PDA

Виж пълна версия : Туториал за направата на прост морски шах във флаш

NoDude!
29.11.03 г., 06:42
Та покрай всички 3д светила наоколо, се засрамих и реших да споделя малко знания с добрите дами и господа браузващи този форум, интересуващи се от флаш, и по-точно от разработването на флаш игри (как гръмко си наричам игричката само ;о). Пускам го, защото някои от техниките използвани в направата на играта щяха да са ми АДСКИ полезни преди около година, когато кандидатсвах за работа наляво-надясно.
Туториалът ще се състой някъде към края на месеца (през зимната ваканция, при първа възможност).
Ще се пускат постове на всеки 10-15 минути със сорс файлове на дадения етап от обяснението, ще се отговаря на ВСЕКИ въпрос отнасящ се по някакъв начин до темата, с изключение на 3д моделиране (то всъщност няма такова), че ще взема да се изложа тука.
Играта в сегашният си вид, е тежка (заради 3д глезотииките), с недовършен интерфейс и липса на пройзволни действия от страна на компютърният опонент. Въпреки това е добър пример за възможностите на флаш, който "не е предвиден за обемни игри", според някои хора (Аман от тоя директор бе). Все пак това найстина не са 3д модели, а е векторна анимация и това си казва думата. Играта в този си вид няма да върви на машина с процесор по-слаб от Паломино на 1.2Ghz (което в този форум май няма да е проблем ;о))
Enough said, lets see the goods (~1.41Mb): TicTacToe (http://concordia.datacom.bg/TTT.rar)

BeaZTiE
30.11.03 г., 02:20
аз лично ще съм доста заинтересуван от изработката на екшън скрипта на игрицата. мисля, че си имам идея как ще се напише сорса, но все пак ще съм улта любопитен да видя какво ще покажеш :)
принципно се занимавам с флаш от версия 2 насам, но силата на екшън скрипта я разбрах преди около 3 - 4, когато ми се наложи да правя уеб страничка изцяло на флеш.

ПС
свф-то бачка без проблем на лаптопче П!!! мобил на 1.13 гхз - което е доста по-хилавичко от котлоне на 1.2... всъщност 1.2 май бяха още тъндърбърд пало-то търгна от 1500+@1.3 мхз (ако не ме лъже паметта)

NoDude!
30.11.03 г., 02:48
В един приятел го разцъквах и му свалих шината до 110 на един 1700+ да видя как ще върви :) . Специялно за тебе пускам ас файлчета с 99.99% от сорс кода. Ако нещо конкретно те интересува ще го намериш. Ако тръгнеш да build-ваш играта обаче, ще стане дебела работата. В един два момента и аз съм се пулил на кода си, нищо че е домашно приготвян :p

BeaZTiE
30.11.03 г., 03:17
м тенкс.... попрочетох това онова.
опредлено ще ми трябва доста време да се пуля.. докато стопля като хората..
така или иначе.... е много по-лесно (поне за мен) да си напиша собствен код, отколко да ползвам чужд.. ще изгубя 2 пъти повече временце .)
кофти работа с 2 думи.

NoDude!
30.11.03 г., 03:32
Точно това имам предвид. Налагало ми се е един два пъти да преработвам чужди работи. Единият път не беше кой знае колко трудно разчитането, но просто начинът на мислене на скриптъра беше малко... мммм ... нестандартно, което се дължеше най-вече на флаш версия 4 и 5 ас писане. Другият проект трябваше да го преправям целият, за да си го напиша по "моят си начин". Кофти се получава ако четеш кода на човек с различни навици на писане, а ако е над твоето ниво се получава едно такова интересно :D Случвало ми се е...

Iosif
10.12.03 г., 22:24
Жорко не ти ли казах че ми работи на сатрия Celeron 800 с ощърбен кристал :)
незнам какви GHz си написал

NoDude!
10.12.03 г., 23:05
Ти ме убиваш бе... на downclock-натият ми Тбред под 1.1Гхз печеше доста солидно, тия вектори не са шега работа. А ти си с неква харабииска бройка начи. На шефката на 2Гхз селерон ПЕЧЕШЕ... вярно че не само това беше пуснато, но все пак...
едит: Току що дебелата ми тиква подсети гладката ми мозъчна кора, че и сложих на тая анимация променливо качество и затова не пече толкова много вече. Благодаря за вниманието :)