Виж пълна версия : Търся помощ за настройка на GPRS/MMS параметрите на Siemens C60
Dark Skywalker
24.12.03 г., 13:44
Хайде сега някой знаещ и можещ да си признае иска ли му се да ми настрои телефона, за да работя с GPRS... :)
Апаратът е Siemens C60; абонат съм на Mtel и съм си активирал GPRS услугата. На дисплея на телефона свети GPRS индикаторът. Въвел съм настройките, дадени в сайта www.mtel.bg съгласно инструкциите за точно този модел телефон, въпреки че има известни разминавания между описаните там менюта и менютата на моя апарат. Когато опитам да отворя сайт, телефонът тръгва да се свързва чрез GPRS, след което изплюва съобщение "Service Doesn't Exist".
Къде според вас е проблемът?
mralien
24.12.03 г., 13:56
Кога ще стартира официално услугата?
(2003-11-04)
Мобилен Офис се очаква да бъде пуснат на пазара след януари 2004, докато MMS услугата през GPRS ще е достъпна веднага след стартирането на GPRS.
За сега май е само ММS през GPRS Darky - нали са безплатни до 5ти януари ... после ще обявят цените за Мegab и всичко ще си дойде на мястото... :rolleyes:
Дам, и аз доколкото знам засега има само MMS и е безплатен до 5.I.2004 г.
Иначе step-by-step настройките за ММS през WAP при SIEMENS M55 (не ми се вярва при C60 да е кой-знае колко по-различно):
setup->connectivity->data services->MMS WAP
редактирай някой профил (примерно 1-вия)
и запомни кой е
или го преименувай
dial-up number: 0881220
call type: ISDN
login: mtel
pass: mtel
//end of part 1//
messages->msg.setup->mms
избираш профил
настройваш го:
expiry time: max
def. prior: normal
def. duration: 010.0sec
retrieval: auto
mms relaysrv: http://mmsc
ip: 010.150.000.022
port: 9201
conn. profile: профила който направи преди малко
това е
След това ми прати MMS и аз ако получа - ще ти върна отговор! ;)
P.S. Горните настройки ми ги написа BlaDeR по ICQ и са валидни за моя SIEMENS M55, но вярвам че ще са валидни също и за C60!
The Bandit
24.12.03 г., 14:41
Originally posted by Dark Skywalker
Когато опитам да отворя сайт, телефонът тръгва да се свързва чрез GPRS, след което изплюва съобщение "Service Doesn't Exist".
Къде според вас е проблемът?
GPRS в момента може да се ползва само за прекарване на MMS-и. За и-нет данни - по-нататък.
За MMS - след като въведеш настройките горе, трябва да изчакаш, обикновено час-два. После трябва да пратиш MMS (може на твоя си телефон да пратиш) и ако всичко е ОК ще получиш потвърждение и поздрав от Мтел, че си готов за ММS-и :)
След 05.01.2004 услугата се плаща според броя изпратени ММS-и:
1 ~ 5 - 0,65 лв.
6 ~12 - 0,50 лв.
над 12 - 0,40 лв.
mralien
24.12.03 г., 15:14
Има и друго, за ММС-ите... което е "леко" тъповато:
-Ще може ли да ми пращат от чужбина MMS?
(2003-10-02)
Не.
-Ще може ли да се пращат към чужбина или към други оператори MMS-съобщения?
(2003-10-02)
Не.
Доста умно - нещо което им е Local - ще се плаща по цените споменати от The_Bandit :mad: :rolleyes:
Dark Skywalker
24.12.03 г., 18:52
Мммда, вече мога да изпращам/получавам MMS съобщения. 10х на Creep и The_Bandit за помощта.
Само искам да отбележа, че може би е по-разумно параметърът retrieval да се установи на manual, вместо на auto. По този начин когато пристига MMS, на телефона се получава известие, съдържащо информация за големината на файла. При настройка auto цялото съобщение ще пристигне директно, даже получателят да не иска това.
Интересното е, че моят телефон ме предупреди, че настройката auto може да доведе до по-големи разходи.
:)
P.S. Сега остава само да убедя телефона си да използва WAP за достъп до интернет, вместо GPRS...
mralien
24.12.03 г., 19:52
Originally posted by Dark Skywalker
P.S. Сега остава само да убедя телефона си да използва WAP за достъп до интернет, вместо GPRS... Ами направи си още един connction profile - без GPRS - само с CSD - и се свързвай с него когато ползваш WAP...
Lyubo_lvl
24.12.03 г., 22:21
Незнам за Сименс, но на сайта на Ериксон попълваш държавата, оператора и телефонният номер и получаваш автоматично на телефона настройките за WAP, MMS и E-mail. Може и Сименс да имат такава подръжка.
Dark Skywalker
24.12.03 г., 22:33
Originally posted by mralien
Ами направи си още един connction profile - без GPRS - само с CSD - и се свързвай с него когато ползваш WAP... Така направих - не става. Нещо бъркам някъде.
mralien
24.12.03 г., 23:49
хммм... значи имаш 2 профила единия е с вкючен GPRS, а сетингите на другия са CSD> Dialup number:+359881000 Call type: ISDN, login и pass няма, после като влизеш в Internet-a избираш Profiles правиш си Profile, който съдържа
Name: ....
IP address: 213.226.006.066
Port:9201
Homepage:....
и най отдолу има Conn.profile: цъкаш Edit върху него и ти излизат възможните Conn. Profili - Избираш си този който си направил да е през CSD... и трябва да стане...
Dark Skywalker
25.12.03 г., 00:25
Хм, телефонът и ІР адресът са различни.... (тези, които ти ми цитираш, ги знам, но на сайта на МТел са дадени други!), чакай да пробвам и ще пиша пак.
Edit: Еееее, стана най-накрая. 10х a lot, Mr. Alien!
Искам да питам още нещо.Телефонат ми е Siеmens М55 направих всичко както беше описано на сайта на М-тел.Въпроса ми е след като изпратя sms на номер 1010(така ли се кативира gprs а?) със съдържание mmsg какъв отговор получавате..."121...Ї,*application/x-wap-prov.browser-settings" това получих аз за отговор.
А и още нещо...има ли начин да тестрвам дали всичко е ОК защото точно в момента нямам телефон на който да изпратя mms,а и след колко време горе-доло го пускат тоз gprs след като съм изпратил smsа?
Dark Skywalker
29.12.03 г., 08:15
Този SMS, който получаваш, е с автоматични настройки, обаче може да се интерпретира само от апарати Nokia и Samsung. Щом си получил този SMS, всичко ти е наред. Аз например активирах услугата от един C45....
Като нямаш друг телефон, прати MMS сам на себе си. Когато изпратиш първото съобщение, ще получиш поздравителен MMS от MTel и самия MMS.
май още не са ми пуснали gprsa защото преди малко си направих нов профил само с gprs setting без csd и като му дам да използва него в msg.setup ми дава "Network or configuration error".btw когато се появи "gprs" на дисплея на телефона какъв цвят трябва да е?...Koгато беше със стария профил където имам пуснат и csd ми взема по 2 стутинки докато го изпраща и накрая пак ми дава "Transmition error" или нещо тъкова беше...
вече всичко е ОК.рестартирах телефона и всичко си тръгна...
Имам малък проблем с WAP и М55. Направил съм настройките от сайта на Мтел и мога да browse-вам WAP страници, но като се стигне до свалянето на мидлети, сваля само .jad файла, а .jar файла не иска - дава Modem Problem(това с firmware 10, преди това с fw 7 ми timout-ваше). Къде са се сгъбясали работите?
EDIT: сега стана download-a :( ... явно предишните пъти е бил претоварен WAP GateWay-a на MTел.
Авторски права на vBulletin