Виж пълна версия : проблем с дъно слот 1
Здравеите. Имам проблем с shuttle 661 слот 1 АТХ. Чипсета е ВХ.
Без процесор занранването тръгва. Тръгва и вентилатора на процесора. Като сложа процесора от захранването излиза един шум като от претоварване. Единия от мосфетите на дъното много загрява и замирисва на изгориало.Монитора не пали. Без процесор тия работи не ги прави. Процесора на друго дъно работи. Някакви идеи ?
Имам некви идей
Това дъно с друг проц. работи ли?
А това захранване на друг комп. пробвал ли си го ,дали работи.И най-важното накрая,кво искаш да изгориш:rolleyes: ????
Originally posted by Stoil
Здравеите. Имам проблем с shuttle 661 слот 1 АТХ. Чипсета е ВХ.
Без процесор занранването тръгва. Тръгва и вентилатора на процесора. Като сложа процесора от захранването излиза един шум като от претоварване. Единия от мосфетите на дъното много загрява и замирисва на изгориало.Монитора не пали. Без процесор тия работи не ги прави. Процесора на друго дъно работи. Някакви идеи ?
Поне дай малко инфо какъв ти е процесора. Пентиум ли е Селерон ли е?
Значи човека който ми го продаде каза че има проблем с напреженията на процесора. Не знам той с какъв процесор го е пробвал. Аз го пробвах с селерон 566 фцпга. Този селерон на мойто дъно си работи (и преди и след пробата). Захранването ми е фортрон 300w. И то си работи. Не ми се иска нищо да изгарям ама какво да се прави :)
А преходника за Slot 1, който си ползвал подържа ли FCPGA - сегашното ти дъно кво е?
StefanR
29.11.03 г., 02:01
Напълно е възможно дъното да не разпознава процесора.Добре е да се пусне с някакъв по стандартен слот1 просесор, да му флашнеш биоса да последен и да сетнеш клир цмос, и тогава да видиш дали ще има резултат.
Да разбирам ли че си купил дъно което не си видял дали работи?
bat_zerga
29.11.03 г., 22:06
Малко подpобно ще карам ама няма как:
В зависимост от модела BX можеш да слагаш директно с обикновен преходник без волтажи 566целерони и нагоре. Предишните мендоцино процесори бацат на 2,1 волта, докато fcppg-aтата бацат кой на 1,5 до 1,7 default волтаж.
Аз съм с Abit-ски БX и действам с преходник, на който няма волтажи, ноооо дъното поддържа промяна на волтажите от bios-a. Пак с такива преходници пали и на МSI 6139 /пак BX/, но опитите с такъв обикновен преходник да поставиш CPU-to на дъно без реглаж на волтажа ще завърши с черен екран. Процесора ти не е изгорял да си спокоен, просто не може да припали при 2,1 волтаж, щот такъв е на първите целерони и дъното точно толкова пуска. Твоето разрешение е да намериш специализиран преходник с джъмпери за реглаж на волтажа изведени на самия преходник. Имаше едни легендарни преходници производство на MSI - ако намериш една бройка отнякъде взимай. Та на такива дъна които не припалват с обикновен преходник /Acorp и т.н./ сме слагали за да видиме ще тръгне ли - моя процесор /celeron 566 на default/ и резултата беше кат при тебе същия. С готин преходник машината захапа и нямаше проблеми.
За финал: намери си хубав преходник и работата 'заспа'
Преходнека е MSI и напрежението се изменя с джъмпери. Като премеря напрежението на единия мосфет е точно толкова колкото съм го нагласил- 1,8 волта. По принцип всички вх-и поддържат 1,8 в. А това дъно не е лошо. Има дори 150 MHz шина (дълбоко се съмнявам че може да тръгне чак на толкова). Притеснява ме че при включване се тавари много захранването и замирисва на изгоряло. Това дъно го взех за неработещо. Човека нямаше да го даде за 5 лева ако работеше :). Просто се надявах да не го е конфигурирал като хората.
Бе батко зерга ,кви ги приказва6 като не знаeш ,не обърквай човека.целероните до 533 мендосино,работят на 2Волта ,не на 2.1. И не дъното определя волтажа -а процесора,и знаеш ли кво ще му се случи на тоя FCPGA Целерон566 на 2.1 Волта
Ч познай,Ревизиата на дъното тряа да е 2.1 имал съм такова и работеше с целерон 633 и точно такъв MSI 6905Master преходник.Който тряа да е ревизия 2.0 ,2.1 , или 2.3 т.е
да имаш волтажи на него от 1.3 до ~2.5V. Прав си че всеки BX тяа да запали на 1.8 волта ,но единственото което се сещам е че вероятно пртеходника не е ФЦПГА или не работи:(
Originally posted by NOFACE
Прав си че всеки BX тяа да запали на 1.8 волта ,но единственото което се сещам е че вероятно пртеходника не е ФЦПГА или не работи:(
Преходника си работи с моя компютър точно с тоя процесор. Ревизията на дъното е 3.1.
bat_zerga
30.11.03 г., 21:15
Originally posted by NOFACE
Бе батко зерга ,кви ги приказва6 като не знаeш ,не обърквай човека.целероните до 533 мендосино,работят на 2Волта ,не на 2.1. И не дъното определя волтажа -а процесора,и знаеш ли кво ще му се случи на тоя FCPGA Целерон566 на 2.1 Волта
Ч познай,Ревизиата на дъното тряа да е 2.1 имал съм такова и работеше с целерон 633 и точно такъв MSI 6905Master преходник.Който тряа да е ревизия 2.0 ,2.1 , или 2.3 т.е
да имаш волтажи на него от 1.3 до ~2.5V. Прав си че всеки BX тяа да запали на 1.8 волта ,но единственото което се сещам е че вероятно пртеходника не е ФЦПГА или не работи:(
Такаааа.... дали са два или две и едно ми е все тая - много отдавна бях със мендоцино за да му помн точния волтаж (просто разликата между pga и fcppga е важното в случая), но не си прав за друго нещо - какво щяло да му се случи на 2,1 волта на 566-та - горе съм писал ,че сме пробвали с калпав преходник на ранни ревизии на BX-a да слагаме мойта и сега работеща 566-ца. Машината просто не припалва, но процесора си остава цял - целеничък.
Стоиле пробвай да намалиш волтажа - в зависимост от ревизията на 566 някой работят на 1,5 волтаж, а други като мойта на 1,7V на default.(може 1,8 да са му множко ако е 1,5 волтовата ревизия/
Относно твърдението на Стоил, че всички BX-oве поддържали 1,8 волта - преди време бях с преходник с джъмпери, който обаче за да услужа на едни хора безплатно го смених с noname без джъмпери. Моя Abit BX поддържа смяна на волтажите, докато в случая с хората Zida-ta не - поради която причина с обикновенния преходник не припалваше, а с моя да.
след като ти си с MSI или нещо относително марково няма проблеми да работи с твоя обикновен преходник и с ТОЯ процесор. За да го подкараш обаче на ОНОВА дъно /shuttle-a споменат в началото/ ти е нужен по-специализиран преходник. Амин..... а виждам, че си писал че си с MSI преходник.......както казах пробвай се да намалиш волтажа......знам ли може и наистина да е изгоряло
Дъното явно си има хардуерен проблем. Пробвано е и с селерон 433 и просесора много е загрял без признаци на живот на компютъра.
bat_zerga
30.11.03 г., 21:30
тогава някой модератор да затвори темата - нищо поне стоиле за бъдеще ако имаш проблеми от такова естество и нищо не е изгоряло поне ще знаеш как да процедираш за да припали машината
Originally posted by 1115
Най-вероятем проблем --- hip6004acb схемата за управление на транзисторите на захранването на процесора. транзистора който грее също е повреден.... добре 4е не е на късо ина4е вече щеше да си без 566 процесор. Имам части за дъното ти ако искаш се обади на
Защо да е hip-а и транзистора който грее като и трите мощни транзистора дават нормални напрежения ? На двата от тях меря около 5 волта, а на третия 1,8 волта.
StefanR
02.12.03 г., 02:19
стига сте писали майтапи бе хора...........
Не си съвсем прав. Когато слагах на моето дъно един целерон 1000(копермаин) за проба имах такъв проблем. Първо трябваше да сетвам биоса на дифолт и едва тогава откриваше процесора. И всеки път палеше на 2 волта.
Ако трябва да съм по-точен, от адвенсед меню-то , cpu speed трябваше да се настроива на точният фсб за процесора който ще се поставя, иначе не зацепва.
селерона е 1,7 волтов. Това не би трябвало да е проблем защото от преходника правя 1,8 в. hip-a е 6004BCB. Не трябва ли на единия масфет да имам 3,3 в. ?
На единия трябва да има 5в ....никакви 3.3в
Ми то на единия има 5в на втория 1,8в и на третия 5в.
Значи проблема май е някъде другаде ?
така е, само тези, дето са А (или пък без буква) са от старите.
Между другото - имах едно такова дъно - всеоще работи желязно (да не ме чуе дявола)...
Авторски права на vBulletin