PDA

Виж пълна версия : Въпрос за FPS...

prot
31.12.03 г., 22:17
От доста време искам да разбера колко най-малко фрейма за секунда трябва да ти вади картата, за да няма никакво забавяне при екшъните...в смисъл като мърдам мишката наляво надясно и да няма забавяне или плавно преместване а нправо "тък(ляво) - тък(дясно)"...екшън геймърите знаят за какво говоря...;)

pav
31.12.03 г., 22:45
При различните игри различно , но е доста повече отколкото е нужно просто за да не ти сече картината .

bay_ignat
01.01.04 г., 00:36
така за плаво възпроизвеждане на картината в смисъл без накъсване са нужни не по малко от 24 кадъра в секунда това го знаем всички предполагам.А сега на въпросати маи според мене неакаде около 40 кадъра в секунда и нагоре трябват зада се играе комфортно

The Bandit
01.01.04 г., 00:55
Аз под 30 гледам да не падам... Не че съм такъв геймър де, ама по-малко е дразнешо според мен. :D

ЧНГ!

Zabluden
01.01.04 г., 02:24
Originally posted by prot
От доста време искам да разбера колко най-малко фрейма за секунда трябва да ти вади картата, за да няма никакво забавяне при екшъните...в смисъл като мърдам мишката наляво надясно и да няма забавяне или плавно преместване а нправо "тък(ляво) - тък(дясно)"...екшън геймърите знаят за какво говоря...;)
За ЦС специално под 70 НЕ трябва да падаш. При ФПС това е добре :) 70+ :)

lini
01.01.04 г., 07:19
Originally posted by bay_ignat
така за плаво възпроизвеждане на картината в смисъл без накъсване са нужни не по малко от 24 кадъра в секунда това го знаем всички предполагам.А сега на въпросати маи според мене неакаде около 40 кадъра в секунда и нагоре трябват зада се играе комфортно

Нееее това не е вярно. НЯМА доказана горна граница за човешкото зрение. Това, че киното или телевизията вървят плавно и са малко кадри нищо не значи.
Отговора на въпроса за ФПС е - колкото може повече. При по-натоварените сцени в играта(например Макс Пейн 2 убий 30 човека и остави телата им да падат 1 върху друго) скоростта е по-ниска. При по-простите - по-висока.
Та за някой хора и 15 фпс долна граница е приемливо, за други 30, за трети 60.. при всеки е различно. Аз например искам 60, ама играя и на 30 като няма пари за по-скъпа карта.

Twinsis
01.01.04 г., 09:03
Човешкото око е устроено така че възпириема 24(25) кадъра в сек като движение, всичко под тях иглежда накъсано т.е. се4е казано по геймирски. А всичко над тях е как да кажа по леко "абе я ме вижте 200фпс" смех в залата.

bay_ignat
01.01.04 г., 09:41
Originally posted by lini
Нееее това не е вярно. НЯМА доказана горна граница за човешкото зрение. Това, че киното или телевизията вървят плавно и са малко кадри нищо не значи.
Отговора на въпроса за ФПС е - колкото може повече. При по-натоварените сцени в играта(например Макс Пейн 2 убий 30 човека и остави телата им да падат 1 върху друго) скоростта е по-ниска. При по-простите - по-висока.
Та за някой хора и 15 фпс долна граница е приемливо, за други 30, за трети 60.. при всеки е различно. Аз например искам 60, ама играя и на 30 като няма пари за по-скъпа карта.
пич а аз кво съм написал около 40 кадъра и нагоре то е ясно че колкото повече кдъра толкоз по добре аре сега не се прави на интересен

Valeri
01.01.04 г., 12:02
Originally posted by Twinsis
Човешкото око е устроено така че възпириема 24(25) кадъра в сек като движение, всичко под тях иглежда накъсано т.е. се4е казано по геймирски. А всичко над тях е как да кажа по леко "абе я ме вижте 200фпс" смех в залата.

Погрешно твърдение! Казвам защо с пример (който съм давал поне 3 пъти на HWBG): двама души играят Q3 (примерно), единият на 30fps, другият на 180fps. И двамата са над 24fps, т.е. по логиката на телевизионния образ би следвало да са напълно равнопоставени. На практика обаче това съвсем не е така, защото този на 30fps при бързо (примерно 1 секунда) завъртане на 180 градуса вижда картината на екрана на стъпки по 6 градуса, докато другия на 180fps вижда картината на стъпки по 1 градус. Кой тогава има по-голям шанс да уцели противника, този на 30fps или този на 180fps? Ами ако говорим за завъртане на 360 градуса?

Zabluden
01.01.04 г., 13:37
Тези 24/25 кадъра ти ги възприемаш като готов образ, докато в игрите образа се изгражда в момента и ти не само го въсприемаш със зрението си но и го усещаш с мишка-та. Аз твърдя че повече от 100 кадъра няма смисъл и не правя разлика (АЗ).

St-George
01.01.04 г., 14:05
Аз лично специално за игри като Quake, Mohaa, RTCW и COD (друго много рядко играя) се чувствам комфортно със над 70 fps.
btw. Valeri - много добро и просто обяснение. Заставам изцяло зад него. :) Особено се усеща при игра със railgun - гърмиш като сватбар на нова година и се чудиш защо по дяволите не "влизат" и не "влизат". А то какво било малко по малко fps, малко по го голям ping, а пък и монитора ако е някоя 15....:D :D :D

prot
01.01.04 г., 14:46
А примерно как мога да разбера с колко fps ми върви определена игра...да кажем Unreal Tournament (не 2003, а стария, защото сега него само имам на компа)...

lini
01.01.04 г., 14:55
http://www.100fps.com/how_many_frames_can_humans_see.htm
ето за хората дето мислят че 24,40,60 и т.н е максимума

janko
01.01.04 г., 15:02
Originally posted by prot
А примерно как мога да разбера с колко fps ми върви определена игра...да кажем Unreal Tournament (не 2003, а стария, защото сега него само имам на компа)...
FRAPS

pav
01.01.04 г., 15:23
Мисля ,че prot не пита колко кадъра му трябват за да върви гладко , а колко кадъра му трябват за да е маскимално динамична играта , тоест точно толкова колкото позволява . Пак твърдя , че е различно , но мисля ,че кадрите са поне 70-80-90 при екшъните . Отговорно за Quake3 мога да заявя като привърженик на Defrag мода за Quake3 , че максималната динамика в играта се развива (въпреки че разликата със 100 кадъра например трудно се хваща) , когато кадрите са ограничени на 140 и не падат под 140 !

bat_zerga
07.01.04 г., 23:43
Пич, ще ти дам един прост пример - пусни си играта при свръх настройки - висока резолюция, всичко на max. Гледай с Fraps-a с колко кадъра ти върви играта. При настройки на които тя върви с 40-50 кадъра - поиграй с ботове един час на UT-то. Стъпка 2 - 640Х480 - всичко на low - изкарай още един час игра. Ако не ти се подобри поне с 30% уцелваемостта на вразите - тури му пепел. Ако наистина се играе по-добре така - пробвай, опипвай - търси итеративно един междинен вариант, при който все още се запазва доброто ти темпо на игра и графиката е малко по-добра. Аз лично на Q3Arena при 50-60 фрейма от машината съм един, а при 120+ ..... тогава съм играчът такъв какъвто искам да бъда :D .

Joredos
09.01.04 г., 18:59
Ще кажа и аз малко
1)"Гадаете" :p (както казваше водещия на "Минута е много") .Малко се объркахте с тия 24 фпс.Това е за телевизията.При идеалното и гладко вървене на игрите се иска 60 херца!!Тука се мухите без глави,който ще наскачат ще кажа,че го четох в интервю на един разработчиците в Нвидиа.Той говореше,че това че една игра върви на по-малко от 60 херца дори и да не сече не значи,че върви идеално.Сега ще кажете,че той иска така да си продава картите-е да де,ама ми е секла игра дори и на 25 и на 30 и на 40 фрейма(на моя конфиг Medal Of Honour:Alied Assault пример давам с мене),нали?

hbk
21.01.04 г., 16:36
Както е казал Мечо Пух, по един друг повод разбира се :

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ - ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ :p

grey_wolf_bg
21.01.04 г., 17:53
Четох едно изследване че за нормално възприемане на картината са нужни 30 кадъра - но при тези 30 кадъра въпреки че не сече изглежда че картината трепти - все едно монитора ти е на 60Hz - за да не "трепти" картината и всичко да изглежда мазно като олио са необходими 70 FPS.