Виж пълна версия : Часовникът на дъното избързва много?!?!
Mirchev
09.12.03 г., 00:29
Имам Епокс 8РДА+ (реномирано дъно), но часовникът му избързва с около 1-2 минути на денонощие. Това никак не е нормално. Никой знае ли решение на проблема?
Мерси!
1. Сервиз, ако е гаранционно ... сигурно е, ако няма модове по него ...
2. Смяна на кварца ...
3. Щом избързва - лепване с токопроводяща паста /запояване си е по-добре/ на още един малък чип-кондензатор върху основния ... точната стойност /от порядъка на няколко пикофарада/ само експериментално и като се мери с честотомер /или двулъчев осцилоскоп и еталонен генератор ... или ... а бе начини много, но не си струва/...
Сигурност на решението - по реда по който са написани ...
Иначе - инсталираш си програма за сверяване на часовника от някъде /има много сайтове/ и всеки път като влизаш в нета - часовника ти си се сверява автоматично ...
Това, че не е точен часовника не би трябвало да влие на работата на платката ти ... получил си я фабрично малко овърклокната ...:)
ПП/ Преди да правиш горното, свали платката и с нова хубава четка с дълги и меки неизкуствени косми ... такава, като за боядисване, широка 2-3 см. и изчеткай внимателно прахоляка насякъде ... може и да помогне, ако преди това дъното не ти е правило такива номера ...
Originally posted by Stefo
3. Щом избързва - лепване с токопроводяща паста /запояване си е по-добре/ на още един малък чип-кондензатор върху основния ... точната стойност /от порядъка на няколко пикофарада/ само експериментално и като се мери с честотомер /или двулъчев осцилоскоп и еталонен генератор ... или ... а бе начини много, но не си струва/...
Това май си го извадил от инструкцията за сверяване на някой руски електронен часовник от преди 15 години... :hi:
Mirchev
09.12.03 г., 09:32
Мерси за съветите! :cool:
Мисле, че ще е най-добре с програмката за сверяване на часовника. Това по принцип става и в Windows XP, но само ръчно, автоматичното сверяване е на седмица или 10 дена май.
Някой знае ли такава програмка?
Originally posted by Valeri
Това май си го извадил от инструкцията за сверяване на някой руски електронен часовник от преди 15 години... :hi:
Това е въпрос, офтопик или офтопик-заяждане?
1. Ако е въпрос - отговора е, че не съм виждал инструкции за руски електронни часовници и ако ти трябва - не мога да ти помогна ... май имаше някакви, които работеха без кварцова стабилизация, а ползваха 50 Hz от мрежата ... а може да са имали и кварцови, щом питаш ...
2. Ако е офтопик - нищо не казваш по същество ... т.е. не помагаш на човека ...
3. Ако е офтипик-заяждане ... пак се изказа неподготвен ... също както преди няколко дена в директен поучителен текст писа, че не съм бил прав ... и изказа коренно противоположно мнение ... и май на базата на знания от преди /е, по-малко от 15/ години ...
Справка: http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=18232
... и след като си разбрал, че не си прав, нормално като Модератор бе да дадеш пример и да постнеш кратък текст с извинение за погрешното си предположение ... а не сега пак да се заяждаш ...
А сега по темата на Mirchev... и защо казвам, че пак се изказа, без да си поготвил добре домашното :
Точно по начинина описани в по-горния ми пост в т.3 'сверихме' едно дъно с К6-2 ... И преди да пиша сегашния пост, звъннах на човека /счетоводител е и държеше да му работи добре часовника на компа, че неговия грешеше с доста повече от този на Mirchev/ ... Още си ползва това дъно /вече поне 3 години/ ... Потвърди, че от тогава вече не е имал проблми нито с часовника, нито с компа като цяло ... Пък и тогава положението с Интернета не беше като сега, че от там да го сверява ...
Естествено, по-добрия начин може да се окаже директна смяна на кварца /ако имаше от къде да свалим или да намерим такъв/ ... но както бях казал някъде в друг пост - занимаваме се с промишлени контролери, а не със сервиз на компютърна техника - но ако някой познат има проблем и ако можем да помогнем, помагаме ... това е ...
Е, поне настоящия пост не е само офтопик ... а и споделяне на опит по темата ...
И ако има неписано правило, че с Модератор Valeri не трябва да се спори, назависимо дали е прав или не, нямам нищо против да изтриеш този пост ... И не го приемай като опит за "уронване пресижа на ръководството" на форума, който си е май най-добрия в БГ...
Mirchev
09.12.03 г., 12:12
Мерси за съветите Стефо!
един въпрос - дъното еднакво ли избързва ако е работило цял ден или цял ден е било изключено?
При мой познат (пак нфорс2 чипсет но дъно Асус)избързваше с 1-2 минути на час при работа в 2К/Хр, и не избързваше под Линукс или ако е бил изключен... и проблема се реши като сложи таймингите на паметта едно ниво под ultra ...
Кратко разследване в интернет показа че това е специфичен за нфорс2 дъна проблем, който (вероятно) се причинява от рдайвер на НВ който "пипа" честотата на таймерите и при агресивни настройки на паметта нещо "заяжда" ... на overclockers.ru наскоро имаше "разследване" - какво може да се постигне ако се пипнат таймерите :)
Та погледни си първо в Биос как ти е паметта - ако при изключена машина часовника е ОК.
Mirchev
09.12.03 г., 12:30
това е интересно, ще го проверя!
/offtopic/
Stefo, нещо и аз не съм много убеден, че настройки от SetUp се записват в EEPROM-а, но ако кажеш че си сигурен (може и да покажеш, че не мога да се ровя сега :) ), ще го приема за истина
just curious :)
/offtopic/
ВЕЛИНСКИ
09.12.03 г., 12:55
Би могло да се случи и от дефектна (презаредена или с голям пад на напрежение) батерия на дъното - можеш да я смениш с нова - опитът ще ти струва 1.50 лв.
Това твърдение има логика единствено ако часовника ти мърда при изключен компютър, а при включен - не.
Originally posted by ВЕЛИНСКИ
Би могло да се случи и от дефектна (презаредена или с голям пад на напрежение) батерия на дъното - можеш да я смениш с нова - опитът ще ти струва 1.50 лв.
Това твърдение има логика единствено ако часовника ти мърда при изключен компютър, а при включен - не.
Ако е от неточен кварц или някой елемент около него - няма да зависи от батерията.
При някой дъна от паднала батерия, часовника обикновенно изостава, а не избързва ...
Макар че това е само теоретично предположение, без практическо потвърждение че не може да е обратното ...
ПП/ Да ВЕЛИНСКИ, възможно е да е и така, не споря ... /това за де не пиша нов пост/
ВЕЛИНСКИ
09.12.03 г., 13:09
Всичко зависи от схемата на включване на кварца и вида на осцилатора - при определено връзване на кварца и по-ниско напрежение той може да генерира повече импулси.
Mirchev
09.12.03 г., 13:10
Да, обаче преди два месеца си взех компютъра, едва ли е толкова стара батерията....ще пробвам тези дни да го изключа и ще проверя как ще е.
Това е въпрос, офтопик или офтопик-заяждане?
Това е шега върху напълно излишният ти и почти неприложим в домашни условия съвет. Никой потребител, особено който не разбира от електроника, няма да почне да си пои кварцове и кондензатори по дъното, че да си сверява часовника, особено с налучкване. Нито знае къде, нито какво, нито как. А пък ако дъното е в гаранция (Mirchev не е казал дали е така), операцията става още по-безсмислена.
P.S. За препрограмирането на BIOS след Setup ще говорим малко по-нататък. Когато направиш Clear CMOS с Jumper настройките на BIOS връщат ли се на Default или не? BIOS препрограмира ли се пак или не?
Mirchev
09.12.03 г., 13:25
Това е шега върху напълно излишният ти и почти неприложим в домашни условия съвет. Никой потребител, особено който не разбира от електроника, няма да почне да си пои кварцове и кондензатори по дъното, че да си сверява часовника, особено с налучкване. Нито знае къде, нито какво, нито как. А пък ако дъното е в гаранция (Mirchev не е казал дали е така), операцията става още по-безсмислена.
P.S. За препрограмирането на BIOS след Setup ще говорим малко по-нататък.
Да, в гаранция е, но всеки потребител има някой познат, който разбира от електроника и ако му има доверие няма проблем да се опита това. Естествено, стига и дъното да не е в гаранция.
Въпреки, че кърпежите не са препоръчителни, мисля, че повечето от нас в този форум с радост приветстват всеки експеримент с премерена доза риск ;)
Лек ден!
Originally posted by mio
/offtopic/
Stefo, нещо и аз не съм много убеден, че настройки от SetUp се записват в EEPROM-а, но ако кажеш че си сигурен (може и да покажеш, че не мога да се ровя сега :) ), ще го приема за истина
just curious :)
/offtopic/
Добре, ако сравниш с програматор прясно флашнат БИОС със същия, но след като си му дал друг множител, честота и т.н. ... програматора ще ти покаже че двата записа не са напълно еднакви ...
Ако не разполагаш с програматор, има и по-лесно решение ...
- Нали имаш *.bin файла, който си дръпнал за да си флашнеш БИОС-а.
- След това, обичайно за повечето хора от форума - овърклокнал си го по множител, честота, тайминги и т.н.
- С програмата за флашване му казваш /с ключовете/ само да направи Backup на BIOS и го запише във файл.
Отиваш в ДОС и сравняваш двата файла - оригиналния, с който си флашнал и този, който токущо си записал - командата е copmare /comp/ ... има и други начини за сравняване, но ще покаже едно и също ...
Напиши в ДОС 'comp /?' и ще се ориентираш за командата ...
Ето ти и един скрийн шот от мен, дъното е нФорс...
nf7d_20.bin - това е оригиналния файл от сайта на Асус с който флашнах БИОС-а си
bios20t1.bin - това е файла, след промени в setup-а.
Виждаш, че двата файла не са напълно еднакви и има разлики. Надявам се, че си доволен ;)
Вярно е, че много работи се съхраняват в CMOS-a, а в по-старите дъна там се пазеше всичко ... но вече не така ...
P.S. За препрограмирането на BIOS след Setup ще говорим малко по-нататък. Когато направиш Clear CMOS с Jumper настройките на BIOS връщат ли се на Default или не? BIOS препрограмира ли се пак или не?
Valeri,
1. За това дали е гаранционно дъното или не - ами точно с това започнах /за отиване в сервиз/ ... освн ако не четеш през редовете ...
2. Познаваш ли лично Mirchev та да знаеш че не от електроника? Или където работи/учи няма апаратура ... ами то и в България тук-таме се намират такива неща, не само зад океана ...
А и с проводяща паста като лепне чип-кондензаторче едва ли ще повреди платката ... а къде да го сложи на конктерното дъно - може като се поразрови да намери информация ... пък и в читавите сервизи е възможно да имат инфорнация ... дори в България ...
3. А дали поста ми е безмислен или не ... това са възможните решения за които се сетих на първо четене, пък той да си прецени кое му харесва и кое му е по силите ... какво е твоето решение на въпроса на човека, че не успях да го открия ... айде стига с оплюването ... ама който където е силен там да се изявява ...
И някога да си признал, че е възможно да не си прав? Всеки може някъде да сбърка ... както и да е ...
И няма полза да спамим темата на човека... ама началото беше Valeri ...
... и както казваш ти - "отговор не чакам ..."
Ето ти и един скрийн шот от мен, дъното е нФорс...
nf7d_20.bin - това е оригиналния файл от сайта на Асус с който флашнах БИОС-а си
bios20t1.bin - това е файла, след промени в setup-а.
Благодаря за отговора :), но това че двата файла се различават още с първия байт (и явно всички останали) навежда на мисълта, че разликите не са от допълнителен запис от SetUp utility :)
Originally posted by mio
Благодаря за отговора :), но това че двата файла се различават още с първия байт (и явно всички останали) навежда на мисълта, че разликите не са от допълнителен запис от SetUp utility :)
От къде направи извода, че "и явно всички останали" са различни?
Разликите не са чак толкова много ... по-скоро са много малко ... и могат да бъдат на най-различни места - както в началото, така и към края ...
Това в горния пост го предложих единствено и само да се види, че има разлики в БИОС-а преди и след промяна в setup-a, а не толкова къде са и какви са ...
А щом има разлики във съдържанието на FlashROM-a в който е БИОС-а, значи БИОС-а е бил препрограмиран ... то и един-два бита да искаш да промениш, пак става с препрограмиране ... е, не на цялото съдържание на БИОСА, а само в някои клетки.
Щом те интересува къде са разликите, дръпни си една по-свястна програма за сравняване на файлове ... например HexCmp2 от тук : http://www.bykeyword.com/pages/detail6/download-6109.html
Работи под Windows и е лесна и прегледна.
За да елиминираш евентуалните проблеми с Backup на БИОС-а и за да ти е по-чист експеримента, можеш да направиш следното:
1. Направи си Backup на БИОС-а, както то е в момента /не флашвай, че ако стане нещо да не ме споменаваш с лошо/...
2. Направи си някакви промени в БИОС - множител, честота и каквото ти дойде наум ... но в посока на намаляване на овърклока ... някакви по-облекчени настройки ... запиши промените ...
3. Отново Backup ... във файл с друго име.
Така имаш два файла със съдържанието на БИОС-а преди и след промени в БИОС-а, направени с една и съща програма при напълно еднакви условия.
С програма за сравняване /например тази от линка по-горе или с каквато имаш/ сравняваш файловете ... може да видиш съдържанието в 16-тичен и в ASCII формат, също и да проследиш къде и какви са разликите.
Така че, ако неверието ти не е било само за да ми палиш фитилите ... макар че друг ми ги запали ... не виждам друг нагледен начин с който може да се провери ... поне без програматор с който лесно можеш да четеш съдържанието на БИОС-а.
Ако ти се занимава ... пробвай ...
ПП/
И да уточня /че да не ми изкара някой далечен задокенаски познат от форума някое екзотично дъно/ - въпроса на Mirchev беше за 8РДА+, а на Niki.Bo - MSI-KT3V ... щото обеща, че "За препрограмирането на BIOS след Setup ще говорим малко по-нататък".
ПП2/
Макар че, последните постове нямат нищо общо с въпроса, който постави Mirchev ... ако някой модератор иска да я раздели или нещо друго ... да го направи ...
showbiz
10.12.03 г., 02:12
/offfftopic/
настройките на биос по-скоро се пазят в SRAM - едно елементарно доказателство: като махнеш батерията и буф забравя всичко.
/*offfftopic/
Пак питам: Като се направи Clear CMOS препрограмира ли се BIOS чипа? ДА или НЕ? Ако ДА, тогава с копие което се пази... къде? Ако НЕ, тогава за какъв flash на BIOS говорим при BIOS Setup? А като изключа компютъра и махна батерията, тогава кой препрограмира BIOS чипа, че да се върне на Default настройки (за каквото се говори и в предишния пост)?
Ако на едно дъно 8RDA+ сложа памет 133MHz и задам от BIOS 200MHz какво ще стане? Няма да тръгне компютъра, нали? Ако тези настройки се препрограмираха в BIOS, тогава ме спасява само програматор. На практика обаче с Clear CMOS нещата се оправят. Защо?
P.S. Занапред Stefo да избягва изрази от типа на "далечните презокеански познати", че да не почнат да му изчезват части от постовете или целите такива, които сметна за излишно заяждане или SPAM. ;)
Originally posted by showbiz
/offfftopic/
настройките на биос по-скоро се пазят в SRAM - едно елементарно доказателство: като махнеш батерията и буф забравя всичко.
/*offfftopic/
Да, повечето от настройките се съхраняват в CMOS-a
По ред причини при някои настройки от БИОС-а се променя както съдържанието в CMOS-а, така и в Flash ROM-a ... например при промяна на FSB ... Има дъна, предимно от по-старите модели, където всичко си се пази в CMOS-a.
Естествено, като махнеш батерията или направиш Clear CMOS с джъмпъра, след стартиране дъното /под управлението на БИОС-а/ си прави POST-a и подкарва нещата във макс. облекчен режим ... за да гарантира сигурното му тръгване ... т.е. тръгва като във Fail Safe Defaults ... То това си е и основното предназначението на Clear CMOS-a...
После от Setup utility се правят конкретните настройки.
А за това че "като махнеш батерията и буф забравя всичко" ... да CMOS-a е изчистен ... БИОС-а чете изчистения CMOS, разбира че е изчистен и покарва компа в нещо като Fail Safe mode, парамерите за който ги има в BIOS-а и тези параметри не могат да бъдат променяни със настройки от Setup utility...
В повечето БИОС-и има и други комбинации стандартни настройки, които също не се промеят от setup - например Performance Defaults или както там са го кръстили...
Clear CMOS не предизвиква промени /препрограмиране/ в БИОС - някой беше питал за това.
Писах вече няколко пъти - вземете и прочетете един БИОС с каквото искате, после направете някаква промяна на FSB /с 1 MHz примерно/ в setup и пак прочетете БИОС ... сравнете двата файла ...
Това е ... който докаже противното - има бутилка по избор ... и естествено ще си посипя главата с пепел ...
Повече в тази тема няма да пиша, защото въпроса беше друг и яко я оспамихме ... поне докато не я разделят.
ПП / Докато писах това, Valeri е постнал...
Valeri,
Ако темата представлява интерес, имаш права и можеш да я разделиш. Дрънкаме се за БИОС-и, а Mirchev питаше са свряване на часовника...
Ако не представлява интерес - тогава каква е ползата от това да се пише в нея...
Не се заяждам ... прегледах си и предишните постове от както съм във форума и мисля че тона навсякъде ми е бил коректен ... ако не е така, посочи къде и ще се извиня на човека, когото съм обидил.
Ако въпроса е дали след промени в Setup-a, при съхраняването им се прави изменение /програмиране/ в съдържанието на някои клетки във Flash ROM-a ... опитвам се да го докажа по начин, който всеки може да провери ... макар че и ти имаш възможност да го провериш, защото предполагам разполагаш с апаратура ... не е толкова сложно, а това дава донякъде отговор на въпроса защо се скапват БИОС-и... а това мислех че ще е интересно за хората във форума...
Не виждам защо израза "далечни презокеански познати" те е обидил, но щом е така - извинявай.
От друга страна, ако някой изказва мнение във форума, което не е вярно, смятам да му го кажа, независимо дали е модератор или юзер с няколко поста. И ако има спор, нека е с аргумети, а не от позицията на силата.
Така че, ако искаш раздели темата, изчисти ненужния спам и да караме по същество.
Аз твърдя, че BIOS не се препрограмира при BIOS Setup и дъното 8RDA+ (както и много други) ще работи коректно и с BIOS, записан в ROM чип. При Stefo вероятно се получава разлика в записваните файлове или заради програмата, която чете BIOS-a, или поради пуснати BIOS Shadow в RAM, които могат да съдържат параметри от CMOS.
Нищо не се променя във FlashEPROM-a!!!
Всочки промени са в CMOS-a. За да не се впускам в дълги обяснения само ще дам прост пример - ако беше обратното нямаше няколко дъна на които съм сложил обикновени EPROM (програмирани с програматор) да си бачкат без проблем;)
Originally posted by acdc
...нямаше няколко дъна на които съм сложил обикновени EPROM (програмирани с програматор) да си бачкат без проблем;)
Сега остава да кажеш, че е имало и 8RDA такова и направо Stefo да купува пакета с пепел за посипване на глава... ;)
Сега остава да кажеш, че е имало и 8RDA такова и направо Stefo да купува пакета с пепел за посипване на глава... ;)
... и бутилката по избор ...
Като остане малко свободно време време ще си поиграя на сваляне на чипове, четене през програматор, слагане обратно на дъно, промени в БИОС, и пак сваляне и т.н ...
Ако си прав, няма проблем - и за пакета и за бутилката :)
Ти пък RDA :lol: Разбира се, че става дума за разни антики -BX
Абе ясна е работата с CMOS settings, но разлики се появиха във файловете и при мен, нищо не съм пипал никъде - само запис, четене. Разлики има с цели процедури....?! Възможно е при мен да е заради DualBIOS, но и Stefo показа такъв резултат...
Mirchev
13.12.03 г., 21:01
ама и тука се обърна темата :)
Авторски права на vBulletin