PDA

Виж пълна версия : На какво напрежение работят светодиодите ?

Rear Admiral Floyd
12.12.03 г., 12:00
Ами това е - интересуват ме конкретно сините светодиоди.
И още един въпрос - ако примерно работят на 3V мога ли да пусна 4-ри диода, свързани последователно на 12 V без опасност да изгорят ?

Dark Skywalker
12.12.03 г., 12:19
Сините диоди работят на ~2.6 V, а белите - на ~3.0 V

Абе нямаш проблем ;)

Rear Admiral Floyd
12.12.03 г., 12:31
Много, много 10x :)

niki60
12.12.03 г., 13:06
важен е тока през светодиода а не напрежението..може6 да подаде6 и 12 волта но тока трябва да е какъвто е в спецификациите за диода.обикновено е 5-10 мА,из4ислява6 допълнителното съпротивление по закона на ом-R=U(12 V)/I(primerno 0,005mA)=2,4 kilooma

Dark Skywalker
12.12.03 г., 13:18
Не съм мерил тока през син диод, но през бял е 50 mA. Както и да е, не съобразих да допълня, че наистина е редно да имаш един ограничаващ резистор, само че 240 ома, а не 2.4к.

Rear Admiral Floyd
12.12.03 г., 13:20
Тук ме хвана в небрано лозе..... "допълнително съпротивление" какво ще рече - да вържа подходящ резистор последователно с диода и да го пусна на колкото волта искам ли ?

Edit : Аха, май схванах за какво става въпрос, благодаря :)

Stilian
12.12.03 г., 13:27
Ето една таблица за напреженията при различните LED-ове ...

Vince
12.12.03 г., 14:24
Originally posted by niki60
важен е тока през светодиода а не напрежението..
Ти му подай 12В без допълнително съпротивление и после пиши пак...

niki60
12.12.03 г., 15:06
Originally posted by Vince
Ти му подай 12В без допълнително съпротивление и после пиши пак...
ми нали това казвам 4е е важен тока и затова се слага ограни4ителлно съпротивление,а ти го вържи на 4 волта както е по спесификациите без да му ограни4иш тока(като се има впредвид колко е вътре6ното съпротивление на къвто и да е захранващ изто4ник)..4етете каво е писано

Rear Admiral Floyd
12.12.03 г., 15:26
ми нали това казвам 4е е важен тока и затова се слага ограни4ителлно съпротивление,[B]а ти го вържи на 4 волта както е по спесификациите [B] без да му ограни4иш тока(като се има впредвид колко е вътре6ното съпротивление на къвто и да е захранващ изто4ник)..4етете каво е писано
Аха..... затова значи като го пуснах на 5 волта (уж не са много над 3-те волта по спецификация) и диода се загряваше...
Отново 10х :)
Мисля да направя така - 4-ри диода последователно на 12V плюс един потенциометър 1K и ще меря тока който минава през тях докато открия точното съпротивление какво е.

Vince
12.12.03 г., 17:39
ми нали това казвам 4е е важен тока и затова се слага ограни4ителлно съпротивление,а ти го вържи на 4 волта както е по спесификациите без да му ограни4иш тока(като се има впредвид колко е вътре6ното съпротивление на къвто и да е захранващ изто4ник)..4етете каво е писано
Че тока е важен това няма спор. Вервай ми ако го включиш на напрежение, което е по спецификации няма да му стане нищо и няма нужда от резистор. Това е и много логично - нали е по спецификации. Светодиода е с достатъчно голямо съпротивление, за да не му влияе вътрешното съпротивление на захранването. Фактически като се свърже последователно резистор се получават и двете неща - намалява се тока във веригата (защото съпротивлението й е увеличено - това ясно) и се получава пад на напрежение върху светодиода - т.е. св. диода не работи на 12В вече, а на номиналното си напрежение.Аха..... затова значи като го пуснах на 5 волта (уж не са много над 3-те волта по спецификация) и диода се загряваше...
Достаъчно са, за да почне да се загрява - това са 66% отгоре...

xtra
12.12.03 г., 18:08
А как се свързват последователно светодиодите?

Oldman
12.12.03 г., 19:03
При диодите не се използва такова понятие като "съпротивление", по-скоро се говори за волтамперна характеристика, която е във вид на експонента. Има една характерна точка от X оста на графиката (напрежението), след която токът расте а напрежението върху диода си остава почти непроменено. При обикновените силициеви диоди тази точка е 0.7 Волта, докато при светодиодите напрежението е различно за различните материали, съответно цветове . За инфрачервените е най-ниско около 1 волт докато за сините достига над 4 волта. При светодиодите има един параметър "разсейвана мощност". Общо взето токът през диода умножен по падът върху него не бива да го надвишава (защото ще изгори(без да свети)).
По-добре виж това. (http://ourworld.compuserve.com/homepages/Bill_Bowden/led.htm)
А пък ако имаш производителя виж си от него. (http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/appnote_number/828)

niki60
12.12.03 г., 19:41
ми той олдман ви е отговорил то4но,няма за какво да спорим за нуждата от резистор

niki60
12.12.03 г., 19:46
а 4 светодиода последователно няма да може6 да върже6 последователно ако работното им напрейение е по голямо от 3 волта,по добре ги вържи на 5 волта

Rear Admiral Floyd
12.12.03 г., 20:00
а 4 светодиода последователно няма да може6 да върже6 последователно ако работното им напрейение е по голямо от 3 волта,по добре ги вържи на 5 волта

т.е. ?
Няма да светят като хората или ще изгорят ?

CyPoB_KoKa|\
12.12.03 г., 20:04
ето тука има доста полезни скриптове
на мен са ми вършили работа...:)
http://metku.net/index.html?sect=view&n=1&path=mods/ledcalc/index_eng

niki60
12.12.03 г., 20:07
Originally posted by Rear Admiral Floyd
т.е. ?
Няма да светят като хората или ще изгорят ?
охх колко мА са ти диодите и на какво напрежение

Rear Admiral Floyd
12.12.03 г., 20:20
представа си нямам :(
noname сини диоди в безцветен корпус.
В Комет питах за напрежението като ги купувах но мацката ми се усмихна мило вместо да ми каже.
Обаче линковете по-горе май ще ми свършат работа.