PDA

Виж пълна версия : Подходящ потенциометър

xtra
12.12.03 г., 19:41
Имам потенциометър 47 ома.
Вентилатор 12 волта, 0,11 А.
Връзвам потенциометъра към вентилатора и получавам:
47*0,11=5,17
Тоест потенциометърът ще убие 5, 17 волта от напрежението и вентилаторът ще работи на 7 волта и ще върти по-бавно. Вярно ли е това?
Когато потенциометърът е на мин. ще оказва ли влияние на оборотите на вентилатота?

CyPoB_KoKa|\
12.12.03 г., 19:55
и аз искам да знам какъв потенциометър да се сложи на вентилатор за да се намаля от 12V до 0V и да се изключва
навсякъде по магазините гледам има само пот 10к нагоре а аз сметнах че требва да е под 500 ома

знам че има схеми за нещо като импулсно управление на напрежението и тогава може да се ползва какъв да е потенциометър.Даже имам подобна но не мога да запоя многото елементи на една платка и се отказах да я правя...

я давайте идеи по въпроса че и аз съм много заинтересован

niki60
12.12.03 г., 20:00
на практика се полу4ава друго..тока намалява при по малки обороти и пада не е толкова голям..скоро си модвах кутията с 4 вентилатора като използвах то4но същия потенциометър,за около 110 ма вентилатор се полу4ава6е пад около 4 волта ако не се лъжа,за около 250 ма(един 150 ма и един 200 спаер)напрежението върху потенциометъра бе6е около 5,2 волта и вентилаторите си ба4каха на 6,8 волта при максимална стойност на съпротивлението,а при 300 ма(2 вклю4ени 90 мм спаера)спада върху потенциометъра бе6е 7 волта и те работят на 5 ..обсто взето се полу4и добър мод,мога да регулирам на всеки от 4тте вентилатора оборотите ,мога да ги изклю4вам всеки поотделно и могат да работят на постоянни 12 волта

niki60
12.12.03 г., 20:04
а..потенциометъра трябва да е жи4ен..поне 2 вата ако вклю4ва6 пове4е от един вентилатор

niki60
12.12.03 г., 20:16
[QUOTE]Originally posted by CyPoB_KoKa|\
[B]и аз искам да знам какъв потенциометър да се сложи на вентилатор за да се намаля от 12V до 0V и да се изключва
За какво ти е да го намаляш до 0 волта перките по4ват да се въртят при 4-5 волта ,а за изклю4ване има миниатюрни цк ключета,зависи на колко вентилатора иска6 да регулира6 оборотите

Nikolai_S
12.12.03 г., 21:02
По интелигентен вариант ми се струва да се направи с потенциометър и транзистор. Така се получава по-плавно регулиране на оборотитите. Пък и потенциометарът може да е всякакъв в интервала 1К-20К, и то на минимална мошност.

niki60
12.12.03 г., 21:08
Originally posted by Nikolai_S
По интелигентен вариант ми се струва да се направи с потенциометър и транзистор. Така се получава по-плавно регулиране на оборотитите. Пък и потенциометарът може да е всякакъв в интервала 1К-20К, и то на минимална мошност.
така е,но не може6 да използваш пълните 12 волта тъй като винаги има спад при отпушен транзистор..е не е голям 0,1 0,2 волта ..като прибави6 и платка..място за закрепване се обезмисля малко

Nikolai_S
12.12.03 г., 21:13
Прав си, бях забравил че се изисква извесно място, а за платка - може и без нея да мине няколко елемента са все пак:)

CyPoB_KoKa|\
12.12.03 г., 21:13

а така
нещо подобно и аз се мъчих да направя (работеше но много трудно се запоява)
я дайте още некоя по-простичка схема...

Nikolai_S
12.12.03 г., 21:22
Еми схемата си мисля че трябва да съдържа един средномощен NPN транзистор, на базата на който се подава напрежение през средният извод на потенциометъра. Колекторът на транзисторът ти е към +12В, а емитерът ти е към + на вентилаторът. Единият "край" на потенциометърът го даваш на маса, а другият на +12В. Трябва да работи!

vlado_vrg
12.12.03 г., 21:45
Еми схемата си мисля че трябва да съдържа един средномощен NPN транзистор, на базата на който се подава напрежение през средният извод на потенциометъра. Колекторът на транзисторът ти е към +12В, а емитерът ти е към + на вентилаторът. Единият "край" на потенциометърът го даваш на маса, а другият на +12В. Трябва да работи!

Няма да работи.0.6V отпушват трензистора,след като премине от усилвателен режим,минава в ключов,т.е. ще имаш едно електронно цк ключе,като преминеш 5-6V Б-Е ще изгориш транзистора.Схемата описана по този начин е напълно безмислена.Ще трябват доста повече елементи за да се постигне регулирането,и много да се внимава кое,къде,как се свързва към +12 и маса за да няма изненади.
Лично аз съм си харесал схема със стъпално регулиране,използваща пада на напрежение върху отпушен PN преход(диод),напрежението на вентилатора се регулира през 0.6V.Жалко че все нямам време да я направя.

Nikolai_S
12.12.03 г., 22:02
Не мисля че ще работи като ключ, защото тука напрежението за винтилатора се взима от емитера, а не от колектора! Това се явява усилвател на направение с коефициент на усилване <1, ~0.98. А за това че ще изгори транзистора, не е вярно особенно, ако той е за по високи напрежения и е средномощен. Лично съм правил стабилизатор на напрежение и на базата на транзистора се подаваще от 0 до 12 волта които се взимаха от ценер, така че гарантирам че по описания начин ще работи.

vlado_vrg
12.12.03 г., 22:26
Не мисля че ще работи като ключ, защото тука напрежението за винтилатора се взима от емитера, а не от колектора! Това се явява усилвател на направение с коефициент на усилване <1, ~0.98. А за това че ще изгори транзистора, не е вярно особенно, ако той е за по високи напрежения и е средномощен. Лично съм правил стабилизатор на напрежение и на базата на транзистора се подаваще от 0 до 12 волта които се взимаха от ценер, така че гарантирам че по описания начин ще работи.

Наситиш ли транзистор-преминава в ключов режим.
Какво ще усилваш с коефицент 1?Схема общ колектор е с коефицент на усилване 1,така реализираш обикновенно съгласуващо стъпало.
ТО3 корпус транзистор ли ще сложиш,че да издържи това напрежение,че една средно сложна схема на регулатор на обороти е по-малка.
Как очакваш ще стане самото регулиране?Как с един прост потенциометър ще задържиш транзистора в усилвателен режим?Очакваш че като го въртиш и транзистора по незнаен закон ще променя напрежението на фана???
В каква схема ще вържеш транзистора че да го захраниш за усилвателен режим?Общ колектор,общ емитер или обща база?И то само с един външен елемент-потенциометъра и вързан като реостат?
Не давай такива идеи,че някой ще си омаже машината.
Поздрави!

Vince
12.12.03 г., 23:23
Originally posted by xtra
Имам потенциометър 47 ома.
Вентилатор 12 волта, 0,11 А.
Връзвам потенциометъра към вентилатора и получавам:
47*0,11=5,17
Тоест потенциометърът ще убие 5, 17 волта от напрежението и вентилаторът ще работи на 7 волта и ще върти по-бавно. Вярно ли е това?
Когато потенциометърът е на мин. ще оказва ли влияние на оборотите на вентилатота?
Не са ти съвсем точни изчисленията...
12В, 0,11А => 110 ома
като сложиш 47 ома токът във веригата ще е 12/(110+47)=0,076A.
тогава пада на напрежение върху вентилатора ще е: 0,076x110=8,36В.

Изчисленията ми изглеждат добре ама не са съвсем точни, защото при намаленото напрежение върху вентилатора и неговото съпротивление ще се увеличи... С колко - не се знае. И да се знаеше става много сложна математическа история и не ми се мисли...

Ако е свестен потенциометъра на минимум трябва да е 0 ома и няма да влияе.

Е тая схема имам използваща нормален потенциометър и стабилизатор 7805

xtra
12.12.03 г., 23:36
Аха. Благодаря!

dgd
13.12.03 г., 00:02
Значи отиваш в магазина на лъвов мост и си купуваш жичен потенциометър 470
ома (или малко по-малък) връзваш го и си готов. Аз така си регулирам 5 вентилатора + този на захранването. Оборотите си се регулират от нула до макс съвсем плавно. Потенциометрите са по 3лв. на парче.

Vince
13.12.03 г., 00:24
За кой магазин на Лъвов мост става въпрос? Тоя на Поп Богомил ли?
Колко вата са тия 470 ома?
Има ли по-нискоомни?

CyPoB_KoKa|\
13.12.03 г., 01:08
http://bit-tech.net/article/52/5

ето малко светлина в тунела
какво мислите за тези схеми
аз утре ще зема да направя едната поне...

dgd
13.12.03 г., 14:23
Originally posted by Vince
За кой магазин на Лъвов мост става въпрос? Тоя на Поп Богомил ли?
Колко вата са тия 470 ома?
Има ли по-нискоомни?

Да за същия, за по нискоомни незнам може и да има, ама на мен не ми вършат
работа, защото с тия си регулирам оборотите от нула до максимални.

Nikolai_S
13.12.03 г., 15:00
Originally posted by vlado_vrg
Наситиш ли транзистор-преминава в ключов режим.
Какво ще усилваш с коефицент 1?Схема общ колектор е с коефицент на усилване 1,така реализираш обикновенно съгласуващо стъпало.
ТО3 корпус транзистор ли ще сложиш,че да издържи това напрежение,че една средно сложна схема на регулатор на обороти е по-малка.
Как очакваш ще стане самото регулиране?Как с един прост потенциометър ще задържиш транзистора в усилвателен режим?Очакваш че като го въртиш и транзистора по незнаен закон ще променя напрежението на фана???
В каква схема ще вържеш транзистора че да го захраниш за усилвателен режим?Общ колектор,общ емитер или обща база?И то само с един външен елемент-потенциометъра и вързан като реостат?
Не давай такива идеи,че някой ще си омаже машината.
Поздрави!

Няма да споря повече. Такова нещо съм правил много пъти и знам че работи, ако не ми вярвате си го направете извън компютъра, и без перки, само мерете изходното напрежение и ще работи! Ето ви така сложната схема

acdc
13.12.03 г., 16:55
Originally posted by niki60
така е,но не може6 да използваш пълните 12 волта тъй като винаги има спад при отпушен транзистор..е не е голям 0,1 0,2 волта ..като прибави6 и платка..място за закрепване се обезмисля малко
Зависи от транзистора;) Ако сложиш един МОSFET, практически няма да имаш пад

niki60
13.12.03 г., 17:14
Originally posted by acdc
Зависи от транзистора;) Ако сложиш един МОSFET, практически няма да имаш пад
ае стига бе мофсет,ми то има къде по просто ре6ение,регулатор на напрежение с LM 317и захранване отделно,хем ще може да се регулира напрежението до колкото иска6,хем няма товари6 12тте волта,aма защо вси4ки искате да си усложнявате живота не мога разбера

niki60
13.12.03 г., 17:19
С 2 потенциометъра 47 0ма 2 вата и 4 трипозиционни цк клю4ета мога да правя каквото си искам с 4тте вентилатора..който иска да си играе да лепи..мен ли4но ме мързи а и не виждам какво пове4е ще постигна

Sugar4o
13.12.03 г., 17:31
схемата с LM317 пече като зад нея седят 2х 120 (0.6A всеки от тях). Така че не е най-доброто което може да се направи....

niki60
13.12.03 г., 18:13
Originally posted by Sugar4o
схемата с LM317 пече като зад нея седят 2х 120 (0.6A всеки от тях). Така че не е най-доброто което може да се направи....

не съм казал 4е е най доброто а сравнително просто..кви са тез вентилатори по 0,6 А бе тва хеликоптер ли е кво е,за сравнение кулер мастерската 90мм е 0,25 А а спаерската която я дават 0,25 на практика е 0,15,а за по голям ток след 317 мойе да се върйе и транзистор къв е проблема..тогава пък трафа трябва да е за 1,5 А..с такива мощни перки ще трябва с мощен транзистор дяа се управляват от 12тте волта

acdc
13.12.03 г., 21:52
Originally posted by niki60
ае стига бе мофсет,ми то има къде по просто ре6ение,регулатор на напрежение с LM 317и захранване отделно,хем ще може да се регулира напрежението до колкото иска6,хем няма товари6 12тте волта,aма защо вси4ки искате да си усложнявате живота не мога разбера
Я сега кажи какво му е по-простото - добавяне на отделно захранване?!? :shock:
А я сега сметни колко се товарят 12V на PSU-o - 6-7 перки немогат да осигурят минималното натоварване на 12V линиятата по спецификация?!? :ghi: Малее, тo направо ще изпуши това PSU. :lol:
Не съм казал, че с MOSFET е идеалното решение, но като цена/качество/ефективност е най-доброто (1 MOSFET =1лв.) и лишено от недостатъците ( невъзможността на изходното напрежение да достигне стойността на Uзахранващо) на регулаторите с биполярни транзистори или регулируеми стабилизатори на напрежение. Принципно най добре се прави с ШИМ регулатор, но излиза доста скъпо.
А това с "гол" потенциометър звучи много несериозно, най-малкото защото ако утре ти се наложи да смениш перките с други или да добавиш нова, започва наново пресмятане и търсене на нов потенциометър, и дали ще се намери такъв с такава стойност, изобщо не е ясно;)

mio
13.12.03 г., 22:33
Няма ли откъде да се купят ИС за безчеткови мотори, LB1860 серията на sanyo примерно, то смешна работа с тия потенциомери.... пък и колко му е един PWM регулатор да се направи - два операционни усилвателя в един корпус с осем извода за един-два лева и едно транзисторче за 20-30 ст., с пасивните елементи я направи 2.5 лв., я не... Ама най-готино с ИС, направо да се смени тази във вентилатора и само едно кабелче за потенциометъра към 5" бей

Vince
13.12.03 г., 23:52
Originally posted by acdc
А това с "гол" потенциометър звучи много несериозно, най-малкото защото ако утре ти се наложи да смениш перките с други или да добавиш нова, започва наново пресмятане и търсене на нов потенциометър, и дали ще се намери такъв с такава стойност, изобщо не е ясно;)
Не е съвсем така... Какво пречи един 3 вата потенциометър да регулира каквито и да е процесорни вентилатори. Аз в момента съм с един 100 ома/3В на CU5TB, какво пречи да остане същия, ако смения охладителя даже и с по-мощен. Само ще се отмести малко пада на напрежение... Но пак ще работи.

niki60
14.12.03 г., 01:05
[
Не съм казал, че с MOSFET е идеалното решение, но като цена/качество/ефективност е най-доброто (1 MOSFET =1лв.) и лишено от недостатъците ( невъзможността на изходното напрежение да достигне стойността на Uзахранващо) на регулаторите с биполярни транзистори или регулируеми стабилизатори на напрежение. Принципно най добре се прави с ШИМ регулатор, но излиза доста скъпо.
рабира се с ШИМ е добро ре6ение,разбира се 4е с мофсет като управляващ транзистор също -има десетки схемни решения ,ако иска6 и микропроцесорно управление му сложи..аз само под4ертах 4е за мен не виждам смисъл да си усложнявам изли6но живота а и не смятам да сменям всеки ден вентилатори..дори и да го направя разликите в консумацията им не е толкова голяма така 4е елементарното ми ре6ение ще върши работа и занапред..а вси4ко останало е въпрос на интерпретация на схеми,техни4ески умения и желание

acdc
15.12.03 г., 09:19
Originally posted by mio
Няма ли откъде да се купят ИС за безчеткови мотори, LB1860 серията на sanyo примерно, то смешна работа с тия потенциомери.... пък и колко му е един PWM регулатор да се направи - два операционни усилвателя в един корпус с осем извода за един-два лева и едно транзисторче за 20-30 ст., с пасивните елементи я направи 2.5 лв., я не... Ама най-готино с ИС, направо да се смени тази във вентилатора и само едно кабелче за потенциометъра към 5" бей
Няма ги.

Miki
15.12.03 г., 10:53
...
Е тая схема имам използваща нормален потенциометър и стабилизатор 7805

На тази схема авторът е моя милост ;)

Ето ви варианта с регулиране на оборотите:

Най-доброто решение, вЯрвайте ми :D

Stefo
15.12.03 г., 12:37
Originally posted by Miki
:D
Ако приемаш малък съвет:
Винаги ще имаш пад на напрежение върху 78хх ...
Използвай потенциометър с ключе ... когато си в крайно положение на потенциометъра /задал макс. напрежение на вентилатора/, ключа да даде директно връзка между +12 от захранването към вентилатора. ... и никаъв пад заради 78хх...
При това ще е добре малко да корегираш начина на връзване на потенциометъра...

Или с отделен Це-Ка ключ - както ти харесва ...

Ако никога няма да ти трябват макс. обороти на вентилатора, тогава горното е излишно.

Vince
15.12.03 г., 14:33

Май трябваше да кажа, че не е моя схемата...:rolleyes: :D Както и да е - всичко се изясни.

Miki
15.12.03 г., 14:58
Originally posted by Stefo
...При това ще е добре малко да корегираш начина на връзване на потенциометъра...

Кое не му е наред на свързването на потенциометъра ?
Съвсем си е добре :D

Ако използваш потенциометър с ключ, ще трябва да го направиш да увеличава напрежението при въртене обратно на часовниковата стрелка, което е неестествено или поне така си го описал :rolleyes:
Originally posted by Stefo
... когато си в крайно положение на потенциометъра /задал макс. напрежение на вентилатора/...
Пад на напрежение не съм мерил, но при положение че болшинството захранвания дават около 12.5 волта и да има пад, той ще е макс около 0.6 - 0.7 волта, което даже е по-здравословно за вентилатора ;)

Пояснение за незнаещите:
7805 е интегрален стабилизатор на напрежение 5 волта. Ако потенциометъра е в крайно долно положение /или завъртян докрай наляво/ на вентилатора ще се подаде точно 5 волта. С увеличаване на съпротивлението се увеличава и напрежението подадено на вентилатора, като при стойност 1 килоом то е около 9.8 - 10 волта, което за мен е добрия компромис между шум и ефективност. Аз лично ползвам на два компютъра тази схема с резистор 1 kOhm и без да използвам радиатор на интеграла ми храни по 3 вентилатора без да грее осезаемо. Който желае може да си сложи радиаторче за собствено успокоение или ако иска регулиране оборотите да ползва потенциометър както казах. Стойностите на кондензаторите не са критични, като може да се мине и без тях /за по-мързеливите :D:/
От опит мога да кажа, че това е най-простата и ефективна схема за ръчно регулиране на оборотите на вентилатора вярвайте ми :)

Май трябваше да кажа, че не е моя схемата...:rolleyes: :D Както и да е - всичко се изясни.

Хе хе, абе аз не претендирам, че съм открил топлата вода, просто исках да кажа, че си познах творението :D

Stefo
16.12.03 г., 02:51
....
1. Кое не му е наред на свързването на потенциометъра ?
Съвсем си е добре :D

2. Ако използваш потенциометър с ключ, ще трябва да го направиш да увеличава напрежението при въртене обратно на часовниковата стрелка, което е неестествено или поне така си го описал :rolleyes:
....
Значи лошо съм го описал ...
Прав си в т.2 за неестественото, затова казах, че може да се промени начина на връзване на потенциометъра ...
Виж attach file... 18 КБ е ... сори, че схемичката я нахвърлях на ръка ...
И само като допълнение:
- електролитни кондензатори е хубаво че има, но сложи и керамични - 33-100 nF ...
- потенциометъра - с линейна характеристика ... стойността на резистора - делител на напрежение ... ако потенциомеъра ти е 1.2 Kома, резистора да е към 750 ома ... и получваш плавно регулиране на напрежението от 5 волта до макс - колкото ти дава захранването на+12 волта
- ключа си този на потенциометъра ...

ПП/ А ако сложиш ня мястото на резистора един термистор /струва стотинки/, може да се получи и някакво регулиране на оборотите в зависимост и от темпераурата ... и по-рядко ще се налага да връткаш потенциометъра ...