Wsi`kite boot/root disketi, koito prawih, sled towa ne podlevat na format.
Форматират си се. Виндоса не може да ги чете така записани но си ги форматира и пак може да се ползват за друго.
Manchev
09.01.04 г., 12:18
Moqt uporito otkazwa. Trqbwa po-nastoj`iwo qwno ;)
DreadLockZ
10.01.04 г., 12:31
Ами това с дискетите го оправих обаче имам още два въпроса преди да го инсталирам тоя линукс:
1.Предварително ли да разделя харда с Partition Magic или да го направя чрез инсталатора?
2.Сега на ПЦ-то си имам два Уиндоуса-98SE и ХР и при всяко включване мога да избирам коя ОС да зареди.След като инсталирам линукса трябва ли да направя нещо,че да мога да стартирам и трите ОС или поне линукса и ХР?
1.Няма никакво значение - както ти е по-лесно така го направи.
2.Нищо специфично не трябва да правиш. Lilo ще разпознае XP-то и автоматично ще го добави като опция за стартиране. А от неговия boot loader ще можеш да избираш дали да заредиш XP или 98.
Milanoff
10.01.04 г., 14:34
Според мен е по-добре първо да си направиш партишъните с меджика и послед да инсталираш - аз по-често така го правя за да не стане някоя грешка:D , защото понякога не гледам какво пише в прозорците, но ако си внимателен можеш без проблеми да си ползваш партишън ютилитито на линукса.
За стартирането на системите потърси XOSL - много добър буут мениджър, потърси и във форума доста се изписа за него.
Другия вариант е да конфигурираш lilo да ти стартира системите.
Manchev
10.01.04 г., 15:00
Razdeli s PM, po-malko qdowe ]e bere[ ;)
Za loudyra- az twyrdo dyrva na LiLo, wsi`ko zarevda i se konfigurira stra[no lesno. Samo edin problem syzdawa mnogo grivi- ako ima[ nqkolko fizi`eski diska i mahne[ ediniq, loudyra se pobyrkwa. Ne znam dali wsi`ki go prawqt towa, no s LiLo dosta me e bolqla glawata po tozi powod.
Pohwaliha mi Smart boot manager , wyr[i hubawa rabota, no ne garantiram kolko e priqten i siguren
За правенето на партишъни по време на инсталацията:
Инсталирал съм само Слак8.1, но поне при мен казва "Ползвайте cfdisk", пък там не съм видял да има опция за преоразмеряване на вече съществуващ дял...
Здравейте. Нов съм в клуба и в Линукса :)
Но относно За лоудъра- аз твърдо държа на ЛиЛо, всичко зарежда и се конфигурира страшно лесноще кажа, че сума ти ядове брах с това ЛИЛО (при инсталация на Slackware 9.0 и 9.1) - не ще и не ще да разпознае първи партишън НТФС (сигурно аз някъде бъркам), докато с GRUB от RedHat9 всичко си тръгва от раз и самичко при това :)
Ако има някакъв трик с това ЛИЛО, моля кажете.
П.С. Накрая го пуснах де, ама чак като го инсталирах последователно в МБР и на партишъна на линукса - не ми се мисли какво ли омазване е станало...
Авторски права на vBulletin