Виж пълна версия : проблем с 3D Studio MAX 5.0
Имам следния проблем - веднага след инсталацията
при първото пускане пита в какъв режим да работи ,
direct3d opengl или софт.
винаги досега съм го ползвал c direct3d но като го избера
и зареди показва се работното поле на 3ds с четирите
гледни точки и точно в този момент компютъра ми се рестартира.
Някои знае ли на какво може да се дължи ?
интересното е че винаги съм го ползвал под директ3д.
има още нещо - има избор на директХ версията , аз съм инсталирал 9.0б и саответно избирам 9.0 в 3д студиото (има и вариант 8.1 но като го избера ми казва че нямам директХ)
На каква машина работиш, или по-точно какв ти е ускорителя и съответно кой драйвер ползваш за него.
Опита ли под OGL, и как се държи там.
С каква OS си и пачвал ли си я.
машината е пентиум 3
512 мб рам
3д-то е асус в7700про (GeForce2 GTS 64mb)
под opengl raboti
под direct3d не тръгва
кажи ако си се борил с това 3д студио
междо другото под опен ГЛ няма разлика с
софтуерно , никаква в времето за рендване
това нормално ли е ? само при определени
неща ли има разлика ?
BeaZTiE
04.01.04 г., 18:50
ами макс 5 ползва ДХ 8 - а тази карта поддържа максимум ДХ7 (ако не се лъжа) така, че няма какво да го бориш макс 5 с тази картичка.. радвай се на ОГЛ-то, на гефорс2 - което хич не е за изхвърляне.
направих тестове на спек и се оказа, че немоднат ГеФорс2 МХ 440 срещу моднат 9800 СЕ до ФайърГЛ Х2 е само 3 пъти по-бавна :) което означава, че ати, милите, хич ги няма в опънГЛ на професиноалните карти..
поздрави.
Baby Thomas
04.01.04 г., 23:03
Хи. И при мен с ДиректХ 9 не работи, но чак да рестартва...
Времето за рендване е едно и също, защото винаги е софтуерно, за там ти трябва ЦПУ (основно). Файдата на по-добрите драйвери в МАХ е бързодействието при работа във Viewport-ите.
BeaZTiE
04.01.04 г., 23:29
Originally posted by ErOx
междо другото под опен ГЛ няма разлика с
софтуерно , никаква в времето за рендване
това нормално ли е ? само при определени
неща ли има разлика ?
хехе опитай с реактора (не този в АЕЦ КозлодУЙ) да видиш за какво иде реч :)
или пробвай да врътеш обект с 500 000 лица :):):) да видим това П!!! как ще се изпоти и ще пометне едва ли не :)
ОГЛ така или иначе не се ползва повреме на фотореалистичния рендер.. т.е. в мая има една опция харудер-рендеринг.. ама не работи нещо като хората :) т.е. работи... ама файда нема..
също така огл е добре при превюта - направи си тест кратка анимация от тежък модел (да речем над 100к лица) от 100 кадъра и направи превю със софтуерен и гол рендеринг :)
т.е. няма какво да обяснявам - от ясно по-ясно е, че хврендер и сврендер са две коренно различни неща... или с 2 думи - дерзай :) (даже с 1 дума :))
локализирах проблема , тои е че инсталирам дх9.0
а картата ми поддържа 8.1 , преинсталирах windows-a и си тръгна без проблеми.
baby thomas , искаш да кажеш че винаги рендва софтуерно ,
само докато се работи с 3дс макс помага картата в гледните точки , правилно ли съм те разбрал ?
даите съвет за човек които сега се захваща с 3дс макс ,
съвет за книжка , за версия и друго важно ако има плс , ще съм ви благодарен.
BeaZTiE
12.01.04 г., 19:29
хехеехе
добре ще му кажа.. гефорс 2 с директХ 8.1 ;)
книжката е 3дсмакс Мастеринг
авторите са
Кет Удс
Александър Бикало
Крис Мъри
книжката за версия 4 беше почти страхотна.. за версия 5 незнам дали пуснаха превод. иначе я има.
също така може да опиташ със Мая 4 - учебен курс книжката
авторите са
Джим Леймърс (не се ебавам - такава му е фамилията - и хич не е леймър)
Лий Гудинг
имай предивид, че и двете книжки са доста къпи.. по около 30 кинта парчето (бяха преди година и нещо, когато поръчах да ми ги донесат)
Baby Thomas
12.01.04 г., 20:07
Да, съвсем само софтуерно. И аз бях много разочарован, когато след закупуването на уж култова карта за 3Д МАХ, въпросният софт продължи да си рендва като охлюв ;)
BeaZTiE
12.01.04 г., 20:43
БТ стига и ти с такива изказвания де..
знаеш ли какво означава да рендва като "охлюв"?!?
да речем далечната 1992 когато ми се наложи да рендна 20 секунди 3д анимация 640х480 на 33 мхз 80386.. ми отне за елементарни модели (при това доста опимизирани) около 13 дни...
краят на 1997 ми се наложи да редна 110 секунди 640х480 - бях на пентиум2 233 със 128 рам - за врето си това беше звяр.. отне ми 6 дни...
в момента рендеринга е невероятно бърз.. и мога да кажа, че поколението, което в момента започва да се учи.. просто и идея си няма какво означава бавен рендеринг.
в момента на мойта малка щайга (котлон 2.4 гхз с 1.5 гб рам) 110 секунди като тази анимация ще се извъртят за максимум 2-3 часа.. а ако реша да си пусна "сателитите" други два компютъра, които принципно работят като рендър слейв.. става в кажи-речи реално време сравнение с това.. като започнах да се уча на 3д рендеринг.. и подобни софтове..
така, че... изказванията за "бавност" неща да ги чувам...
а видеооскорителите са една много удобна "патерица"
между другото ето ти един линк (http://dimitar.dinev.com/wildcat.jpg) каква чиста картина прави служебия ми уайлдкат, който аз приватизирах от една работна станция, на която в моемента никой не бачка..
имаш и модела ренднат - близко до опънГЛ превюто от картата на 3длабс :)
опредлено ФайърГЛ Х2 (софтмоднат де) - който имам унас не дава токлова чиста картина при 200 сегмента на сферата..
също така и мапинга не е толкова "отвратително" точен, както е при УайлдКата... и при куадро 4 (поне софт модовете) не е толкова перфектна и ясна картината, отколко при уайлдкат 3 - но все пак да не забравяме, че тази карта преди 2 години струваше около $3000 - така че.. е позловелно да дава подобно "перфектно" изображение.
поздрави.
Originally posted by ErOx
...локализирах проблема , тои е че инсталирам дх9.0
а картата ми поддържа 8.1...
Картата ти е DX7...
Авторски права на vBulletin