PDA

Виж пълна версия : Водно охлаждане - домашна изработка...

Страници : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

mitku
24.12.03 г., 03:50
Такааа - все още си мисля кво да си направя от медното блокче, което зех на скоро... по мое мнение най-лесно ше е с бормашината да правя разни дупки и да наглася някакво блокче... та по тоз повод (и след кат попрочетох тук-там) намислих няколко варианта, които съм закачил накрая. Някой от тях и на мен не ми харесват, но съм ги сложил просто за идея... на някой може да му хрумне по-добро решение на тяхна основа... ше е добре да достигнем до добро решение и лесно за изработка... постнете и вие някоя идея...
Пак бих искал да спомена, че става дума само за домашно изпълнение с бормашина - без стругове, фрези и т.н. професионални машини - тогаз "и баба знае" ;)
Също така и да кажете някоя идейка за магазини от където се намират "чаркове" за водно - помпи, маркучи и т.н...

Crazy_hatteR®
24.12.03 г., 09:20
Mноо свежи идеи , 3,5 и 6 мисля че са най-подходящи . Двуомя се между 3 и 6 , при тях ще имаш минимално съпротивление на водата с една не малка охлаждаща площ . След като си се заел с това най-добре направи 2-3 модела и пробвай кое ще е най-доброто . Но бих ти препоръчал да се насочиш към алуминии - по-бавно корозира от водата , по-лесно се намират дебели блокове /10-15мм./ и малко по-лесно се обработва . Разликата в топлопроводимоста ще е 1-3 градуса , тъй че ако не смяташ да и "топиш лагерите" на системката няма да са от кои знае какво значение .

acdc
24.12.03 г., 10:05
Абе все си мисля, че на тази темата мястото и не е за този раздел!
Ако модераторите преценят, нека да я преместят в "Модове и тунинг", за да не се тпрепълва раздела с излишни теми.

Мене ми се струва, че ако ще охлаждаш директно процесора, вариант #3 е най-подходящ (входящия поток над ядрото), а за охлаждане на пелтие - вариант #6, също така и другите варианти вършат работа за тази цел.

Stefo
24.12.03 г., 12:19
Май №3 е ще е по-добре от другите ... пък ако не ти хареса, можеш да направиш/купиш друго блокче ...

digital
24.12.03 г., 14:21
Абе нали се сещаш как ще ги направиш тия ребра и канали с ръчната бормашина вкъщи... точно никога. Знам колко е голямо парчето... абсутд. Единственото което може да се направи в домашни условия е варянт 8.

Stefo
24.12.03 г., 15:21
Originally posted by digital
Абе нали се сещаш как ще ги направиш тия ребра и канали с ръчната бормашина вкъщи... точно никога. Знам колко е голямо парчето... абсутд. Единственото което може да се направи в домашни условия е варянт 8.

Може, може ... хлапето под нас след като развали първото парче, сега на второто вече затапва отворите /вариант 3/ ... с ръчна бормашина, сложена на статив и първо с по-тънки свредла, а после разшиярава ... после ще шлайва долната част с няколко типа шкурки, поставени на много дебело стъкло /че да е равно после/

Друг е въпроса колко ще е ефективно ... ще пробва с входяща вода от чешмата и изходяща - в мивката .. колкото за екперимента ... че сега и водата от чешмата е подходяща по температура ...
Отивам да пия една греяна ракия, че измръзнах при него в гаража ...

digital
24.12.03 г., 15:36
Аз не мога да разбера защо трябва да се пробива странично и после да се запълват дупки... просто пробивайте дупка до дупка отгоре... после ще сложите парче плексиглас с подходящо оплътнение.

y0y0
24.12.03 г., 15:54
Варянт 8 мисля че е най-подходящ защото изработката в домашни условия е най-лесна.Входната точка на водата е над ядрото на процесора, около него има големи медни "радиатори" които ще отнемат топлината от ядрото.Колкото повече медни радиатори има в блока, толкова по-добре

xristo
24.12.03 г., 16:31
Според мен, най-добре е първо да се пробват различните варианти на парчета прозрачен плексиглас със същите размери. Така ще се вижда крайния резултат и движението на водата ще може да се наблюдава при пробите.

Успех!

Vince
24.12.03 г., 16:54
Без оглед на лекотата на изработка (или по скоро на трудността:p ) 3ти номер ми се вижда най-добре. Входящата студена вода е точно над ядрото, има и медни пластини над него... Няма когика в 6ти (даже и 5ти и 7ми) цялата площ на блокчето да е еднакво наситена с медни пластини при условие, че ядрото е само в центъра. 8ми вариант няма достатъчно голяма контактна повърхност ми се струва... То най-лесното в повечето случаи едва ли ще е най-ефективното.

mitku
25.12.03 г., 00:35
Ами - и според мен 3-тия ше е най-добре - не мисля, че е някаква съпер трудност да се пробият отворите - трябва само бормапина със статив. Май туй ше е първия опит кат ми остане време да се занимавам... а някой ако напраи нещо - да се похвали...

Bushy
25.12.03 г., 02:56
доста се запалих по тея водни охлаждания:)
Ама имам един въпрос :
Колко трябва да са размерите на заготовката за направата на блокчето за номер 3.
И като сам се сетил, някой може ли да даде точните размери на отворите???

Crazy_hatteR®
25.12.03 г., 10:14
Не винаги варианта с директно влизане на водата над ядрото е най-добрия , ако каналите са прекалено тясни няма да може да се отдава толкова добре температурата . Нека да се има в предвид , че ако се остави по-дебела основа /3-4мм. е желателно/ температурата която се отдава от ядрото се разсеива по доста по голяма площ - при това положение вариант 6 е по-добрия , защото при него съпротивлението на водата е много по-малко .
Bushy нищо не сподели за материала , с какви размери мислиш да са ти каналите , дебелина на заготовката . Ако използваш заготовка с дебелина 10мм. каналите ти не трябва да са по-дебели от 5-6мм. . При това положение ти остават около 3мм. за основа която да разпределя и отдава топлината и 1-2мм. за горна плоча , при което тези 1-2мм. са краино недостатъчни за завиването на щуцер в тях , а да правиш по малки канали от 6-7 дори и 8мм. ще си е губене на време , защото ефекта ще е по-малък отколкото с въздушно .

Bushy
25.12.03 г., 14:58
Crazy_hatteR до сега не съ имал възможността да видя наживо такова блокче и мога да кажа че изобщо незнам как се прави и какви са размерите. Колкото до материала мисля да е
мед (по добре от АЛ?). От каде мога да си взема заготовка само ако може да попитам че такива работи не се продават по железариите:D
Ти каква дебелина ще препоръчаш? 15мм добре ли са?

Bushy
25.12.03 г., 15:03
и между другото колко пари струва една средно добра помпа която не е много шумна и от каде може да се купи разбирасе.
Мога ли за радиатор да ползвам някой такъв от фризер (поне навъншен вид са еднакви)

A--Viper
25.12.03 г., 15:33
http://rack5.free.evro.net/free1/aaviper/WaterBlocks/

Я си кажете мнението,
аз съм се спрял на нещо от рода на:
http://rack5.free.evro.net/free1/aaviper/WaterBlocks/Pin-fin%20Waterblock.jpg
само че от мед :rolleyes:

разгледайте и другите, но мисля, че това е най-доброто от свалените, трябва пак да си поиграя да посвалям мисля, че има още материал :D

а относно конденза. Поправете ме, ако греша, но ако в кутията също като цяло се смъкне температурата, няма ли да се ограничи конденза ?

Мисля да го правя от две парчета с дебелина по 10 мм, за да има място и за каналите и за щуцерите, като горното 10 мм не е чак толкова за охлаждан, колкото за да има място да се завинтят щуцерите.

Crazy_hatteR®
25.12.03 г., 16:32
Bushy нямам идея от къде си за да ти кажа къде да търсиш , но общоизвестно е че 15мм. шина от мед едва ли ще намериш , най-дебелата която може да се намери е 10мм. с мноо късмет . Да вярно е че медта е по добра от алуминия , но разликата при идентични модели блокове - единия от мед , а другия от алуминии е от1 до 3 градуса /idle - full load/ . А алуминия корозира доста по-бавно от медта и мнооо по-лесно можеш да си намериш заготовка за блокче .

ПС. A--Viper линковете нещо не бачкат .

Vince
25.12.03 г., 16:41
Не съм сигурен за това на което си се спрял, виж само как е Maze4 - дизайна (http://www.gruntville.com/images/hardware/maze4_ww/Maze4-WW.jpg) на White Water като че ли е по-ефективен - Maze4 е по-слаб от WW:
http://www.gruntville.com/reviews/wc/maze4_ww/page4.php

а новия Maze RBX се представя колкото WW и е с подобен дизайн:
http://www.gruntville.com/reviews/wc/dd_rbx/page2.php

При мене няма проблем с линковете...

A--Viper
25.12.03 г., 17:11
Originally posted by Crazy_hatteR®

...
ПС. A--Viper линковете нещо не бачкат .

Мнем бачкат си може би имаш проблеми с евро-то явно ...

Maze-a не ми вдъхва толкова доверие, а това колкото и трудно да изглежда се прави адски лесно с Фреза и даже с малко повече чалъм и с настолна бормашина.

Даже може и ръбчетата да се загладят, да не е толкова остър завоя ... само ме притеснява няма ли да дава много голямо съпротивление на водата тия пин-чета ...

Bushy
26.12.03 г., 08:51
Crazy_hatteR®
нека да задам въпроса така:
Ако ти например решиш да си правиш АЛ блокче,
какво използваш в качеството на заготовка( напр. АЛ шина за 10 000V, свалена от трансформатора на
наи-близкия трафопост):D
или нещо такова
Между другото съм от Пазарджик

Crazy_hatteR®
26.12.03 г., 10:24
Нямам цифров фотоапарат затова прикачам снимка на блока които съм използвал за модел . Копиран е на 95% , изработен е от алуминии /50х50х10мм./ каналите са широки 6мм. и дълбоки 7мм. стените между каналите са 2мм. , щуцерите и маркучите са с вътрешно фи 8мм. . Температури idle-31-33 full load 38-39 градуса . Не съм подбирал материала по чистота , взех първото парче дето ми попадна в рацете , а такива шини има във всеки скалд за цветни метали .

ПС. Това са температурите на Бартона сега , преди на 1700+@1996/1.75V бяха с 3-4 градуса по ниски .

Bushy
26.12.03 г., 23:44
това не ми се вижда като лесно за направа в домашни условия.
Сигурно си ползвал услугите на цех за металообработка:p

mitku
27.12.03 г., 01:41
Ето едно чертежче с размерите на блокчето на което се спрях:

Crazy_hatteR®
27.12.03 г., 09:45
mitku добър избор , но според мен ще е добре да увеличиш каналите на 6мм. а ребрата които се образуват да са 2мм. - така ще преминава повече вода за единица време а ребрата ще отдават по-бързо .

Bushy
27.12.03 г., 12:18
а между другото
как се запушват дупките после??

Bushy
28.12.03 г., 08:46
mitku
ще може ли това блокче да се използва и за видеокартата??

A--Viper
28.12.03 г., 11:19
Някой да обясни идеята на дупченето на дупки и запушването им плс... По-голяма контактна площ ?

mitku
29.12.03 г., 11:42
Така е най-лесно (с дупченето на дупки)... туй е причината. Иначе с фреза и изрязване на канали ше е по-добре, обаче за туй вече си трябва фреза за метал и човек, който да ти го напраи... стаа "по-дебела" работата ;)
А блокчето (не само туй, а по принцип) си става и за видеокарта - зависи от закрепването и елементите около процесора на видеокартата (размерите на блокчето), но туй е друга тема...
А за начините за запушване на дупки - по принцип би трябвало да има подобни "тапи" (на резба)... ама още не съм обиколил да си търся... ако някой е открил къде има разни подобни джаджи - да каже.

Sugar4o
29.12.03 г., 12:08
на раковски и сливница има магазин за крепежни елементи - там има такива болтове без глави. И ги навивайте с тефлонова лепенка:D

Bushy
29.12.03 г., 13:41
аз съм виждал такива болтове с канал за завиване с отверка, но като си помисля ще може да се направи и с обикновен болт
Завива се и после са реже, но неможе да се изкарва повече.
Sugar4o
я кажи като по вещ в занаята дали може да се направи цял блок за охлаждане на видеокартата(GPU-то и DDR-а)

btw намерих някакъв "валцован алуминий". Казаха ми че това било първокачествен материал, ама незнам да ли ще става за охлаждане. Някой правел ли е блокче от такъв АЛ??

Rear Admiral Floyd
29.12.03 г., 16:04
Аз вече си скалъпих едно блокче от оная шина :)
Прилича на Вариант 3, но го дълбах отгоре с дрелка и с китайски аналог на "Дремел", и има плексигласова капачка.
Днес ще взема един ремък за касетофон, който мисля да ползвам за уплътнение и ще постна снимки.

mitku
29.12.03 г., 17:07
Originally posted by Sugar4o
на раковски и сливница има магазин за крепежни елементи - там има такива болтове без глави. И ги навивайте с тефлонова лепенка:D
Мда - ясно... мноо мерси. А тез тефлонови лепенки има ли ги там... евентуално къде ги има... и съответно логичния въпрос за туй от къде да се земе добра водна помпа.
P.S.... и един по-тъп въпрос... ама къде има плексиглас да се продава... не че съм търсил, ма и не се сещам къде се търси таквоз нещо.

Rear Admiral Floyd
29.12.03 г., 18:42
Originally posted by mitku
А тез тефлонови лепенки има ли ги там... евентуално къде ги има... и съответно логичния въпрос за туй от къде да се земе добра водна помпа.
P.S.... и един по-тъп въпрос... ама къде има плексиглас да се продава... не че съм търсил, ма и не се сещам къде се търси таквоз нещо.
Тефлонова лента продават в Mr. Bricolage - в двата големи магазина на Цариградско шосе и бул. Европа - около левче е ролката. Пак там има и плексиглас с малки размери - 500х500х4 мм е 11 лева и нещо.
Водна помпа - или в зоомагазините или в магазина на Aquacor - от Плиска към зала Фестивална в началото на стръмния участък отдясно.

mitku
29.12.03 г., 18:49
Originally posted by Rear Admiral Floyd
Тефлонова лента продават в Mr. Bricolage - в двата големи магазина на Цариградско шосе и бул. Европа - около левче е ролката. Пак там има и плексиглас с малки размери - 500х500х4 мм е 11 лева и нещо.
Водна помпа - или в зоомагазините или в магазина на Aquacor - от Плиска към зала Фестивална в началото на стръмния участък отдясно.
Мерси за инфото... със сигурност ше е полезно не само за мене...

Bushy
30.12.03 г., 02:47
а колко пари струва една качествена и надеждна помпа.
Rear Admiral Floyd можеш ли да препоръчаш някоя марка?

_65536_kb_sec_
30.12.03 г., 04:39
ееее
браво браво
а сега кажете от каква кола да взема радиатор???
и също от кой магазин и къде се намира магазина???

бтв ще ми свърши ли работа помпа на която пише че е 10W??

Bushy
30.12.03 г., 05:25
За радиатор е лесно.
Може да се намери във всеки хладилен сервиз.
Размери всякъкви;)

Vince
30.12.03 г., 14:05
Sugar4o, можеш ли да кажеш какви са размерите на радиатора на водното, защото само на око не става...

А, и какво стана със сравнението на водните блокчета?:rolleyes:

mitku
30.12.03 г., 15:12
Originally posted by Vince
Sugar4o, можеш ли да кажеш какви са размерите на радиатора на водното, защото само на око не става...
Е ако си чел по-нагоре в темата съм пуснал схема с размерите на блокчето No3 (http://hardwarebg.com/forum/attachment.php?s=&postid=202949) ... разбира се не сички размери, но другите се повтарят и не съм ги отбелязвал по таз причина, пък и останалите може да се сметнат от тез...

Vince
30.12.03 г., 15:19
Е ако си чел по-нагоре в темата съм пуснал схема с размерите на блокчето No3 (http://hardwarebg.com/forum/attachment.php?s=&postid=202949) ...
Не бе, митку, размерите на радиатора на водното на шугърчо ме интересуват, а не размерите на блокчето:D

Twinsis
30.12.03 г., 17:45
Е ако си чел по-нагоре в темата съм пуснал схема с размерите на блокчето No3 (http://hardwarebg.com/forum/attachment.php?s=&postid=202949) ... разбира се не сички размери, но другите се повтарят и не съм ги отбелязвал по таз причина, пък и останалите може да се сметнат от тез...
Само да вметна, че така както е дадено на четрежа малко объркващо и може да стане грешка при изработката. Имаи предвид, че каналите както си ги начертал не са така т.е. върхът на бургията не тъп, а е конусовиден дефакто стените няма да са прави, а нещо такова.

Twinsis
30.12.03 г., 17:55
Що се отнася за помпа Nova 800l/h мисля че беше 35лв. От сточна гара към паметника Левски като се тръгне по тротоара на насрещното платно магазин за декоратични фонтани цветя Aqua мисля се казваше имат и маркучи, а и по самта стчна гара се намират маркучи.

Bushy
30.12.03 г., 22:14
Twinsis
мноо як чертеж :super:

А сега сериозно някой да каже какъв е минималният дебит на помпите, щото аз намерих едни полски помпи които почват от 500л/ч и завършват с 3650л/ч цените са съответно от 25лв. до 145лв.
Иначе помпите ми се виждат добри и на всичко отгоре има по 2 години гаранция:good:

Twinsis
30.12.03 г., 22:44
Не бе тва е скица така да стане по-нагледно иначе учил съм тех.чертане споко знам как се чертае. А за помпата писах къде и каква, вече по-скъпи няма смисъл още повече по-удачния вариянт е да си гупиш примерно 2х35лв. и да ги вържеш заедно отколко една примерно за 1хх лв.

Crazy_hatteR®
31.12.03 г., 09:39
Желателно е помпата да е с дебит не по малко от 800л/ч. а към 1000-1200 е най-добрия вариант . Маркучите гледайте да са от силиконовите и да не се пречупват - поне фи 8 вътрешен диаметър .

mitku
31.12.03 г., 10:58
Originally posted by Twinsis
Само да вметна, че така както е дадено на четрежа малко объркващо и може да стане грешка при изработката. Имаи предвид, че каналите както си ги начертал не са така т.е. върхът на бургията не тъп, а е конусовиден дефакто стените няма да са прави, а нещо такова.
Да де - туй дето на върха на е плоско е ясно, ама на ми се занимаваше да го чертая и за туй съм написал, че за останалото може да се досети човек... освен туй само двете дупки в центъра + двете големи напречни дупки за щуцерите трябва да се съобразят с туй - останалите се засичат на кръст и на практика сяка дупка завършва в друга дупка и няма връх...

Bushy
31.12.03 г., 11:02
:tube:
хайде някой да спомене нещо за радиаторите, щото аз си харесах поне 5 различни

mitku
31.12.03 г., 14:07
Миии - то без да се пробва е сложна работа да се дават заключения... по пътя на логиката според мен (и според повечето народ по-горе) вариант 3 КАТ ЧЕ ЛИ изглежда най-добре кат възможности за охлаждане, тъй кат студената вода влиза директно над процесора освен туй има достатъчно контактна повърхност (заради дяойните канали и напречните дупки), пък и сечението на каналите по-тоз начин се увеличава, т.е. намалява съпротивлението за водата и по-голямо количество може да протече за 1-ца време, а и самата вода е доста (вътре в блокчето, в сравнение с някой от останалите варианти)... поне аз до тез изводи стигам. Но наистина има малко изказвания по дизайна на блокчетата и НИТО ЕДНА нова идея, която може да е по-добра от сичките...

Rear Admiral Floyd
31.12.03 г., 19:01
Originally posted by Bushy
а колко пари струва една качествена и надеждна помпа.
Rear Admiral Floyd можеш ли да препоръчаш някоя марка?
Нормална помпа като са най-стандартно водно струва от 20 до 40 лв. Имам опит само с една марка - Resun 700 l/h. Китайска е, но я ползвам почти година непрекъснато без никакъв проблем (а я взех втора употреба). Много е тиха. Лошото е че е слаба - прави само 80 см воден стълб, каито на мен са ми предостатъчни. Идея си нямам къде я продават, но със сигурност се намира в София. Самата помпа е за аквариум.

Преди седмица купих за 35 лв. една помпа Nova от www.aqua-cor.com (http://www.aqua-cor.com/)
Италианска, по-мощна е - 800 л/час, 1.50 метра воден стълб но е и по-шумна. Не знам как се държи в реални условия все още.
В същия магазин има и по-мощни помпи (м/у другото там всичките са за фонтанчета) - 1200-1500-2000 литра в час, но цените им скачат от 35 на 90 лв. и нагоре. Предполагам и с шума става същото.
Ако парите са голям проблем - компромисен вариант е помпа за аквариум от зоомагазин - не са повече от 20 лв. и правят от 250 до 400 л/час. Ако блокчето е с ниско съпротивление, маркучите са с голям диаметър и няма радиатор а примерно 20 литрова кофа с вода предполагам ще може да се сглоби нелошо водно за 30-ина лева с такава помпа.
Освен това Dary (aко не се лъжа) беше писал че ставало и с помпа за пералня ако и намалиш оборотите по някакъв начин - те също са по 20-25 лв.

The Bandit
31.12.03 г., 19:13
Ако парите са голям проблем - компромисен вариант е помпа за аквариум от зоомагазин - не са повече от 20 лв. и правят от 250 до 400 л/час. Ако блокчето е с ниско съпротивление, маркучите са с голям диаметър и няма радиатор а примерно 20 литрова кофа с вода предполагам ще може да се сглоби нелошо водно за 30-ина лева с такава помпа.

Случаят при мен е такъв - помпата е от зоомагазин, 600l/h, блокът е с ниско съпротивление (без канали, входящият поток върху ядрото), маркучите са с диаметър 12мм. Радиаторът също е малък - 15х12 см приблизително... Помпата струваше 15 лв. мин година и е доста безшумна. Ако човек иска да постигне водно с по-умерен ефект, но задължително безшумно - това е доста удачно и евтино решение...

Sugar4o
01.01.04 г., 06:09
Някой беше питал за размери на радиатора - тези от коли са основно 2 размера - едните са 16х30 сантиметра , а другия размер е 20х25. Това са приблизителни размери на питата!
Моя съвет за радиатор е - колкото по-голям по-добре
така може да си спестите и перките около него.
За помпа мога да препоръчам гореспоменатата NOVA - според мен е перфектна за водни и е много надеждна и тиха. А който ви каже че тази помпа не е тиха, не му вярвайте! Просто като всяка помпа и тя си иска почистването и смазването за да мърка като "котенце" :D

аа и за това за колко пари ще може да си направи човек водно - мисля че ако мине под 100 лева за материали ще го е направил супер евтино! простата сметка показва че само помпата (35), радиатора (35) и блокчето (зависи какво) излизат към 100тина лева - да не говорим за неща като щуцери, кутии, релета, перки, маркучи и тн.... просто водното не излиза евтино! затова и свалям шапка на всеки успял да си направи водно (не стига че е скъпо, ами и не е много лесно за направа) :)

Twinsis
01.01.04 г., 18:28
Мои опит за водното най-много пари отиват по помпата и блока, всичко останало е относително, аз си вързах гащите за ~100лв. А тва че Нова е шумна хмм.. поне моита не я чувам на фона на 60гб Махтор.

proxg
01.01.04 г., 19:50
Мойта пък се чува страшно над останалия шум от компа...
Пробвах какви ли не смазки и глупости, никъде не опира и пак...
:mad:
?

Bushy
02.01.04 г., 02:10
тия помпи дето ги гледах аз (полските) едва ли ще са много шумни, защото се потапят целите под водата. Не мисля че ще са чак толкова шумни че да се чуват през нея.

А сега някой да каже как може дас е направи така, че водното охлаждане дасе вкл. и изкл. заедно с компа, щото е доста неудобно да щракаш по 120 копчета та да си вкл. машината:no:

ПП тая помпа дето я гледах е директно на 220V

mitku
02.01.04 г., 14:48
Originally posted by Bushy
тия помпи дето ги гледах аз (полските) едва ли ще са много шумни, защото се потапят целите под водата. Не мисля че ще са чак толкова шумни че да се чуват през нея.
А сега някой да каже как може дас е направи така, че водното охлаждане дасе вкл. и изкл. заедно с компа, щото е доста неудобно да щракаш по 120 копчета та да си вкл. машината:no:
ПП тая помпа дето я гледах е директно на 220V
Може да сложиш едно реле на някой от молексите (през един резистор, който зависи от релето за да установи пусковия ток за релето) на 5-те или на 12-те волта (пак зависи от релето), а на другите 2 извода да свържеш вместо бутона за включване на водното. По тоз начин в момента когато се появят 5V (12V) на от захранването на компютъра - ше се включи и помпата, а кат изчезне захранването на компютъра - се гаси и помпата. Евентуален "минус" отчитам, че туй означава, че помпата се включва СЛЕД компютъра, но мисля, че не е проблем тъй като той няма да успее да загрее толкоз бързо преди помпата да задвижи водата, при достатъчно голямо водно блокче, пък направата е елементарна. Друг е въпроса, че трябва да напраиш и някаква защита, която да гаси компютъра, ако спре помпата по някаква причина по време на работата...

The Penalty
02.01.04 г., 15:26
Никакви резистори не трябват.
Едно най обикновенно реле дето превключва 12/220 волта (5 ампера примерно, и да е на повече няма проблем).
По този начин когато включиш компа 12-те волта ще ти захранят релето което ще включи веригата за 220 на която ти е вързана помпата.

Vince
02.01.04 г., 16:33
Евентуален "минус" отчитам, че туй означава, че помпата се включва СЛЕД компютъра, но мисля, че не е проблем тъй като той няма да успее да загрее толкоз бързо преди помпата да задвижи водата, при достатъчно голямо водно блокче, пък направата е елементарна.
Какво значи "след"? Едно реле се задейства за милисекунди. Ако го мислиме така въпроса е същия и с въздушното охлаждане...

Thoth
02.01.04 г., 17:54
Някой знае ли дали може да се купи само блокчето от някъде.Мисля че това е най-трудното -да се направи хубаво блокче.Радятора,помпата и другите такива работи не са толкова трудни за намиране според мен.

The Penalty
02.01.04 г., 18:43
Originally posted by MrDeaD
Някой знае ли дали може да се купи само блокчето от някъде...

Шугърчо.

Cyrix
03.01.04 г., 01:12
A колко струва едно блокче при Шугърчо???

Thoth
03.01.04 г., 01:13
Еми ще чакаме шугарчо да се намеси и да ни каже колко струва блокчето което може да намери.:p

The Penalty
03.01.04 г., 02:13
Originally posted by Cyrix
A колко струва едно блокче при Шугърчо???

Честно казано мислих дълго и не се сетих за по-подходящ човек от него самия който да ти даде информация :D :D

Rear Admiral Floyd
03.01.04 г., 20:27
Хе-хе, пък мойто блокче ми излезе към 5 лв. ама то си му и личи :) (вж. снимките по-долу).
Странното е, че въпреки невероятно дърварското ми изпълнение с бормашината блока не тече от никъде и се оказа по-ефективен от този който ползвах досега - меден кюток с класически Maze дизайн правен на фреза.
Така че момчета и момичета не се отказвайте - ако има желание, начин ще се намери :)

Thoth
03.01.04 г., 20:34
а от къде се здоби с матеряла който си надупчил с бормашината :D :D

Rear Admiral Floyd
03.01.04 г., 20:38
От http://www.steelmet.bg/
Там обаче продават само на едро та се наложи да им стана нещо като "дилър на дребно" за около седмица (имаше и тема по случая).
Ако не ти се търси - медта за блока е 50х50х10 мм и се продава на разфасовки от по 4 метра.
Плексигласа отгоре е 6мм, щуцерите ги взех за по 2 лв. от магазин за авто газови уредби, маркучите са 8мм вътрешен диаметър и не им трябват скоби, бялото нещо са остатъци от тефлонова лента за уплътнение, а черния квадрат е уплътнението на блока, направих го от ремък за касетофон за 30 ст.

digital
03.01.04 г., 21:00
E? Как се представя в сравнение с един охладител с меден радиатор?

Rear Admiral Floyd
03.01.04 г., 21:12
На моето дъно със изцяло меден Титан без кутия температурите бяха някъде 37-42. После титана отиде в един приятел и на затворена кутия (същото дъно и процесор) стига до 55.
Вече в затворена кутия старият ми блок държеше 33-34 idle и 36-39 Full.
Със новия, максимума, който видях за два дена непрекъсната работа беше 36.
Не са хипер ниски температурите, но на мен по-малко не ми и трябва, пък и самото ми водно все още не е завършено на 100%.

Rear Admiral Floyd
03.01.04 г., 21:22
Originally posted by Sugar4o
За помпа мога да препоръчам гореспоменатата NOVA - според мен е перфектна за водни и е много надеждна и тиха. А който ви каже че тази помпа не е тиха, не му вярвайте! Просто като всяка помпа и тя си иска почистването и смазването за да мърка като "котенце" :D

Имам въпрос - как се разглобява тази помпа ???
Взех една за проба и понеже се чува отчетеливо бръмчене опитах да я отворя, но единственото което постигнах беше да извадя перката и.
Двете части на корпуса (сивата и черната) залепени ли са ?

Twinsis
03.01.04 г., 21:40
Хе-хе, пък мойто блокче ми излезе към 5 лв. ама то си му и личи :) (вж. снимките по-долу).
Странното е, че въпреки невероятно дърварското ми изпълнение с бормашината блока не тече от никъде и се оказа по-ефективен от този който ползвах досега - меден кюток с класически Maze дизайн правен на фреза.
Така че момчета и момичета не се отказвайте - ако има желание, начин ще се намери :) :bow: :bow: Къртиш N1 си, евала ти правя :super:

mitku
04.01.04 г., 01:06
Originally posted by The Penalty
Никакви резистори не трябват.
Едно най обикновенно реле дето превключва 12/220 волта (5 ампера примерно, и да е на повече няма проблем).
По този начин когато включиш компа 12-те волта ще ти захранят релето което ще включи веригата за 220 на която ти е вързана помпата.
Е да, ама не може ей тъй да сложиш релето на 12-те вота - то се едно да си вържеш на късо 12-те волта щот съпротивлението на релето е мноо малко. За туй требе да се сложи ограничителен резистор. А от другата страна си е ясно (от към 220-те волта)...
Originally posted by Vince
Какво значи "след"? Едно реле се задейства за милисекунди. Ако го мислиме така въпроса е същия и с въздушното охлаждане...
Прав си - но... бе както и да е. Туй не е болка за умиране, както казах.

vic
04.01.04 г., 01:45
Е да, ама не може ей тъй да сложиш релето на 12-те вота - то се едно да си вържеш на късо 12-те волта щот съпротивлението на релето е мноо малко. За туй требе да се сложи ограничителен резистор. А от другата страна си е ясно (от към 220-те волта)...

Е за реле с ограничителен резистор не съм чувал. Не че не може да се сложи но в случая сава въпрос за реле за 12V с контактна система за 220V.

Взех една за проба и понеже се чува отчетеливо бръмчене опитах да я отворя, но единственото което постигнах беше да извадя перката и.

Абе нещо и аз съм до това дередже. Чува си се маренията.. ???!! и се чудя дали не съм станал прекалено голем слухар:rotate:

Sugar4o
04.01.04 г., 15:21
Досега доста помпи НОВА са ми минали през ръцете и нито една не е останала шумна дори и да е бръмчала малко повече от другите. Та устройството на помпата е супер елементарно - наистина се разглобява само на 2 части и единствената подвижна част е перката. Попадал съм на помпа, на която пластмасовата отливка на перката не е изрязана много добре и има "мустаче" (говоря както за синята пластмаса така и за сивата отзад). След като се изреже и се сложи съвсем малко водоустойчива грес (под малко разбирайте половин оризово зрънце) на оста и почва да мърка!
Иначе помпата бръмчи като в нея има въздух. Опитайте като я потопите във водата да я обърнете така че да изкарате всичкия въздух от нея.
То се получи малко като ръководство на ползвателя, но нищо! надявам се това да помогне на притежателите на тези помпи. :)

georgi_dunchev
04.01.04 г., 19:30
можете ли да дадете някой сайт(или нещо такова) за параметрите на тая помпа и някви насоки каде да търся информация за нужните характеристики на едно водно охлаждане?

mitku
05.01.04 г., 11:32
Originally posted by vic
Е за реле с ограничителен резистор не съм чувал. Не че не може да се сложи но в случая сава въпрос за реле за 12V с контактна система за 220V.
Точно обратното е - дори и да може да мине релето без ограничителен резистор - требе да се сложи... щот туй ограничава тока през релето, т.е. намалява консумацията на 12V шина, която и без туй е доста натоварена от процесора и още един "вагон" устройства, че да я товариш безсмислено с голям ток за някакво си реле... и кво ше спестиш, кат не слагаш резистора - 20 стинки ли... :D
Просто сяко реле си има ток, който го включва смята се за 12V къв резистор да се добави за да минава тоз ток и толкоз - нищо сложно нема, нито пък се оскъпява или усложнява... а печелиш, че не товариш 12-те волта...

niki60
05.01.04 г., 11:50
Точно обратното е - дори и да може да мине релето без ограничителен резистор - требе да се сложи... щот туй ограничава тока през релето, т.е. намалява консумацията на 12V шина, която и без туй е доста натоварена от процесора и още един "вагон" устройства, че да я товариш безсмислено с голям ток за някакво си реле... и кво ше спестиш, кат не слагаш резистора - 20 стинки ли... :D
Просто сяко реле си има ток, който го включва смята се за 12V къв резистор да се добави за да минава тоз ток и толкоз - нищо сложно нема, нито пък се оскъпява или усложнява... а печелиш, че не товариш 12-те волта...
а бе за какъв ток говори6 за кви ограни4ения..тока на бобината на едно реле е 20-30 мА къде си вийдал да му се слага ограни4аващо съпротивление на бобината..

Rear Admiral Floyd
05.01.04 г., 12:10
От кажи речи година съм с реле (монтирах го директно в захранването и изведох куплунг за помпата от него) и не съм усетил никакви, ама никакви смущения в работата на захранването и на 12-те волта. По принцип се слага диод с цел да предпазва от нещо си, ама така и не разбрах от какво точно.

А за помпата NOVA - при мен не е от от въздух или кофти отливка, просто самата помпа вибрира по време на работа и от това се получава шума. Самият шум не е силен, просто при мен е единственото което се чува от PC-то и затова ме дразни. Реших частично проблема като подложих домакинска гъба под нея. Може да съм попаднал на кофти бройка, защото иначе помпата си ме кефи - доста мощна ми се вижда за 800-те си литра в час, а и вакуумните и крачета са страшно удобни.

niki60
05.01.04 г., 12:53
. По принцип се слага диод с цел да предпазва от нещо си, ама така и не разбрах от какво точно.

слага се диод за да предпазва от пренапрежение..бобината е индуктиен товар

hellohooray
05.01.04 г., 13:10
Можете ли да ми кажете откъде купувате въпросните помпи NOVA?Адрес на магазин или фирма примерно?
Благодаря!

Rear Admiral Floyd
05.01.04 г., 13:58
От http://www.aqua-cor.com.
На първа страница в този thread съм написал къде е магазина.

The Bandit
05.01.04 г., 14:07
От кажи речи година съм с реле (монтирах го директно в захранването и изведох куплунг за помпата от него) и не съм усетил никакви, ама никакви смущения в работата на захранването и на 12-те волта. По принцип се слага диод с цел да предпазва от нещо си, ама така и не разбрах от какво точно.
Точно така е и при мен - релето е вътре в захранването, свързано е към клемите за 220В, към 12В молекс конектор и към самата помпа. Няма никакво съпротивление допълнително...Има ли реална нужда от такъв диод, за какъвто стана дума?

niki60
05.01.04 г., 15:21
[Има ли реална нужда от такъв диод, за какъвто стана дума? [/B][/QUOTE]
по принцип се слага когато управлението на релето е транзистор или интегрална схема в която има управляващ елемент ,в слу4ая мисля 4е няма нужда

Vince
05.01.04 г., 15:22
mitku, релетата за 12В СА релета за 12В. Няма нужда от никакви резистори. Сложиш ли последователно резистор на реле за 12В и го пуснеш на 12В ще имаш пад на напрежението върху резистора и върху релето ще се падне по-малко напрежение. Току виж не се задействало някой път...:boom: :D Резистор ще трябва да се сложи, ако релето е за по-малко напрежение от това с което мислиш да го захраниш.
А и не харчат въобще много ток релетата....

tony
05.01.04 г., 22:47
Добре е да се сложи диод който да гаси напрежението от самоиндукция на бобината на релето. Вероятно на самото дъно е поставен такъв , но така е още по-сигурно. Трябва да се внимава да не се свърже анода с плюса на буксата към бобината на релето, защото диода изгаря ,а може да стане и по-лошо - така че, провери три пъти преди да го включиш.

Rear Admiral Floyd
05.01.04 г., 22:59
Ахаааа.... т.е. има опасност при изключване (или когато там се случва) самото реле да подаде 12V към захранването, правилно ли съм разбрал ?

tony
01.02.04 г., 04:49
Може да се се повиши 10-15 пъти , дори и повече. Както бобината на автомобила във запалителната уредба.

ljubo87bg
01.02.04 г., 10:26
Originally posted by Twinsis
още повече по-удачния вариянт е да си гупиш примерно 2х35лв. и да ги вържеш заедно отколко една примерно за 1хх лв.

по-удачен, ама в другия ти живот.... хаха - не заблуждавай народа - говорили сме си с Sugur4o на дълго и на широко. Аз преди два дни си купих една 2500 литра за 105 лева от Aquacor.

Аз казах!

antoni-1971
05.02.04 г., 16:40
понеже имам всичко с изключение на радиатор (и вси4ко е от мед) някой може ли да ми помогне да с идея откъде да намеря меден радиатор? единственото което съм намерил за момента е от парно за Москвич но 60 лв ми се виждат много пък и като размери е доста голямо:( Между другото - охладителя за процесора е правен на фреза а всички други (за видео картата (плюс за паметта) за харда и за north bridge съм ги правил от медна ламарина заварявана с оксижен , така че и това е вариант за изработка на охладител :)

antoni-1971
05.02.04 г., 16:45
и още нещо - някой беше писал че алуминия е по-устойчив на корозия от медта?! доколкото зная наи-добрите тръби за водопроводна система са медните. Така е понеже медния окис е много здрав. А що се отнася до алуминия - с течение на времето старее и кородира. Тези расъждения са ако оставим настрана въпроса кое колко струва :)

Rear Admiral Floyd
05.02.04 г., 16:46
Моят радиатор е меден, от парно за Москвич Алеко. Взех го за 40 или 45 лв, от един малък магазин на Симеон - на ъгъла с Хр.Ботев.
Имай предвид обаче, че е огромен.

Едит : Сори, чак сега видях, че си от Варна :(

Twinsis
05.02.04 г., 19:28
Също съм чувал че по магазините или по точно казано сервизите за хладилна техника имат радиатори. Моя лично г от голф2 ммм 25 лв. го взех :)

VLADO
07.02.04 г., 03:19
моя е от автоморга за 20 кинта ... стандартен 16х30см. ... по ефтино едва ли има

още един минус на медтта е че се работи доста по бвано и трудно от алуминия и следователно работата при фрезиста излиза по соленко

mitku
12.02.04 г., 15:29
Maлииии... баси... кат си помисля, че ЦЯЛ Москвич върви около 100лв. :D :hi:

Bloody
12.02.04 г., 18:31
Абе много ви се чудя на грандоманията, 2500 литра!!! за какво? Аз карам с 300 литра попма на EHEIM (1.2 воден стълб) и си хладя процесора и видеото с към половин литър вода ;)

VLADO
12.02.04 г., 19:53
ми от мойте 800литра на час остават точно 350 като мине през 2 метра маркучи и другите хави ... въпреки че маркучите за 10мм а радиатора е с 7мм тръби ... ама просто на 800л/ч много им скачат цените

по въпроса за релето ... мен в магазина за елетротехника ВИКИВАТ в Пловдив продавача ми каза че по принцип се слагало диод в обратна посока, ама той лично ги махал тия диоди на релетата

ето нещо за маняците ... е тоя верно му трябват 2500 на час

http://www.kaltmacher.de/album_pic/pic_id-375.html

vutov
12.02.04 г., 21:24
Е някой може,да има блокче от рода на Cascade Или White Water Или RBX,такак че,колкото по-мощна помпа,толкова по-мощна. :) :)
Bloody,все пак ти си с помпа Eheim,а те се водят бая добри.
А и блокчетата ти не са с някво голямо съпростивление,такак че,на теб ти стига тази помпа,но има такива на който не им стига. :)
И искат още и още...

Bloody
13.02.04 г., 05:54
Не, напротив, блокчето на процесора е с много голямо съпротивление и точно затова охлаждането е по-ефектно. При използване на помпа с по-голям дебит 500 литра на час разликата е от порядъка на 1 градус по-ниска температура. Общо с видеото отделяната топлина е между 100 и 150 ватта в зависимост от натоварването. Замислете се първо какво и колко ще охлаждате, предси да мислите с какво водно блокче и каква помпа и какъв радиатор...

Не е толкова важно да имаш голям дебит на помпата или голям диаметър на маркучите, по-важно е радиатора да е добър и да мож да разпръсква бъзо голямо количество топлина (добър не е задължително голям).

Дизайна на блокчетата също не е най-важното нещо, между два напълно различни дизаина, с минимално и с огромно съпротивление за водната струя разликата е минимална (1-4 градуса, много рядко повече). Особенно като говорим за температури от 30 и няколко градуса, просто подобни цифри се обезмислят... Ама не ние сме грандомани, даи да вземем водна попма която да има дебит от 2500 литра на час за по-сигурно, а не се ли сещате, че освен, че е просто излишно, колкото повече и е дебита, толкова по-голямо налягане се създава. Любо не мислиш ли че има приличен шанс с това налягане да ти се откачат маркучите от щуцерите например?

Eheim не са нищо кой знае какво, що годе прилична помпа за аквариум. Незнам защо сте си изградили менние, че са нещо специално или по-различно от другите марки. Просто хората са видяли, че тези помпи вършат добра работа за водно и толкова...

Sugar4o
13.02.04 г., 14:36
любо е решил да хлади 226W пелтие така че дебит определено ще му трябва;)

Vince
13.02.04 г., 14:49
Originally posted by antoni-1971
и още нещо - някой беше писал че алуминия е по-устойчив на корозия от медта?! доколкото зная наи-добрите тръби за водопроводна система са медните. Така е понеже медния окис е много здрав. А що се отнася до алуминия - с течение на времето старее и кородира. Тези расъждения са ако оставим настрана въпроса кое колко струва :)
Алуминия е по-устойчив и не мърда с течение на времето. Това е защото алуминиевия оксид много здраво и плътно прилепва към повърхността. Медния оксид се лющи, освен това се получава при нагряване, а друг е въпроса, че изложена на атмосферни условия медта не се оксидира, а патинира. Това е съединение на медта, което се получава в присъствието на влага и въглероден диоксид и то също се люпи.

Bloody
13.02.04 г., 16:26
Ами дори за толкова пак една 800л/ч ще му е напълно достатъчна... ;)

Sugar4o
13.02.04 г., 17:53
ХристоС. ме уплаши като пробва водното с пелтие - имай предвид че на всички такива помпи им пише водата да не надвишава 35 градуса:)