Виж пълна версия : Как на изкл./7/12в.?
Пресиян
25.12.03 г., 20:34
Значи в един магазин кьорих едни прекъсвачи с три степени та въпроса ми е как мога да вържа така вентилатора ми да работи на три степени изкл./7в./12в. и дали това е възможно въобще
_65536_kb_sec_
26.12.03 г., 05:33
[Mod. Edit] (alex_matrix) - Писането на кирилица във форумите на HardwareBG е задължително! Предупреждавам те виждам, че умишлено заобикаляш правилата.
еми нещо за схема с един ключ не се сещам
иначе ето така
+12V ----------@
+5V ----------@\
GND ----------@ \@---------------> kum ventilatora
\
\@-------------->
Пресиян
26.12.03 г., 06:06
Абе аз питах за 7в. не за 5в. Но иначе нямам против единствено ме притеснява, че четох някъде че 12волтовите вентилатори им трябват мин 7волта за да работят вярно ли е това?
Milanoff
26.12.03 г., 23:22
Ами с три степени не става, но ако си вземеш "ЦК" ключе може да стане на 7/12V, но ще се наложи да изключваш с допълнителен ключ.
12 V -----o___o o-------12V
<------------------------>
0V -----o____o o------ 5V
В средата връзваш вентилатора и си готов!:D
Sorry за гадната картинка, но ме мързеше да отварям програми и да рисувам!
А какво пречи да си вземе 3 степенно цк ключе. Няма за какво да слага по 100 копчета за 1 нещо.
Аз дору това мисля да си сложа.
alex_matrix
27.12.03 г., 21:02
това беше един от първите ми сериозни модове
правил съм няколко и за фенове - няма никакви оплаквания до сега работят без проблеми
просто но сигурно
освен че са с трипозиционни ключета са и с цветова индикация за волтажа
червено - 7 волта
зелено - 12 волта
DJMetal има една от уникалните бройки
ето снимки
http://hardwarebg.com/alex/_MODOVE/fanbus/fanbus1.jpg
http://hardwarebg.com/alex/_MODOVE/fanbus/fanbus2.jpg
http://hardwarebg.com/alex/_MODOVE/fanbus/fanbus3.jpg
ето и схемата по която са правени
http://hardwarebg.com/alex/_MODOVE/fanbus/shema.gif
Съжелявам че се намесвам след като вече сте решили проблема,но исках да знам дали това с променянето на напрежението не може да се реализира с променливо съпротивление(не помня другото име свикнал съм така да му викам извинявам се:) ).Струва ми се,че така ще има по-добър контрол,защото ми се струва че на 7В перката ми ще хване пайжини,а на 12 волта ,че сам включил пералнята в другата стая...:)
Пресиян
28.12.03 г., 01:52
Мерси много на всички и най вече на alex_matrix за схемата и шотовете мисля че ще успея да се справя.
MrDeaD спокойно няма да хванат паяжина поне мойте не се движат много по бавно в сравнение с положението на 12в.
Алекс наистина много благодаря и аз за схемата ...мисля и аз да я ползвам ако не успея ра реализирам мойта идея- със врътката м/у 3-12волта например(просто щото перката при 3-4 волта спира да върти поне при мен)
Пресиян
28.12.03 г., 11:02
MrDeaD ако стане после дай линк към схемата която си ползвал.
Пресиян
28.12.03 г., 11:02
MrDeaD ако стане после дай линк към схемата която си ползвал.
Извинявам се двойния пост.
Ми то ще бъде почти същото,но даже по-просто от на Алех,защото мисля да не слагам лед-ове,но пак ще вържа успоредно сичките перки и ще ги изкарам на някаква плочка за преден панел на кутия...поне так мисля за сега...между другото някой знае ли магазин в софия от който може да се земат части-резистори кабели,накрайници и тн...
RazorJack
28.12.03 г., 14:13
Да и аз искам да попитам същото знае ли някой такъв магазин?
Също искам да попитам как да си обезшумя охладителя на видеото? В смисъл то понеже не взима ток от 5 или 12 v на захранването ами от неговия си изход на самата видеокарта. Мога ли просто да ръгна някакво съпротивление някъде по самия кабел между куплунга и вентилатора и така да работи на по-ниски обороти?
Еми според мен с някакво най-обикновенно съпротивление няма да имаш проблеми...поне мойта допотопна GeForce2 е със нормален кабел с фаза и нула,само немога да разбера ква карта си си зел и каква е тая перка,че искаш да е намаляш :)
RazorJack
28.12.03 г., 17:06
Хехе не питай :D
За охладител на видеото съм сложил Glacialtech Igloo 2410 и работи на 2800 rpm и радиатора почти не се загрява ... някъде около нормална човешка температура стори, та си мислех и да понамаля опоротите ще охлажда добре :D
Originally posted by MrDeaD
Алекс наистина много благодаря и аз за схемата ...мисля и аз да я ползвам ако не успея ра реализирам мойта идея- със врътката м/у 3-12волта например(просто щото перката при 3-4 волта спира да върти поне при мен)
Може да разгледате темата "Подходящ потенциометър". На мен лично ми помогна. Взех 100 омови (2 вата) жични потенциометри за по 80ст. С тях регулирам плавно оборотите на 0.11А вентилатори. При максимално съпротивление вентилаторите не спират нацяло, но оборотите са много ниски и на практика няма никакъв шум.
И аз мисля да взема нещо подобно,но с малко по-голямо съпротивление за да мога съвсем да ги спирам или ще сложа ключе ОН/ОФФ...както и да е щях да питам когато намалиш докрай жичния потенциометър остава ли някакво минимално съпротивление от него,което да пречи да се ползват максимално 12V? 10х за съвета ще я погледна темата.
12в+ ----0 0------ черен- маса
жълт 0+В-0
12в+ ------0 0------5в- червен
Тази схема с ЦК - ключ със 3 положения може да ти свърши
работа. С резистори не е за препоръчване , защото само разсейваш мощност във вид на топлина.
alex_matrix
30.12.03 г., 21:28
Originally posted by xtra
Може да разгледате темата "Подходящ потенциометър". На мен лично ми помогна. Взех 100 омови (2 вата) жични потенциометри за по 80ст. С тях регулирам плавно оборотите на 0.11А вентилатори. При максимално съпротивление вентилаторите не спират нацяло, но оборотите са много ниски и на практика няма никакъв шум.
откъде си намерил 100 омовите 2 ватови потенциометри
не мога да открия никъде
От "Панда" в Бургас :)
Не зная обаче в София имате ли си "Панда"...
Най-малкия който съм открил до тук е 1кОм ... Някой може ли да ми каже как се смята точно какъв потенциометър ти трябва за да намалиш напрежението да кажем...с 5 волта.От закона на Ом: I=U/R => U=R*I. Тоест колкото по-голямо съпротивление толкова по-голямо напрежение...къде бъркам?Или така се получава с колко V ще се намали напрежението...Трябва ми помощ да сметна какъв потенциометър ми трябва за да намаля от 12Волта на 3волта .
Milanoff
31.12.03 г., 02:03
....От закона на Ом: I=U/R => U=R*I. Тоест колкото по-голямо съпротивление толкова по-голямо напрежение...къде бъркам?Или така се получава с колко V ще се намали напрежението......
Точно така, това е пада на напрежение върху потенциометъра!:D
От там нататък можеш и сам да си го сметнеш;) !
Хм мился, че разбрах, но ако може някой да ми каже от къде в софия мога да намеря потенциометър под 100Ома(или 100 най-много).Искам когато е увеличен докрай потенциометъра да намаля напрежението с 9в.за да се получи 12-9=3 волта върху перката при което тя да спре да се върти.
R[Om]=U[V]/I[A] ; R=9/0.11; R=81,(81)Om,по същата схема на смятане излиза ,че със 100Омов потенциометър ще се намали напрежението със 11Волта което също е приемливо.
Моля някой да ми каже къде в софия мога да си намеря някакъв потенциометър който да ми свърши работа.
Dark Skywalker
31.12.03 г., 13:06
Искам..... да се получи 12-9=3 волта върху перката при което тя да спре да се върти.И какъв е смисълът да спираш въртенето на перката по този начин? Това не е добър режим на работа за постояннотоковия мотор!
...поне мойта допотопна GeForce2 е със нормален кабел с фаза и нула...
Хехе, сега остава да кажеш, че е и на 220 волта :D
Да не се засегнеш ;) фаза и нула има при променлив ток, просто ми стана весело, нямам намерение да те обиждам.
По темата - много пъти вече писах - НАЙ-ДОБРИЯ вариант е с интегрален стабилизатор тип 7805, цялата схема се състои от него, и един потенциометър (добре е на входа и изхода да има и кондензатори, ама може и без тях), по-елементарно от това здраве му кажи ;) Айде пак ще дам схемата
Не ви трябват никакви жични потенциометри, които при това се намират и трудно. Какъвто и да е потенциометър върши работа. Който не иска да регулира оборотите, а само да ги понижи до някаква степен, вместо потенциометър да сложи едно съпротивление - ориентировъчно при 1.2 килоома на изхода имаме около 9.5-10 волта. Колкото по-малко е съпротивлението, толкова по-нисък волтаж имаме на изхода (при 0 ома - точно 5 волта). Интеграла (търсете в корпус ТО-220 - в магазините знаят за какво става въпрос) не се нуждае от радиатор!
Dark Skywalker
31.12.03 г., 14:18
Пробвам да аташирам една схема по молба на Miki....
OgiDogi
31.12.03 г., 18:46
Само не разбрах защо всички се засилват да режат жицата на 12 волта. Най-лесно решение на задачата Off/7V/12V е да се остави захранването 12V, а да се резне черния кабел (маса), да се свърже към единия ред изводи на ключето и от другия ред да му се подават 0/5/хх и ще си работи на 12/7/Off ако ключа е с 3 положения (6 извода). По схемата от втория пост:
+ 5V -----@\
GND ------@ \@--->вентилатор<--@+12V
висящо---@
Milanoff
31.12.03 г., 19:56
Верно бе, за това не се бях сетил! Ама съм тъп, тва е! Аз го мислех, ама се чудех къде да вържа вентилатора и не можах да го измисля!
Мдааа, това е най-лесното решение с ключе с 3 извода.
По темата - много пъти вече писах - НАЙ-ДОБРИЯ вариант е с интегрален стабилизатор тип 7805, цялата схема се състои от него, и един потенциометър (добре е на входа и изхода да има и кондензатори, ама може и без тях), по-елементарно от това здраве му кажи ;) ... Интеграла (търсете в корпус ТО-220 - в магазините знаят за какво става въпрос) не се нуждае от радиатор!
Oтносно стабилизатора това (http://www.mladkonstruktor.bg/e-shop/shopping/product_details.php?id=45&product_id=650) върши ли работа.Виждам, че корпуса е друг, но май пак е същото нещо като това за което става въпрос.
А за потенциометър много ли е това (http://www.mladkonstruktor.bg/e-shop/shopping/product_details.php?id=176&product_id=1472) според вас.Става въпрос за контрол на 1 перка.А това нещо мисля да го вържа към схема Офф/12/ потенциометъра.Струва ми се че така ще стане най-добре.
ПС.Съжелявам за глупостите които говоря и се надявам да ми простите, но се интересувам активно от хардуер откакто почнах да влизам в този форум в общи линии.:(
Originally posted by Milanoff
Мдааа, това е най-лесното решение с ключе с 3 извода.
Еми аз това съм го написал, ако погледнесх 5-тия пост ще видиш. Аз не знам какво се чудите толкова.
Наистина това е най-лесното решение.Немислите ли, че най-доброто решение е пак с тройно ключе, но с вместо 7 волта да има потенциометър.Така и никои не ми отговори на въпросчето дали стабилизатора и потенциометъра които съм предложил са добри решения.
Наистина това е най-лесното решение.Немислите ли, че най-доброто решение е пак с тройно ключе, но с вместо 7 волта да има потенциометър.Така и никои не ми отговори на въпросчето дали стабилизатора и потенциометъра които съм предложил са добри решения.
Ами виж си линка за стабилизатора www.блабла ????
Има ги в много магазини - искаш "Стабилизатор /регулатор/ на напрежение за 5 волта - 7805.
Държи товар до 1 А, което означава, че може да захрани поне 5-6 обикновенни 12 волтови вентилатора ...
Мики ти е дал съвсем проста схема ... пробвай се ...
А за потенциометъра - припомни си закона на ОМ и ще видиш, че с един килоом не може да захраниш през него вентилатор ... пък и по мощност няма да издържи ...
... може да стане в схема с 7805 по схемата от Мики - ще подава на вентилаторите от 5 волта до 10-11 ... зависи от 7805 ... изтегли си Data sheet-a за 7805 и прочети ... обикновено накрая има апликейшъни и ги разгледай ...
Ако не си сигурен, че си разбрал описанието на 7805 - влизай в първия магазин за авточасти и си купи регулатор за осветлението на арматурното табло за кола ... това е потенциометър, в повечето случай жичен и ще ти подава от 4-5 волта до 12 волта /или колкото там ти дава захранването/ ... Свръзването му е елементарно ...
Много благодаря и искам да се извиня за издънката ми с линка :( .Снощи бях много изморен и докато пишех поста търсих линк и после съм забравил да го оправя и в поста ми.Мерси за инфото за стабилизатора мисля че за това (http://www.mladkonstruktor.bg/e-shop/shopping/product_details.php?id=45&product_id=650) става въпрос.А относно потенциометъра още няколко пост-а назад се мъчих да смятам за потенциометър който да променя напрежението с 9 волта и ми излезе че ми трябва потенциометър около 100 ома.
Много благодаря и искам да се извиня за издънката ми с линка :( .Снощи бях много изморен и докато пишех поста търсих линк и после съм забравил да го оправя и в поста ми.Мерси за инфото за стабилизатора мисля че за това (http://www.mladkonstruktor.bg/e-shop/shopping/product_details.php?id=45&product_id=650) става въпрос.А относно потенциометъра още няколко пост-а назад се мъчих да смятам за потенциометър който да променя напрежението с 9 волта и ми излезе че ми трябва потенциометър около 100 ома.
Този 7805 също върши работа ... разликата е само в корпуса ...
Прочети DataSheet-а за тези схеми и ще се ориентираш за схема на свръзване и т.н. ... виж апликейшъните, обикновенно са в края на pdf-a... щом си в УКТЦ трябва да се оправиш без проблем, надявам се :)
За потенциометъра ... сметки и за каква мощност трябва да е този потенциометър ... май само жичен ще свърши работа ... ако намериш по магазините ...
Тези, дето са в леките коли за регулиране на осветеността на арматурното табло са такива ... ще ти свършат работа и тогава отпада необходимостта от 7805 ...
зна4и може да се направи така..с три позиционно цк клю4е в средно положение изклю4ено в горно или долно в зависимост от предпо4итанията +12 в в противополойното регулатора на напрежение тъй като схемата не позволява да се регулира до пълните 12 в ,аз ли4но ме мързе6е да лепя и понеже имах 50 омови 2 ватови потенциометри го направих с тях
Авторски права на vBulletin