PDA

Виж пълна версия : Mini-DV Samsung

dick
07.01.04 г., 02:02
Имам един въпрос за една камера.
SAMSUNG VP-D24I на промоция в Техномаркет.
Та въпроса ми е :
Ще ми трябв а ли някакъв специален софтуер за да си сваля материала на касетата без загуба на качество/разделителна способност/ и без да ми е необходим примерно 180Г диск? Казаха ми че ако се сваля нормално през FireWire излиза около 100МВ на минута т.е. около 6GB!!! за една касета. Има ли чалъм да се намали този размер още докато се сваля.

georgebg
07.01.04 г., 10:14
за пореден път ще сложа една табличка с описание на форматите:
http://georgepetkov.hit.bg/images/table.jpg
Ясно се вижда, че при сваляне от miniDV - стандарта е DV - 216МB/min , което е почти 13 GB/час. Така че за да сваляш от такава камера без загуба на качеството, ти трябва толкова място.
има програми (като UleadVideoStudio) които могат още по време на кепчъра от камерата да ти компресират в MPEG2, но качеството доста спада (компресията е кофти за сметка на скоростта).....
за конкретния модел камера - потърси си ревюта и технически данни в интернет.....

Dark Skywalker
07.01.04 г., 10:29
Originally posted by dick
...за да си сваля материала на касетата без загуба на качество/разделителна способност/
....без да ми е необходим примерно 180Г диск
....да се намали този размер още докато се сваля. Доброто качество и малкия обем са взаимоизключващи се понятия. Защо си дал толкова пари за цифров камкордер, след като искаш да съсипеш качеството на видеоматериала още със свалянето му от лентата? За нормална работа ти трябва един диск с обем цифром и словом 20 GB. Един час видео в DV формат е 13 GB, а най-дългата касета е 83 мин. - смятай. Запис в режим LP не препоръчвам на никого, ако трябва ще се аргументирам.

Един съвет: дай $50-60, купи си един диск 30-40 GB и го използвай само за видео. Монтирай в DV формат, а ако искаш да пестиш място и да пишеш върху CD-та, просто транскодирай готовия продукт в MPEG2/4.

georgebg
07.01.04 г., 11:00
dark ... я си кажи за LP режима всичко :)

dick
07.01.04 г., 14:58
Originally posted by Dark Skywalker
. Защо си дал толкова пари за цифров камкордер, след като искаш да съсипеш качеството на видеоматериала още със свалянето му от лентата?
Един съвет: дай $50-60, купи си един диск 30-40 GB и го използвай само за видео. Монтирай в DV формат, а ако искаш да пестиш място и да пишеш върху CD-та, просто транскодирай готовия продукт в MPEG2/4.
Парите още не съм ги дал, избирам. Преди малко ми казаха само не Samsung, някой може ли да ми каже защо не?
И още нещо кое да избера:
1. Samsung VP-D24i (http://get.bg/catalog/product_info.php?cPath=12_101&products_id=7457&osCsid=ba2c40bc42e3889d15c10629f2458eeb) 2. JVC D20 (http://get.bg/catalog/product_info.php?cPath=12_101&products_id=7785&osCsid=ba2c40bc42e3889d15c10629f2458eeb) 3. Panasonic NV-GS10 (http://www.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=00002209)

Dark Skywalker
07.01.04 г., 15:27
Originally posted by georgebg
dark ... я си кажи за LP режима всичко :) Ми то не е за разправяне, ама.... :)

LP режимът при DV камкордерите позволява увеличаване на времето на запис с 1.5 пъти, като запазва същото ниво на компресия (25 Mbps intraframe), т.е. визуално няма влошаване на качеството. Допълнителният прираст е за сметка на намаляване на широчината на пътечката от 10 микрона на 6.67 микрона, което води до много по-голяма нестабилност на картината и чувствително дига BER-а на записа.

В броудкаст среда се счита, че 18 микрона широчина на пътечката е ОК - така е както при аналоговия Betacam SP на Sony, така и при новия цифров формат DVCPRO на Panasonic. Полупрофесионалният DVCAM използва същия механизъм на компресия и запис, но при него широчината на пътечката е 15 микрона, т.е. има компромис между времето на запис и надеждността. Изхождайки от тези съображения, 10 микрона е доста малко, а за 6.67 просто да не говорим. Отделно има проблеми със съвместимостта между различни марки DV камкордери и магнетофони при възпроизвеждането на така записания материал.

За да резюмирам, един LP запис е по-уязвим на три нива:

1. При самото записване (сътресение на камкордера би довело до грешки в цифровите данни);
2. При стареенето на лентата (необходим е по-малък брой магнитни диполи да паднат от лентата, за да настъпи необратим срив в картината);
3. Съществуват потенциални проблеми със съвместимостта.

Така че избягвайте да записвате на LP....

Колкото до въпроса на dick, бих го посъветвал да обърне внимание на картинката, гледайки различните модели на един и същ телевизор/монитор и да прецени чисто субективно коя му харесва най-много. Също така е хубаво да обърне внимание на качеството на картината на страничния LCD панел. Струва ми се, че Panasonic са по-напред с качеството на този елемент (по-добра и детайлна картинка, по-добро цветовъзпроизвеждане), но понеже не съм имал възможност да сравнявам новите модели, не мога да бъда категоричен. Принципно форматът DV е разработван от Panasonic и JVC, а Samsung е по-нов играч и може би не трябва да им се доверява човек.... Знам ли.

BTW моделът на JVC има най-добро оптично приближение (16х).

georgebg
07.01.04 г., 17:53
мерси много - стана ми ясно.
защото и аз се зачудих че като ползвам LP режима не ми пада качеството.. а ме мързеше да търся обяснение, а и аз го ползвам с една касетка (temp) с която въртя цикъла със запис на DVD :) .
иначе това за възможна несъвместимост си го пише в упътването на камерата (като са писали доколкото се сещам за всичките режими на запис - за застраховка явно :D ).

dick
19.01.04 г., 12:45
Технополис решиха нещата. Пуснаха за 999.00 лв..JVC GR-D30 (http://jvc.ru/catalogue_03/videocameras/digital/gr-d30/gr-d30.shtml) и аз си купих такава. Дано не съм се набутал