Виж пълна версия : ABIT NF7-S rev. 2.0 - Впечатления, резултати, проблеми...
Страници :
1
2
3
4
5
6
[
7]
Абе това нещо ми напомня на моя проблем...
Я метнете поглед, http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=82537 да не би да не е от харда :rolleyes:
headofmusic
10.07.06 г., 22:59
Много ви благодаря за съветите и помощта.
Прави сте - машината забива винаги в момент на работа с диска. Смених SATA драйвера. Мулето пак причинява замръзване на шина 200, само дето вече изкарва по над половин час.
Не мога да схвана каква връзка може да има между честотата на шината и контролера за харда. :conf:
Най-разумната теория ми беше, че нещо прегрява и затова забива, но направих такъв експеримент: спрях вентилаторите по кутията и го оставих цяла нощ (7 ч) на 167 МХц с Prime95, E-Mule и Azureus - ЦПУ 56 С, в кутията 37, хардът - 55 С. Като се събудих, течеше си ъплоуд с пълна сила - 800 KB/s.
На сутринта го оставих да поизстине и му вдигнах шината на 200. Още преди CPU да е вдигнал 45 С и харда 43 С, замръзна (след около 45 мин. работа).
Разни диагностични програмки казват, че машинката ми е чудесна и прекрасна по стандартите от 2003-4 г., но някой чарк явно се дъни.
Напук на логиката ми, Azureus, който прави 6-7 пъти по-голям трафик от мулето и пили по-интензивно харда, не увисва на 200 МХц. Принципът му на работа е горе-долу същият.
RaHzElChO
11.07.06 г., 10:27
Пробвай да смениш версията на мулето,аз имах случай,в който DVD Shrink ми рескаше пс-то,проблема се оказа чисто софтуерен и след като почистих регистрите всичко се оправи.
headofmusic
12.07.06 г., 10:51
Преместих харда на другия SATA порт и се оправи. Посло го върнах да видя дали пак ще забива - не, работи нормално. Не знам дали е възможно SATA кабелчето да прихваща интерференция от RAM-а, но когато минава по-далечко от платките няма грижи.
Благодаря за съветите, бяха доста точни.
-=[FLINK]=-
10.08.06 г., 14:39
Дънцето ми е Абит НФ-7 , но вентилаторчето, което е на чипсета много ръмжи и искам да ги сменя.НО е хванат много странно - шестограм отгоре, отдолу има пружинка, ама от другата страна не виждам как е хванато с дъното.
Някой сменял ли е такова "чудо" ?
П.С. С какъв вентилатор да го сменя !?
Благодаря предварително !
=-']Дънцето ми е Абит НФ-7 , но вентилаторчето, което е на чипсета много ръмжи и искам да ги сменя.НО е хванат много странно - шестограм отгоре, отдолу има пружинка, ама от другата страна не виждам как е хванато с дъното.
Някой сменял ли е такова "чудо" ?
П.С. С какъв вентилатор да го сменя !?
Благодаря предварително !
Вентилаторчето ти трябва да е кръгло и да се държи на две джаджи дето влизат в дупки на дъното, сега нямам снимки да ти покажа, но на сайта на АБИТ дъното е снимано точно с такъв вентилатор. Смяната става супер лесно - обръщаш дъното наопаки и със пинсета стисваш крайчетата на джаджите. Ще видиш на място каква е логиката на закрепянето им. Стисваш и двете и вентилаторчето пада много лесно след това, просто този т.нар. болт който се използва там се разширява в долната си част и така закрепя каквото там трябва да закрепи. После избърсваш чипсета хубаво от старата паста, слагаш нова, тичаш при "Буркан" Компютърс и си вземаш един Залман ZM-NB47J, слагаш го на мястото на вентилаторчето и си готов. Работа за има-няма половин-един час.
-=[FLINK]=-
10.08.06 г., 15:36
Еми...
ЕДНО ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ :) :D
P.S. Към ZALMANA ли е термо пастата или аз трябва да си я купя ?
Със Залмана идва и термопаста, не знам колко е добра, защото използвах друга...ама ти това вече си го знаеш... :D :D ;)
дръпни му захранването на вентилатора, не пече много чипсета и може и без него :)
дръпни му захранването на вентилатора, не пече много чипсета и може и без него :)
Абе ако го е клокнал, мани да не пече. А и особено ако е с по-висок волтаж.
с клокнат мобилен бартън на 2450mhz, 1.75V не пиче
DragoonBG
15.08.06 г., 15:12
Да го слага на южния мост тамо пече :D .
headofmusic
16.08.06 г., 01:09
Мене ме налази един такъв странен въпрос:
По принцип има една настройка на паметта: Command time 1T/2T. В Manta Rays БИОСа я няма. Това значи ли, че паметта винаги седи на 2Т?
RaHzElChO
16.08.06 г., 02:05
Има 2 разновидности на биоса,едната е с CPC ON,другата е с OFF.
Ram_Page
30.11.06 г., 11:50
Здравейте! Искам да попитам дъното (nf7-s) има ли PCI lock??? За AGP видях че има но за PCI не намерих (може да съм пропуснал)!
Не си пропуснал - pci lock-ът при тези дъна е пряк резултат от agp lock-a. pci = agp / 2 - достатъчно е да се заключи agp честотата.
RaHzElChO
30.11.06 г., 13:20
Не си пропуснал - pci lock-ът при тези дъна е пряк резултат от agp lock-a. pci = agp / 2 - достатъчно е да се заключи agp честотата.
Както винаги отговор на място.Искам само да отбележа,че това дъно ако можех да си го взема в момента за 2-ро пс щях да го направя без да се замисля,просто то наистина попада в графата "култ".
Ram_Page
01.12.06 г., 08:19
МЕРСИ МНОГО!!А искам да попитам (просто така - информативно) ако има фиксиране на agp шината , тя винаги ли автоматично рефлектира и върху pci шината,смисал както каза pci lock-ът при тези дъна е пряк резултат от agp lock-a. pci = agp / 2 ?????? Това винаги ли е така , и ако не е от какво се определя (или при кои дъна е - по общо казано)??
Ако си решил да клокваш въпросното дъно, нямаш проблеми стига да е синхронно с честотата на паметта. Играл съм си за асинхронно и не иска да отлепи нормално на каквито и да е настройки. С подходящия процесор, памет, биос и охлаждане можеш да стигнеш и до 250 шина без проблем. А за какво ти е да местиш честотата на AGP шината? На мен никога не ми се е налагало!
Можеш ръчно да задаваш честота на AGP шината в БИОС, но не знам дали рефлектира на PCI. Ако се спазва същото процентно съотношение на повишаване то значи че при 100Mhz AGP, можеш да си забучиш PCI на 44 Mhz, ако не се лъжа. Съветвам те с тези честоти да не си играеш, освен ако не е за корекция на проблеми. Производителност не се изстисква!!!
Ram_Page
01.12.06 г., 11:05
Не, не си ме рзбрал,аз просто от любопитство (ей тай за обща култура :) ) попитах дали винаги действа съотношението 2:1! Задавам въпроси защото тези дни ще си взимам такова дъно (нямам възможност да променям socket-а на системата си поради многото пари които трябва да дам)! А колкото до клока - мисля да оставя паметта 1:1 и да повдигам fsb-то, докато ме спъне паметта (тя горката не отлепва на 200Mhz :( ), на 250 обаче никога няма да мога да я подкарам !
btw кога ще се наложи да пипам волтажите??
При всички дъна с nforce2 чипсет, честотата на pci шината се получава от тази на agp шината с делител 2. Тоест делителят е фиксиран, ако съм разбрал правилно какво питаш. А от теб зависи в биос дали ще фиксираш честотата на agp шината на 67мхз, да кажем.
пп. Зависи от конкретният чипсет и биос на дънните платки - честотата на agp/pci може да се заключва или не, както и да се използват различни делители.
Ram_Page
01.12.06 г., 11:40
10х, отговори ми, както винаги ,пълно и точно МЕРСИ!! А това само за NF2 ли се отнася (пак питам - нямам край напрао)!?
rager, мисля ти е отговорил на въпроса. При nForce 2 явно съотношението е 2 към 1, а при по-новите дъна може би се задават делители на едното спрямо другото.
Тъй че взимай смело дъното, бъзикане с тези честоти няма да ти се налага според мен. А щом паметта те спъва, кофти, няма да можеш да се възползваш от потенциала на това клолърско дъно.
За асинхронно забрави...
Успех! Дъното си заслужава!
Искам да питам - това дъно ще тръгне ли с памет 1 GB A-Data Value DDR400 3.0-4-4-8? И ще мога ли да комбинирам тази памет с Corsair XMS 2х512 MB 2.0-3-3-6 на това дъно? На по-бавни тайминги разбира се.
Авторски права на vBulletin