PDA

Виж пълна версия : Избор на линукс

nightyj
11.12.03 г., 18:35
Препоръчайте ми най-лесната за боравене и шарена ,повтарям шарена дистрибуция.Трябва да кача ос на лаптоп,която ще се ползва за нет и нетрябва да се скапва поне година,така че единственото решение според мен е линук,а с него не съм на ти мноо мноо.

Manchev
11.12.03 г., 19:16
Всичките са шаерни, но щом не си на ти, слагай мандрейк.
И КДЕ после :)

A--Viper
12.12.03 г., 00:33
Suse
Сусе

Crazy_hatteR®
12.12.03 г., 09:41
Аммм няма значка коя дистро ще сложиш , щото всяка можеш да си я направиш толкова шарена колкото си искаш . Виж тук (http://info.datacom.bg/crazy_hatter/1.jpeg) - това е RedHat 9.0 с KDE 3.1 и икони NoiaWarm /както казват - луд на шарено се радва /. За шарениика определено ти трябва KDE , за стабилност RedHat, Mandrake, SuSE и трите се кирилизират перфектно , ама аз като че ли съм най-доволен от RedHat-a / сега Fedora e некомерсиялният вариант - в смисъл некомерсиална поддръжка/

subn3t
12.12.03 г., 13:54
шапкаря може да е луд.... ма е прав :)

Sashooo
12.12.03 г., 14:59
Мда, последното SuSE си има вградена кирилизация, даже можеш да си пуснеш setup-а на БЪЛГАРСКИ, а шарении-колкото искаш.

nightyj
12.12.03 г., 18:52
Днес ми дадоха просто един слокваре 8.1 на един диск инстолнах го ама как да го стартитамтрябва да се прави боот дискета пък аз флопи от година нямам кво може да се направи по въпроса исма да си стартирам хем хп хем линух докато реша кой да е.Преди имах редхат и бях мноо доволен сигурно това ще е избора.
Ето това ме кефи няколко думи по въпроса GNOME 2 (http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=gallery&key=356868813&layout=clean)

Manchev
14.12.03 г., 23:27
LiLo(Linux Loader) е програмката, която Slackware Linux ползва за зареждането си. Има възможност да зарежда всякакви ОС и се инсталира където ТИ поискаш. Разбирай на МБР в някой хард диск, в Boot record-a на избран дял или на отделно устройство. Примерно дискета. Това вероятно те е питал, няма страшно, слага се и другаде. В конфигурационния файл /etc/lilo.conf на реда install= пишеш къде
примерно install=/dev/hda
Аз все се чудя ако го забия към УСБто какво ли ще стане ;)

nightyj
14.12.03 г., 23:43
оки справих се като после решх да си сложа редхат.Разделих мястото с диск друида диска ми е страшно надраскан и не всеки път чете като стигне до инсталирането и ми пише че няма нясто и грешка във кернел фаила май беше.Ок добре отказах се но после се оказа,че по никакъв начин немога да си изтрия линукс партишъните.Пробвах с партишън меджик дава грешка и въобще не ми намира хдд.С цфдиск на слакваре състото само с диск друида ги отваря ама като му ги дам да ги трие ги трие ама след рестарт и при задедени съв ченджис пак си седят около 10гб все пак искам си ги.Мен ми е по чудно ще ми пише че нямам място.

A--Viper
16.12.03 г., 01:59
в ХП има един тул с който много качествено може да го затриеш партитиона (Control Panel -> Administrativ Tools -> Computer Managment -> Storage и т.н.), а и един тул винаги си остава последно решение - FDISK.

Преди да продължих възстановяването си направи задължително BackUp на ценните данни (PDFи с мануали :), схеми на водни, снимките на гаджето и т.н.)

nightyj
16.12.03 г., 23:28
Оки оправих всичко ама с фдиск под линукс другия небачкаше :D