Виж пълна версия : Може ли от Setup-а да се повреди BIOS-a ?
Niki.Bo
29.11.03 г., 18:31
Имам следния проблем с дъно MSI-KT3V (MS-6712)
Дъното работеше с памет А-DATA DDR-400. Бях задал в Биоса възможно най агресивните настройки. Наложи ми се да я сменя и на нейно място сложих V-Data DDR-333. Естествено компютъра не потегли с агресивните настройки. Върнах старата памет и свалих честотата на паметта от 400 на 333 MHz и CAS от 2 на 2.5, след което запазих промените.
Не изчаках обаче компютъра да изгрее и го изключих. След което повече не изгря. Връщах старата памет, слагах друга памет на други слотове, сменях процесора, видеокартата, нещо не помогна. Естествено още първия път като не изгря минах и през Clear CMOS от джъмпърите на дъното, махах батерията за дълго време, нищо не помогна.
Та въпроса ми е дали е възможно при запис на някои промени освен в CMOS-а да се "префлашва" и Биоса и аз като не изчаках достатъчно, да съм си прецакал Биоса ? Бях чел някъде, че с дъната на Асус има някакъв подобен проблем.
Естествено причината за повредата може да е и някаква друга. Приемам всякакви съвети. :( :o :(
Правилно си се ориентирал. БИОС-а е заминал, но щом си изключил компютъра преди края на записа, това ще се случи с всяко дъно...
Ако въобще нищо не изгрява на монитора, опитай да си махнеш видеокартата и сложи някаква стара PCI видеокарта.
Ако се появи нещо на екрана - кажи какво е. Ако ти предложи /няма голям шанс/ с някаква комбинация на клавиши /примерно Alt-F2/ да сложиш дискета с *.bin файла за префлашване - ще си голям късметлия.
Сигурния начин - сваляш дъното, записваш си на дискета БИОС-а за дъното и търсиш в кой компютърен сервиз имат програматор. Най-добре е от където си взел дъното. В София цената за префлашване на БИОС /ако не е запоен за дъното/ е 5 лв. ... за Варна не знам...
Има доста хора от форума, които са от Варна ... пусни им РМ и ги питай ...
Не рискувай с префлашване под напрежение на друго дъно, освен в краен случай ...
ПП/ Ако програматора не разпознава вида на Flash ROM-а, за да го видят в сервиза ще ти махнат лепенката за да видят надписа върху чипа ... да до направят внимателно, че заради това да не ти правят въртели, ако се наложи след време да му ползваш гаранцията ...
Pa3KaTaH
29.11.03 г., 19:46
Originally posted by Stefo
Има доста хора от форума, които са от Варна ... пусни им РМ и ги питай ...
Като изгря ЦИХ-а Д&G ме спасиха - срещу 10 кинта... :)
Предполатам вече е по-ефтино:)
Правилно си се ориентирал. БИОС-а е заминал, но щом си изключил компютъра преди края на записа, това ще се случи с всяко дъно...
При промяна на параметрите в BIOS Setup не се извършва препрограмиране на BIOS чипа, а промените се записват в CMOS. Oт нещо друго му е умрял компютъра.
Originally posted by Valeri
При промяна на параметрите в BIOS Setup не се извършва препрограмиране на BIOS чипа, а промените се записват в CMOS. Oт нещо друго му е умрял компютъра.
Така беше едно време ... Сега някои от параметрите се записват в Flash ROM-а, други - в CMOS-a ...
Не ми се спори - извади един БИОС и го прочети с програматора, сложи го пак на дъното, промени честотата, запиши промяната, извади го и пак го прочети... после сравни давата файла и кажи дали са еднакви ???
Ако искаш, можеш това да го направиш и без програматор, просто прочети цялата област в която стои FlashROM-a преди и след проммяна /например на честотата/.
Niki.Bo
30.11.03 г., 15:41
Ако въобще нищо не изгрява на монитора, опитай да си махнеш видеокартата и сложи някаква стара PCI видеокарта.
PCI видео карта нямам в нас, а и не успях да намеря. Все пак е неделя. Утре смятам че ще намеря и ще пробвам, но все пак би ли обяснил защо смяташ че с PCI карта би могло да се получи нещо, след като с AGP не става ?
Нещо ново, което е интересно е, че ако се пусне компютъра без каквато и да е памет, започва да издава характерните звуци за грешка в паметта, което означава че все пак тръгва някакъв първоначален тест. Като му сложа памет, сигналите спират, но и нищо друго не се случва.
П.П. Ако някой във Варна има PCI видео карта за продаване да прати мейл или ПМ да се разберем.
П.П.П. Някой може ли да ми каже къде във Варна мога да си препрограмирам BIOS-а. D&G само в краен случай !!! :D
Originally posted by Niki.Bo
.... но все пак би ли обяснил защо смяташ че с PCI карта би могло да се получи нещо, след като с AGP не става ?
....започва да издава характерните звуци за грешка в паметта, което означава че все пак тръгва някакъв първоначален тест. ...
П.П. Ако някой във Варна има PCI видео карта за продаване да прати мейл или ПМ да се разберем.
...
POST-а инициaлизира PCI преди AGP и има някакъв шанс да изкара нещо на монитора ... но както обясняваш проблема шанса да стане с PCI видеокарта е малък /дори да се пояи нещо, едва ли ще можеш да флашнеш от дъното/ ... така че не се набутвай да купуваш карта /вземи за проба ако искаш/...
Ако правиш това - откачи си всичко и остави само дъно, процесор, памет, захранване, PCI видеокарта и флопи ...
Програнатора е сигурното решение... и като ти вадят чипа да не спукат цокъла, че и това се е случвало ... трябва да имат специални щипки за вадене ...
Niki.Bo
01.12.03 г., 22:34
Днес опитах с една PCI Cirrus Logic видео карта и резултата бе абсолютно същия, т.е. дъното не запали.
Междувременно поразпитах в няколко фирми за програматори и за цената на услугата - "Препрограмиране на BIOS".
Няма да споменавам фирми за да не правя "РЕКЛАМА", но на едното място ми поискаха 20 лв., а на другото 15 лв.
След като в София услугата струва 5 лв., просто сърце не ми дава да дам на някой набеден хардуерист, който дори няма програматор, а щял да използва друго дъно, със същия цокъл на биоса, да го препрограмира, т.е. да го "префлашне" - 15 лв.
Така че ПОМОЩ !!!
Търся надеждна фирма във Варна която може да ми препрограмира BIOS-а.
Ще почерпя !!! :D :D :D
Е... айде ся... толкоз ли е важно дали е 10лв. или 15 (2-3 бири по-малко ;) )... нали ше го оправят. Както и да е де, sorry - ти си знаеш... може пък и да има по-свестни, ако е както казваш, че тез са някакви "набедени майстори"...
Niki.Bo
03.12.03 г., 15:13
Днес ми препрограмираха БИОС-а. Резултата е, че в момента дъното си пали без проблеми.
Специални благодарности на Stefo за правилните напътствия.
Благодарности и на _iAn за оказаното съдействие.
Добри думи и за фирма КАГАМИ. ( Това последното не е реклама. ;) )
Авторски права на vBulletin