Виж пълна версия : GPRS
nomatter
30.12.03 г., 04:38
Dneska widqh na mtel gprs w {umen, kakwo zna`i towa. Pitam, kato kraen potrebitel. Interesuwame nqkakwa si opciq sms prez gprs. I kato ne polzwa data prez gsm-to ima li kqriq nqkakwa.
Видял си, че мрежата на Мтел вече поддържа такъв тип пренасяне на данни. За да стане нещо, ще трябва да се обадиш на мтел да ти го активират, щото иначе няма достъп. Пък и да го активират засега само MMS-и може да пращаш и получаваш. Информация - след нова година казват. По-добре не си го активирай ако не ти трябва, щото цените ще са солени(за ММС-ите вече се знаят, за информацията още не).
Dark Skywalker
30.12.03 г., 08:25
Originally posted by lini
По-добре не си го активирай ако не ти трябваБаш не съм съгласен :) Активирай си всичко, което е безплатно, а ако ползването му е скъпо, недей го ползва. ;)
nomatter, става въпрос за MMS през GPRS, не SMS. Засега това е единственият начин да използваш GPRS услугата. Високоскоростен пренос на данни по GPRS още не ми е ясно кога ще има.
Самата услуга MMS има спорен смисъл (поне докато повече телефони започнат да я поддържат), но едно нещо ми направи добро впечатление: можеш да насрочваш доставката на съобщението за определена дата/час.
Хм? Това е някаква екстра на телефона ти ли?
Аз нямам опция за настройване на времето на получаване - с 7210 съм?
Я дай акъл?
Dark Skywalker
30.12.03 г., 10:56
Originally posted by kris
Я дай акъл?Ами за Nokia не знам, но при мен (Siemens C60) имам меню Extras при стартиране на нов MMS. Вътре в менюто има опция Priority (High/Normal/Low), която не знам дали и как работи, както и Use Delivery Time (yes/no). Като задам стойност Yes, излизат допълнителни полета за дата и час. Пробвах го, работи. Съобщението дойде с 40 сек. закъснение спрямо часа, който му бях задал, като въпросната разлика може да е и от това, че часовникът на телефона ми не е сверен точно.
Ilian359
30.12.03 г., 11:04
Малко уточнение:
GPRS НЕ Е УСЛУГА! Това е метод са пренасяне на информация. Стандартът GSM предава данни с комутация на канали по 9600 бита в секунда. GPRS представлява пакетно предаване на данни, използващо свободния ресурс на GSM мрежата в даден район в даден момент. Поради тази си специфика GPRS не е с гарантирана или постоянна скорост. Митовете, че GPRS е със скорост на предаване на данни 56 килобита в секунда са некомпетентни и нереални изказвания (последният, който го изцепи беше шефът на Глобул във в. Труд от 24.12.2003г.) Всъщност теоретично максималната скорост е над 140kbps, но скоро тя няма да е достижима. Причините са няколко:
1. Все още не е произведен GSM апарат, който да работи с повече от 4 GPRS времеви канала "timeslots" (един времеви канал е максимум 13.4 kbps, като това зависи от типа на кодирането и дали се поддържа то от оператора и телефона). Най-скъпите съвременни телефони (общо не повече от 10 модела на пазара) са с 10-ти клас GPRS, т.е. 4 канала download и 4 канала upload - до 53,6 kbps. Всички останали са с по 2-3 канала download и 1-2 upload, според което и максималната скорост е около 20-30 kbps.
2. GPRS ще може да "блести" единствено късно през нощта, когато GSM мрежата е слабо натоварена и може да се предполага постоянно предаване на информация по всички използвани от апарата канали.
3. Отоново въпроса за цената - нашите оператори все още не активират GPRS на крайни клиенти, защото не са уточнили цената за пренесения обем информация. Но тя ще е доста тлъстичка!
От гледна точка същността на GPRS - среда за предаване на информация, известните нам GSM услуги могат да бъдат претасяни по този начин. И както беше споменато - възможно е не само MMS, а и SMS да се пренася по този начин. Отделен въпрос дали и как това ще бъде реализирано. Естествено, основното внимание на крайните клиенти като нас ще бъде насочено към интернет през GPRS. От една година ви повтарям, че е заблуда, че той ще бъде бърз и достъпен. Не точете лиги! GPRS би могъл да ни свърши работа по-скоро за телефоните с e-mail клиент, за да водим кореспонденция с attachment-и на скораст по-близка до тази на компютър, отколкото на телефон.
Малко уточнение и за MMS, понеже виждам, че не ви е ясно - това Е УСЛУГА за предаване на файлове между мобилни устройства с големина до 100KB. В момента в България се използва MMS през CSD (Cirquit Swithed Data), т.е. споменатата по-горе комутация на канали по 9600 kbps. С официалното стартиране на GPRS всеки клиент (освен собствениците на Nokia :ghi: ) ще могат да избират по какъв начин да предават MMS-ите си в зависимост от собствените си впечатления за цена и скорост на изпращането.
Dark Skywalker
30.12.03 г., 11:19
Илияне, не знам как е при Globul, но при MTel лимитът за размера на MMS съобщението е 50 КВ (не 100 КВ).
Освен това в момента при Mtel MMS може да използва както CSD, така и GPRS - проверено е, работи.
Съгласен съм, че GPRS представлява метод за пренос на данни, но след като мобилният оператор предлага тази възможност, значи това е също и услуга. Може би въпрос на тълкование, но все пак....
:)
Ilian359
30.12.03 г., 11:32
Това за лимита не го знаех. Ще се поинтересувам. По учебник е 100К, нищо чудно наш`те да са го побългарили.
Не знаех, че и GPRS е вече достъпен - не е ли само за корпоративни клиенти? И най-важното - след като си го пробвал - какви са ти впечатленията?
:) А за тълкованието - така е. От инжинерна гледна точка не е услуга, от търговска е.
При Мтел е 50, при Глобул е 80.
Илияне, май си се пообъркал мъничко.... - в момента ММС се предлага и от Мтел и от Глобул и през GPRS не само през CSD
nomatter
30.12.03 г., 14:36
setup -> connectivity -> SMS profiles -> Change Setting -> SMS via GPRS. Towa e C55, nqkoj bili mi obqsnil za kakwo stawa na wypros. Darki, ako move.
Dark Skywalker
30.12.03 г., 14:42
Ами какво има за обясняване? Като се изпраща SMS през GPRS, вместо по служебния канал за сигнализация (Илиян да ме поправи, ако греша), би трябвало съобщенията да пътуват по-бързо. Само че според мен при такъв обем информация просто няма смисъл.
Сестра ми има C55, мога да си поиграя да видя как и какви настройки му се правят, ако е необходимо.
Originally posted by Ilian359
Не знаех, че и GPRS е вече достъпен - не е ли само за корпоративни клиенти? И най-важното - след като си го пробвал - какви са ти впечатленията?Не, не... Не си ме разбрал (или аз не съм се изразил правилно). GPRS за достъп до интернет не съм ползвал, пробвал съм да пускам MMS-и през GPRS и CSD, за да сравня скоростта на изпращане. GPRS работи по-бързо, факт.
nomatter
30.12.03 г., 14:46
Be[e mi interesno prosto kakwa e taq funkciq.
pesho00
31.12.03 г., 00:13
Аз си го активирах (не питаи как) и работи добре (всичко ММС, WAP и браузване от ПЦ-то (не е лесно да го подкараш трябва ти софтуера на телефона с които да си създадеш нов dialup acount на странен номер нещо като 9**# и т.н.) след което работи - около 3-4КБ (GPRS-a теортично може 46кб и го прави) хубавото е че телефона си работи в това време (могат да те търсят и да набираш но от опит открих че докато говориш връзката се запазва но не се предават много данни като спреш back to normal. Ценно но да видим каква ще е цената.
Ilian359
31.12.03 г., 10:56
Originally posted by kris
При Мтел е 50, при Глобул е 80.
Илияне, май си се пообъркал мъничко.... - в момента ММС се предлага и от Мтел и от Глобул и през GPRS не само през CSD
Може, може... Все пак от 3 месеца съм в леко информационно затъмнение :ghi::ghi::ghi:
Dark, правилно те разбрах, точно това имах предвид - съпоставка на двата преноса при изпращане на ММС. Интернета през GPRS успях и аз да го пробвам и не съм очарован. Не улучих подходящия момент (11 - 11.30 преди обяд).
Авторски права на vBulletin