Виж пълна версия : ABIT NF7-S rev. 2.0 - Впечатления, резултати, проблеми...
Страници :
[
1]
2
3
4
5
6
7
MartinBG
27.11.03 г., 15:34
Прегледах темите във форума, свързани с това дъно, както и немалко ревюта и чужди форуми за него, но така и не намeрих отговор на някои ot въпросите си, пък и искам собствениците на това дъно да споделим малко опит. Стига с тези EPoX-и!!! ;)
Първо впечатленията ми след около седмица работа с него.
Много стабилно и като цяло безпроблемно дъно. Лесно за о/с до определени (прилични) стойности. Малък недостатък е липсата на радиатор на южния мост, както и на отвори за монтирането му. Наложи се да залепя радиатора отгоре, тъй като се нагряваше прилично дори и при 200 МHz FSB. Охлаждането на северния мост, макар и не мн. внушително се оказа напълно достатъчно за охлаждането му и при 230 MHz FSB и 2,1V , след като го намазах добре с проводяща паста. Малък, по-скоро козметичен недостатък, е разположението на захр. куплунги - кабелите трябва да обиколят радиатора (поне двата куплунга се близо един до друг и може да си пуснеш заедно кабелите до тях), както и ориентацията на сокета на процесора - "гледа" нагоре към захранването и за смяна на радиатора най-вероятно ще се наложи първо да се смъкне захранването. Като по-сериозни недостатъци ще изтъкна, че дъното не отчита температурата директно от процесора, ами от една "пъпка" в сокета, както и това, че не показва напрежението на чипсета (наложи се да го меря с мултицет). По-малък проблем е, че дъното пуска по-малко от зададения в BIOS-a волтаж на CPU (при 1,7V в BIOS -> ~1,65V), но това не е страшно - мога да вдигам волтажа до 2,3V.
Едно от нещата, които ми харесаха беше, че първият PCI slot не е "плътно" до AGP слота (както беше на повечето дъна досега; т.е. почти никога не можеше да се използва, защото ще пречи на охлаждането на видео картата), а се намира там, където преди беше вторият PCI slot. Други плюсове са наличието на оптичен изход на вградения звук (още не съм го пробвал) и включения в комплекта преходник за дискове PATA - SATA. Полезен е ако имате повече IDE у-ва и не ви стигат каналите или пък просто искате да си вържете стария диск на SATA контролера :) .
Относно вградения звук в MCP-T... Работи. Лесно се правят всички настройки по него. Звучи прилично. Но със сигурност не е по-добър от Audigy-то ми. Мисля, че е прехвален. Това е мн. субективно разбира се, но на 5-те ми колони (Inspire 5300) Audigy-то звучи далеч по-добре. Все пак ще ползвам вгр. звук на дъното. За нещата, които аз правя (основно игри, филми и MP3 :D ) e напълно достатъчен за непретенциозният ми слух.:)
За овърклока. Без особени проблеми дъното тръгна и работи абсолютно стабилно(няколко денонощия Prime95, игри и т.н.) на FSB 215 MHz. Памет 2*256 MB TwinMos 3200 Dual Chanel Kit @ 11-3-3-2,5 2,9V. Процесор 1800+ @ 11*215 (~2370MHz) @ 1,65V. НО оттам нагоре нито мегахерц!!! Още на 216-17 се почват грешките в Prime95, а на 220 дори не изгрява. Няма значение какви сетинги слагам на памета, какви волтажи пускам, на колко пускам процесора... Направих си VDD mod с моливче :D (моливчето (http://www.motherboardfaqs.com/article.php?12.255)) но и на 2,2V положението е същото като 1,7V. Моднах си процесора да е на FSB 166 Mhz (защо? (http://www.amdforums.com/showthread.php?threadid=273921)), но и това не помогна. Смених си БИОС-а с вер. 10 (най-овърклокерска била) - нищо. Междувременно се натъкнах на инф., че има проблеми с някои множители при честоти над 215-218 MHz и вчера си направих експеримент - множител 7 честота на памета 1/2 от FSB (FSB/Mem - 6/3) и почнах да вдигам шината. Заредих XP и въртях успешно Prime95 и на FSB 230 MHz. Само ако сложа множителя на 10 (примерно) и системата не тръгава (а процесора може да работи и на 2,45 GHz) или ако променя делителя за памета (напр. на 6/4 - 287 MHz , а може да работи и на 430). Много досадна работа! Някакъв поляк беше подкарал такова дъно на FSB 260 без модове (поне така твърди), други без проблеми стигат 225-230, но много са като мен - макс. 215-218. Или памета ми се дъни (много вероятно) или има някакъв конструктивен проблем дъното/чипсета при определени множители, делители и честоти (и хора с други марки дъна споменават за този проблем). Като последен вариант скоро ще пробвам да си фиксирам множителя на процесора с "жички в сокета". Така си бях решил подобен проблем на старото дъно (това в сигнатурата).
Друг проблем, който открих и много ме дразни (наистина много!) е, че компютъра не влиза коректно в Suspend-to-RAM (S3) режим. Т.е. влиза, но само един път. Като го "събудя" и пак му кажа да "заспи" влиза в някакъв много особен режим, подобен на S1 (Stand by) - монитора и дисковете се гасят, но всички вентилатори работят, и от него се "буди" само с RESET (не се рестартира машината, а се "буди"!). Това го има и в 98 и в ХР. Опитах с друго захранване и биос-и, драйвери, както и с различни настройки, но не се оправи...Засега. Пак ще го мъча, че не се трае така!!! :D
Сега съм с моднат 19 биос (сложих му последния биос за S-ATA контролера), GF4 Ti 4200, 350W Power Master. Предстоят "истински" VDD i VDIMM модове...
Малко извън темата - в момента мрежата м/у 2-та ми компютъра (другият е в сигнатурата) е през FireWire. Голям кеф! :D 400 Mbit!!! Реален трансфер - 12-13 МБ/сек и това е при натоварване на канала под 30%!
Толкова от мен за момента.
Давайте, колеги! ;)
Какви са ви впечатленията, резултатите и проблемите с това дъно?
Crazy_hatteR®
27.11.03 г., 15:59
11-3-3-2,5 2,9V. Баууу много волтаж за нищо - я пробваи на 2.7 на 9.3.2.2 , щото съм със същата памет и на 215 шина е бачкала на тези степинги .
MartinBG
27.11.03 г., 16:22
Опитвал съм, но се "дъни" след няколко врътки на Prime95. При първа възможност ще я сменя тази памет с нещо по-добро.
Къде е произведен ABIT-a? :rolleyes:
MartinBG
27.11.03 г., 16:39
Не съм поглеждал. Сигурно в Китай. Ще погледна като се прибера, но не вярвам това да има отношение конкретно към моите проблеми.
Neotrace
27.11.03 г., 17:36
И на мен ми направи впечатление че много волтаж си и дал на тази памет....щото ако е с Winbond CH5 чипове не е много добре...в смисъл не харесва високите волтажи.....мойта е BH5 и бачка със сигурност /проверено с Prime/ до 222FSB на агресивни настройки 11-2-2-2. Я кажи от де намери кабел за мрежа - Fireware...че и аз го мисля този вариант от доста време....и колко беше ограничението като разтояние...нещо ми се върти в главата 2 метра ама не съм сигурен, може и за USB 2.0 да е било.
Sugar4o
27.11.03 г., 18:02
Цитат
Standard 1394/ilink/firewire cables use 28 AWG wire and are limited to 4.5 meters maximum cable length. Using 24 AWG wire cables can reach a length of up to 10 meters, but these cables usually are only available as a custom cable.
Originally posted by MartinBG
Не съм поглеждал. Сигурно в Китай. Ще погледна като се прибера, но не вярвам това да има отношение конкретно към моите проблеми.
Ами незнам дано не е китайско щото китайските си падат малко ментета. :mad: Вече си патих от китайски Abit! :(
MartinBG
27.11.03 г., 18:18
Originally posted by Neotrace
...
Паметта е с чипове ТwinMOS, поне така пише. А за кабела провери в Ресет (http://www.reset.bg/reset.html) . Поне в ценовата си листа имат 1,8 и 3 метра.
CABLES IEEE-1394
IEEE-1394 cable type 6/6, 1.8m (11.99.9218) 3.3 2.7
IEEE-1394 cable type 4/4, 1.8m (11.99.9318) 3.7 3
IEEE-1394 cable type 4/4, 3m (11.99.9330) 4.6 3.8
IEEE-1394 cable type 4/6, 1.8m (11.99.9418) 3.7 3
IEEE-1394 cable type 4/6, 3m (11.99.9430) 4.6 3.8
IEEE-1394 cable BAFO, type 6/6, 1.8m (11.00.9218) 8.5 7.5
IEEE-1394 cable BAFO, type 4/4, 1.8m (11.00.9318) 8.5 7.5
MartinBG
28.11.03 г., 13:26
Много слаб интерес. Явно сме малко хората с това дъно. Все пак ще си пиша тука. Може и да е полезно за някой в бъдеще...
Бях написал дъълъг пост, но се скапа нещо при ъплоудването. Сега ще съм по-кратък.
Успях да подкарам паметта стабилно на 215МХц на 11-3-3-2@2,72 V, но това й е тавана (на 11-3-2-x ПЦ-то плаче за памет). Успях да заобиколя и проблема със синхронната работа при честоти над 215, след като му зададох AUTO отношение м/у FSB/Mem (досега му го фиксирах на 6/6). Стигнах до 230MHz, но паметта се дъни (ще я сменям!). При тази честота се сблъсках и с проблема с "неработещите" множители на процесора - успявам да заредя WindowsXP при 7*230 и 11*230, но на 10*230 или 10,5*230 дори не успява да си намери всичката памет. Този проблем ще го боря, когато си сменя паметта. Не видях къде е произведено дъното. Къде го пише това?
Много слаб интерес. ....
Не видях къде е произведено дъното. Къде го пише това?
Виж на платката от страна елементи, до чипа с БИОС-а ...
Пък и на етикетите на кутията трбва да пише ...
Контрола на качеството в Китай е по-слаб и може да има куци дъна ... В един руски форум масово бяха пропищели от китайските и сравняваха тайвански и китайски Абити ...
Понеже сега тия дъна нещо много ги няма, като го взимаш добре го огледай - да не е връщано това дъно, евентуално ремонтирано ...
Гледай за следи около отворите за винтовете за закрепване на дъното кум кутията, около сокета за процесора за следи от поставяне на радиатор и т.н.
The Bandit
28.11.03 г., 14:08
Ами MartinBG - твоите впечатления са доста изчерпателни и до голяма степен съвпадат с моите :) Като недостатък мога да добавя положението на FDD конектора, който е на възможно най-куцото място по платката. Също се порових доста да разбера за какво са двата джъмпера в десния край на пратката отстрани, които не са описани в упътването (съответно се оказа, че са за това да не ти свети оптичната мишка при изключен компютър и да се изключват usb-тата)
Иначе аз не съм пробвал кой знае колко много клок - доскоро дъното си бачкаше на 215 ФСБ, но пък паметта е РС2700 и затова я бях пуснал 6/5, така че общо взето съм го спъвал досега. До Нова Година ще гледам да взема 2х256 DDR433-450 и тогава ще се занимая по-сериозно.
За отбелязване е, че дъното overvolt-ва RAM-a спрямо настроеното от БИОС-а, а undervolt-ва CPU-то както си забелязал. По принцип температурата, която отчита стърчащия датчик е височка (по-висока поне от Епокс дъната). Сега се сещам, че в началото нямах проблеми с какъвто и множител да задам (специално го проверих тогава), а сега нещо се дъни на 10,5х...
По въпроса за мястото на производство - аз доколкото знам тук само МОСТ внасяха в последно време АБИТ, така че едва ли има дъна с различен произход, най-вероятно всички са made in China
П.С. Я който е това дъно да каже впечатления от различните БИОС-и и с кой е имал най-добри впечатления като овърклок...
MartinBG
28.11.03 г., 14:40
Stefo , ще погледна пак дъното. На кутията нищо не намерих. Всъщност дори и не ме вълнува особено къде е произведено, стига да работи добре. Проблемите ми, засега, не мисля, че имат нещо общо с конкретната бройка.
Дъното със сигурност беше ново, но ти благодаря за съветите. :)
The_Bandit , радвам се, че и ти най-после се включи в топика :)
И аз се чудех за какво са тези джъмпери и дори ги местих с надеждата да се оправи проблема със Suspend-to-RAM.
При теб има ли такъв проблем?
Сега се сетих и за друго досадно бъгче - на POST екрана не пише коректните честоти на CPU и RAM, ами по-ниски.
За BIOS-ите четох, че най-безпроблемен при високи честоти е бил v. 10, но при мен се представи както и v. 19. Основното му предимство било, че нямал проблеми с множителите при висок FSB, но тогава не се бях сблъскал още с този проблем. Като си намеря по-добра памет си поиграя отново с различните версии...
Paparac
28.11.03 г., 18:05
От известно време и аз се подвизавам с такова дъно. Не съм му сменял биоса, защото нямам UPS, а не ми се кръсти в продължение на минута докато го слагам:). Оригиналният биос, с който дойде дъното, е 18-а версия , а и в ревюто на Ники пишеше, че е добра. Не знам дали е така, но няма да сменям биоса. Засега.
Сега за клока. Без да слагам радиатор на южния мост, който наистина доста пече, успях да стигна до 225FSB без да забива и да прави проблеми. Прайма обаче дава грешка точно на първия час. Паметта работи в dual channel режим, като платките са 2*256 Kingston HYPER X PC3000 при тайминги 7-3-2-2.0 Впечателнията ми са изключително в положителна посока от тази памет!!! При 225 ФСБ се дъни процесора явно, става дума при 10 множител, защото при 9.5 си го върти 24 часа прайма без да дава грешка. ЦПУ-то е 1700+JIUHB и просто толкова са му възможностите с въздушно до 1.85 волтаж. Дори при 1.95 не може да отпали на 2300Mhz.
Сега за температурите, дето ги отчита дъното. Така че не виждам смисъл да гоня 230ФСБ да речем, при положение, че ще трябва да слизам надолу с множителя, губейки от мегахерците на процесора, пък и не съм сложил радиатор на южния мост, както написах.
При 50 градуса от тъпата пъпка в сокета радиатора е подозрително малко затоплен. Първоначално мислех, че не съм закрепил добре радиатора, свалях, чистих, полирах, слагах паста - все същото, което ме води на мисълта за отклонение в температурите. Паметта наистина и пуска повече точец:), но не мога да кажа същото за процесора. При мен му пуска 1:1 според зададеното от биоса.
Има още доста работи за казване, но сега нямам повече време.
Темата е чудесна за всички настоящи и бъдещи притежатели на такива дъна!!! Дано да се развие, защото ще бъде много полезна. Мога само да кажа още, че не съжалявам за нито един долар, даден за това дъно!
Хехе, я пък аз сега да се оплача :D
Моето дъно е чист НФ7, и досега съм забелязал следните проблеми:
1. Множители 9.5, 10 и 10.5 не работят над 18х шина.
2. Няма звук от задните канали и центъра под Уин98. Звук се появява само на 2К, и то с бета драйвери от сайта на Риълтек :shock: :shock:
3. Оригиналните драйвери и за звука, и за мрежовата карта на дъното не искат да се тръгнат коректно, отново под уин98.
4. Появи се някакъв cold boot проблем, когато ъпгрейднах захранването от Codegen250 до Matrix300 - пали чак при второто цъкване на копчето.
Не мога да кажа, че който и да е от горните проблеми е супер сериозен и ми пречи много, но все пак се разваля общото впечатление (е, в случая и нВ са доста виновни за бъгавите си драйвери...)
Стабилността е приемлива, не съм пробвал екстремен клок заради проблема с множителите и защото паметта ме спира. Но ще се помъча малко и ще постна резултатите ;)
MartinBG
03.12.03 г., 14:18
Ще посъживя малко темата...
Виждам, че и Paparac се е включил. Ставаме повече! :D
Освен това има и доста добри резултати с дъното. Това ме амбицира допълнително и имам известен напредък. ;)
Оказа се,че дъното ми е произведено в Китай - както и се предполагаше, но от това засега не виждам проблем.
Излязал е нов BIOS - 20, в който е добавена поддръжка за nVidia System Utility. Има и ini файл с който става това. Линкове за Download и коментари има тук (http://www.amdforums.com/showthread.php?threadid=276882) и тук (http://www.amdforums.com/showthread.php?s=&threadid=275887) , а тук (http://forum.abit-usa.com/showthread.php?s=&threadid=30778) има модната версия с SATA bios v4.2.27. С няколко думи и в този биос не е оправен проблемът с "неработещите" множители.
Хубавото е, че най после си реших проблема със Suspend-to-RAM. Оказа се, че е от 2 опции, които на пръв поглед нямат нищо общо с проблема - за гасене на компютъра при достигане на опр. темп. или при спрял вентилатор на процесора. Изключих ги и нямам вече този проблем.
Сега за овърклока :devil: ...
Най-после се сдобих с по-читава памет (A-Data DDR 500 Vitesta 2*256MB) и се почна...
Без модове по процесора с BIOS 20 не успях да стабилизирам компютъра на 235 FSB, независимо от множителя на процесора. Затова го моднах като 166 MHz-ов ( тук (http://www.amdforums.com/showthread.php?threadid=275760) е описано как може да се направи и защо) и успях да заредя Windows XP и на FSB 246MHz и множител 7, но не е мн. стабилен (най-вероятно заради паметта, която не се държи мн. добре на това дъно при високи честоти). На 250MHz успях да го заредя, но скоро заби. Успях да заредя и при множител 9,5 , но стана още по-нестабилен, а при мн. 10 и 10,5 дори не изгряваше. При мн. 11 вече му ставаше доооста топло на процесора дори и при 230-235 МХц FSB и не посмях да го тествам за стабилност.
За да имам достъп до множител 10 реших да си модна сокета (с жичките) и го фиксирах. Така поне успя да изгрее процесора при честоти до около 235, но пак беше нестабилен при Pime95. Опитах го с и без CPU FSB 166 мод, като без него дори и 220 не можеше да постигне.
Дотук разбрах със сигурност за моята конфигурация следното:
1) За честоти над 220МХц задължително ми трябва процесор на 166МХц FSB; (в първият си пост бях дал линк към форум, където се обсъждаше зависимостта на CPU FSB от ревизиите на чипсета при високи FSB)
2) Множителите над 7 до 10,5 не работят или са мн. нестабилни при високи FSB. 11 няма проблем, но пък процесора ми почва да прегрява тогава (трябва ми водно!!! :p ) ;
Следващата стъпка беше да опитам BIOS 10, за който се твърди, че няма проблеми с множителите при високи FSB. Така е! В момента съм на 10*240МХц и системата работи стабилно (поне засега). Лошото е, че май тази версия има проблем със SATA контролера. Ще го проуча това...Не знам какво са направили от ABIT със следващите версии на БИОС-ите, но само 10 бих могъл да нарека работеща от гледна точка на овърклока. Проблемът ми сега е, че паметта работи на мн. спънати тайминги и в повечето бенчове се представя по-зле отколкото на 220 МХц и по-читави тайминги. Довечера пак ще я поборя да видя колко още може да се изцеди от нея.
По дъното, както бях писал преди, съм моднал само VCC с моливче, но това не ми донесе нищо, поне засега. На 240МХц си работи при напр. около 1,8В, но по-ниско не мога да му задам. Сложил съм и пасивно радиаторче на южния мост.
Малко шотове:
7*245 BIOS 20 (http://ceco.spirka.net/Abit/7x245%20BIOS%2020.jpg)
10*246 BIOS 10 (http://ceco.spirka.net/Abit/FSB%20246%20BIOS%2010.jpg)
Стабилен (засега) 10*240 BIOS 10 (http://ceco.spirka.net/Abit/Stable%20240%20bios%2010.jpg)
Edit: Сега се натъкнах на много интересна страница, която в общи линии описва това, което и сам открих. Може да се стори интересна на някого, така че -> кликайте! (http://www.logan.eclipse.co.uk/abit_nf7_(s)_v2_0.htm)
Edit2: Още един интересен линк за модване на процесора -> тук (http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?threadid=15300&perpage=20&pagenumber=1)
The Bandit
03.12.03 г., 23:40
Наистина интересни неща се говорят в тез статийки... Пък и ти доста добре си се справил :good: направо се амбицирах да ходя до hwbg да взимам памет и да поиграя и аз. Странно е това за БИОС-ите, аз купих дъното с в.11 (май от март 2003 беше тя) и не съм я сменял, ще дърпам 10-та значи, има ли някакви врътки около слагането като е по-дърта, дали става с FlashMenu-то през Уиндоус или трябва на по-ниско ниво...Аз така или иначе не ползвам С-АТА преходника...
.........В момента съм на 10*240МХц и системата работи стабилно (поне засега). Лошото е, че май тази версия има проблем със SATA контролера.
Струва ми се, че този проблем можеш много лесно да го решиш, като си моднеш биос-а и смениш биос-а на сериал АТА контролера с добре работещ.
Originally posted by MartinBG ........ Проблемът ми сега е, че паметта работи на мн. спънати тайминги и в повечето бенчове се представя по-зле отколкото на 220 МХц и по-читави тайминги. Довечера пак ще я поборя да видя колко още може да се изцеди от нея.
А я даи малко инфо за въпросната A-data на какви тайминги бачка при различните честоти?
На 235 бачка ли стабилно на X/3/2, CL2, и ако да на какво напрежение?
Paparac
04.12.03 г., 14:52
Преди няколко дни забелязах нещо, което ми е доста интересно. След като по погрешка се опитах да пусна процесора 2300Мхз (забравих да намаля множителя от 10.5 на 10 при 220 ФСБ) и наложилият се ресет съвсем случайно се загледах в мониторгинга на дъното в биоса. При положение, че още нищо не бях променял, дъното пускаше на паметта 2.89V ?!?!След като ръчно му зададох 2.8 волта (както обикновено, за да пусне 2.9) и последвалия рестарт мониторинга в биос и сума ти други програми пак си показваха 2.89-2.90 волта. Още по-интересно ми е, че ако оставя паметта на дефолт волтаж, се дъни, нищо, че програмите показват, че е на 2.89-2.90, а като задам 2.8 и ми показва пак същите волтажи (2.89-2.90), не се дъни?! При някой има ли го това нещо?
V I P E R
04.12.03 г., 15:15
Малко шотове:
7*245 BIOS 20 (http://ceco.spirka.net/Abit/7x245%20BIOS%2020.jpg)
10*246 BIOS 10 (http://ceco.spirka.net/Abit/FSB%20246%20BIOS%2010.jpg)
Стабилен (засега) 10*240 BIOS 10 (http://ceco.spirka.net/Abit/Stable%20240%20bios%2010.jpg)
Видях че ползваш Winbond Hardware Doctor ..... искам да те питам от къде я изтегли тази програмка, че аз търсих ама не успях да я намеря. Ако не ти представлява трудност качи я някъде и дай линка тук. Благодаря ти предварително.
The Bandit
04.12.03 г., 16:01
VIPER, тук съм ти я качил (http://free.techno-link.com/Bandit/)
Ние с MartinBG няма защо да я теглим от нет-а, ABIT я дават на CD-то към дъната си :D
Не знам обаче дали не е някаква модната за тях само версия, но пробвай я - може да стане и при теб...
MartinBG
04.12.03 г., 16:23
The_Bandit, аз лично винаги си флешвам BIOS-а под ДОС. Въпрос на навик, пък и нещо им нямам доверие на тези програмки под Windows. Особеност при флешването е, че ще трябва да използваш по-нова версия на awdflash.exe (напр. тази, която идва в пакет с биос 20) и евентуално да ползваш опцията /F (поне при преминаване от 19 и 20 към 10 не ставаше без тази опция). За овърклокването - бягай за хубава памет и започвай, че да се върне малко интригата в "състезанието"! ;)
acdc, доколкото разбрах от прочетеното по проблема, той не е във версията на BIOS-a за SATA контролера, ами е в някакви тайминги за чипсета или PCI шината (може и да не съм разбрал съвсем правилно). Появява се най-вече при хора, които са си направили RAID масив - "чупят" им се файлове. Решен е чак във версиите след 14, като е добавена и една нова опция в биоса за увеличаване на някакаво време... На един от линковете по-горе има моднат BIOS 10, който решил проблема в някои случаи, но не напълно. Явно не е толкова елементарно.
За паметта. Никак не обича ниски сетинги дори и при по-ниски честоти. Последно я пуснах на 220 МХц @ 2,92 V 11-3-3-2,5. Ако намаля дори само една стойност (без 1-вата) и се разпищява за памет. Не ми харесва. Поне не е много добра за това дъно и чипсет. Високите мегахерци при високо латенси реално не ми носят нищо в тази конфигурация. Пак си търся памет...
Paparac, не съм забелязал такова нещо при мен, но довечера специално ще го проверя. Утре ще ти кажа със сигурност дали и при мен е така.
V I P E R, Winbond Hardware Doctor го имах на диска с дъното, но си свалих и по-нова версия от сайта на ABIT. Не съм 100% сигурен, че ще работи коректно на друго дъно, но не пречи да опиташ : ABIT (http://www.abit.com.tw/page/en/download/download_detail.php?pFILE_TYPE=Utility&pMAIN_TYPE=Motherboard&pTITLE_ON_SCREEN=NF7-S&pSOCKET_TYPE=Socket+A)
EDIT: Хехе :) , The_Bandit ме е изпреварил. Така е, като пиша бавно :rolleyes:
V I P E R
04.12.03 г., 16:24
The_Bandit благодаря ти .... ама трябваше да я зипнеш .... че така е доста разхвърляна .... имаше даже и едно .ини извън папката :). Нищо де... дръпнах я ...довечера ще проверя дали работи на Епокс дъна :).
V I P E R
04.12.03 г., 16:33
[B]
За паметта. Никак не обича ниски сетинги дори и при по-ниски честоти. Последно я пуснах на 220 МХц @ 2,92 V 11-3-3-2,5. Ако намаля дори само една стойност (без 1-вата) и се разпищява за памет. Не ми харесва. Поне не е много добра за това дъно и чипсет. Високите мегахерци при високо латенси реално не ми носят нищо в тази конфигурация. Пак си търся памет...
А паметта до колко ФСБ е стабилна на 11/3/3/2,5 ?
MartinBG
04.12.03 г., 16:52
На 220 е стабилна, но на около 225 почва да "гърми" при тези стойности. На 230 май дори не изгряваше. Слаба работа!
EDIT: Имам си вече 2*256 МБ A-Data Winbond CH-5. :D Довечера ще я видя колко струва тази памет.
Някой знае ли A-data ddr450 с какви чипове е ? Мисля си от известно време за такава. Дали ще държи 220 фсб при CAS 2?
EDIT: Имам си вече 2*256 МБ A-Data Winbond CH-5. :D Довечера ще я видя колко струва тази памет.
Ето колко струва. ;)
http://free.techno-link.com/Hlape/barton/220-8-3-2-2.png
Drakaris
05.12.03 г., 04:01
Мдааа май такава памет ще се копува то се е видяло, че с моя Спек доникъде! ;)
acdc........., доколкото разбрах от прочетеното по проблема,
[/B]
Аз все мислех, че може да бачка на ниска латентност и даже се бях уговорил да я взема да я пробвам, че ми трябва някаква която да може да бачка на и над 240MHz xx/3/2, CL2, че мойто OCZ работи на тези тайминги само до 237MHz:mad:
MartinBG
05.12.03 г., 16:08
Paparac, при мен си показава точно колкото волтаж си задам за паметта (всъщност с 0,02V повече). Явно при теб има някакъв проблем.
Новата памет се държи по-добре при мен от TwinMOS-a (DDR 400 TwinMOS чипове) и от ДДР 500 A-Data. В момента я оставих на 11-3-2-2 @ 2,72В 215МХц и няма проблеми. На 220 не успях да я стабилизирам напълно, но и не ми се занимаваше много снощи. Отказвам се да гоня 230+ ФСБ засега. Поне докато не събера пари за TwinMOS 3700 (с тази памет на такова дъно стигат до около 235МХц при агресивни настройки). Отново се върнах на BIOS 20, защото не ми се рискува да си загубя инф. на диска само заради 5-10 МХц отгоре.
Ot--men
06.12.03 г., 19:41
Аз съм с чист NF7 от около месец, и съм доволен, но имам следния проблем: вградената мрежова карта се инсталира на едно и също прекъсване с нещо друго(USBто или саунда май) и почва да прави големи проблеми, без да съм пуснал нищо производителносто на процесора играе 4%, 60%, 3%,65%,5%,70% ..... и съответно всичко забива и нямам мрежа, какво ли не пробвах ама не успях да да я оправя и съм я забранил. Сега си карам с външна и нямам въртели. Не е болка за умиране ама ме е яд. За овърклокване не мога нищо да кажа защото ми е смотано захранването и издъхва. С Дюрон1600(170х12,5- 1.675V) и си работи стабилно. Освен мрежовата карта други проблеми не съм открил за сега.
megawriter
10.12.03 г., 21:03
след дълги терзания се отказах от GB 7NNXP и се насочих към Абит NF7-SL, прясно доставен в мост (от тях ми е най-удобно да купувам) . Избора ми коства 4 дни ровене из форуми, сайтове, ревюта.. да залудее човек.
Паметта ми е 256MB DDR400 Samsung
Процесора е Ahtlon XP 2500+ (Barton), за охладител си харесах EVERCOOL ND20 825CA (цена в мост 8.5$), един вентилатор за кутията че тя нямаше никакав.. кутията е KME CX3839 която идва с захранване Maxpower и е 300W.
и се почна :)
най-първите ми стъпки в overclock-a.
преди това имах инсталиран Windows XP SP1, който обаче до преди това работеше на QDI KT400 и .. разбира се с ново дъно единственото което правеше бе да се рестартва PC-to още след логото на Windowsa... та след прясна инсталация на Win-a почнах с FSB 185MHz..
никакъв проблем, всичко си тръгна нормално, . idle темп. на CPU-то около 34-35 градуса..
пробвах няколко постепенни увеличения на FSB-то и реших да се спра на 200MHz , това ми бе и целта още като купуваш компонентите. Следваха Prime95, 3д марк 2001 , 2003..
температурата при натоварване 46градуса, idle - 39.
в момента вече повече от час съм пуснал FSB 205MHz..
множителя на CPU-то дори не съм си играл да се опитвам да го променям, не се и надявам да не е заключен.
Сега съм го оставил да работи и ще го оставя около 12 часа на тези настройки..
ето и картината:
щракнете тук -> 2260MHz Barton 2500+ (http://wot.search.bg/megawriter_205_1.JPG)
в заключение мога да кажа че съм изключително доволен от покупката си.
нямам засега намерение да правя върхови постижения в overcloka (има време ;) )
The Bandit
10.12.03 г., 21:25
Ами megawriter честито и Welcome to the Fast Lane! както се казва :D
С кой БИОС си? На какво напрежение е CPU-то и на какви настройки на паметта си?
В една друга тема се спомена, че АБИТ са капризни с Winbond CH5 базирани памети (каквито са Twinmos и A-data) и се чудя дали да не взема и аз Самсунг :conf:
megawriter
11.12.03 г., 00:28
Както споменах в предния си пост съм абсолютен beginner в overclocka.. имам все още много неясности .. и едно от тях е именно паметта и настройките около нея..
паметта съм я оставил с настройки от БИОС-а Optimal и мисля че ми показва 9/4/4/3 , FSB:DRAM 1:1
идея си нямам какво значат и колко трябва да са тези стойности за да се каже че паметта работи "яко".
на процесора съм пуснал 1.75 v , към AGP-то 1.6, толкова и към chipset-a..
на паметта съм пуснал 2.7 волта.
утре ще пусна още едно reply за да кажа точно какво пише на чиповете на паметта Samsung.
малко като навляза в нещата може да пробвам по-големи стойности за overclock за да разберем тази samsung как се държи.. (с малко насока, съвети и помощ от ваша страна :) )
по принцип не ми се занимава с по-големи стойности от сегашните защотото след като четох из форума разбирам че нито захранването ми, нито охлаждането ми са .. като хората :)
но и със сегашните съм доволен от стойностите на волтажа които се държат както и от температурата (дано реално да се отчита .. )
дъното дойде с 19 версия на биос-а, но аз update-нах до версия 20 за да си пусна и nVidia System Utility. не намирам разлика от двете версии, еднакво се държи при тези стойности на FSB.
малка добавка:
след 14 часа Prime95 , MBM5 не е отчела по-голяма от 46 градуса температура на процесора, Prime-a не е давал грешка.. 205MHz FSB работи добре за мен.
Абе нещо тия Abit-и от последните партиди от 1-2 месеца, хич ги няма откъм О/С.
Баси тъпотията, да искаш да си дадеш парите и да няма какво да купиш.:mad:
MartinBG
11.12.03 г., 13:05
Не бих се съгласил с теб. По-горе съм писал, че на FSB 240 MHz, си "хвърчи" дъното без особени гимнастики. Купувано е преди около 2-3 седмици. Китайско.
Не бих се съгласил с теб. По-горе съм писал, че на FSB 240 MHz, си "хвърчи" дъното без особени гимнастики. Купувано е преди около 2-3 седмици. Китайско.
Хвърчи, ама на колко??? Vdd= 2.1!!!
Я кажи на default (при Abit е по-високо от другите NF2 и е 1.6V)
волтаж стигаш ли повече от 210-215Mhz, а на 1.7V с голяма клизма стига 220 -225MHz
Аз си търся нещо което на 225-230Mhz работи на default волтаж, защото в момента мойто 8RDA+ бачка на 240MHz@1.8V и 245@1.92. писах преди в една друга тема, че преди около 2 месеца и нещо изпуснах един ASUS A7N8X Delux, който до 238-239Mhz работеше без проблем на default напрежение, ама това си е шестица от тото-то.
Мислех си и, че Abit-а прави 232-235Mhz на 1.7V и затова се бях насочил към него и оня ден щях да го купя, но добре, че ми го дадоха да го пробвам (имах си вече едно наум след като Киро ми каза, че нещо напоследък NF7 ги няма много откъм О/С) и след цял ден борба повече от 220Mhz (100% стабилно) неможах да го подкарам, а на 225Mhz просто не изгряваше. С множителите нямаше никакви проблеми. Моднах го CPU-o за 166Mhz шина, ама разлика нямаше. Bloody, вчера е пробвал AN7 и същата работа.
Edit: Забравих, дъното беше "Made in Taiwan", но и на тия са им влошили качеството, защото и на него беше запоен на криво (най-голямия майтап беше когат с Григор в офиса на HWBG видяхме един Abit за AMD64 струващ към $200 със зверски на криво запоени конектори) оптичния изход.
MartinBG
11.12.03 г., 13:37
Горе съм написал всичко. 240 е при около 1,8В, но не мога и да му пусна по-ниско, защото съм си моднал един резистор. Също имах някои проблеми, но съм описал как съм ги решил. А с множителите проблеми има!!! Samo pri BIOS 10 ги няма.
Значи си късметлия!
BTW, не се лъжи за TwinMos PC3700, много е куца горката!
Точно нея неможеш и на 200Mhz да я пуснеш на макс. агресивни настройки (11/2/2 CL2), но ако я спънеш 11/4/4/ CL2.5 върви докъм 240-245Mhz
Paparac
28.01.04 г., 14:29
Май темата нещо е позамряла...:):)Я да я събудим. В крайна сметка, разбра ли някой има ли начин да се измери точната температура на процесора, м@мка му и прасе? При една и съща стайна температура и еднакво натоварване де що имам програми ми показват ту 45 градуса, ту 55, та и до 62 стига. Пак казвам, при едно и също натоварване. Тоя датчик ще ме побърка. Постоянно отварям кутията и пипам радиатора...При отчетени 62 градуса би трябвало да ми залепне пръста за него, а той нашия само приятно затоплен. Знам, че ще кажете, какво се косиш, ама на, нервирам се. Някой има ли идея?
MartinBG
28.01.04 г., 15:03
С коя версия на BIOS-a си? Някои по-стари версии май имаха проблем с отчитането на температурата. При мен нямаше такива колебания в различните програми, а когато ми показваше 60-ина градуса радиатора си пареше. Между другото добре ли ти контактува термодатчика с процесора? Аз винаги му слагам малко термопроводяща паста за по-точно отчитане на темп.
И аз съм много доволен от дъното! Обаче моето е NF7 чисто и е купено на 31.12 миналата година. Просто дъното много-о-о-о... носи на o/c, но процесорът, хлаждането и паметта не стигат. Както и да е.
http://www.cym.data.bg/Screens/223fsb.JPG
Предствям си ако сложа някоя по-добра памет какво ще стане... :devil:
MartinBG
28.01.04 г., 17:54
Paparac , тук (http://www.logan.eclipse.co.uk/abit_nf7_(s)_v2_0.htm) попаднах на следната интересна информация, която може и да ти е от полза:
"I have an External CdRw Usb2 drive and when it is connected to the Usb2 bracket (above) and powered on, the temps on the cpu core increase by 9C, Yeah that's right a whopping 9C. Now I just thought to warn folks about this especially when trying to race high with the NF7, having Usb2 devices connected to the bracket is gonna increase those temps......see below pics..."
Ot--men
30.01.04 г., 17:35
Още едно посъбуждане на темата :) Във форума имаше една тема за моднатите БИОСИ за NF7 rev2 http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=21064 Споделете , някой слагал ли е такъв биос, има ли полза и в общи линии каква? Мненията са доста противоречиви, един казва това е истината , друг казва че никаква полза няма ?!?!
Аз в общо взето съм доволен от дъното - NF7rev2 , Duron 1600(210x10,5) 1,775V , 256MB PQI DDR400 11,3,3, CL2 Дъното е тайванско и е вземано септември от моста. С Биос 19 съм и нямам никакви проблеми с множителите.
Но човек все се мъчи да постигнe повече :))
Ot--men
31.01.04 г., 20:57
Къде сте ентуиасти :)) ?
Аз съм с d10b4 и смяната му с оригиналния биос даде съвсем малко покачване на производителността на паметта на еднакви настройки и фикснатия проблем с множителите.Другото си в все същото, за максимална шина на моето дъно не мога да кажа, стигам до 225 и паметта издъхва...
Ще я тествам скоро в асинхронен режим да видим до колко ще стигна ;)
Ot--men
01.02.04 г., 17:21
Друг интересен въпрос според мен е с кои драйвери работи по добре дъното , тези на ABIT или тези на NVIDIA?
MartinBG
19.02.04 г., 18:29
Днес най-после се сдобих с ново такова дънце. И то е произведено в Китай. С неговия си биос (d19) успява да изгрее до около 225МХц. Направих си набързо пин мод на процесора и вече изгрява до 260МХц при 1,7В за чипсета. Тези дни ще го тествам по-обстойно до колко може да върви стабилно, но нямам мн. читава памет наоколо :( (имам "само" TwinMos BH5 и ADATA Vitesta DDR500; повече от 240МХц стабилни едва ли ще постигна с тях). Предполагам, че ще е същото като предишното ми такова дънце. Подготвил съм си и 50-ина моднати биоси за тестване :D.
Засега още малко ще си "поиграя" с DFI LanParty-то :p, но не е изключено да се върна към класиката, т.е. ABIT ;)
RaHzElChO
19.02.04 г., 18:32
Я хвърли един насам биос от по новите,аз съм с 22 и повече от 225 не изгрява,не е от рам-та,защото пуснах асинхронно и пак не запали,какъв е този пин мод,междудругото има нещо много интересно за моето дъно.Ревизията е 2.0,но забелязах,че кондензаторите около сокет-а не са като на 2.0,а са от по-новите като на най-новите видео карти,каква версия се води дъното и какво предимство дават те!?
Пинмода е да си направиш процесора от 133 на 166 default шина за да клокваш. Аз в момента съм с d10b4 BIOS и над 225 също не изгрява, но май е паметта(може и паметта и дъното) , асинхрон не съм тествал.Разлика между default BIOS и тоя намерих само в малко по-големия трансфер на паметта (разбира се и проблема с множители 10 и 10.5)
Карам с nforce 3.13 драйвери и засега нямам проблеми.
MartinBG
19.02.04 г., 19:05
RaHzElChO, май не си прочел цялата тема?;)
По-нагоре съм написал всичко и съм дал линкове. Без пин мод или процесор на FSB 166/200МХц повече от 225-230 МХц с това дъно няма да видите ;).
Пак давам линк, къдепто пише как става мода. Там има още доста инт. инф. за това дъно:
http://www.logan.eclipse.co.uk/abit_nf7_(s)_v2_0.htm#TBred_L12_Mod
Тук има моднати биоси колкото ти душа иска :p
http://underclock.proboards20.com/index.cgi?board=dld&action=display&num=1074532709
RaHzElChO
19.02.04 г., 22:25
Пробвал ли си някой от тези биос-и!?Мисля да кача последния XTREME и да видя какво ще стане!
MartinBG
19.02.04 г., 22:31
Пробвах само един, но и той не ми помогна да "изгрея" на повече от 260 МХц (явно паметта ми не може повече).
Този Xtreme е съвсем пресен!!! Преди няколко часа го нямаше. :)
Я тествай и кажи как е ,че нямам флопи ( на Win не вярвам)-ако не те мързи и можеш отдели малко време ;)
RaHzElChO
20.02.04 г., 12:31
Абе не знам какво да кажа,имам чувството,че това е 1към1 с оригиналния биос,архива е наименован така,а вътре файла си е пак d_22,не знам защо така се получава,но го качих и не намерих никаква разлика от базовия 22,имам и друго питане,пс-то пали и зарежда бозата на 40 градуса,което ми се струва много,много пъти съм пипал радиатор при различни температури и се оправям добре,но при пипане радиатора е доста хладен,според мен не повече от 35 градуса,а биос-а и програмите ми показват след малко работа 45,тоест около 10 градуса разлика,верни ли са датчиците и проблема от биос-а ли или по принцип го има при NF7-S!?
MartinBG
20.02.04 г., 12:44
Промени те в BIOS-a няма да ги видиш външно, а ще ги усетиш с малко тестове. Подмемнени са части от оригиналния биос с такива от други биоси или с модифицирани.
За температурите на това дъно - мери от пи$ка в сокета и много зависи дали контактува добре с процесора. Освен това с различните версии на биос-ите може да показва различни температури. Като цяло не й вярвяй много. Лично аз предпочитам да ми показва по-високи температури(по-близки до истинската темп. са), отколкото някаква измислена (напр. 40С при 35 в кутията под товар).
RaHzElChO
20.02.04 г., 12:46
Еми аз вадя по 40-46 и то с новото охлаждане,преди на Асус-а с Fridge Rock вадех толко,дали има разлика в биосите или по принцип дъното мери грешно!?
Абе хора тая памет не става , оная е дърво ,направо се обърках вече,кажете КОЯ става ?даже и да я няма в БГ ???
Харесал съм си Mushkin 184 Pin 512MB DDR PC-3500 Level One
но това си е добрия стар ВН-5 ,Level Two е пак с БХ-5, какво по-добро има на пазара ???Има разни Geil PC4200 ама пишат че са предимно за П4 системи
Paparac
20.02.04 г., 16:22
Ne]o ne mi se wryzwa towa s pi[kata w soketa. Pri lo[ kontakt bi trqbwalo po-niska, a ne po-wisoka temperatura da pokazwa. A i Loki be[e pisal w rew\, `e samiqt dat`ik otdelq toplina.
Пробвахте ли вече новия биос Extreme как се държи ?
MartinBG
20.02.04 г., 18:38
Originally posted by Paparac
Ne]o ne mi se wryzwa towa s pi[kata w soketa. Pri lo[ kontakt bi trqbwalo po-niska, a ne po-wisoka temperatura da pokazwa. A i Loki be[e pisal w rew\, `e samiqt dat`ik otdelq toplina.
За първото си прав, но аз съм писал че и от BIOS до BIOS има разлика в отчитанията. За второто - твърдеше се, че не не пи$ката, ами един елемен под нея греел, но аз лично не съм го проверявал това. В по-новите биоси уж са взели и него под внимание. Както казах по-горе температурата, която дава това дъно за процесора не бива да се приема в никакъв случай като истинска или достатъчно близо да истинската, тъй като зависи от много неща. За да има някаква полза от нея трябва контакта м/у пи$ката и процесора да макс. добър (аз слагам и проводяща паста там) и да се сравнява единствено със стойнсти получени от същото дъно и същият биос. Така може да се види относителната ефективност на охлаждането и относителното покачване на темп. под товар. За друго не става :D
RaHzElChO
21.02.04 г., 00:55
ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/nf7-s/nf723.exe
Ето току що излезналия биос версия 23,качвайте и давайте мнения!
RaHzElChO това не е за V2.0, не го слагайте!!!
RaHzElChO
21.02.04 г., 14:34
Много се извинявам,погледнах го чак днеск,много ми се спеше снощи и съм объркал,дано няма пострадали!
RaHzElChO
23.02.04 г., 15:04
Направих един малък експеримент и открих,че разликата между темп. на Асус-а и Абит-а е около 8 градуса в + на Абит-а,пр Абит 40 - Асус 32-33!
Ot--men
23.02.04 г., 15:44
Ще ми се за зная дали някой е забелязал недостатъци на моднатите БИОСи в сравнение с официалните.
С кои драйвери постигате най -добри резултати с това дъно - на Нвидиа или на АБИТ ?
RaHzElChO
23.02.04 г., 16:37
nFORCE 3.13 пакет съм в момента,тези на Абит са много стари!
Paparac
23.02.04 г., 19:24
За първото си прав, но аз съм писал че и от BIOS до BIOS има разлика в отчитанията. За второто - твърдеше се, че не не пи$ката, ами един елемен под нея греел, но аз лично не съм го проверявал това. В по-новите биоси уж са взели и него под внимание. Както казах по-горе температурата, която дава това дъно за процесора не бива да се приема в никакъв случай като истинска или достатъчно близо да истинската, тъй като зависи от много неща. За да има някаква полза от нея трябва контакта м/у пи$ката и процесора да макс. добър (аз слагам и проводяща паста там) и да се сравнява единствено със стойнсти получени от същото дъно и същият биос. Така може да се види относителната ефективност на охлаждането и относителното покачване на темп. под товар. За друго не става :D
MartinBG, напълно те разбирам какво ми обясняваш и съм съгласен, че температурата не е вярна. Първо, въпросът е с колко - 5, 10, 15, 20 градуса. По въпроса за биос и едно и също дъно, в случая моето. Пробвал съм с биоси 10, 18 и сегашният ми 21. Държа да подчертая, че нито един не е на център по отношение на темпа и трите при мен дават еднакви резултати (+,- 1, 2%). Наблюдения:с биос 21 при ЕДНА И СЪЩА ТЕМПЕРАТУРА В СТАЯТА и 28 градуса в кутията постоянна след дълго време работил компютър датчика ми показва 45 градуса под товар. Рестарт за проба, след зареждането на уина без никакво натоварване проверявам какво мисли датчика по въпроса - ами мисли (менти), че темпа е 52 градуса. Е, каква е тая работа. Нямам интернет в момента у дома и не мога да се разчета по западни форуми дали някой е намерил решение на проблема. Много е дразнещо култови дъна на Абит и Епокс така да се усират с отчитанията на температурата на процесора...:mad:
MartinBG
23.02.04 г., 19:42
За различните отчитания при разл. BIOS-и съм го чел или по форуми или в листа с ъпдейтете на ABIT. Не съм задълбавал в проблема, защото наистина малко ме вълнува какво ми показва темп. датчик в сокета (горе съм писал защо).
Много ниски темп. ти дава дъното под товар! С какъв процесор, волтаж, кутия и охлаждане си? Има ли добър контакт между пи$ката и процесора? Аз без проблем съм "постигал" темп. около 70С без да ми забива машината при парещ радиатор (т.е. тази темп. е с не повече от 15-20 градуса по-ниска от действителната в ядрото). При тази темп. си работеше без проблеми няколко часа - бях си спрял допълнителните 3 вентилатора на кутията за тестове.
А за проблема, който си описал още преди време ти дадох линк към страница, където имаше някаква инф. и по този въпрос:
http://www.logan.eclipse.co.uk/abit_nf7_(s)_v2_0.htm
Там пише това: I have an External CdRw Usb2 drive and when it is connected to the Usb2 bracket (above) and powered on, the temps on the cpu core increase by 9C, Yeah that's right a whopping 9C. Now I just thought to warn folks about this especially when trying to race high with the NF7, having Usb2 devices connected to the bracket is gonna increase those temps...
RaHzElChO
25.02.04 г., 01:41
Искам да питам дали има разлика след мод-а на VDD или няма кяр от мод-а колкото от сокет мод-а с жичките за фсб 166!?
MartinBG
25.02.04 г., 12:55
Нямаше голяма полза при мен от VDD мода - само на 5 МХц повече успя да "изгрее" (от 260 до 265МХц FSB :ghi:), но може и да има полза ако се опитваш да го стабилизираш над 240-250 МХц (а за това ще ти трябва мн. хубава памет и VDIMM мод).
MartinBG
02.03.04 г., 19:16
Я да посъживя малко топика! ;)
Май tictac е успял да реши проблема с неработещите множители (10 и 10,5) при честоти над 215-217МХц. Всички собственици на това чудесно дъно могат да погледнат тук (http://forums.amdmb.com/showthread.php?s=&threadid=302631&perpage=40&pagenumber=1) за какво става дума. Там има и линкове с моднат d22 BIOS. Като чета това, пак започвам да се чудя дали да не си сменя някое от дъната с такова или да си направя 3-та машина?... (жена ми сигурно ще ме изгони ако го направя :p)
RaHzElChO
02.03.04 г., 19:18
Towa go widqh mnogo otdawna,no link-a kym sajta ne raboti i ne moga da go swalq :(
MartinBG
02.03.04 г., 19:48
Originally posted by RaHzElChO
Towa go widqh mnogo otdawna,no link-a kym sajta ne raboti i ne moga da go swalq :(
Не знам колко отдавна си го видял, но топика е стартиран вчера следобед :rolleyes:
Линка и при мен не работи. Явно има някакъв проблем с хоста. Представи си хилядите собственици на такова дъно как са го нападнали в момента :p
Като чета това, пак започвам да се чудя дали да не си сменя някое от дъната с такова или да си направя 3-та машина?... (жена ми сигурно ще ме изгони ако го направя :p)
Абе не я познавам, ама сигурно шъ те изгони.:ghi: :lol: :ghi:
Абе аз го отварях днес линка и нямаше проблем. Явно проблема е в нашите локално провайдъри.
MartinBG
04.03.04 г., 13:16
Днес успях да ги смъкна биосите. Линковете вече работят! :)
Няма ли някой с такова дъно да пробва този BIOS и да пише резултати?
MartinBG
05.03.04 г., 16:35
Tictac е пуснал нова версия на биоса си тук (http://forum.abit-usa.com/showthread.php?s=&postid=277628#post277628) :
D22 A1BK Turbo
Features:
- SIP of D10
- Betaking
- Vcore Revised (0.025V increasement max out @ 2.225V)
- New Overclockers Bios Layout ( ABIT TUNER, AGP&PCI TUNER )
С няколко думи - проблемите с неработещите множители са решени, по-добри резултати на някои тестове, евентуално по-високи макс. честоти на шината.
Никой ли от собствениците на това дъно не ги е пробвал още?
Хайде, приятели, повече ентусиазъм! :)
Ако имах такова дъно сигурно вече щях да атакувам 250-те MHz.
Май тук още никой не ми е бил рекорда от стабилни 240MHz с това дъно? :rolleyes:
Като си взема флопи ще пробвам, засега май не..В момента го мъча мойто да стабилизирам над 2100. Тук е мястото където да питам, моето над 220 иска 1.7 VDD , при вас как е?
The Bandit
05.03.04 г., 17:13
Аз над 215-216 му давам 1,7В въпреки че не съм сигурен дали му трябва. Мен ме спъва паметта на 220, тоя Туинмос уинбонд сн5 се оказа дървения (или поне тия дето взех преди месец). Иначе съм с d10beta-та, така или иначе не ползвам С-АТА...
С него съм стабилно на 214х11@1,75V в момента, нагоре трябва да спъвам паметта
При мен се получава следното, на 220 шина дава грешка в Primе на 1.6, на 1.7 също дава грешка но след доста по-дълго време.И аз за всеки случай над 215 му пускам 1.7, но може и да не проблема в дъното
MartinBG
05.03.04 г., 20:28
The_Bandit, y0y0 моднати ли са ви процесорите за 166 шина? Ако не са най-вероятно това ви спъва клока. И паметта може да е, но без процесори на 166 шина над 217-218МХц стабилни няма да постигнете с това дъно дори и на 3 VDD ;)
Не съм и точно там е проблема ;) Moето е стабилно н 217 макс, от там нагоре неще
Ами какво чакате??? Тоя пин мод е абсолютно елементарен (и не нарушава гаранцията), а от него при NF7-S определено има ефект за шини над 220MHz.
The Bandit
05.03.04 г., 21:56
Мда, аналогичен случай при мен...Тези дни ако ми остане време ще направя пин мода и ще видим какво се случва :)
The Bandit
06.03.04 г., 19:51
Значи днес направих сокет пин мода. Странно защо обаче дефолта в БИОСА ми стана 200 FSB при положение, че го направих за 166 FSB :conf:
Както и да е - пак опират нещата до паметта. Тоя туинмос изобщо не пали при напрежение над 2,8 :( Сега е на 220 FSB при 11-3-3-2,5 и 2,75В, но Prime95 гърми и си мисля, че е от паметта. ЦПУ-то е 1,75, VDD 1,7, ама тях както и да ги въртя Prime-а пак си гърми.
Как трябва да са според вас настройките "CPU Interface" и "Enhance PCI performance", по тоя въпрос няма единодушие из западните форуми нещо...
Cpu Interface задава по-агресивни настройки на паметта, зависи от конкретната бройка памет но аз със изключен успях да постигна 10мхз отгоре на шината.Пробвай без нея и кажи има ли резултати :)
Да това е строго индивидуално за паметта. Така, че всичко е въпрос на проба.
Какво ще кажете мисля да си взимам такова дъно ама незнам дали да си взема такова или Епокс 8РДА3+. Според вас кое ще е по-добро. Зимам го за клок на Дурон 1.4Гхц който и сега работи на 200*12 ама си взех и памети така че искам да изтискам всичко до край?
Моля дайте някой съвет че съм мноо зле.
Originally posted by pocko
Какво ще кажете мисля да си взимам такова дъно ама незнам дали да си взема такова или Епокс 8РДА3+. Според вас кое ще е по-добро. Зимам го за клок на Дурон 1.4Гхц който и сега работи на 200*12 ама си взех и памети така че искам да изтискам всичко до край?
Моля дайте някой съвет че съм мноо зле.
Ами има раздел в този форум -> Често задавани въпроси, а освен това има search функция с която можеш да намериш достатъчно по темата и да си отговориш сам на въпроса;)
MartinBG
08.03.04 г., 13:32
The_Bandit, с кой BIOS си и при какъв множител за процесора? С CH5 памет ли беше? Ако си с такава няма да успееш да я пуснеш стабилно много над 215MHz (поне аз не успях с такава памет и дъно). Волтажа въобще не й помага, дори напротив. Какво отношение си задал за FSB/RAM? Аз открих, че най-добре се държи дъното при стойност AUTO (пуска 1/1). CPU Interface и Enhance PCI performance винаги съм ги държал включени. При изкл. CPU Interface дори и 10 MHz FSB отгоре трудно ще компенсират спада в производителността. Не си струва!
pocko, какъв отговор очакваш, питайки в тази тема? :)
ABIT NF7-S rev 2.0 е много добро дъно. Има си някои проблеми, но за повечето (да не кажа за всики) вече има решения (повечето са описани тук). Прочети цялата тема и си прецени.
The Bandit
08.03.04 г., 16:03
Ами с d10beta BIOS на tictac съм. Този биос поначало нямаше проблеми с 10х и 10,5х и си е добър (ако не ползваш С-АТА). В момента съм на 215х11 -> 2370 Mhz. Паметта е тоя измекярски Туинмос СН5 :mad: Сега е в режим FSB/RAM 6/6. Ще пробвам с ауто. Между другото по разни сайтове четох, че с различните биоси, паметта се държи различно и трябва да тестваш кой ще пасне на твоята си памет най-добре. Ще пробвам някои от по-новите биоси на tictac.
При 215 Prime-a гърми и вече съм почти 100% сигурен, че е от паметта, защото дори и при 215х9 пак се дъни, а ако сваля шината, ЦПУ-то на 2350 минава Prime. А и няма как да вдигна VDIMM, защото при всичко над 2,8V, просто WinXP не зарежда, спъването на таймингите също няма особен ефект. Може ли да са толкова зле тия чипове :conf:
MartinBG
08.03.04 г., 16:12
С такава памет и това дъно (мисля с биос d20 или d21) машината ми беше стабилна на 11*215 11-3-2-2 @ 2,72В. На повече от 2,72V паметта почваше да се дъни. Опитай с такива настройки и дано да се закрепи! :)
nemezis
10.03.04 г., 20:57
Този Абит до колко мери действителните темп. на процесора. Мен нещо страшно ме съмнява и не зная дали е от биоса или просто така си мери и ако не мери точно с колко се отклонява? Какво ще кажете за най-новия биос 22? Заслужава ли си. Въобще кой е най-добрия биос за това дъно за клок и максимално изчистен от бъгове?
RaHzElChO
10.03.04 г., 22:12
The_Bandit, y0y0 моднати ли са ви процесорите за 166 шина? Ако не са най-вероятно това ви спъва клока. И паметта може да е, но без процесори на 166 шина над 217-218МХц стабилни няма да постигнете с това дъно дори и на 3 VDD ;)
Хайде на бас :D ,сигнатурата говори и то със ch6 рам,пускал съм го и на 225 без никакви проблеми си прави тестовете,но асинхронно заради рам-та.Колкото до последния биос D22 Alpha1 Turbo,много ме кефи,Тиктак е голям лудак,освен,че е разделил готино самия биос е добавил и преди боот-а на бозата :cool: 227 е последната шина,на коята е стабилно дъното,на 230 не пали,следва сокет мод,но трябва да взема bh5,защото с моята си е чиста гавра да гоня над 220,което хич не е малко на 11 3 2 2.
nemezis
10.03.04 г., 23:24
Тъп въпрос, но все пак да питам. Тези моднати биоси по същия начин ли се слагат както обикновените и с какво са по добри?
Всички биоси се слагат по един и същи начин. Предимството на моднатите биоси, е че при тях са добавени или модифицирани някои настроики, предразполагащи по-висок клок и по-добра стабилност на системата.
Originally posted by nemezis
Тъп въпрос, но все пак да питам. Тези моднати биоси по същия начин ли се слагат както обикновените и с какво са по добри?
mark ти е отговорил, а аз искам само да направя едно допълнение, понеже това не са официални BIOS-и на Abit, затова си ги ползваш на твой риск и отговорност!
nemezis
11.03.04 г., 00:14
Последната версия на awdflash ли трябва да се ползва?
Тази която е на сайта на Abit и която ако се не лъжа я има и на диска.
А на въпроса ти за температурата - ами да беше изчел темата, да беше разбрал!:D
RaHzElChO
11.03.04 г., 00:35
На диска има и Flash Menu,за флаш под Windows,много яка програмка и много бързо става.
Авторски права на vBulletin