Виж пълна версия : Ogg vs MP3
Neotrace
03.12.03 г., 15:15
Имам следния въпрос....кой от двата горепосочени формата предлага по-добро качество на звука....при едно и също ниво на компресия....или иначе казано ако имаме два музикални файла на 128 бита кой ще звучи по-добре...mp3-то или ogg-то?
Gorbachov
03.12.03 г., 16:41
mp3 при условие че колоните и картата не са ти на цена над 10 000 $ минимум...:)
При 128Kbps и на долу МР3 няма начин да звучи по-добре от Оgg, на който силата му е точно ниските битрейти , всеки може да го провери , вече ако се кодира над 128-160Kbps може да се поспори
Но ако се интересуваш ето един линк с резултати от т.н Listening Test (http://audio.ciara.us/test/128extension/results.html) , сравняват се няколко формата при 128Kbps , този тест е доста обективен и точен :)
Neotrace
03.12.03 г., 19:33
Пуснах този въпрос защото докопах едни ogg-ове дето са с променлив битрейт между 80 и 100 обаче звучат доста добре. Обаче все пак ми се стори доста малко това 80-100 пък и самите файлове са по 2-2.5 мегабайта и се зачудих дали не звучат по добре от mp3-тата. И майче звучат щото съм чувал mp3-ки под 128 и са направо ужас...докато това звучи доста добре.
BeaZTiE
03.12.03 г., 19:47
ами.. то зависи от сорскода и задклавиатурното устройство..
неможе да нарпавиш префектен саунд на мп3 1мбпс ако щеш, при положение, че ползваш аудиокасета... или стара.. надраскана.. пукнала от старост грамофонна плоча :) както и купчина други фактори.
това е в общи линии..
Neotrace
03.12.03 г., 20:33
Originally posted by BeaZTiE
ами.. то зависи от сорскода и задклавиатурното устройство..
неможе да нарпавиш префектен саунд на мп3 1мбпс ако щеш, при положение, че ползваш аудиокасета... или стара.. надраскана.. пуснала от старост грамофонна плоча :) както и купчина други фактори.
това е в общи линии..
Абе тва е ясно...мен приказката ми беше дали при равни други условия единия формат звучи по-добре от другия....и тука е момента да споменете нещо за MP3pro....при него до колкото си спомням има още по-голяма компресия със подобно ниво на качеството....или?
Gorbachov
03.12.03 г., 22:22
pro-то според мен е равно на Ogg-то...
Baby Thomas
03.12.03 г., 22:59
Аз съм антифен на разни странни и излишни формати и кодеци. Има си читави и разпростанени, но като почнат да измислят тъпотии направо ми убиват мераците за живот. В тоя ред на мисли Ламе МР3 192кбпс+ и туй то...
Антикласация: .pdf, .ogg, .mov, mpg, .ram, .ace, .rar, XviD & more... :ind:
BeaZTiE
03.12.03 г., 23:09
Originally posted by Baby Thomas
Антикласация: .pdf, .ogg, .mov, mpg, .ram, .ace, .rar, XviD & more... :ind:
за антикласацията бих добавил .lwo, .c4d, .xls, .ppt (все фалйлове, които не са съвместими с нищо друго, освен със себе си)
иначе добрия избор са .obj, .3ds, .wrl, .ai, .jpg, .avi, .mp3, .wav, .dxf, .tga, .png, .swf, .тхт.. хехехе ехе да казвам ли :)
Ма на мене пък ми е много чудно защо се мъдрят аце и рар - най прекрасните компресиращи формати дет мож да има (справка всеки warez release), наред с останалите...
И изобщо тая антикласация показва само неразбиране.
ПДФ си има предимства... Огг както се разбра също.
Колкото до останалите - те са просто опитите на някой хора да наложат нещо ново (без да броим класиката мпг, която изживя достойно времето си).
До колкото знам огг-а е по нов като концепция, освен това е отворен формат (т.е. всеки може да напише компресираща програма с него - мп3 не е така)
BeaZTiE
03.12.03 г., 23:29
Originally posted by Grent
Ма на мене пък ми е много чудно защо се мъдрят аце и рар - най прекрасните компресиращи формати дет мож да има (справка всеки warez release), наред с останалите...
случвало ли ти се е да вземаш варез "от извора" т.е. директно от фтп-то на групичката... на мен ни се случваше, като бях по-млад и като имах повече време да се знаимавам с глупости..
та значи файлът иде в един зип, после в един аце, след това във Н на брой рара и накрая в .бин или .исо..
е ходи го разбери... тези образи какво целят.. освен да издразят потребителите си.. така или иначе дали ще спестеш архив от 600 мб 1 мб. или 2 мб. от даунлода си.. и след това да зигубиш 1 час да го разпактеираш това чудо.. ми се струва като подарък за рожден ден - четка за зъби увилта в 4 кила хартия.. като бяхме на 12 години го правихме този номер и ни се струваше ултра оригинален.... така, че варез групировките освен да се подиграват с потребителите си.. е.. да де.. малко софтуер за тестове предоставят фри.. но така или иначе се налага да си ко купим, ако ще правим кинти.. иначе бият през ръце и затварят фирми...
Originally posted by Neotrace
Абе тва е ясно...мен приказката ми беше дали при равни други условия единия формат звучи по-добре от другия....и тука е момента да споменете нещо за MP3pro....при него до колкото си спомням има още по-голяма компресия със подобно ниво на качеството....или?
Казват, че 96Кbps MP3Pro е равно по качество на 128Kbps МР3-ка но MP3Pro е ефективен при 128Kbps и пак надолу. Разлика м/у МР3 и МР3pro при 192Kbps примерно няма да откриеш.
Относно алтернативните формати, е няма да изместят МР3 по популярност но са си бъдат достойна алтернатива :)
Нещо подобно виждали ли сте? :D ...
Guardian
03.12.03 г., 23:38
В ниските битрейти ogg e по-добър от Mp3 и от mp3pro (който като цяло си е издънка), при високите битрейти също го предпочитам повече от мп3, доста правих тестове преди около година две (време за което мп3 не се е развил особенно като стандарт, а огг дръпна още повече) и поне тогава с няколкото сонати с които тествах Ogg се справяше по-добре, но всъщност лидера при високите битрейти е друг - MPC и е всепризнат :)
mp3 e голям т**ак. Измисля си видоките честоти и мизиката става нереална. ogg по добър от mp3. Това за високи битрейти, с малкио не се занимавам. Още по добър е *ape но файловете стават много големи но няма загуба на качеството. Ианче мп3 направено с ламе и битрейте над 250кб става доста добро но все пак не е CD.
Baby Thomas
04.12.03 г., 13:31
Прав си!!! Обаче не ми дреме. Ще ти кажа защо. Защото повечето АудиоСД-та в БГ са правяни от недъгави интернет МР3-ки. А и музиките, които слушам 80% не можеш да намериш на СД-та. Така че съм принуден да се примиря с посредствения саунд.
Имам познат, който е МНОГО вътре в нещата и чийто брат се брои за аудиофил. Те са психопати. Та аудиофилите казват следното: "Самия факт, че музиката е вече написана на СД обезмисля спора за достоверното звучене." И така нататък...
П.П. МР3 рулз :p
Хаха.
Що те на какво слушат ?:D
На касетки ли..
За аце и рар - оставете варез тогава.
Аз лично съм компресирал с тях и със зип, файлове, които дават 40% разлика като резултат.
Zip sucks. :p
Baby Thomas
04.12.03 г., 19:44
Плочи слушат. Не ми се водят лекции по темата. Айде...
П.П. Ама .zip си е вграден в ХР и няма нужда да слагам още 15 бъгави софта за компрес. Ти ще кажеш, че по цял ден компресираш и всичко ти е на .rar-ове. Голям праз, че е по-голям...
П.П.2. WinRar е най-чистия софт, който съм виждал. Как мазно се инсталва и ънинсталва без да цапа твърде, просто рулира...
BeaZTiE
04.12.03 г., 20:07
Плочи слушат. Не ми се водят лекции по темата. Айде...
ама напиши кур(с) за елементарен полигон моделинг.. че те чакам да преминавам по-напред с мешовете.. и материали.. едно друго..
Тука сте поотишли малко у оркестъра :)
за тия качества дето се говори със сигурност никой тука няма нито таква апаратура нито такова ухо , че да ги усеща (да не говорим ,че на никой не му и трябва или дреме :D )
цд-то било с кофти качество ? .... ми леко доста силно казано !
че не е т'ва най-доброто - то е ясно ! най-доброто е аналогово (няма грешка) .... лента и то магнетофонна ! .... сещате ли се някакви си там клипове по еМпТиВи-то (както му вика Цецко ;) * ) дето са как пеят в някво студио и често се вижда как записват точно на магнетофон - е т'ва не е няква ебавка както повечето сигурно си мислят ми си е сериозна работа :). Друг е въпроса ,че онез "бръкми" са някви нечовешки суми и кой знае колко има позла от тях :).
А и като цяло мп3-то мен си ме кефи повече от аудио цд :) хехехе..... свикнах си , пък и звука на мп3ките ми е по-готин от тоя на аудио цд-тата .... явно софта вече повече го пипат за мп3 ... и макар да знам ,че не е 100% оригинал ..... дреме ми на к..раката. На мен ми харесва повече иначе :guitar:
BT Edit: * От empty идва, беше изпуснал една буквица, ама най-важната :p
Всички минаха на ProTools™ ти ми говориш за ленти ...:D
Не че ми дреме на какво е записвано.Но определено обичам оригиналните Аудио ЦД-та!
mralien
27.12.03 г., 19:11
"Самия факт, че музиката е вече написана на СД обезмисля спора за достоверното звучене." Май това Grent и Rust не го разбраха :) става въпрос за "достойнствата" на формата AudioCD като такъв т.е. както разбрах в една друга тема от някой - With Zero Error Correction ;)
Kakyw error korek[yn, kakwi pet lewa ? :p
Kazwam samo `e CD-to e naj dobroto za slu[ane kym momenta. Puk `e ne e 100 procenta... nikoj ne spori.
[Mod. Edit] (Baby Thomas) - Изтрит пост без връзка с темата.
Авторски права на vBulletin